Ik zou op zoek gaan naar scholen die onderwijs anders aanvliegen: dalton, vrije school, agora, pleion,... Wat betreft het vmbo: ook in het vmbo krijgen leerlingen huiswerk. Daarnaast zijn leerjaar 1 en 2 ook theoretisch en krijgen leerlingen pas vanaf leerjaar 3 echt praktijk. Ik heb zelf geen positieve ervaringen met vwo-leerlingen op het vmbo. Alle leerlingen waar het MT (managementteam) ooit toestemming voor hebben gegeven, zijn of zonder diploma vertrokken of zijn uitgevallen. Je zou kunnen kijken naar een school met een praktijkhavo of technasium. Let er ook op dat vakken als T&T of O&O op de lessentabel staat. Vergeet niet dat die meeloopdagen bedoeld zijn om leerlingen over te halen voor de betreffende school te laten kiezen. De proeflessen of meeloopdagen zijn geen realistische weergave van de werkelijkheid.
De infoavond hebben we inmiddels gehad. Dochter is erg enthousiast. Deze onderwijsvorm lijkt echt bij onze dochter te passen. Fijn dat er onderwijsvormen aangeboden worden voor kinderen die niet (goed) binnen het reguliere onderwijs passen.
Zou het nog kunnen dat het nu ook verveling is waardoor hij niet warmloopt voor school? Stabiel vwo scoren op de basisschool betekent ook dat je de werkjes echt snel af hebt en eindeloze herhalingen hoort van wat je al weet. Dan kan een middelbare met aansluiting op niveau een hele opluchting zijn. Hier in de buurt zit ook nog een school die ze X noemen en waarbij alle niveaus door elkaar heen lopen en je per vak kijkt wat bij je past. En als mn kind heel duidelijk met zn handen wil werken.. ik zou het zelf lastig vinden om lager te zitten ("zonde") maar toch zijn geluk voorop stellen, ga maar
Dat is niet op elke vmbo school zo hoor. Mijn zoon zit in de brugklas en hij heeft nu al 8 uur per week praktijklessen.
Ik heb niet alle opmerkingen gelezen, maar als docent en decaan op een MAVO zou ik je het advies geven om hem niet naar het VMBO te laten gaan. Boven je niveau werken is onwenselijk en niet leuk, maar onder je niveau werken is net zo onwenselijk en niet leuk. Als je helemaal niet meer uitgedaagd wordt ga je je vervelen er zijn in dit geval pubers met een bored-out ipv een burn-out out. Als ineen intake gesprek zou hebben met jullie zou ik hem hierom niet aannemen. Laat hem starten in een Havo/vwo brugklas. De ‘luie’ vwo-er doet het vaak lekker makkelijk op de havo. Een VWO-er op de MAVO haalt vaak niet eens een diploma. Motivatie wordt steeds lager en lager totdat ze helemaal niets meer doen en met helemaal niets red je ook de Mavo (VMBO TL) niet. (ik zie dat Miss T hetzelfde advies geeft)
Mijn ene dochter zat op een school met vmbo tl (en havo en vwo) zij had helemaal geen praktijkvakken. Zoons zitten/zaten op vmbo met praktijk. (met de niveaus basis, kader en gemengd) Volgens mij bedoeld ts het laatste met haar vraag. Ipv vwo naar een (vmbo) school met praktijkonderwijs.
Dat zou betekenen dat de doorstroom naar de Havo (evt) ook uitgesloten is. Dus GL zou echt een nog slechtere keus zijn voor een VWO kind. Lastig hoor.
Je kunt na TL altijd HAVO gaan doen hoor, waarom is dat uitgesloten als je praktijkvakken gehad hebt? Een TL diploma op een VMBO school is hetzelfde waard als op een TL/HAVO/VWO school.
Niet altijd, maar inderdaad meestal wel, mits je examen gedaan hebt in 7 vakken (dit is de enige eis die een havo nog mag hebben). Maar dat is ook wat ik hiermee zeg. Met GL heb je geen toelating voor de Havo, omdat je op GL examen doet op 6 vakken + een praktijkvak, maar dat praktijkvak telt niet mee voor de Havo.
Nee hoor. Mijn zoon deed VMBO GL en kon daarvandaan ook door naar havo4 Dat deed hij niet, hij koos voor mbo niveau 4
Collega van mijn man hun zoon gaat met vwo advies naar de vmbo, hij wilt loodgieter worden. En zijn ouders willen hem die kans geven.
Ik zou wel uitkijken voor bv een bore-out bij zo’n niveauverschil, misschien inderdaad eerder kijken naar andere vormen van onderwijs en dan bv een gemengde brugklas met mavo/havo/vwo (bestaat dat nog? ik zat er zelf in, maar dat is lang geleden…).
Met overgangsbewijs naar 4 havo kan je ook naar mbo. Hij zou dus ook havo kunnen doen en dan na 3 jaar na de mbo.
Hier in de omgeving is dit bijna niet mogelijk. De meeste havo’s hebben nl de eis dat je examen gedaan hebt in 7 vakken en een profiel dat volgt op deze vakken. Het is mijn werk, ik ben decaan van de Mavo op een Mavo/Havo/vwo school in de regio Rotterdam. Misschien zijn er uitzonderingen, maar niet hier… Gelukkig zijn er steeds meer scholen die naar het individu kijken en niet naar de standaard regeltjes. En dat is zeker goed.
Die eis van 7 vakken wist ik niet. Omdat zoon echt niet naar de havo wilde doorstromen hebben we ons daar niet verder in verdiept. Maar dat had hij dan dus op tijd moeten beslissen om dat 7e vak erbij te hebben. Als ze hier doorstromen naar de havo is dat eigenlijk altijd binnen dezelfde scholengemeenschap. Daar is onderling een grote samenwerking, dat zal misschien schelen. Bij de voorlichtingsavond die aan de ouders en leerlingen van groep 8 werd gegeven is door de voorlichter ook verteld dat het echt af en toe gebeurt dat er bij hun een leerling komt met een cito-uitslag van 550, het hoogste dus. Omdat dat even kort gezegd een slimme 'doener' is. Dus graag praktisch bezig is ipv alleen maar in de boeken te duiken. Ik kan me wel voorstellen dat ze echt niet klakkeloos elke leerling met vwo advies toelaten, maar het gebeurd dus wel.
Ik heb zelf op het vo op een vrije school gezeten. Ik heb echt een geweldige tijd gehad! In welke regio zoek je?
Tot nu toe heeft de vrije school niet onze eerste aandacht. We hebben 3 scholen in de buurt waar we eerst gaan kijken.
Wat ik me afvraag: als je VWO advies hebt en je gaat naar het VMBO. Blijft dat VWO-advies dan bestaan? Dus mocht hij na het VMBO toch verder willen, zou die dan makkelijker kunnen instromen op de havo of zelfs VWO? Dat zou dan een fijn vangnet zijn.