Het zal wel geen populaire mening zijn, maar van mij mogen scholen gewoon alleen les geven. Zodat kinderen fatsoenlijk leren spellen, rekenen, lezen, schrijven, etc. Al het andere doe ik zelf wel in onze vrije tijd. We zijn echt doorgeslagen hoor vind ik. En dan vervolgens staken vanwege de hoge werkdruk. Ik ben dus zo'n ontaarde moeder die niet helpt bij uitjes naar het bos, de kinderboerderij, het theater, de schaatsbaan, de carnavalsvereniging, de muziekschool, de heide en de boerderij. En ik kom ook niet de school versieren met sinterklaas, kerst en carnaval, de klas schoonmaken of helpen met knutselen voor het zoveelste thema. Of luizen checken, fruit snijden, helpen bij sportdag, of God weet wat voor activiteiten nog meer. En ik voel me ook niet meer verplicht om dat wel te doen.
Nee, door de keuze te maken om handwerkleraren, drama docenten, muziekleraren, enz structureel aan te stellen waardoor deze verrijking standaard wordt op alle scholen bijvoorbeeld. En ik snap dat dat niet even is geregeld, maar ik vind dat wel waar we als samenleving naartoe zouden moeten werken. En voor de korte termijn, kritisch kijken naar het totale programma en veel duidelijker communiceren. Als je aan het begin van het schooljaar aangeeft dat je op 5 november hulp nodig hebt om naar de kinderboerderij te gaan, dan kan ik nog iets regelen. Als ik dat op 30 oktober hoor, dan kan het niet.
Ik heb zelf gelukkig nog niks te maken met helpen op school (zoontje is pas 1). Maar ik had daar nooit bij stil gestaan dat dat verwacht wordt van ouders. Mijn eerste vraag die opkomt is: hoe dan? Ik ben oprecht benieuwd hoe ouders dat doen? Ik werk gewoon fulltime en vriend ook. Wordt er dan verwacht dat je vakantie dagen opneemt om te helpen knutselen op school? Ik zou dat dus inderdaad never doen... En minder werken is geen optie want het leven is al duur genoeg...
Hier zit wel een kern van waarheid in ja. Er zijn al veel vakanties op jaarbasis. Vervolgens is de vrijdag voor iedere vakantie een "feestdag". De hele week voor carnaval hebben ze verkleedfeestjes. Als de meester jarig is wordt er niet gewerkt. En ga zo maar door. Vraag me af hoeveel tijd er effectief lesgegeven wordt. En ik snap dat een kind niet van half 9 tot 3 geconcentreerd kan werken, maar soms slaat het wel erg door de andere kant op.
Ik vind het juist leuk om af en toe mee te helpen. Schoolreisje vind ik vreselijk, maar mee naar het bos, voorlezen, kerststukjes maken vind ik leuk. Mijn man helpt ook af en toe. Het is niet dat we daar wekelijks mee bezig zijn, maar een paar keer per jaar. En ik denk dat het juist goed is dat ze ook wel eens iets anders doen dan de reguliere lessen. Mijn oudste heeft een moeizame klas, juist door andere activiteiten te doen, leren ze elkaar op een andere manier kennen. Dit is ten gunste van de groepsdynamiek. Ook leren kinderen het toepassen van vaardigheden. Zo gingen ze appelflappen bakken, dan moeten ze zelf de ingrediënten verzamelen/ afwegen. Niet ieder kind heeft het geluk dat ze dat thuis ook met hun ouders doen. Wij werken beide 32 uur, als het op een werkdag valt, dan neem ik geen vrij. Maar er is wel eens weeksluiting. Dan probeer ik de pauze door te werken en tussendoor naar school te gaan. Het grote voordeel van thuiswerken.
Als ik jou was zou ik mij eens goed inlezen in hoe kinderen leren, hoe je de leerproductiviteit vergroot en hoe de hersenen van jonge kinderen werken en hoe ze het meest ontvankelijk zijn. Onderzoek maar eens goed wat bv een "simpel" uitje naar het bos betekend, qua leren, maar ook qua groepsdynamiek en waarom dat belangrijk is om goed te kunnen leren.
Ik snap waar we als samenleving heen moeten, ben het daar zoals eerder gezegd compleet mee eens. Maar we hebben nu wel te dealen met de huidige realiteit. En als Nederland blijft stemmen zoals het de afgelopen 12 jaar gedaan heeft kun je die goede plannen vergeten. Wat betreft mijn voorbeeld voor het verkeersexamen, ik begin daar in oktober mee, examen is in juni.
Het leven is duur, maar is het geen optie? als je beide bijvoorbeeld 36 uur zou werken en een middag vrij hebt in de week. Scheelt 2x een middag opvangkosten, zou werken echt zoveel meer opleveren? Bedoel ik niet verwijtend, ik vraag het mij oprecht af.
Solderen en dergelijke leerden wij in de brugklas van de leerkracht techniek. Ik verbaasde mij nu over het feit dat mijn brugklasser (VWO) geen muziek, techniek, verzorging of handvaardigheid in zijn vakkenpakket heeft zitten. Is dat allemaal wegbezuinigd of alleen aan bijvoorbeeld het VMBO toegeschreven? Haken en puniken, breien etc hadden we wel op de basisschool, net wat jij zegt van een speciaal aangesteld vakdocent die de klassen rouleerde. De leukste lessen altijd! Tegenwoordig houdt het op bij wat knippen, plakken en lijmen helaas. Mijn dochter wil wel heel graag leren naaien en aangezien ik 2 machines heb staan, gaan we daar samen ook mee aan de slag over een tijdje. Nu eerst begonnen met handwerk, straks patroontekenen (voor haar barbies) en daarna de machine onder de knie krijgen. Zo heb ik het ook geleerd van mijn moeder.
Dat ligt ook helemaal aan welke levensstijl je gewend bent. Ik ken haast niemand waarbij beidr ouders fulltime werken en komen allemaal prima rond. Of jullie moeten heel slecht betaalde banen hebben (dan heb ik niks gezegd) maar in de meeste gevallen is het een kwestie van keuzes maken.
Kinderen kunnen hun leven lang nog serieus leren en werken. Ik ben juist blij dat er af en toe een leuk uitje of activiteit is. Het moet niet doorslaan, hier geen kampen vanaf groep 3 of maandelijkse verplichtingen, maar een goede balans.
Volgens mij werkte jij toch 4 dagen? En je vriend ook, dus op de 2 dagen dat jij of je vriend vrij bent kun je evt helpen, zo doen andere ouders dat ook. En er zijn ook veel mensen met onregelmatige werktijden. Dus nee ik kan niet op vrijdag de school versieren voor de Sint, want werkdag, maar ik kan wel rijden voor het museumbezoek van groep 5 op de dinsdagmiddag. Mijn vriend heeft een tijdje in de pauze op het schoolplein gestaan, dat viel in zijn eigen lunchpauze op zijn thuiswerkdag, dus goed te combineren. Tja en als je beide 40 uur op kantoortijden en op kantoor moet werken, dan wordt het lastig inderdaad. Maar dat zijn er niet veel.
Ik verbaas mij echt over alle berichten hier over het helpen op school. Bij ons is het echt vechten om een plekje als hulpouder. En hier zijn het zowel de vaders als moeders die meehelpen.
Nou bij ons slaat het wel door vind ik. Het is zeker belangrijk dat er tijd voor ontspanning en andere activiteiten is.
Idem, ik ben zo'n ouder die jarenlang in haar eentje de bieb draaiende heeft gehouden maar het is nu klaar met baby op komst. Ik probeer ook al jaren meer ouders te werven maar na een keer of 2 haken ze weer af want "wekelijks is zo'n gedoe" (je meent het - daarom zocht ik hulp!). Meer hulpouders betekent dat iemand er niet in zijn eentje voor op hoeft te draaien elke week (én passend niveau boeken zoeken, én uitleen, én opruimen, én contact met de regionale bieb, én contact met leerkrachten etc.). Dat uurtje dat de bieb open is dekt de lading niet eens, ben vaak nog zeker drie kwartier na schooltijd bezig met chaos opruimen van 100+ kinderen die de boel overhoop hebben getrokken. Wat mij eind vorig schooljaar zo tegenviel is dat elke hulpouder die ook maar 1x mee is gegaan op schoolreis in de jaarafsluiting genoemd werd (want: "zo geweldig dat jullie er zijn") maar degenen die structureel elke 2 maanden de school versieren, ramen beschilderen, thematisch alles organiseren (sint, kerst, pasen etc) geen woord van dank kregen. Als je dan daar elke week jaar in jaar uit staat voor de bieb en niet eens "bedankt" krijgt vanuit de directie, dan is voor mij de koek op. Ik grijp deze baby nu dan ook aan om stilletjes van het toneel te verdwijnen en ze zoeken het maar even uit de komende jaren. Ik ga straks geen newborn meenemen om de bieb draaiende te houden. Opvallend inderdaad wat eerder genoemd werd is dat wanneer er schoolreisjes naar pretparken zijn, ouders in de rij staan om mee te helpen maar wanneer er gereden moet worden voor een excursie naar een museum, het haast onmogelijk is om voldoende auto's te regelen. Ik werk overigens niet in loondienst, ik werk als ZZP'er in de avonduren dus ik heb overdag de handen vrij. Dat is een gegeven dat de leerkrachten inprenten heb ik het idee want ze weten je meteen te vinden wanneer er iets gedaan moet worden. Toch zijn er meer ouders die part-time werken of niet werken maar die zich totaal niet inzetten voor school, die 's ochtends tot 9u blijven hangen om te kletsen en 's middags om 15:00 nog op de parkeerplaats staan - eerlijk gezegd altijd dezelfde ouders (het genoemde cliché) maar die voelen zich blijkbaar niet geroepen om hun tijd anders in te vullen en dat is ieders goed recht. Misschien ben ik wel gewoon te slap in het nee-zeggen
Wat jammer dat ze dat allemaal niet doen daar op de middelbare school. Zal vast per school verschillen, maar hier hadden ze in de brugklas tekenen, muziek en techniek. Havo/VWO en VWO, verschillende scholen. Bij de één ook drama, al was dat letterlijk drama met een flutleraar, maar oké, het werd aangeboden. Solderen, figuurzagen etc. deden wij ook op de basisschool. Bij mijn kinderen deden ze weinig bijzonders. Dat vond ik wel jammer. Van mij mochten ze die uitstapjes wel halveren op de basisschool, want de helft was uiterst saai en overbodig. Ik ging vaak mee, vandaar dat ik dat weet. Ga dan minder vaak en doe gewoon echt iets interessants en waarvoor je ook de deur uit moet. Voor sommige kinderen met bijvoorbeeld ASS/ADHD vroegen al die uitstapjes ook best wat van ze. Helpen op school deed ik ook regelmatig, vond ik niet erg om te doen, het is ook wel goed om te zien hoe het er in de klas aan toe gaat. Voor schoolreisjes ben ik niet te porren, laat een ander maar gaan.
En ondertussen lees en hoor je oo het nieuws dat het lees- en rekenniveau niet zo best is als kinderen vannde basisschool af komen. Ga eerst daar maar eens aan werken.
Hoe deden ze dat vroeger? Wij hadden 1 schoolreisje per jaar en een sportdag bij de lokale voetbalclub. Hebben wij vroeger dan "minder goed" geleerd?