Minder bewerkt voedsel eten

Discussie in 'De lounge' gestart door Emm27, 24 sep 2023.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Paardenbloem

    Paardenbloem Bekend lid

    31 mei 2022
    765
    1.250
    93
    Vrouw
    Ik heb een vraag aan jou in het kader van minder bewerkt voedsel eten (moet eraan denken nu je over een kruidenmix begint;)):
    Ik had gisteren een verspakket van de Plus. Een traybake. Eigenlijk heel simpel, een pakket met groenten (paprika, ui, knoflook, tomaat, courgette, zoete aardappel en krieltjes) en het recept.
    Dat was eigenlijk een kwestie van groenten in partjes snijden, mengen met olijfolie en de kruidenmix die erbij zat, 15 min op een bakplaat in de oven en daarna nog 15 min. met chipolata worstjes erbij. Geserveerd met geraspte feta. Wij vonden het super lekker.

    Maar, nu wil ik graag zelf die kruidenmix maken zodat ik niet telkens zo’n pakket hoef te kopen (en wellicht ook het een en ander aan e-nummers, conserveringsmiddelen en smaakversterkers vermijd).
    Heb jij enig idee wat passend zou kunnen zijn qua kruiden hierbij?

    Ik heb zelf echt geen flauw idee. Ik doe veel te weinig aan zelf kruiden.
    Alvast hartelijk dank voor het meedenken!
     
  2. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    16 jan 2022
    2.888
    4.160
    113
    Vrouw
    Je zou op de verpakking kunnen kijken aan ingrediënten, meestal staat de kruidenmix apart genoemd en dan tussen haakjes erachter wat erin zit. Dan heb je ook al een richting :)
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  3. mamameer

    mamameer VIP lid

    21 jan 2014
    8.175
    4.487
    113
    wij hebben wat potjes van Original spices - Euroma deze kruiden. ik denk dat ik bij dit gerecht een beetje Ras el hanout had gedaan.
    We gebruiken best vaak deze kruiden ipv een pakje. je hebt bijv. ook indiaase (curry madras of vadouvan) of thaise kruiden (groene/rode curry) mix voor rijstgerechten. en bij mexicaans gebruik ik altijd picadillo ipv iedere keer zo'n zakje tacokruiden mix ofzo.


    Wereldse melanges - Euroma je hebt ook deze kruiden. hier zit zelfs een potje bij die ovengroentes heet.

    ik zou eens lekker bij de kruidenschappen in verschillende super markten kijken wat er allemaal is...
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  4. Paardenbloem

    Paardenbloem Bekend lid

    31 mei 2022
    765
    1.250
    93
    Vrouw
    Hee, dat is een goede tip. Die kruidenmixen vind ik wel heel toegankelijk en aantrekkelijk!
     
  5. Paardenbloem

    Paardenbloem Bekend lid

    31 mei 2022
    765
    1.250
    93
    Vrouw
    De verpakking lag al ergens onderin de kliko voor ik dat bedacht helaas;)
     
  6. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    16 jan 2022
    2.888
    4.160
    113
    Vrouw
    citroenrasp en Paardenbloem vinden dit leuk.
  7. Paardenbloem

    Paardenbloem Bekend lid

    31 mei 2022
    765
    1.250
    93
    Vrouw
    Fruity90 vindt dit leuk.
  8. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.270
    25.739
    113
    Als je in de buurt wil blijven van het pakket, zou ik even op de verpakking kijken. Ik heb hem even vopr je gegoogled en kwam dit tegen op de ingrediëntenlijst:
    specerijenmix (zout, specerijen (paprika, koriander, kurkuma, zwarte peper, chilipoeder, komijn), ui, knoflook, kruiden (peterselie, korianderblad, basilicum, oregano), tomatenpoeder, citroenschil), knoflook, rozemarijn.

    Nou zal je niet alles in huis hebben, maar je kan hier prima zelf wat van maken wat lekker is en zelfs in de buurt komt. Ik heb altijd geleerd (maar iemand mag me verbeteren als ik het verkeerd heb) dat ingrediënten op volgorde van hoeveelheid staan. Dus in de kruidenmix de grootste hoeveelheid zout, dan paprikapoeder etc.

    Ik zou even zonder zout beginnen, dan kan je bij het proeven de puurste smaak proeven. En dan begin je met paprikapoeder. In mijn kruiden-/specerijenmix kookboek werken ze met eenheden. Dus bv 2 paprika, 1 komijn etc. Als je dan 1 eetl neemt voor de komijn neem je 2 eetl voor de paprikapoeder, en dat werkt dus ook zo met theelepels. Nou komt het niet zo nauw, maar dit kan je helpen om het te noteren, zodat je iedere keer ongeveer dezelfde mix kan maken, of hem juist nog kan verbeteren.

    Ik zou lekker ruim in paprikapoeder (bv 3 eenheden) gaan zitten en dan mindr in de rest. Koriander, kurkuma, peper en komijn 1 eenheid, snufje chilipoeder, dan nog uienpoeder en knoflookpoeder 1 eenheid, en van de gedroogde kruiden naar smaak kiezen, samen 1 of 2 eenheden.
    En dan proeven, beetje meer van dit beetje meer van dat. Als de komijn te veel overheerst oplossen door meer paprikapoeder, etc.

    Ik hoop dat je hier iets aan hebt
     
    breister vindt dit leuk.
  9. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.182
    6.580
    113
    Ik vind het een goede ontwikkeling dat kruiden steeds meer zoutloos te koop zijn. Zeer veel kruidenmixen. Jonnie de Boer was ermee begonnen, maar nu ook andere merken. Ik ben voor het experimenteren en weet wel raad met kruiden, maar deze vind ik vaak toch wel een uitkomst.

    Soms heb ik een recept, bijv uit de Allerhande en dan gebruiken ze daar een kruidenmix gebaseerd op zout. Dan kijk ik idd op de ingredientenlijst en maak dan mijn eigen kruidenmix. Ik heb heel veel potjes, sommige al 10 jaar over de datum, maar ach, beetje meer toevoegen voor de smaak. De foelie vind ik na al die tijd nog zeer sterk, daar hou ik wat minder van (net als nootmuskaat en kruidnagel: prima, maar in kleinere hoeveelheden).

    Denk voor smaak ook aan ui en knoflook! Ui heeft zeer veel aroma, haalt de smaken ook op. Knoflook pas vrij laat toevoegen, die verbrandt snel.
     
  10. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.386
    21.766
    113
    In Turkse winkels, toko's e.d was dit toch altijd al?
    Ik kan me iig niet herinneren dat we ooit ras al hanout, 5 spice powder of garam massala met zout erin kochten.
    Bij ons zijn de kruidenmixen (dat zijn er niet zoveel, eigenlijk alleen 2 soorten ras al hanout) ook alleen zoutloos te koop.

    Ik vind die Jonnie de Boer een beetje gehypet eerlijk gezegd. Doet bv net alsof hij zaa'tar heeft uitgevonden terwijl het al jaar en dag te koop is in midden-oosterse winkels...
     
    tuc vindt dit leuk.
  11. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.182
    6.580
    113
    Die winkels heb je niet overal. Zelfs hier in de stad moest ik er 5 km voor reizen, om de hoek had je het niet. En niet iedereen voelt zich vertrouwd in een toko of zo met zoveel onbekende artikelen. Dan vind ik de ontwikkeling in de supermarkt echt wel iets goeds.
     
  12. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Met kruiden zou ik simpel beginnen. Ik kan niet zonder zout, peper, rozemarijn, tijm, salie, verse peterselie (heb ik in de tuin geplant) mosterdzaad (voor op de vis) kerriepoeder, paprikapoeder, oregano. Dit is een beetje de basis voor Hollands en Italiaans kruiden.

    En hoe meer je kookt hoe meer je er bij koopt totdat je zo eindigt :roflmao: (sorry hij blijft op de kop gaan)

    20230927_141700.jpg
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  13. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.270
    25.739
    113
    Het kan altijd meer (en georganiseerder) :p
    IMG_3177.jpeg
    IMG_3175.jpeg
     
    breister, Fruity90 en citroenrasp vinden dit leuk.
  14. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.386
    21.766
    113
    Maar het is dus zeker niet zo dat supermarkten of Jonnie de Boer ermee begonnen zijn. Als andere winkels dat allang deden waren zij er dus mee begonnen lijkt mij.

    Verder kan je natuurlijk aan de medewerkers vragen naar hun producten hoor, net als in de gewone supermarkt. Of eigenlijk: beter dan in de gewone supermarkt, want 9 van de 10x weten vakkenvullers in de supermarkten helemaal niks over producten naar mijn ervaring, in een toko is dat echt wel anders.
     
  15. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    16 jan 2022
    2.888
    4.160
    113
    Vrouw
    Adje vindt dit leuk.
  16. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.270
    25.739
    113
    Oh jee, ik heb echt geen idee meer. Heb het al zolang. De rekkes heb ik na veel googlewerk gevonden en ze pasten destijds precies bij kruidenpotjes van de Ikea. Die heb ik daar dus in zitten, maar die zijn bij de Ikea kort daarna uit het assortiment gegaan.

    Maar als je googlet op kruidenrek met x-aantal potjes dan vind je genoeg opties denk ik
     
  17. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    16 jan 2022
    2.888
    4.160
    113
    Vrouw
    AH helaas.
    Klopt, maar dan kom je snel op online kopen uit en dat wil ik niet zonder het eerst te zien.
     
  18. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.386
    21.766
    113
    Mijn meest gebruikte specerijen:

    Komijn
    Gember
    Zwarte peper
    Hrous (hete gerookte pepervlokken)
    Paprikapoeder
    Hete peper
    Karwij
    Korianderzaad
    Kaneel
    Venkel
    Kurkuma
    Kardemom
    Steranijs
    Fenegriek
    Kruidnagel
    Black lime (officieel geen specerij natuurlijk, maar wordt wel als zodanig gebruikt)

    De meeste zijn gemalen maar sommige ook nog in hele vorm (zoals met de zwarte peper, kruidnagel, kardemom etc). En dan nog 2 soorten ras al hanout, waarvan ik de ene (heet ook wel tabel karwiya, naar de hoofdingrediënten, korianderzaad en karwij) in de heel veel gerechten gebruik.

    En kruiden: peterselie, munt, oregano, tijm, dille, laurier (en nog wat dingen waarvan ik geen idee heb hoe het heet in het Nederlands :roflmao:).
     
  19. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.270
    25.739
    113
    Ah ja, dan wordt het lastig. Ik heb ze ook online gekocht.
     
  20. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Oh jaloers op jouw organisatie talent! Ik zit altijd te zoeken, op een trapje want ik heb het 2 rijen dik staan.....'ik weet toch zeker dat ik dit nog had? ' En dan koop ik het opnieuw en vind het een week later terug. Op de plek waar ik gezocht had. Hoe dan? :roflmao:
     
    NiVa0230 en Adje vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina