Misschien verschil tussen Nederland en België? En misschien ook wel tussen scholen? Hier gaat de ouderraad 0,0 over onderwijs, juist enkel over activiteiten (en ook die lang niet altijd echt onderwijsgerelateerd).
Maar ook wat betreft ‘effectief onderwijs’; zoveel verschillende visies en meningen. Die voor een groot deel prima vanuit onderzoek onderbouwt kunnen worden, het is maar net welke onderzoeken je aanhaalt.
Dit is wel een dooddoener Alsof je als ouder niet kritisch mag zijn op het onderwijs tenzij je zelf leerkracht bent. Het idee van @Neuzeke om bij de ouderraad te gaan vind ik dan wel een goede.
Nou ook graag, wij kunnen nieuwe leden gebruiken, hier staan ze helaas niet in de rij. Maar in Nederland gaat de ouderraad noet over schoolbeleid, dan moet je in de medezeggenschaps raad gaan.
Wat grappig, ik ken in mijn omgeving niet 1 stel ouders die beiden 40 uur werken.Ik zie wel veel ouders beide 4 dagen werken. Maar ik ken ook weinig mensen die er vrij voor nemen. Ikzelf neem er geen vrij voor. Maar ik schuif weleens met werktijden of dagen als er echt iets belangrijks is op school. Dus dat zou je straks ook nog kunnen doen.
Maar dat is denk ik dan bij jou op school specifiek. Ik herken niet dat ouders commentaar hebben. Ik hoor dat eigenlijk ook niet om me heen van vriendinnen. Iedereen is hier altijd hartstikke supportive en bedank vriendelijk voor de ouders die iets regelen of helpen. Hier overigens ook niet altijd dezelfde die komen. Ik kom eigenlijk steeds wisselende ouders tegen als ik help. Ook vaders. Wel een fanatieke moeder die er erg vaak is maar dat doet ze zelf dus dat zal ze wel leuk vinden neem ik aan. Ik heb er altijd het meest moeite mee dat het bepaalde weken rustig is en dan bijv in mei en juni ineens enorm veel uitjes/theater/reisjes/avondvierdaagse en dat zijn al weken met veel vakanties en dus beperkter werken en dan ook nog alle verzoeken vanuit school… dat krijg ik meestal gewoon niet lekker rond.
Helaas, dat de beste stuurlui aan wal staan is helaas niet alleen bij ons. Maar ben wel blij te horen dat het bij jullie niet is.
Bij mijn bedrijf is full time 40+ uur, 4x9 geeft prima ruimte om beide iets voor school te betekenen als je dat zou willen, of bij de sportvereniging waar je zoontje misschien later lid van gaat worden. School zal niet de enige plek zijn die om hulp zal vragen en bij sportverenigingen is het in sommige gevallen toch wel een verplichting.
Haha die laatste zin, geweldig. Ben eens mee geweest met groep 2 naar de Efteling en wat een vermoeiende dag was dat zeg. Ik mocht mee omdat ik destijds hulpouder was. Het volgende jaar heb ik met alle liefde het stokje doorgegeven aan een ander. Vaak genoeg geholpen op school. Met uitjes mee, helpen in de klas, flitsen, schoonmaken. Op mijn vrije dagen en niet op werkdagen. De jongste zit nu in groep 7 en ik kom nooit meer op school. Natuurlijk wel voor de oudergesprekken maar verder nooit. Er wordt zelden hulp gevraagd omdat ze ruim in de stagiaires en onderwijsassistentes zitten dus de nood is minder hoog dan een aantal jaren geleden. Ook toen altijd genoeg animo als er hulp werd gevraagd.
Bij ons zijn het de klassenouders, MR&OR ouders die mee gaan op schoolreis. Ik kan me voorstellen dat je het stokje hebt doorgegeven haha... Ik zou best me beschikbaar willen stellen voor de MR of OR om op een iets ander niveau mee te kunnen/mogen denken over beleidvorming of organisatie van dingen, maar meegaan op schoolreis omdat je daar in zit, nee dank je.
+/- 2100 euro inclusief ort voor 28 uur (op papier, daadwerkelijk 32uur) als verpleegkundige in opleiding.
Activiteiten waar ouders voor gevraagd worden hebben bij ons dan ook niet echt met onderwijs te maken en gaan dus via de ouderraad ( net als jij zegt dus). Ontbijtboxen, kerststukjes, taartenverkoop, carnaval optocht, .... Waar je ouders voor vraagt en hulp nodig hebt is de ouderraad altijd van de partij en dan heb je nog de vriendenclub en dat is een lijstje met ouders die niet naar de vergaderingen komen of voorstellen doen maar die wel eens willen helpen ( pannenkoeken bakken, bonnetjes verkoop). Maar verder blijven taken als luizenpluizen ( geen echte onderwijs taak maar word wel verwacht van leerkrachten op de school van onze kinderen), gewoon knutselen, begeleiden naar schoolreisjes, iets wat door de leerkrachten geregeld word, dus daar heb je uiteraard niets over te zeggen ( logisch ook).
Niet alleen dit is een groot probleem, maar ook het feit dat kinderen over het algemeen veel te weinig buitenspelen/bewegen en er al op jonge leeftijd veel teveel van ze wordt gevraagd. Een kleuter is geen schoolkind. Jonge kinderen leren niet van een werkblad, zij moeten juist spelen spelen spelen. Zij ontwikkelen via hun lichaam en hun zintuigen. Kinderen in de leeftijd van 0-7 leren anders, en mijn ervaring is dat hier veel te weinig kennis over is. Bij ouders, leerkrachten, directie en beleidsmakers. Op sommige scholen besluiten directieleden dat de zandbak maar moet verdwijnen van het schoolplein, terwijl dat juist een plek is waar zoveel wordt geleerd! Als de basis niet goed is (note: de basis ligt grotendeels thuis, denk bv. aan het voorleesvoorbeeld van @tuc) kan er niet goed gebouwd worden. Dit kan leiden tot problemen op cognitief vlak (lezen, rekenen), maar ook bv. op het gebied van gedrag en zindelijkheid. En daar komt bij dat de toetsingsnormen op de pabo naar beneden worden bijgesteld, en in het PO continu naar boven worden bijgesteld. Geen wenselijke ontwikkeling! Eerder dit jaar heb ik hier ook al eens wat over geschreven. Bij deze de link voor wie het interessant vindt: https://www.zwangerschapspagina.nl/threads/leraren-staken-op-donderdag-5-oktober-2023-po-en-vo.731014/page-3#post-24616913
Het zal wel aan mij liggen, maar dit heeft toch niets met de overvloed aan vrijwilligerstaken voor ouders te maken?
Nee dit is een voorbeeld van nieuwe inzichten in leermethodes, omdat hier gezegd werd: was het bij ons allemaal niet goed vroeger? En dit is een deel dat op school zonder ouders opgepakt kan worden. Maar ook een uitstapje naar het bos of de kinderboerderij oid zit meer in dan een leuk uitstapje. Dit soort dingen zijn ook belangrijk om goed te kunnen leren, en daar zijn ouders bij nodig, een leerkracht kan niet in haar eentje met 25 kleuters naar het bos. En ik hoorde hier ook: dat kan ik zelf wel met mijn kind doen. En dat is hartstikke fijn. Maar er zijn genoeg kinderen die zoiets thuis nooit doen, en ik hoop dat we het er over eens zijn dat we zoveel mogelijk kansengelijkheid moeten creeëren in het onderwijs.
Goede leerkrachten (en methode) en tijd op de basisschoop is goud waard. Op oudere leeftijd alsnog naar niveau komen is heel lastig.
Wij hebben een school uitgezocht waarbij de directeur meteen zei "Verwacht alsjeblieft geen knutselwerkje en een uit het hoofd geleerd gedichtje voor moederdag. Daar hebben we gewoon de handen en de tijd niet voor". Het is een school met heel veel expat kinderen. Ze staan wel stil bij de feestdagen (wat wordt er gevierd, door wie en waarom), maar ze vieren geen uitgebreid kerst/Pasen/sinterklaas. Daar mag je thuis mee doen wat je wil, maar vieren we niet op school. Ze hebben parttime docenten voor handvaardigheid, muziek en gym. Als er dan ook nog een stagiaire is staan ze al met z'n drieën voor de klas voor extra hulp. Schoolreisjes doen ze wel, maar hoort altijd bij een thema. Gaat het over de middeleeuwen, dan bezoeken ze een kasteel. Wij als ouders worden 1 dagdeel gevraagd per jaar, zodat het plein weer netjes is, de schooltuin onderhouden wordt en de klassen flink gesopt worden. Ze bieden 4 momenten per jaar aan, en dan mag je kiezen tussen een ochtend, middag of avond of de zaterdag middag (kind mag dan mee).
@tuc: Voor kansengelijkheid is (helaas) (veel) meer nodig. Ik ben voor alle activiteiten, deden ze op mijn school vroeger overigens ook al, maar ik vooral ook voor ándere methoden/manieren van leren, zeker bij jonge kinderen.