Zelf pinda satésaus maken

Discussion in 'De lounge' started by Nijntje01, Nov 15, 2023.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Nijntje01

    Nijntje01 Fanatiek lid

    Dec 2, 2012
    3,539
    422
    83
    Zuid-Holland
    Hoi,

    Wie heeft er een echt lekker recept voor pinda satésaus?

    Wij vinden de Conimex Javaanse pinda satésaus in het kuipje echt heerlijk, maar ik ben niet van de pakjes en zakjes.

    Dit is echt de enige saus die ik zelf niet lekker kan maken. Meerdere recepten geprobeerd. Met kokosmelk vind ik het niet lekker en eigenlijk proeft het altijd meer naar pindakaas.

    Alvast bedankt :D
     
  2. ZsaZsa

    ZsaZsa Fanatiek lid

    May 10, 2019
    2,002
    1,833
    113
    Female
    Als je het echt helemaal from scratch wil maken dan maal je ook je eigen pinda's. Zoek je zoiets of meer met pindakaas als basis?
     
  3. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,262
    25,719
    113
    #3 Adje, Nov 15, 2023
    Last edited: Nov 15, 2023
    Mijn recept is altijd op gevoel, echt op zijn Indisch :roflmao:

    Dus hier komt net, maar dan probeer ik een beetje hoeveelheden aan te geven (proeven is belangrijk):
    • Gesnipperd uitje of sjalotje
    • Wat verse gember, fijngesneden
    • 1 of 2 knoflookteentjes
    Deze fruit je even tot de ui glazig is dan gooi je daar: (zelf heb ik een vaste specerijen mix al klaar staan, maar voor het gemak noem ik even de belangrijkste specerijen)
    • 1 tl sambal badjak of manis
    • Snuf ketoembaar (koriander)
    • Snuf djinten (komijn)
    • Snuf djahé
    Even meebakken.
    Daarna komen de vochtige ingrediënten erbij:
    • Paar el pindakaas
    • Melk of water
    • Scheut ketjap manis
    • Kneepje ketchup
    Dit al roerende verwarmen. Voeg water/melk toe als de saus te dik is. Voeg eventueel meer pindakaastoe als hij te dun is, maar meestal is het dan beter om hem even te laten pruttelen. Dikt vaak snel genoeg in.

    Eventueel kan je de melk vervangen voor kokosmelk. En een lepel currypasta erin is ook lekker. Dan zou ik wel de ketchup weglaten en eventueel zoeter maken met palmsuiker
     
    poema, citroenrasp, Sansaatje and 2 others like this.
  4. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    Ik kook alles op gevoel maar gebruik;

    AH 100% pindakaas
    Ketjap manis
    Soja of kokosmelk
    Gember
    Knoflook
    Komijn
    Sambal of chili
    Suiker

    Goed proeven (zeer vaak proeven ook ;) ) en beetje bijsturen.
     
    Spectre, Sansaatje and Nijntje01 like this.
  5. Butchke

    Butchke Niet meer actief

    Ik maak 'm altijd zo:
    Pot Calvé pindakaas zonder stukjes, de fijne variant.
    Water om te verdunnen, tijdens het verwarmen toevoegen op gevoel
    Ketjap manis
    Scheutje ketchup
    zoete chilisaus
    Sambal oelek
    Paar teentjes knoflook pureren
    Zout
    Ketoembar

    Alles op gevoel en tussendoor even proeven
     
    Sansaatje and Nijntje01 like this.
  6. Nijntje01

    Nijntje01 Fanatiek lid

    Dec 2, 2012
    3,539
    422
    83
    Zuid-Holland
    Bedankt voor alle tips!
    Gelukkig heb ik de juiste ingrediënten in huis.


    Ik heb altijd 100 % pindakaas, dus die wil ik er wel voor gebruiken. Tenzij jij ervaring hebt dat pinda's zelf malen lekkerder is, dan is dat natuurlijk ook te proberen.
     
  7. ZsaZsa

    ZsaZsa Fanatiek lid

    May 10, 2019
    2,002
    1,833
    113
    Female
    Zelf pinda’s malen is lekkerder maar ook heel veel werk.
    Een goede pindakaas en kruiden etc is ook heel lekker. Als je kokos melk niet lekker vind kan je ook een ander soort melk gebruiken.
    Hier verder altijd knoflook, ketjap en pepertje of sambal erin
     
    Nijntje01 likes this.
  8. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    Apr 22, 2019
    18,358
    30,650
    113
    Female
    Nijntje01 likes this.
  9. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    Apr 22, 2019
    18,358
    30,650
    113
    Female
    Ik gebruik vaak de pinda/cashewnoten variant.
     
    Nijntje01 likes this.
  10. Sansaatje

    Sansaatje Niet meer actief

    Sjalotje met knoflook fruiten, liefst met wat sesamolie. 100% pindakaas en ketjap medja erbij: zie link, deze is het lekkerste.
    Vanka-Kawat Kaki tiga ketjap medja no.1 #AlbertHeijn
    https://www.ah.nl/producten/product/wi199109

    Sojasaus en wat water en vers limoensap erbij en goed roeren en even zacht laten pruttelen.Moet je zelf even kijken hoeveel je van alles doet. Ik doe het op gevoel. Heerlijk sausje heb je dan.
     
    Nijntje01, Adje and Butchke like this.
  11. Sansaatje

    Sansaatje Niet meer actief

    Vooral vaak proeven ja. Hier ook altijd. Leukste gedeelte van de saus maken. :roflmao:
     
  12. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    En ik heb me nu toch een potje zin in satesaus haha!
     
    Luna86 likes this.
  13. Sansaatje

    Sansaatje Niet meer actief

    Dan kan ik je de hand geven. :roflmao:
     
    Cobon likes this.
  14. Sansaatje

    Sansaatje Niet meer actief

    Volgende week staat er zeker saté op het menu. Dan heb ik er vast ook nog zin in. :roflmao:
     
  15. Berte

    Berte VIP lid

    Feb 24, 2011
    7,026
    3,840
    113
    Female
    Thuis
    #15 Berte, Nov 15, 2023
    Last edited: Nov 15, 2023
    100% pindakaas met melk even laten koken en daarna ketjap manis met zoetzure saus toevoegen.

    Gember en knoflook doe ik niet door de saus, die roerbak ik in overvloed mee :p, tenminste vanavond wel gedaan, is net op.
     
    Nijntje01 likes this.
  16. Spectre

    Spectre VIP lid

    Nov 5, 2015
    19,818
    18,533
    113
    Female
    Nijntje01 likes this.
  17. Spectre

    Spectre VIP lid

    Nov 5, 2015
    19,818
    18,533
    113
    Female
    Ohja, er staat bij dat het pittig is, maar vind dat zelf wel meevallen.
     
  18. owly

    owly VIP lid

    Aug 19, 2013
    22,289
    10,260
    113
    Pindakaas
    Melk,
    Sambal
    Ketjap
    Beetje bruine suiker
    Knoflook
     
    Nijntje01 likes this.
  19. Sansaatje

    Sansaatje Niet meer actief

    En bruine basterdsuiker vergeet ik helemaal. Dus dat.
     
  20. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,262
    25,719
    113
    Jaaa, die ketjap is met stip de allerlekkerste!
     
    Sansaatje and Nijntje01 like this.

Share This Page