Hier vindt dochter het ook wel leuk en interessant. Maar zo kwam ze vorig jaar terug van paasviering in de kerk met school met de opmerking: ze blijven het ook maar proberen he, mensen in God te laten geloven.
Heerlijk . Ik persoonlijk ben voorgoed afgehaakt toen er op mijn 18e verjaardag een acceptgiro op de mat lag van de katholieke kerk. Of ik ook maar even een duit in het zakje kon doen. Ik ging toen al jaren niet vaker dan de verplichte nummers, dus ik vond het wel prima verder. Mooie afsluiting van mijn tot falen gedoemde religieuze bestaan...
En ik blijf me verbazen waarom ze altijd in meervoud blijft posten. We is ik, waarom steeds we? Wie is we?
ik vond dat ook gewoon prima. Ik zat op een openbare basisschool maar met een uur godsdienst per week. En een christelijke middelbare met dag start en afsluiting en godsdienst. mijn kinderen zaten op een christelijke opvang. Nu een openbare basisschool maar dat ligt aan het feit dat we dit de beste school vinden. Was prima als hij christelijk was geweest. Nu leren ze gewoon over alle godsdiensten. Helemaal mooi. Wij zelf geloven niet. Wel beide zo opgevoed met kerk en bijbelgroep etc.
Zowel het Jodendon, het christendom en de Islam hebben eenzelfde oorsprong en heel veel dezelfde verhalen in de boeken staan. Eigenlijk is het aldoor een aanvulling op elkaar. Kijk alleen al puur naar de geschiedenis en zie dat de geloven geëvalueerd zijn en vermengd met cultuur. De persoon Jezus (Isa) was zelf Joods. Later werd hij omschreven als profeet. Geboren uit zijn moeder Maria (Maryam)
Dat ontkennen we ook niet, maar juist het feit dat ze uiteindelijk een totaal andere kant op gaan maakt het voor mij niet hetzelfde geloof. Het christendom heeft zeker raakvlakken met jodendom en de islam, maar alleen als je oppervlakkig blijft kijken naar de geschiedenis verhalen in de bijbel zie je de overeenkomsten. Maar ga je naar de kern van het geloof, dan stuit je op de verschillen. Maar goed, dat is een totaal andere discussie die hier ook niet gevoerd mag worden, dus houd ik het hierbij.
Niemand heeft het over dat het hetzelfde geloof is. We hebben het over God. En dat is, al ontkennen de Christenen dat heel hard, dezelfde God van de Islam en de Jodendom.
Het gaat erom dat zowel in het christendom, jodendom en de islam dezelfde God wordt aanbeden. Alleen in een wat andere vorm. Alle drie de Godsdiensten hebben dezelfde oorsprong. Maar wanneer jou altijd is aangeleerd dat het hele andere goden zijn, snap ik dat die vertaalslag maken lastig is.
Nee dat is mij niet geleerd, en ik weet dat ze het wel over dezelfde God hebben en dat ze het anders invullen. Maar waar het mij om gaat is dat er juist als je dieper kijkt dan de bovenlaag zoveel verschillen zijn dat dat het uiteindelijk toch voor mij tot een ander geloof maakt.
Ik vind dat wel fascinerend. Ik dacht altijd: er is maar één God. Maar wat ik hier nu lees, en ook merkte toen ik het Oude Testament las, is dat (sommige) christenen juist denken dat er meerdere zijn. En dan maar één echte. Persoonlijk vind ik dat een nogal verwarrend idee. Wat dat betreft is de kern van de islam wel veel beter uit te leggen: er is maar één God en Mohammed is mijn profeet. Maar ja, religie is natuurlijk niet per se makkelijk uit te leggen
Het zijn ook verschillende geloven. Maar het is wel dezelfde god. Dus zelfde God andere Godsdienst. Zo hebben de Jehova’s getuigen ook een eigen variant op de Bijbel en noemen ze God Jehova. Maar Jehova en de God uit het christendom zijn wel weer een en dezelfde die aanbeden wordt.
Die heet Jahweh. Daar komt de naam Jehova ook vandaan. Dat vind ik dan weer bijzonder. Want er is ook voor christenen echt maar 1 God. Ben heel benieuwd welke stromingen binnen christenen zeggen dat er meerdere goden zouden zijn.
Degenen die beweren dat de moslims niet dezelfde God hebben. Maar waarschijnlijk is hun redenatie dat die van hun de enige 'ware' God is.
In de tijd van de Bijbel waren er vele goden hoor. Zo'n beetje elk volk had zijn eigen god(en) En ook de joden in die tijd dwaalden regelmatig richting die goden.
En Allah is het Arabisch voor de God. Dus wat maakt dat dan anders? Nee niet dat in het christendom meerdere goden zijn. Maar dat men zegt mijn God is niet dezelfde als Allah uit de Koran.