Volgens mij maakt de school van jouw kinderen veel uren in een week, waardoor ze kunnen compenseren met extra studiedagen. Onze oudste dochter heeft 5 dagen van 8.30-14.00u, halfuur lunch eraf, kom je op 5 dagen van 5 uur, totaal 25 uur les per week. Jouw kinderen komen op 27 uur (op woensdag is er geen lunchpauze neem ik aan), per maand kom je dan op zo'n 8 uur meer les, en dat is op te lossen door een extra studiedag. Op die manier hebben jouw kinderen en mijn kinderen toch evenveel les (ongeveer) per maand, en dus ook per schooljaar. Onze kinderen hebben 5-6 studiedagen per jaar en middag voor kerstvakantie en zomervakantie vrij.
Geen idee of ze zo dus aan die uren komen. 's ochtends is er een kwartier (volgens mij gaan ze dan ook nog even naar buiten dus nog langer dan een kwartier) pauze en tussen de middag een uur. En ook nog middagen of hele dagen vrij voor de start van een vakantie. Zal het denk ik es een keer gaan vragen..
Bij onze kinderen hebben ze ook rond 10u nog een buitenspeelpauze, en tussen de middag nog een half uur buitenspelen. Maar het halfuur broodeten wordt niet als lestijd gerekend. De speelpauzes en fruittijd wel (bij onze scholen, kinderen zitten op 2 verschillende scholen).
Het wisselde erg per school... (heb tot nu toe te maken gehad met 5 verschillende scholen) Mijn zoon heeft een tijdje op school gezeten waar er 11-12 per jaar waren. Dat is al vervelend genoeg, maar ze werden ook altijd laat aangekondigd (3-4 van te voren, er was geen jaarrooster waar ze in stonden), dat was me echt een doorn in het oog omdat we dan nauwelijks gelegenheid hadden om opvang te regelen. Andere scholen varieerde het een beetje, gemiddeld 4-5 per jaar denk ik met inderdaad wisselende dagen van de week. En aan start schooljaar voor hele jaar al ingepland .
Ik weet eigenlijk niet eens hoeveel de school er hier heeft. Ik dacht een stuk of 7. Ze worden veelal ingepland op de dinsdag of de donderdag. Meestal in weken die toch al geen 5 schooldagen hebben. Bijv de dinsdag na Pasen en Pinksteren. Ik heb eens geteld in de agenda van school: Het zijn er 6 dit jaar. Ze worden dus al aan het begin van het schooljaar in de agenda van school gezet, dus we weten het al lang van tevoren. Dit jaar hebben we bijv met Pinksteren de dinsdag en de woensdag vrij, de donderdag is het studiedag, dus zijn ze ook vrij en op vrijdag de schoolreis van groep 3-7. Is jouw oudste een kleuter? Dan heb je dan dus een hele week vrij.
Wij hebben er 6. Steeds een andere dag ivm collega’s en extra BSO mogelijkheden. Eerlijk, ik vind het weinig. Man en ik werken flexibel en vinden het mega leuk om zo’n dag te hebben. Plannen meestal een leerzaam uitje als museum of als het zomers weer is om 08.00 de auto in voor een echte strand dag.
Hier dit jaar 5 hele dagen en 4 halve dagen. De onderbouw heeft daar nog zeker 8 middagen bij (naast de vrije woensdag en vrijdagmiddag). Nu groep 5 dus een stuk minder gelukkig. Hier probeer ik soms idd een uitstapje te maken naar een museum oid dat dan wat rustiger is of we keutelen thuïs lekker aan. Bij oudste op middelbare school houd ik het niet meer bij hoe vaak daar extra vrij is. Sowieso is het standaard rooster al een gatenkaas met in totaal 9 tussenuren elke week.
Hier 5. Een gehad in oktober. 6 December, eind februari op een woensdag, goede vrijdag, en de dinsdag na pinksteren.
Ik kom hier nog even op terug. Hier hebben ze 8 studiedagen dus. Maar 2 ervan zijn al in weken dat het wegens een feestdag al geen 5-daagse week zou zijn. Mag het dan wel? En ze hebben nog een hele extra week vrij in juni ook. En ook nog 2 weken meivakantie. Einde schooljaar zijn ze meer vrij dan dat ze naar school moeten.
Ik zou t in jullie geval wel eens interessant vinden om het aantal lesuren te berekenen. Hier waren er ook ‘veel‘ marge dagen, maar bleken ze echt te weinig uren te maken. Na lang getouw trek is het rooster van school aangepast. Snap niet dat ze daar dus jaren mee weg zijn gekomen tijdens inspecties…
Ze gaan hier wel tot 15 uur naar school, woensdag 12. Maar ze zijn ook elke vrijdag voor een vakantie om 12 uur uit. Maar ga toch eens rekenen idd. Hoeveel uren moeten ze maken per jaar? O edit dat laatste zie ik al online. Maar dat gaat over gemiddeld over 4 jaar, dus daar valt nu in groep 5 nog niks over te zeggen. Edit 2 in een jaar met alleen vakanties mee gerekend, maken ze er 1020. Dat zou neerkomen op 4080 in die 4 jaar. Als ik tijd heb, zal ik de uren eens optellen die ze dit jaar dus niet maken. En tja, die week in juni vinden we dan nu wel fijn, want we gaan dan op vakantie, maar ik vind het echt bizar veel vrij zo bij elkaar
Hmmm ja dat voelt idd wel echt als veel vrij dan hè. Ik weet ook niet precies hoe het dan zit met wat wel en niet mag, maar ik kan me voorstellen dat ze t op deze manier in t grijze gebied doen en er mee wegkomen. Wel lekker die week in juni. Kun je nog wat voordeliger met vakantie
Ik vind op rijksoverheid dat ze (naast de verkorte weken door feestdagen) maximaal nog 7 vierdaagse weken mogen hebben. De directeur van de basisschool van onze dochters telde hier vrije vrijdagmiddagen ook bij in. Maar ik kan niet terug vinden of dat ook echt moet. Je kunt je vraag/zorgen ook bij de MR van de school neerleggen. Er zal ergens een berekening zijn.
T heeft hier ook wel even geduurd om het goed door te rekenen, maar ze bleken elk jaar dus ongeveer ruimte te hebben voor 1 a 2 margedagen en er werden er meer gepland. Tel daarbij het thuis zitten door uitval leerkrachten door ziekte bij op en geen vervanging en T was gewoon echt te weinig. En dan 2x in 1 schooljaar verhuizing van school waardoor ze ook 5 dagen extra vrij waren
Wij hebben 9 studiedagen waarvan er 6 voor alle klassen en 3 voor hoger dan groep 5 (1x een hele dag, 2x een middag waarvan de groepen tm4 toch al vrij zijn).