Ja dat zou natuurlijk kunnen. Misschien dan een bepaald rustig ritueel bedenken die rust creëert? Er zijn vast mensen die daar ervaring mee hebben en tips kunnen geven.
Jongste is al een stuk ouder. Maar bij hem speelt prikkelverwerking ook een grote rol. Kan moeilijk in slaap of tot rust komen als zijn hoofd nog vol zit. Ik heb hier geaccepteerd dat hij beweegt/rond rent tijdens het voorlezen. Klinkt heel tegenstrijdig, omdat je dan niet denkt dat hij luistert of tot rust komt. Maar hij beeld het verhaal als het ware uit (zwaardvechten bewegingen ed). Daarmee raakt hij zijn rusteloze energie kwijt. Daarna kruipt hij naast me in bed (ik zit tijdens het lezen in bed) en doen we een schaakpuzzeltje (even nadenken en knuffelen) Dan maakt hij een nestje van zijn knuffels en mag ik hem instoppen. Hij mag dan nog even lezen op de e-reader met het licht uit. Er blijven genoeg dagen dat het inslapen moeilijker gaat. Koppie vol = geen rust. Soms helpt nabijheid van mij of man. Maar daar wil je geen vaste gewoonte van maken. @Spectre ik weet niet of je veel aan mijn verhaal hebt. Maar advies is vooral om te zoeken naar wat haar helpt om tot rust te komen. En.... Vele ouders voelen dagelijks met je mee
Ik bedacht me later nog dat het hele 'je moet nu gaan slapen' mijn kinderen enorm triggert om dat niet te willen en ze dus expres wakker blijven Het helpt hier om te zeggen: je hoeft niet te gaan slapen, maar je blijft wel stil/rustig in bed liggen. Dan spelen ze beide nog even met hun knuffels, zingen liedjes en vooral V roept nog minstens een half uur allerlei vragen naar beneden. Prima jongen, zolang je maar blijft liggen. En daarna is hij vaak in 1x weg
Hahah ook nog een idee inderdaad! Niet meer het woordje 'moeten' gebruiken icm gaan slapen. Wie weet helpt het Met onze oudste hebben we dit ook nooit gehad. Alsof je alles weer opnieuw moet uitzoeken hoe het werkt haha. Geen kind is hetzelfde natuurlijk, dus maakt ook niet uit verder, maar wel weer even lastig.
Zoiets hebben we hier ook wel eens gehad, prima, dan ga jij als eerste naar bed (tegen de oudste) nou, toen was het zo over
Duidelijkheid en consequent zijn is het belangrijkste. Een vast tijdstip en niet voor het naar bed gaan nog vollop stoeien of dingen doen die energie kosten. De energie moet je afbouwen niet opbouwen. Als een kind nog bomvol zit met energie kost het veel meer moeite om opeens stil in bed te liggen. Kinderen absoluut apart van elkaar. Oudste kan beneden rustig wat voor zichzelf doen. Jongste tijdig aankondigen "we gaan naar bed als de wijzer daar staat" of "we gaan naar boven als dit filmpje is afgelopen of ik mijn thee op heb". Maak het concreet. Voor het naar boven gaan geef je papa of broer nog een kus. Daarna niet meer. Boven duidelijk de stappen herhalen. Benoemen wat jij verwacht (pyjama, wassen, tanden etc). Voor je de badkamer verlaat aangeven dat hij daarna niet meer uit bed mag. Kort en vast ritueel in de slaapkamer. Benoemen wat kind moet doen. Geen ruimte voor andere zaken. Blijf herhalen en wees streng en duidelijk. We gaan nu slapen. Ik wil niets meer horen. En je mag niet uit bed. Je hebt alles gedaan en voor naar de wc gaan hoeft hij jullie niet te roepen (zelfstandig naar de wc en direct terug). Komt hij weer uit bed wees dan duidelijk en streng. Direct terug naar bed. Morgen mag je dit vragen of vertellen nu niet. Ik ben nu bezig met broer/zus. Niet inhoudelijk ingaan op wat hij wil. Het is slaaptijd en dit is tijdrekken.
Misschien ongevraagd maar toch een tip die hier goed geholpen heeft bij een prikkelgevoelig kind wat geen rust kon vinden: een verzwaringsdeken. Geeft geborgenheid en kan helpen bij angst en onrust. Misschien maak je het bedritueel nog aantrekkelijker als sint de "droomdeken" brengt?
Je hebt al veel tips gehad en ik zal onze ervaring ook nog delen. De jongens gaan meestal alle 3 tegelijkertijd naar boven. Op dagen dat oudste voetbalt gaan nummer twee en drie gezamenlijk. Na het avondeten wordt er opgeruimd en daarna mogen ze een filmpje kijken. Tijdens filmpje kijken poetsen we de tanden van nummer 2 en 3, want zij hoeven hun tandpasta niet uit te spugen. Nummer drie (wordt bijna 3 jaar) krijgt beneden voor, tijdens of na het filmpje ook al schone luier en pyjama aan. Boven hoeft nummer 3 dus niets meer. Dan naar boven na het filmpje. Altijd Netflix trouwens, of evt Disney, maar absoluut geen YouTube hier in de avond Oudste twee doen plassen en pyjama aan. Soms na enige aanmoediging. We hebben de drie p's: plassen, pyjama, poetsen Als er dan tijd over is omdat nog niet iedereen klaar is, mogen ze even spelen of boekje kijken. Dan lezen we op de kamer van 2&3 (die slapen op 1 kamer) een verhaal voor. Dan kus en knuffel en slapen. Peuter is vaak erg moe en slaapt snel. Nummer 2 (is 5) speelt en kletst nog wel eens wat. Als peuter daar geen last van heeft, is dat prima en meestal stopt nummer 2 uit zichzelf. Soms heeft ie wat aanmoediging nodig Daarna lezen we nog met oudste samen een boek. Man en ik doen het bedritueel afhankelijk van de baby en mogelijke andere zaken samen of alleen. We hebben ook nog een wekker die aangeeft dat het bedtijd is trouwens. Een poes. Ik vind het wel fijn om ze in 1x naar boven te hebben, omdat je anders bezig blijft met naar bed brengen. En het werkt nier nu goed. Maar wie weet werkt omstebeurt bij jullie juist goed @Spectre. Hopelijk komt er snel wat rust in het geheel. Doe je het trouwens vaak zelf, of jouw vriend/man ook? Het kunnen afwisselen helpt ook veel denk ik.
Ik denk dat het vooral ook helpt om standaard elke avond alles hetzelfde te doen. Hier gaan we meestal met alle 3 tegelijk naar boven. Nummer 2&3 (5 en 2,5) gaan dan tegelijk naar bed als de jongste een middagslaapje heeft gedaan en anders gaat zij als eerste naar bed. Dan de middelste plassen, tandenpoetsen, boekje lezen, nog even kroelen in bed en dan slapen. Dan is de oudste(bijna 7) al boven, is ze zelf al naar de wc geweest en zelf haar tanden gepoetst. Zij vind het altijd heerlijk om nog even te lezen of kleuren! Als wij boven komen kletsen/kroelen we nog even en daarna leest ze zelf nog wat in bed. Na een kwartiertje roepen we dat ze moet gaan slapen. Ze liggen hier altijd vroeg. Vaak liggen ze wel voor 19.00 en dat scheelt hier ook in ‘gezeur’. Zijn ze te moe, is het naar bed gaan ook moeizamer.