Ik heb een vraag aan jou in het kader van minder bewerkt voedsel eten (moet eraan denken nu je over een kruidenmix begint): Ik had gisteren een verspakket van de Plus. Een traybake. Eigenlijk heel simpel, een pakket met groenten (paprika, ui, knoflook, tomaat, courgette, zoete aardappel en krieltjes) en het recept. Dat was eigenlijk een kwestie van groenten in partjes snijden, mengen met olijfolie en de kruidenmix die erbij zat, 15 min op een bakplaat in de oven en daarna nog 15 min. met chipolata worstjes erbij. Geserveerd met geraspte feta. Wij vonden het super lekker. Maar, nu wil ik graag zelf die kruidenmix maken zodat ik niet telkens zo’n pakket hoef te kopen (en wellicht ook het een en ander aan e-nummers, conserveringsmiddelen en smaakversterkers vermijd). Heb jij enig idee wat passend zou kunnen zijn qua kruiden hierbij? Ik heb zelf echt geen flauw idee. Ik doe veel te weinig aan zelf kruiden. Alvast hartelijk dank voor het meedenken!
Je zou op de verpakking kunnen kijken aan ingrediënten, meestal staat de kruidenmix apart genoemd en dan tussen haakjes erachter wat erin zit. Dan heb je ook al een richting
wij hebben wat potjes van Original spices - Euroma deze kruiden. ik denk dat ik bij dit gerecht een beetje Ras el hanout had gedaan. We gebruiken best vaak deze kruiden ipv een pakje. je hebt bijv. ook indiaase (curry madras of vadouvan) of thaise kruiden (groene/rode curry) mix voor rijstgerechten. en bij mexicaans gebruik ik altijd picadillo ipv iedere keer zo'n zakje tacokruiden mix ofzo. Wereldse melanges - Euroma je hebt ook deze kruiden. hier zit zelfs een potje bij die ovengroentes heet. ik zou eens lekker bij de kruidenschappen in verschillende super markten kijken wat er allemaal is...
Snap ik, maar als je toch naar de winkel moet voor de rest kun je ook op de verpakking kijken. Of online: https://www.plus.nl/product/plus-verspakket-traybake-kriel-paprika-stuk-1-stuks-466520
Als je in de buurt wil blijven van het pakket, zou ik even op de verpakking kijken. Ik heb hem even vopr je gegoogled en kwam dit tegen op de ingrediëntenlijst: specerijenmix (zout, specerijen (paprika, koriander, kurkuma, zwarte peper, chilipoeder, komijn), ui, knoflook, kruiden (peterselie, korianderblad, basilicum, oregano), tomatenpoeder, citroenschil), knoflook, rozemarijn. Nou zal je niet alles in huis hebben, maar je kan hier prima zelf wat van maken wat lekker is en zelfs in de buurt komt. Ik heb altijd geleerd (maar iemand mag me verbeteren als ik het verkeerd heb) dat ingrediënten op volgorde van hoeveelheid staan. Dus in de kruidenmix de grootste hoeveelheid zout, dan paprikapoeder etc. Ik zou even zonder zout beginnen, dan kan je bij het proeven de puurste smaak proeven. En dan begin je met paprikapoeder. In mijn kruiden-/specerijenmix kookboek werken ze met eenheden. Dus bv 2 paprika, 1 komijn etc. Als je dan 1 eetl neemt voor de komijn neem je 2 eetl voor de paprikapoeder, en dat werkt dus ook zo met theelepels. Nou komt het niet zo nauw, maar dit kan je helpen om het te noteren, zodat je iedere keer ongeveer dezelfde mix kan maken, of hem juist nog kan verbeteren. Ik zou lekker ruim in paprikapoeder (bv 3 eenheden) gaan zitten en dan mindr in de rest. Koriander, kurkuma, peper en komijn 1 eenheid, snufje chilipoeder, dan nog uienpoeder en knoflookpoeder 1 eenheid, en van de gedroogde kruiden naar smaak kiezen, samen 1 of 2 eenheden. En dan proeven, beetje meer van dit beetje meer van dat. Als de komijn te veel overheerst oplossen door meer paprikapoeder, etc. Ik hoop dat je hier iets aan hebt
Ik vind het een goede ontwikkeling dat kruiden steeds meer zoutloos te koop zijn. Zeer veel kruidenmixen. Jonnie de Boer was ermee begonnen, maar nu ook andere merken. Ik ben voor het experimenteren en weet wel raad met kruiden, maar deze vind ik vaak toch wel een uitkomst. Soms heb ik een recept, bijv uit de Allerhande en dan gebruiken ze daar een kruidenmix gebaseerd op zout. Dan kijk ik idd op de ingredientenlijst en maak dan mijn eigen kruidenmix. Ik heb heel veel potjes, sommige al 10 jaar over de datum, maar ach, beetje meer toevoegen voor de smaak. De foelie vind ik na al die tijd nog zeer sterk, daar hou ik wat minder van (net als nootmuskaat en kruidnagel: prima, maar in kleinere hoeveelheden). Denk voor smaak ook aan ui en knoflook! Ui heeft zeer veel aroma, haalt de smaken ook op. Knoflook pas vrij laat toevoegen, die verbrandt snel.
In Turkse winkels, toko's e.d was dit toch altijd al? Ik kan me iig niet herinneren dat we ooit ras al hanout, 5 spice powder of garam massala met zout erin kochten. Bij ons zijn de kruidenmixen (dat zijn er niet zoveel, eigenlijk alleen 2 soorten ras al hanout) ook alleen zoutloos te koop. Ik vind die Jonnie de Boer een beetje gehypet eerlijk gezegd. Doet bv net alsof hij zaa'tar heeft uitgevonden terwijl het al jaar en dag te koop is in midden-oosterse winkels...
Die winkels heb je niet overal. Zelfs hier in de stad moest ik er 5 km voor reizen, om de hoek had je het niet. En niet iedereen voelt zich vertrouwd in een toko of zo met zoveel onbekende artikelen. Dan vind ik de ontwikkeling in de supermarkt echt wel iets goeds.
Met kruiden zou ik simpel beginnen. Ik kan niet zonder zout, peper, rozemarijn, tijm, salie, verse peterselie (heb ik in de tuin geplant) mosterdzaad (voor op de vis) kerriepoeder, paprikapoeder, oregano. Dit is een beetje de basis voor Hollands en Italiaans kruiden. En hoe meer je kookt hoe meer je er bij koopt totdat je zo eindigt (sorry hij blijft op de kop gaan)
Maar het is dus zeker niet zo dat supermarkten of Jonnie de Boer ermee begonnen zijn. Als andere winkels dat allang deden waren zij er dus mee begonnen lijkt mij. Verder kan je natuurlijk aan de medewerkers vragen naar hun producten hoor, net als in de gewone supermarkt. Of eigenlijk: beter dan in de gewone supermarkt, want 9 van de 10x weten vakkenvullers in de supermarkten helemaal niks over producten naar mijn ervaring, in een toko is dat echt wel anders.
Oh jee, ik heb echt geen idee meer. Heb het al zolang. De rekkes heb ik na veel googlewerk gevonden en ze pasten destijds precies bij kruidenpotjes van de Ikea. Die heb ik daar dus in zitten, maar die zijn bij de Ikea kort daarna uit het assortiment gegaan. Maar als je googlet op kruidenrek met x-aantal potjes dan vind je genoeg opties denk ik
AH helaas. Klopt, maar dan kom je snel op online kopen uit en dat wil ik niet zonder het eerst te zien.
Mijn meest gebruikte specerijen: Komijn Gember Zwarte peper Hrous (hete gerookte pepervlokken) Paprikapoeder Hete peper Karwij Korianderzaad Kaneel Venkel Kurkuma Kardemom Steranijs Fenegriek Kruidnagel Black lime (officieel geen specerij natuurlijk, maar wordt wel als zodanig gebruikt) De meeste zijn gemalen maar sommige ook nog in hele vorm (zoals met de zwarte peper, kruidnagel, kardemom etc). En dan nog 2 soorten ras al hanout, waarvan ik de ene (heet ook wel tabel karwiya, naar de hoofdingrediënten, korianderzaad en karwij) in de heel veel gerechten gebruik. En kruiden: peterselie, munt, oregano, tijm, dille, laurier (en nog wat dingen waarvan ik geen idee heb hoe het heet in het Nederlands ).
Oh jaloers op jouw organisatie talent! Ik zit altijd te zoeken, op een trapje want ik heb het 2 rijen dik staan.....'ik weet toch zeker dat ik dit nog had? ' En dan koop ik het opnieuw en vind het een week later terug. Op de plek waar ik gezocht had. Hoe dan?