Help! M’n spliterwten blijven hard

Discussion in 'De lounge' started by Leesteken, Nov 20, 2023.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    Nov 2, 2021
    4,888
    6,425
    113
    Hier ook kartonnen pakje van Hak met spliterwten, ik spoel ze af, maar week ze nooit. Na een uur koken zijn ze wel zacht, na 2 uur echt uit elkaar gevallen.
     
  2. Leesteken

    Leesteken Fanatiek lid

    Oct 14, 2018
    3,698
    3,491
    113
    Nee, niet over de datum. Ik heb gister zo’n verspakket gehaald bij de appie. Mocht ik ooit de moed vinden om het nog eens te proberen dan neem ik de erwten van hak wel :roflmao:
     
    Vulpen likes this.
  3. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,689
    6,591
    113
    Female

    Hier net zo, gewoon net zo lang tot de erwten zacht zijn. Ik week ze ook niet voor. Hele erwten wel maar split niet.
     
    Marihi and frummelke86 like this.
  4. owly

    owly VIP lid

    Aug 19, 2013
    22,344
    10,309
    113
    Ik spoel ze af maar week ze ook nooit.neem altijd de goedkoopste zak die ik kan vinden.

    Afgelopen zaterdag nog gemaakt, spoel de erwten af, gooi ze in het kokend water. Sche het eventuele schuim af (als je spoelt als het goed is zit er bijna niks)

    Ondertussen snij ik de preien, ui , knolselderij en een aardappel. Daarna alles bij de erwten. In het begin zet ik timers van 10 min en daarna van 20 min. Het vlees snijd ik niet pas als het helemaal klaar is.

    Ik leg een warmhoudplaatje onder de pan om het verbranden tegen te gaan en de soep heb ik aan laten staan van 10 tot een uur of 13.00

    Wij maken altijd een grote pan van 600 gr spliterwten.

    Bij de volgende poging zou ik hem echt een stuk langer aan laten staan. 3/4 uur zo ongeveer
     
  5. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    Apr 22, 2019
    18,490
    30,926
    113
    Female
    Huh?
    Ik had vorige week een verspakket erwtensoep. Zakje spliterwten wat daarbij zat een uurtje zachtjes laten koken. Was genoeg.
     
  6. Leesteken

    Leesteken Fanatiek lid

    Oct 14, 2018
    3,698
    3,491
    113
    Ik heb het tot half 3 laten koken. Dus ruim 5 uur heeft het gekookt.. maar nog steeds niet allemaal zacht
     
  7. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    Nov 8, 2013
    8,337
    8,342
    113
    Amsterdam
    Ik laat erwtensoep eigenlijk altijd zo’n beetje de hele dag pruttelen. Dat alles echt helemaal fijn is.
    Begin dan zo rond 10:00 en meestal na een uur zijn de spliterwten wel aan het zachtkoken en dan de rest erbij tot zo’n uur of 17:00/18:00.

    ik heb zoals andere ook al zeiden altijd die van hak. Altijd even goed afspoelen en dan opzetten.
     
  8. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    Feb 12, 2012
    4,238
    1,892
    113
    Female
    Spliterwten moet je regelmatig roeren. Dan versnel je het zacht worden.
    Hier worden ze binnen een uur zachter en met regelmatig roeren heb ik na ruim een uur wel erwtensoep.
     
    Leesteken likes this.
  9. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    Jul 30, 2014
    3,170
    3,818
    113
    Dat wist ik niet, maar ik roer wel altijd als een malle inderdaad!
     
  10. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    Nov 17, 2016
    18,965
    15,008
    113
    Ik geloof dat dit een slowcooker verhaal gaat worden voor mij dan (kookt op gas) voorlopig hou ik t wel op de blik variant want geen van de kinderen lust soep, de barbaren...
     
    spruitje80 likes this.
  11. owly

    owly VIP lid

    Aug 19, 2013
    22,344
    10,309
    113
    Dan zijn het hele slechte erwten o_O
     
  12. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    Nov 8, 2013
    8,337
    8,342
    113
    Amsterdam
    Ik doe het ook altijd als we niet weggaan anders niet te doen idd.
     
  13. Boordevol

    Boordevol VIP lid

    Jun 26, 2009
    6,169
    4,321
    113
    Ik gebruik ook die van hak. Met 40/50 minuten zijn die wel zacht hoor.
     
  14. Juul75

    Juul75 VIP lid

    Apr 8, 2010
    12,091
    7,843
    113
    ik week ze ook nooit. Knikker gewoon ales bij elkaar in en wacht tot het een dikke pap is, geen idee hoe lang dat duurt. Gewoon zachtjes laten koken, het wordt vanzelf zacht. Of anders iets meer bouillon doen en als het te nat wordt een aardappel er door raspen, wordt het weer doet.
     
  15. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    May 7, 2019
    23,659
    27,306
    113
    Female
    Mijn man (en ook zoon 1) vindt de unox snert lekkerder dan mijn versgemaakte. Voor jan l#l zo lang bezig geweest toen :|:roflmao:
     
    spruitje80, Vero0504 and Cin85 like this.
  16. Cin85

    Cin85 VIP lid

    Jan 12, 2010
    12,494
    13,964
    113
    Female
    Ik week de spliterwten niet voor. Gooi gewoon alle ingrediënten in de multicooker, 40 minuten op hoge druk en klaar is kees.
     
  17. Eefje00

    Eefje00 Fanatiek lid

    Oct 27, 2014
    1,556
    666
    113
    Hier week ik het ook niet. Goed spoelen en dan in een pan. Na 1.5 uur is het klaar. Gek dat er een verschil in zit. Hier haal ik ze bij de Turkse supermarkt.
     
  18. dreames

    dreames VIP lid

    Dec 9, 2007
    7,814
    4,057
    113
    Dit. Ik week ze nooit en ze zijn na 2 uur zacht.
     
  19. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    Nov 17, 2016
    18,965
    15,008
    113
    Nu is de grote vraag, zijn ze inmiddels wel zacht geworden?
     
  20. Majo1983

    Majo1983 Fanatiek lid

    Feb 1, 2013
    3,690
    2,400
    113
    Female
    Broek
    Gas uit je gasfornuis is echt zo weinig, dat is echt verwaarloosbaar. Een heel jaar koken, 36m3 gas. Koken op inductie is duurder.

    Maar slowcooker is inderdaad nog net wat goedkoper denk ik.
     

Share This Page