Mijn man werkt bij een zorginstelling, en mag de tijd tussen een vergadering en werk niet opschrijven als werktijd. Mag dit zomaar? De tijd is te kort om naar huis te gaan.
Wat gek. Bij ons wordt de dienst doorgetrokken tot de tijd dat de vergadering begint. De vergadering heeft dan zn eigen code. Maar of dat in de cao staat?? Dat zou je moeten opzoeken. Kan hij ook it-uren schrijven? Dan zou ik dat doen als ik hem was. Dan schrijft hij gewoon it-uren voor de tijd dat hij zit te "wachten".
In principe is het geen werktijd . Hoe lang zit er tussen de vergadering en start van de dienst? En is het rooster zo dat er steeds iemand anders de dienst heeft .
om hoeveel tijd gaat het en welk moment van de dag? in werk in de ouderenzorg en wij mogen dat officieel ook niet. hebben de tijd van de vergadering zo gepland dat deze aansluit aan de meeste diensten. 1 avonddienst heeft 1 uur een gat tussen vergadering en werktijd. vaak blijven we dan gewoon op t werk kletsen of plannen wat administratie werk zodat we wel dat uur kunnen schrijven. wij hebben een aantal uur wat we per dag/week in kunnen zetten aan zorg, aan ons hoe we die inzetten. maar als we dus uren extra gaan schrijven omdat er een gat is tussen een dienst en een vergadering moeten we het op een ander moment inleveren en dan gaat het ten koste van clienttijd.
Jarenlang in de vg gewerkt. Wij planden de vergadering zo dat de dienst aansloot aan onze diensten. Persoonlijk begeleiders hadden altijd de ochtend dienst. In de tijd van zorg tot de vergadering deden wij onze taken. Wat doet je man in de tussentijd, wat is zijn functie, is hij altijd de klos? Is je man lid van bv. de fnv? Je kan deze vraag ook ben hen neerleggen.
Ik werk niet in de gehandicaptenzorg, maar ouderenzorg cao vvt. Ik heb toen een keer een conflict gehad precies over het zelfde. Ik ben toen naar huis gegaan. Achteraf flinke preek gehad van teamleidster en manager. Nu mogen wij vanuit thuis aansluiten via teams. Dit doe ik nu als ik niet hoef te werken of een korte dienst heb en we hebben teamoverleg. Ik weet niet of ze dit ook bij jou man doen?
Om hoeveel tijd gaat het? Het mag inderdaad niet, maar als hij bijv pb uren heeft kan hij die ervoor gebruiken om de tijd te overbruggen door pb taken te doen (als hij pber is natuurlijk).
Ja hoor dat mag, het is namelijk geen werktijd. Hij zou dan met een collega kunnen regelen dat de collega na het overleg naar huis gaat en hij de dienst na het overleg overneemt. Maar de tijd ertussen is gewoon eigen tijd.
Deze situatie is niet zo zwart wit ben ik bang. Is er iets overeengekomen in de arbeidsovereenkomst hierover? Of personeelshandboek (in overeenstemming met OR) Hoe lang duurt de vergadering en komt het regelmatig voor?
Werk in ziekenhuis en hier is dat ook zo… Wij declareerde ook altijd de tijd tussendoor maar het is geen werktijd dus mag het niet. Nu gaat het bij ons maar om 15 minuten maar toch. Dus nu gebruiken we de tijd om om te kleden of om nog iets extra voor het werk te doen en het op die manier wel te kunnen declareren.
Je bent niet verplicht om alle vergaderingen bij te wonen. Alleen die bijwonen die aansluiten voor of na je dienst of als je de hele dag uitgeroosterd bent en het wel verder in je eigen planning past. Uit dienst komen met x ‘tussenuren’ of daarna pas dienst hebben met x aantal ‘tussenuren’ = vergadering skippen.
Inderdaad in hoeverre is die vergadering verlicht, valt dus buiten je werktijd als ik het zo lees. Op mijn werk zouden ze pech hebben. Ggz cao