Ben benieuwd wie er ervaring heeft met counseling traject voor keizersnede versus vaginale bevalling en wat ik daarvan kan verwachten. De gyn vond mijn vraag namelijk achterlijk en werkte mij snel de deur uit. Dus was niet echt ruimte om het haar nog te vragen…
Nou om nou mijn hele medische voorgeschiedenis hier neer te leggen incl alle OK’s down under… Dus nee daar ga ik geen antwoord op geven. Vragen mag altijd Ik zoek naar iemand die antwoord op de vraag kan geven.
Wat was dan je vraag aan de gynaecoloog? Dat lees ik niet terug in je bericht. Wil je een keizersnede, een vaginale bevalling of weet je het nog niet?
Omdat het counselen, of de bereidheid van de arts om te counselen verschillend is afhankelijk van jouw voorkeur. Als een keizersnede geadviseerd wordt, en jij wil dat liever niet, dan gaat het om een operatie/ingreep weigeren, wat altijd je recht is als patiënt. Als je een keizersnede wil zonder dat daar op verloskundig gebied een reden voor is, dan vraag je hen (even ongenuanceerd gezegd) om een ingreep uit te voeren zonder dat dat medisch gezien onderbouwd kan worden. Nogmaals, dat is ongenuanceerd gesteld, er kunnen in jouw ervaring misschien wel redenen zijn om voor een keizersnede te gaan. Hoe dan ook zou er op zijn minst een gesprek over te voeren moeten zijn, nog los van de uitkomst van dat gesprek. Jammer dat de gyn jou de deur uit bonjourde. Ik zou het nog eens aankaarten de volgende keer.
Ik heb een voor tegen lijstje obv de wetenschappelijke literatuur gemaakt (zelf geschoold hierin dus dat was niet moeilijk) en wil graag in gesprek om te zien of ik iets mis en zo niet of dan dus meegedacht kan worden over die afwegingen. Leek mij een hele redelijke vraag met een uitgebreide medische voorgeschiedenis en diverse OK’s in de gebieden die bij bevalling betrokken zijn. Maar de gyn vond het een rare vraag..dus ik vraag mij af, bij wie kan ik dan terecht, wie doet die counseling, hoe loopt dat etc.. lijkt wel alsof de ‘shared decision making’ niet meer van toepassing is als je wilt bevallen, voelt niet echt relaxed moet ik zeggen.
Volgens mij is het ooit begonnen met bevallingen waar 0 shared decision making was, en zijn we al best ver gekomen. Ook na een waarschuwing vanuit de WHO. Maar het verschilt nog wel per situatie en zorgverlener. Misschien.. huisarts vragen verwijzing naar andere gynaecoloog/second opinion?
Geen ervaring met zo’n traject, wel met een zeer goede gyn die erg open stond voor samen overleggen en mij een duidelijke stem geven in een plan. Zeer zeker ‘shared decision making’. Ik zou dus op zoek gaan naar zo’n gyn middels bijvoorbeeld een second opinion.
Om antwoord te geven op “Ben benieuwd wie er ervaring heeft met counseling traject voor keizersnede versus vaginale bevalling en wat ik daarvan kan verwachten. ” Ik. Je kan verwachten dat ze beide opties bespreken met je als je daar naar vraagt; en tevens ook de medische onderbouwing voor hun advies. Vervolgens maak je dan samen een keuze; arts en jijzelf. In mijn geval de voors en tegens afgewogen, nogmaals besproken en toen een keuze gemaakt.
Ah als dat counseling is, dan heb ik dat ook gehad. Maar hier werd dat niet zo genoemd, het was gewoon onderdeel van mijn behandeling bij de gynaecoloog. Ik had wekelijks een afspraak, en naast controles werd dan telkens het plan van aanpak wat meer besproken (en hadden we bv wetenschappelijke onderzoeken gelezen die van toepassing waren op mijn situatie). De gyn heeft me ook nog eens gebeld toen hij nieuwe relevante informatie had gevonden waaruit bleek dat een opname in mijn geval beter was, dus hij dacht duidelijk mee en was daar ook pro-actief in.
Wat je van een counselingsgesprek mag verwachten is dat de arts samen met jou alle voor- en nadelen bespreekt van beide opties. Afhankelijk van je voorgeschiedenis krijg je dan inzicht in de risico's die er (voor jou & jouw baby) voor een vaginale geboorte dan wel keizersnede zijn. Ook mag je verwachten dat de arts een slagingskans geeft voor een succesvolle vaginale geboorte. Alles is dus wel heel erg afhankelijk van je medische voorgeschiedenis. Als je de medische leidraad wil lezen: https://www.nvog.nl/wp-content/uploads/2017/12/Zwangerschap-en-bevalling-na-een-voorgaande-sectio-caesarea-1.0-04-06-2010.pdf Hopelijk heb ik je zo verder geholpen, veel succes! Verloskundige bij de luiermand
Thanks! Ken deze leidraad maar die is als je keizersnede in voorgeschiedenis hebt. Dat heb ik niet. Andere 2 bevallingen waren vaginaal. Bevallingen an sich waren prima alleen blijvende complicaties aan overgehouden en erna nog diverse OK’s gehad. Details laat ik graag achterwege Mijn situatie staat in geen enkele studie en 1 vd complicaties is alleen een 6-tal case reports over. Dat maakt de afweging zo lastig… daarom vond ik het raar dat de gyn het een vreemde vraag vond dat ik graag naar de afwegingen wilde kijken. Anyway, ik heb er wel een beter beeld van obv de andere reacties wat ik mag verwachten dus ga het maar opnieuw bespreekbaar maken. Assistente gaf als tip om het eerst in e-consult toe te lichten zodat gyn meer tijd heeft om in te lezen dus dat ga ik maar eens proberen. dank allemaal!
In deze post geef je ook meer informatie dan in alle andere dat je graag wilt kijken of er eventueel een keizersnede mogelijk is na 2 succesvolle vaginale bevallingen met complicaties waardoor je voorkeur misschien uitgaat na een keizersnede. Ik snap ook dat je nu al wilt bespreken maar over algemeen worden dit soort dingen besproken als je langer zwanger bent.
Klinkt als een goed plan. Ik sluit me aan bij @Loveischocola dat het waarschijnlijk ook aan de termijn nu ligt; waarschijnlijk willen ze eerst de 20wk echo voorbij etc voordat het ter sprake komt. Bij mij werd het rond week 28 uitgebreid besproken; toen duidelijk was dat we de 24 weken grens ruim waren gepasseerd en onze zoon nog steeds gezond leek op de echo. Succes met de afweging maken.
Zulke gesprekken worden vaak pas gevoerd rond de 30 weken zwangerschap. Ik ga er vanuit dat je niet bij een verloskundige loopt? Ook ga ik er vanuit dat je gyn je voorgeschiedenis kent. In dat geval is het jammer dar het zomaar weggewuift wordt. Geen idee natuurlijk wat jouw redenen precies zijn en of hun dat ook als goede reden zouden zien om evt een ks uit te voeren. Er kleven behoorlijk wat risico’s aan natuurlijk. Maar ik ga er vanuit dat je een goede reden hebt om dit te vragen.