Onze zoon in groep 8 scoort stabiel op vwo-niveau. De verwachting is dan ook dat er een vwo-advies uitrolt. Het ‘probleem’ is, is dat het helemaal geen ‘vwo-kind’ is. Hij vindt school niet leuk en doet daar het liefst zo min mogelijk aan. Hij heeft een oudere zus op het vwo en roept steevast als zij aan haar huiswerk zit ‘’echt niet dat ik dat ga doen!’’. Hij is speels, creatief en gek op techniek. We hebben open dagen van verschillende scholen bezocht, en op de vmbo-school was hij verkocht. Hij heeft een meeloopdag gehad en vond het geweldig, is nog nooit zo enthousiast thuisgekomen van school. Als het aan hem ligt, gaat hij daar heen. Keuze gemaakt, zou je denken. Toch vinden we het lastig. Waar doe je goed aan? We sturen hem niet naar het vwo als hij dat echt niet wil, maar zit hij wel op zijn plek op het vmbo? Valt hij buiten de groep? In hoeverre kan een kind deze keuze maken? Begrijp me niet verkeerd, het gaat ons niet om het vmbo. We willen dat hij op zijn plek zit. We hebben gekeken naar een praktijkhavo, maar die zit hier niet in de buurt. Heeft iemand hier ervaring mee of tips?
En Technasium op havo of VWO niveau? Zou dat een klik kunnen zijn? Onze oudste doet VWO Technasium, alsnog veel vakken op VWO niveau, maar ook 5 schooluren per week projectwerk, onderzoeken & ontwerpen waarmee ze ook aan de slag gaan met lasercutters, 3D printer, maquettes maken etc. Je zou ook de ib'er op school kunnen vragen of hij/zij mee zou willen denken, zij kennen vaak de middelbare scholen in de buurt goed en hebben zicht op de schoolresultaten in -inzet van jullie zoon. Hier voor dochter die ook in groep 8 zit ook een wat gecompliceerdere vraag naar een passende middelbare school. De ib'er heeft een hulpaanvraag gedaan bij het samenwerkingsverband en binnenkort hebben we een gesprek met de gedragswetenschapper van het SWV die graag met ons nee wil denken. Misschien is zoiets vanuit jullie SWV ook mogelijk?
Als kind had ik iets soort gelijks. VWO advies. Maar ik wilde heel graag perse naar vmbo groen school. Mijn ouders hebben dit uiteindelijk njet toegestaan en ben toch naar vwo gegaan. En mijn ouders hebben me uitgelegd dat ik na het vwo alfijd nog een hbo groen of oid kon doen.Ik ben hun er altijd dankbaar voor geweest. En ben uiteindelijk een totaaaal andere WO studie gaan doen na het VWO. .
Ik zou hem naar de vmbo school laten gaan als er geen praktische andere optie is. Havo of VWO zonder enige mate van interesse is heel taai. Je moet in ieder geval ergens de wens hebben om er tijd in te stoppen. Hoe zit hij nu in de groep? De gemiddelde basisschool klas is ook veel VMBO. Als hij zich daar prettig bij voelt zou ik er niet snel vanuit gaan dat hij straks buiten de groep valt, zeker niet als hij straks met plezier mee doet.
Hier sluit ik mij bij aan. Hier ligt de keuze straks echt bij ons kind (niet ondenkbaar dat wij volgend jaar met dezelfde situatie zitten), ik ga een kind niet dwingen een bepaald niveau te doen als die dat niet wil. Qua aansluiting verwacht ik hier ook geen problemen, hij is vrienden met heel de klas met de verwachting van heel diverse uitstroomniveau's. Hij twijfelt zelf tussen bouwvakker en wetenschapper
Had ik de kans gekregen had ik de LTS gedaan ipv VWO, mja we mochten nog net kijken want inschrijven ging niet meer want die sloot... De vervangende stond nog in de kinderschoenen dus ik ging de bekende route maar af. Als t hart bij techniek ligt, allicht eens kijken naar die beroepsopleidingen. Er zijn gerichte branche/bedrijfsvakopleidingen. Dat is 1 station verder maar misschien zitten daar dingen tussen die hem enorm aanspreken. Dan kan je vanaf dat punt terugzoeken naar welke route hij qua middelbare minimaal moet doen om daar te geraken, met wat uitwijkopties ingecalculeerd. De grootste vraag is eigenlijk welke hoek wil hij in. VWO en techniek (uitvoerend) kan prima. Zou dan niet direct voor metselaar gaan, maar op de plek waar liefde en capaciteit een gelukkig huwelijk zijn.
Ligt een beetje aan je kind denk ik. Mijn oudste is ook totaal geen typisch vwo leerling, maar zit nu wel in vwo4. Vmbo kan, zeker als hij dat graag wil, maar zou heel erg uitkijken voor werken/leren onder het niveau. Heb daar wel enig ervaring in met zoon en zelf ook en dat kan heel tricky zijn. Zeker in combinatie met puberteit. Zou vwo zeker niet afdwingen, maar wellicht kun je een havo school vinden die wat meer aansluit op zijn wensen.
Hier beetje hetzelfde. Dochter(groep 8) heeft havo/vwo advies tot nu toe steeds gekregen. Ze is gek op school en huiswerk vind ze nooit zo vreselijk. Toch kiest ze er zelf al voor om niet hoger dan havo te willen misschien zelfs vmbo. Ook omdat ze de groene school erg leuk vond bij rondleiding waar ze mee was toen we voor haar broer gingen kijken. Maar ze neigt dan toch meer richting havo omdat ze graag (gym)juf wil worden. Zou idd misschien even met ib'er contact opnemen. En anders even de rondleidingen afwachten van de scholen in jan/feb. Wie weet komt er een moment dat jullie je ergens goed bij voelen kwa keuze.
Een vriendin van mijn dochter heeft jaren heeft gedaan, maar die is overgestapt naar een MBO groenopleiding, want ze wou graag meer praktijk. Voor zover ik weet heeft ze het daar naar haar zin. Ik zou ook kijken welke onderwijsvormen en scholen meer praktijk bieden. Groene Havo of VWO (zit hier ook niet in de buurt, had mijn dochter ook leuk geleken), Vrije school, daar doen ze ook meer met hun handen, al moet die hele Walfdorfwereld je wel aanspreken, soms op een Techniasium, maar van die hier hoor ik vooral dat het helemaal niet veel praktijk is, maar vooral verslagen schrijven of Agora. Op die laatste geef je zelf vooral invulling aan je dag, wat je wil leren en op welke manier. In de onderbouw heb je ook geen huiswerk, doe je alles op school. Van VMBO-basis t/m VWO zit daar door elkaar. Daarnaast, qua huiswerk maken, kan het nog veranderen hè, hier voerden ze allebei in de brugklas bar weinig uit. Maar ik zou ook zeker kijken op VMBO en dan bij een school die zich ook richt op die richtingen die hem trekken. Want hier heb je een VMBO dat zich op techniek, bouw etc. richt en eentje die meer gericht is op verzorging en koken enzo. Weer een ander in een plaats verderop voor groen.
Ik snap je dilemma. Wij hebben twee zoons die echt een enorme hekel aan huiswerk hebben/hadden. Zelfs op de basisschool.gaf dat kleine beetje huiswerk al de nodige struggles thuis. Oudste van deze twee heeft ook een lichte vorm van dyslexie, waardoor leren net iets moeizamer ging. Hij wilde zelf erg graag naar het vmbo en ook wij dachten dat dat echt wel bij hem zou passen. Ik weet eigenlijk niet eens meer precies wat zijn uitstroom niveau in groep 8 was, want daar hebben we niet echt meer naar gekeken. Volgens mij was dat havo met rekenen wiskunde zelfs richting vwo. Hij is idd naar het vmbo gegaan. Een school met een ruim aanbod van richtingen, alleen geen groen, maar dat trok hem toch niet. Hij deed vmbo-g+ dat houdt in dat ze wiskunde op havo niveau aanbieden om net wat meer uitdaging te hebben. Hij heeft het er enorm naar zijn zin gehad en is met vlag en wimpel geslaagd. Inmiddels zit hij in het derde jaar van het mbo en ook daar gaat het erg goed en zit hij echt op zijn plek. De andere zoon zit nu in de brugklas van het vmbo, hij zit net als zijn broer op het g+ niveau. Zijn niveauadvies van vorig jaar was vmbo-havo. Dus hij zit wel op niveau. Bij het gesprek en niveau advies dat we in het begin van groep 8 hadden werd er eerst gedacht dat hij havo/vwo advies zou krijgen. Dat is toch wat lager uitgevallen, maar ook als dat niet zo zou zijn geweest hadden we geen andere keus gemaakt. Onze brugpieper zegt nu dat hij een heel specifiek beroep wil later. Daarvoor zal hij naar de universiteit moeten, dan is vmbo geen logische keuze. Maar wij hebben gekeken naar hoe hij nu is en voor nu is dit voor hem de beste keuze. Als hij bij zijn keuze blijft kan hij na het vmbo naar de havo en zo verder doorstromen richting de uni. Als jouw zoon erg graag naar het vmbo wil zou ik dat zeker niet wegwuiven.
Ik vind het eigenlijk leuk en fijn om te horen dat veel kinderen al zo graag een practisch beroep willen. En een opluchting dat toch wel wat ouders hier dat prima vinden. Ik heb om mij heen hier en op het forum ook trouwens hele andere ervaringen.
Daar zit ook een flink stuk eigenbelang bij hoor Als in groep 6 het gezeur over huiswerk al begint. (Zelfs over het prutbeetje wat ze dan hebben) Dan ben ik het al helemaal zat voor ze überhaupt aan de middelbare beginnen. Dan komt het puberen erbij en zouden we echt elke dag strijd hebben om hem zijn huiswerk te laten doen. Nou daar pas ik voor, ik heb het graag gezellig in huis
Er zit wel een groot verschil in. Op de VMBO school van de oudste wordt er tijdens de lessen voldoende tijd gegeven voor het huiswerk. Toetsen leren zal wel thuis moeten voor het grootste deel, maar maakwerk heel weinig of niks als je die tijd in de lessen gebruikt.
Oh dat is niet wat ik hier hoor van vrienden van zoon. Die moeten ook gewoon dezelfde bio verslagen, ckv verslagen etc maken. Gewoon maakwerk (wiskunde sommen, Franse opdrachten) worden hier ook tijdens de les gemaakt. Toetsen leren zal ongetwijfeld makkelijker gaan als je met een vwo advies op vmbo zit, maar lijkt mij dat je nog steeds huiswerk hebt.
Het verschil in hoeveelheid huiswerk is echt heel groot hebben wij ervaren. En hier op het vmbo krijgen ze in de les tijd voor hun huiswerk, daardoor is het vaak al een eind klaar en hoeven ze thuis veel minder te doen. De havist hier in huis had beduidend meer huiswerk, dan de vmbo-er.
Ja hier 2 vwo, maar de een heeft nooit huiswerk en de ander heel vaak. Denk dat dat ook per klas, per leraar, per kind verschilt. Lijkt me stug dat je op het vmbo geen praktische verslagen etc moet maken. Hier zijn dat in de brugklassen ook veelal dezelfde verslagen op elk niveau (uiteraard wel op niveau beoordeeld).
Maar is dat dan vmbo-tl of vmbo-g? Mijn ene dochter heeft vmbo-tl gedaan, zij had idd Frans, maar mijn zoon deed vmbo-g en hij heeft geen Frans gehad. Want idd we hebben gezien dat ook daarin nog best verschil zit.
De zoon van ts wil naar het vmbo g. Dus daar wordt hoofdzakelijk naar gerefereerd. Het is ons ook opgevallen dat er tussen vmbo-g en vmbo-tl best een aardig verschil zit qua huiswerk. Zal misschien niet op elke school zo zijn, maar hier dus wel. Mijn dochter had op tl gewoon geschiedenis, aardrijkskunde etc. Bij zoon was dat samengevoegd in 1 vak. Qua talen is het op tl meer dan op g. Dochter had bijv wel Frans, zoon niet. Zoon had daarbij natuurlijk de praktijkvakken, dochter niet. Het is ons eigenlijk een raadsel hoe het kan dat beide diploma's dezelfde waarde hebben met zo'n verschil in onderwijs ervoor. Beiden zijn na het vmbo naar een mbo niveau 4 opleiding gegaan.