KWT KeuzeWerkTijd, vraagje

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Felice, 3 nov 2023.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    7.496
    8.417
    113
    Nu we met de jongste (groep 8) op pad gaan voor een VO school kom ik regelmatig KWT tegen, wij zijn hier helemaal niet bekend mee, op school van de oudste hebben ze het niet.

    Mijn eerste indruk is, wat rommelig, zelf uren indelen, wordt veel zelfstandigheid verwacht :oops: maar wellicht zie ik dit helemaal verkeerd?

    Ben dus eigenlijk wel benieuwd naar zowel positieve als negatieve (of neutrale :roflmao:) ervaringen!
     
  2. MissXray

    MissXray Niet meer actief

    Hier elke dag 1 uur KWT in het rooster op de middelbare. Verplicht inschrijven en verplichte aanwezigheid.

    Hier zit je gewoon bij de vakdocent en kun je extra vragen stellen en daarna zelfstandig verder werken in de klas.

    Gewoon digitaal inschrijven, zo gepiept en je ziet vanzelf als het vak vol is dan zal je een andere keuze moeten maken. Het is leerjaaroverstijgend, dus je kunt er ook met een tweede of derde klasser zitten die vragen heeft.

    Ik merk hier niets van rommeligheid. En zelfstandigheid wordt er zeker verwacht. Je zou namelijk ook de hele week gym in kunnen schrijven ipv “serieuze” vakken. School laat dit gebeuren in het begin en mentoren voeren elke week een gesprek met de kinderen individueel om gemaakte keuzes te bespreken. Ze komen er vanzelf achter dat elke dag gymmen misschien niet zo handig is als je een eeuwigheid achter loopt met wiskunde.

    Oke de korte samenvatting: werkt hier prima, kinderen leren zelf nadenken.
     
    owly vindt dit leuk.
  3. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.683
    1.860
    113
    Op de oude school van dochter had je dat elke dag 2 uur. In het begin werd je geholpen toen was het ene uur altijd bij je mentor en het andere uur moest je wel inschrijven. Maar ook dat werd gestuurd. Later wel zelf deze uren invullen, maar de mentor kijkt mee. En als het niet goed gaat dan weer extra hulp.

    Ook fijn als je met de docent Frans geen klik hebt of de leraar wiskunde kan niet uitleggen dat je bij een andere docent kan gaan zitten.
     
    MissXray vindt dit leuk.
  4. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.314
    4.385
    113
    Vrouw
    Wij hadden dat vroeger ook (oef voel me nu oud :rolleyes:). Ik vond het zelf erg fijn. Je hebt een bepaald aantal uur dat je je moet inschrijven voor keuze tijd. Bij ons had je de keus uit bepaalde uren voor extra uitleg en dan kon je zelf kiezen bij welke docent. En er waren huiswerkuren. Dan werd er geen klassikale les gegeven maar mag je zelf werken aan wat je wilt , de docent waar je bij zat ook altijd helpen als je over zijn/haar vak nog vragen had.

    De meesten gebruikten het om huiswerk te maken en schreven zich in bij docenten van vakken waar ze wat moeite mee hadden. Dan kon je een docent om extra hulp vragen.
     
  5. Sopje1234

    Sopje1234 Bekend lid

    30 okt 2018
    828
    534
    93
    Ik ken de term kwt niet, op de school van onze kinderen hebben ze flexuren. Tot dit schooljaar hadden ze 5 flexuren per week. Die uren waren verplicht en moest je je voor inschrijven. De flexuren kon je doen in het 1e en het laatste uur of als je een tussenuur had. Voordeel was dat als je eigen leraar niet goed kon uitleggen je bij een andere docent kon zitten die dat beter kon. Ook kon je je huiswerk maken, stof voor een toets die je die dag had nog even doornemen of gewoon gymmen. Dit jaar hebben ze het veranderd en word je ingeschreven als de docent denkt dat je het nodig hebt, nadeel je kan niet meer kiezen bij wie
     
  6. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.375
    30.669
    113
    Vrouw
    De bedoeling van kwt op school van oudste is dat je extra les krijgt in een vak waar je slecht voor staat.
    Of je kiest in een bepaalde week voor een vak waar een proefwerk voor op de planning staat.

    In principe zijn het geen verplichte uren.
    Tenzij je onvoldoende staat voor een vak. Dan wordt kwt verplicht.

    Hier is het dus vooral een motivatie voor de kinderen om voldoendes te halen.
    En dat werkt.
     
  7. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    8 nov 2013
    8.330
    8.334
    113
    Amsterdam
    Hier montessori onderwijs gevolgd en daar had je dagelijks 2 uur kwt. Ik deelde dat zo in dat ik in die tijd al m’n huiswerk al maakte zodat ik thuis niks meer hoefde te doen.
    Het vergt idd zelfstandigheid, nu begreep ik dat het echt gecontroleerd wordt of je er bent. Vroeger werd er in die tijd ook veel gespijbeld, zat bij de Albert cuyp in de buurt op school dus er was genoeg te doen:))
     
  8. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    7.496
    8.417
    113
    Jullie reacties klinken in elk geval positief!

    Kennen het zelf dus totaal niet en zelfstandig werken vond ik zelf vroeger al lastig, oudste ook, dus dan denk je al gauw, is dat wel wat? :oops:
     
  9. MissXray

    MissXray Niet meer actief

    Kwt is idd zelfstandig verder werken, maar in principe is er al instructie geweest in het normale lesuur dus weet je waar je mee verder moet. En de docent is erbij he? Als je vastloopt kan je dus om uitleg vragen. Het is geen vrijheid blijheid en totaal niet weten wat je moet doen.
     
  10. Zana28

    Zana28 Actief lid

    29 dec 2010
    379
    48
    28
    #10 Zana28, 5 nov 2023
    Laatst bewerkt: 5 nov 2023
    Hier ook wel van gehoord, maar volgens mij stond/ staat het niet regulier op het rooster. Dan veranderde ineens één vak (aardrijkskunde) in keuzewerktijd en mochten ze in dat uur dingen voor school doen zonder tablet en ook voor andere vakken.

    Mijn zoon heeft sowieso heeeel veel verschuivingen in het rooster en ook veel uitval. Ik vraag mij af of ze zo überhaupt aan hun uren komen. Dat had ik nooit zo verwacht toen hij dit jaar in de brugklas begon. Tijdens de infoavond werd ook gezegd dat ze in tussenuren op school moesten blijven, maar volgens mij proberen ze altijd zo met het rooster te schuiven dat ze vrij zijn aan het begin of einde van de dag en dan geen (vervangende) les hebben. En dat gaat dan vaak om meerdere uren per week.

    En de reden is mij ook niet altijd duidelijk, soms moeten docenten op excursie met een andere klas of één week op cursus (dat is toch zeker al eerder bekend), soms zijn ze langdurig ziek of moeten (eerder?) met zwangerschapsverlof, maar wij hadden ook al de ene dag een mailtje dat ze de volgende dag in de ochtend de wijk gingen schoonmaken (en daardoor werd proefwerk uitgesteld), maar dat het dan op een heel ander tijdstip die dag gebeurde....geen pijl op te trekken, ook vervelend als je een afspraak bij een arts moet maken ....ze leren in elk geval om heel flexibel te zijn op deze school, maar dat is wel onhandig als ze nog niet zo goed met plannen voor huiswerk en toetsen zijn. Ook coach/mentor uren, die wel in het rooster staan, vallen geregeld uit of zijn voor gesprekken met maar 2 of 3 leerlingen en de rest heeft gewoon vrij.

    Toen wij voor scholen gingen kijken, heb ik gemerkt dat dat echt heel verschillend per school was geregeld en misschien ook afhankelijk van het niveau. In de vmbo school ging de klas echt elke dag samen opstarten met de coach en op een andere middelbare school hadden ze juist voor havo/ vwo leerlingen een richting waar ze heel veel zelfs mochten bepalen wat ze in bepaalde uren gingen doen. Kijk naar je kind zou ik zeggen en maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn om bij een middelbare school binnen te kijken of eventueel masterclasses/ proeflessen te volgen. Vraag eventueel ook jongeren die al op die school zitten.
     
  11. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.134
    8.867
    113
    Hier hebben ze allebei van die uren. Bij de oudste heet het studiewerktijd (swt), maar ze kunnen ook vakuren inplannen. In totaal moeten ze er vijf per week kiezen, ze mogen zelf bepalen of het vakuren zijn (waarin een docent van dat vak aanwezig is en waarin je aan dat specifieke vak werkt) of swt-uren (waarin een willekeurige docent en surveillant aanwezig is en ze dus (minor meer ;)) zelf bepalen wat ze doen, zolang het maar schoolverlaters is). Ook zijn er wel eens een soort thema-uren en kunnen ze dan een periode iets als filosofie of iets mbt kunst ofzo kiezen. De jongste (zit op een andere school) moet iedere week zelf twee uren inplannen, verder hebben zij in de eerste iedere week een extra uur rekenen. En ze heeft extra sport, omdat ze in een sportklas zit (leerlingen die dat niet hebben, hebben twee extra uren waarin ze op school huiswerk maken of extra begeleiding kunnen krijgen).

    Ze hebben hier haarfijn in de gaten bij welke docenten er meer ruimte is en welke heel strak zijn. :roflmao: De oudste wordt gek van al die uren, die plant dus geregeld bewust uren in bij docenten waar ze aan andere vakken mag werken en soms om bij docenten waarvan ze weet dat ze Netflix mag kijken of wel eens wat eerder weg mag. Ze doet dit overigens heel bewust en alleen ‘als het kan’, dus heb ik er niet zo’n problemen mee. De jongste zit in de eerste en is daar nog te ‘braaf’ voor. ;)
     
  12. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    Dochter heeft dat hier ook. Ze zit in de eerste nu. Echt ideaal dit! Wordt gebruikt om extra vragen te stellen, toetsen in te halen, leerdoelen af te werken. Ze heeft go onderwijs.
     
    MissXray vindt dit leuk.
  13. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.257
    1.165
    113
    Volgens mij zijn dit op school van dochter uren die ingezet worden voor leerlingen die ergens moeite mee hebben (m.n. Nederlands, wiskunde en Engels geloof ik). Docenten beslisten of je daar heen moest en voor welke vakken. Als je niet ingedeeld was, dan had je gewoon een vrij uur.
    Mijn dochter is nooit geweest, dus ik weet er het fijne niet van. Na de (2-jarige) brugperiode verdwenen deze uren, ze zit nu in 3 VWO en ik zie het niet meer terug in haar rooster.
     
  14. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.166
    2.282
    113
    De school van mijn oudste heeft ook flexuren. Er wordt vrij weinig gecontroleerd of gestuurd, regel het zelf maar. Mijn tweede kind zat daar ook op school maar kon er echt niet mee omgaan. Veel te veel vrijheid. Hij zit nu op een school zonder flexuren en dat gaat echt veel beter.
    Ik ben er dus niet zo’n voorstander van, pubers zijn daar echt nog niet zo geschikt voor meestal. Voor ons reden om de jongste niet naar die school te sturen, maar naar de school van de middelste. Meer keuze is hier ook niet trouwens, haha
     
  15. MissXray

    MissXray Niet meer actief

    Dat ligt dan ook echt aan school. Hier is het midden op de dag 1 vast uur. Van tevoren inschrijven voor het vak (simpel online) en controle op aanwezigheid. Ben je er niet dan heb je een probleem net zoals je bij ieder ander vak een probleem hebt zonder geldige absentiereden.
    Ik kan niet anders zeggen dat het hier gewoon heel goed werkt.
     

Deel Deze Pagina