Wij gaven het alternatief mee. G en R doen t beiden niet zo best met lactose, dus kregen ze van mij aanmaakpoeder wat wel prima ging ook toen ze geen zuigeling meer waren. Idem voor bepaalde broodbeleg, we wisten wat ze aanboden en G kreeg in haar bakje dan iets mee waar zij tegen kon en ook at. Die heeft niet een allergie, maar draait er gewoon niet best op of vertikte om te eten maar wel honger hebben. Dat wilde we de leidsters ook niet aandoen. Dus dit was voor hun de makkelijkste oplossing.
Ik sluit mij aan bij het voorstel dat als hetgeen wat jij aanbiedt niet past in hun ideeën (dus allergieën uitgesloten) ze zelf een alternatief moeten meegeven. Varkensvlees vind ik dan nog wel zo’n kleine moeite dat ik dat wel zou toepassen.
Hier ben ik het helemaal mee eens. Je kan niet verwachten dat er voor elk kind iets anders geregeld wordt. Dat is echt niet te doen.
Lastig. Ik snap je dilemma. Je zou een mix hebben van een vegan, moslim, Hindoestaan, vegetarisch, lactose intolerant en een wens voor suikervrij eten op 1 dag hebben Maar voor elk van de individuele ouders is het wel belangrijk. En het is hun kindje. Ik zou dus sowieso bij intake in gesprek gaan. Kijken wat kan en duidelijk zijn wat niet kan. En in dat laatste geval is het aan de ouders om te beslissen of jij dan de juiste opvang bent voor hun.
Dit is zelfs een ding op school hier…. Een lekker fit school, fruit en brood, want brood is gezond….. maar als ik een pasta salade meegeef mogen ze het niet opeten want dat is geen brood… eh Tsja, maar wel gezond… Zelfs onder de leraren zelf zijn er andere regels… Ik zou gewoon gezond en gevarieerd eten aanbieden, wat je al doet ga ik vanuit en hebben ouders speciale wensen geven ze dat maar lekker zelf mee
Ik vind dat het voor de opvang werkbaar moet zijn, vind ik trouwens op alle vlakken. Een boterham beleggen zonder varkensvlees is een kleinere moeite dan bijv tussen de middag een hele warme maaltijd moeten bereiden. Daarbij denk ik ook direct aan de kosten. Voor wat.ik weet heeft een gastouder/opvang een bepaald budget voor de boodschappen, daar moet je wel mee uit kunnen komen. Hier hoeven de kinderen in principe niks mee te nemen aan eten/drinken naar de gastouder. Geef nu voor de jongste wel eens fruithap of maisstick mee omdat ze de enige baby is. Scheelt gastouder dan gewoon weer moeite en mijn uk zit niet op den duur taaie maissticks te eten. Dus kan me voorstellen (en vind eigenlijk ook) dat wanneer een ouder wil dat het kind bepaald voedsel krijgt dat bij de opvang verder niet gegeten wordt het dan dus zelf wordt meegenomen en het voor de opvang dus ook eenvoudig klaar te maken is. Die mensen daar hebben het al druk genoeg. 1 op 6-8 baby's/kinderen is helemaal niet gek, je zou maar voor elk kind iets anders moeten bereiden, lijkt me geen doen, die tijd is er gewoon niet.
Denk dat 'wij lastige ouders ' opvang met zo'n houding ook liever kwijt zijn dan rijk. Simpel zat. Deze houding, voor de duidelijkheid. Ik heb het niet over het dillema van Tuc.
Wij hebben het andersom meegemaakt (tenminste, zo zie ik het) vanuit KDV werd alleen maar water aangeboden na schooltijd, meestal op smaak gebracht met komkommer of ander fruit. En dat lust die van ons dus echt niet. Ik kwam er helaas pas na een tijd achter dat ze wat slokjes ranja van een ander meisje kreeg (die ouders gaven dat dan mee), maar vaak dronk ze dan helemaal niets op de BSO. Dat vind ik dus pas echt ongezond! Dit was dus ook nooit gecommuniceerd dat ze dat aangepast hadden (voorheen gaven ze suikervrije ranja) Na boel gezeur werd er dan bij gratie één glas suikervrije ranja aangeboden, daarna wel water.
In mijn ogen is de ouders zelf het eten laten meegeven nog wel een prima oplossing, als je er niet nog allerlei handelingen mee moet doen (opwarmen gaat misschien nog wel als het een enkel kindje is, maar ik zou wel vragen om het a la school hapklaar mee te geven dan). Maar je moet als ouder niet verwachten dat een opvang voor speciaal eten gaat zorgen als dat niet vooraf is afgesproken. Voor mijn dochter geef ik altijd eten mee, ook als dat niet hoeft, want ze is een selectieve eter (arfid volgens de diëtist), anders eet ze gewoon helemaal niets (gebeurt zelfs met bekend eten regelmatig). Ze heeft ook een beperking, dus natuurlijk wel anders dan op een gewone opvang/school, maar ik zou het als ouder wel op prijs hebben gesteld om in haar geval in ieder geval zelf wat mee te mogen geven.
Zou gewoon een standaard aanbod aanbieden. Beetje gevarieerd beleg met daartussen een vegan optie. Als vleeswaar kipfilet oid aanbieden zodat je geen varkensvlees hebt. Je aanbod kun je dan delen met de ouders. Als ze dan iets anders willen of (hun kind lust dan weer net niet de vegan optie) kunnen ze dat zelf meegeven.
Tijdens het fruit moment zou je ook nog komkommer, tomaatjes oid erbij kunnen aanbieden. Dan heb je de geen fruit eters ook afgevinkt.
Dit zou ik ook doen! En als echt alles niet naar wens is mogen ze zelf wat meegeven. Ik denk dat het voor jou vooral houdbaar moet zijn. (En dit vooraf afspreken). Willen ze dit niet, zoeken ze maar een andere gastouder. Denk dat je met bovenstaande opties echt al een heel eind bent.
Wat is moeilijk in jouw ogen? Want er wordt me een hoop troep bij die kleintjes naar binnen geschoven als je niet oplet.
Ik doe al een mix, maar het gaat er mij vooral om dat ouders het redelijk vinden om voor elk kind aparte dingen te kunnen vragen. Ik dek de tafel zodat we met zn allen eten. Kinderen maken zelf de keuze voor beleg en groenten of fruit.
@tuc jij bent overigens wel de gastouder. Je hoeft niet over je eigen grenzen heen te stappen wanneer je het idee hebt dat je bijdraagt aan ondervoeding van kinderen. Ik schrik er wel van dat er dus blijkbaar kinderen opgroeien die geen fruit mogen. Maar ik denk dat als je dat wat de kinderen krijgen zo puur mogelijk houdt dat je niet heel fout kan zitten. Dus schrap vleeswaren en melkproducten op brood. Een melkvervanger voor vegan kindjes. En dan ben je al een heel eind. Maar ik denk aanwas genoeg toch. Dus als ouders echt moeilijk gaan doen en zaken niet haalbaar dan past jouw opvang wellicht niet bij hen.
Zo gaat het hier op de kinderopvang en BSO ook. Er is een breed aanbod qua beleg. Dus ook de vega/vegan kindjes en kindjes met allergieën kunnen kiezen. Qua fruit en groenten is er ook een divers aanbod. En verder dnek ik als ouders dan echt nog aparte keuzes hebben omtrent het fruit moment of koekje/cracker. Dan zou ik ze vragen om zelf een alternatief aan te leveren. Ik vind het wel de taak vd opvang om te weten wat welk kind nu wel/niet mag eten. Of dat nu is vanuit de geloofsovertuiging/allergie oid. Mijn zoon heeft een notenallergie en de leidsters hadden altijd een keurige lijst met wat welk kindjes wel/neit mocht. Dat zal vast een heel karwei zijn. Maar ik vind dat dat er wel bij hoort. Zo hadden ze oook altijd lijstje over de voorkeuren van kinderen m.b.t. slaap (hoelang dutje, knuffeltje, speentje enz) en zindelijkheid en m.b.t. vezoringdproducten die kinderen bijv. neit mochten, of kindjes met eigen zalfjes of luiers. Het is een hele systeem van lijstje. Maar ook dat vind ik dan wel bij een opvang horen.
Het eten meegeven ben ik juist vanaf gestapt. Beviel mij totaal niet. Ieder kind een ander bakje, ze keken ook bij elkaar en de oudere kinderen riepen dat ze wilden wat er bij de buurvrouw op het bord lag. Mijn zoon krijgt op school ook heel veel andere dingen mee dan brood, maar die kan dat zelf eten (al vanaf groep 1 uiteraard). Maar een dreumes met een couscoussalade wordt ik echt helemaal niet blij van. En dan moet je zoveel specifiek gaan benoemen wat dan wel of niet mag. Dus meegeven vind ik echt geen oplossing. Gebeurde overigens toen ook regelmatig dat het vergeten werd.