Mag je vinden. Ik geef alleen aan dat ik oprecht geinteresseerd ben naar het sentiment achter de benaming "volks".
Ze werkt het natuurlijk niet (helemaal). Het gaat over een globaal idee. Het gaat niet op een individueel kind, maar om het gros. Op een vrije school kom je veel meer Atlassen, Vlinders en Bloemen tegen dan op de school in de volkswijk, waar je meer Djaivengely's en Djayvano's tegenkomt. Onze zoon zit op een kleine dorpsschool en daar hebben de kinderen hele andere namen dan bij mijn dochter die in de stad op de opvang zit. Daarnaast is 'volks' , in mijn ogen tenminste, geen (waarde)oordeel. Ik noem dingen bijvoorbeeld ook boers, dat is geen waardeoordeel, want ik vind een boer niet minder dan mijzelf, maar er zijn wel kenmerken die meer bij boeren/boerenland/dorp passen dan bij stad/stadsmensen. Datzelfde geldt voor volks. Mijn dochter zit op de opvang in een 'volkswijk'. Bij de school daar zie ik rokende moeders met panterprintjes hun kinderen ophalen. Die zie ik bij de vrije school, of de dorpsschool veel minder. Dat is geen waardeoordeel, ik vind die moeders niet minder waard, sterker nog, ik denk dat ik in mijn vrienden en kennissenkring best wat van dit soort volkse moeder heb. Het gaat simpel weg op een benamen van een algemeen type, wat niets zegt over het individu. Jouw Danisha is niet perse volks. (En zo wel, is dit nog steeds niet iets verkeerds of minderwaardigs) Maar, als je 100 Danishas hebt, is de kans groot dat er 80 in een volkswijk wonen. Van de 100 Atlassen wonen er waarschijnlijk 80 in een huis van >1.000.000 En of je dit belangrijk vind, dat is aan iedereen voor zich. Oftewel; als Djaivano jouw absolute favoriete naam is, geef je je kind die gewoon, ookal woon je in het gooi, woon je in een huis van 3,5 miljoen en gaat Djaivano op hockey.
Ik had me ook van de domme kunnen houden en net doen alsof ik niet wist dat je het met een achterliggende gedachte vroeg zodat je er een discussie over uit zou kunnen lokken. Maar ik koos er juist voor om in alle eerlijkheid antwoord te geven op je vraag. Ik heb nergens gezegd dat het een feit is dat je naam verwijst naar je niveau. Ik heb glashelder uitgelegd dat het een gevóel is. Wat betreft je 2e zin: ik kan niet iedereen zijn/ haar gedachten lezen, dus ik kan ook niet invullen voor een ander of hij/zij probeert om iedereen gelijk probeert te behandelen en te kwalificeren. Evenmin als dat jij dat voor mij kan. In sommige gevallen kan het best eens zo zijn dat ik door een bepaalde naam een bepaalde eerste indruk heb ja. Dat wil overigens nog niet zeggen dat mijn eerste indruk altijd juist blijkt te zijn. Op die laatste vraag kan ik geen concreet antwoord geven. De laatste keer dat mijn niveau gemeten is om het zo maar even te zeggen was op de middelbare school, maar inmiddels ligt dat al zoveel jaren achter me dat mijn niveau wel omhoog is gegaan met de tijd. Tevreden nu?
Ik neem aan dat deze vragen aan mij gericht zijn, ook al quote je me niet? Ik weet niet of jij “van een lager niveau bent dan ik”, want ik ken je niet, dus kan ik daar ook niet over oordelen. Of jij “te volks” bent kan ik om diezelfde reden ook niet beoordelen. Jouw dochter zou prima om mogen gaan met mijn kinderen, met welke naam ze dan ook gehad zou hebben.
Had Teun dan ook maar een (naar mijn mening) lelijke naam moeten hebben, om in het rijtje te passen? Ik ben blij voor Teun dat hij Teun heet! En broers en zussen zijn allemaal individuen die (meestal) alleen in de kindertijd samenwonen. Wat maakt het precies uit of het matcht of niet? Vind jij Teun juist de minst leuke naam? Dat kan natuurlijk.
Oh zelf had ik de roepnaam Poppy-Jane nog nooit gehoord, laat staan voor een Nederlands meisje. James uiteraard alles behalve opmerkelijk, maar de combi met de naam van zijn zus (eindigend op -Jane) vind ik niet zo geslaagd. Die combi vind ik persoonlijk wel opmerkelijk.
Ik vind Teun ook de leukste naam, ik vind het gewoon opvallend dat de oudsten een echt Amerikaanse naam hebben en er dan een Teun achteraan komt. Ik had Tony dan logischer gevonden. Ik vraag me af of de smaak van de ouders dan ineens veranderd is of dat Teun vernoemd is, Namen hoeven niet te matchen, maar het is wel zo dat ouders vaak namen uit dezelfde stijl kiezen voor hun kinderen. Bij bijvoorbeeld Valentijn en Christiaan hoort ook eerder een Sophie of Josephine dan een Cheryl of Shanaya.
Heel benieuwd hoe deze naam wordt uitgesproken. Mijn eerste gedachte was als laj-kie, aangezien de schrijfwijze doet denken aan de woorden 'like' en 'likely', maar het zou natuurlijk ook kunnen dat het uitgesproken wordt als lie-kie. Beide uitspraken vind ik niks, maar dan nog liever lie-kie dan laj-kie. Die laatste klinkt als een hippe manier om te zeggen dat je iets geliket hebt: "Ik heb dat bericht een liky gegeven" of als iemand die het woord 'likely' niet goed kan uitspreken.
Malon (uitgesproken zoals Manon, maar dan met een 'l') Ik had deze naam nog nooit eerder gehoord, maar vind het eigenlijk wel mooi klinken.