Dat is toch ook gewoon prima? Ideeën kunnen nou eenmaal behoorlijk uit elkaar liggen, dan lijkt het me niet meer dan logisch dat je een opvang kiest die bij jouw ideeën aansluit. Wanneer je duidelijk en open bent naar elkaar hoe jij werkt of wat jij wenst dan kun je wederzijds besluiten of dat bij elkaar past.
je kiest een kdv die voor jou werkt, dus als ze op een kdv niet werken met individuele recepten voor ieder kind dan moet je het daarmee doen. ik zou wel rekening houden met religeuze dingen, zoals geen varken etc. ook vegetarisch zou ik wel oke vinden, maar vegan is echt veeeel moeilijker. geen snoep op een kdv lijkt me ook prima. maar geen fruit of uberhaubt geen suiker is ook gewoon niet echt gezond lijkt mij, dus ik zou daarin niet mee gaan. dan moeten ze maar zelf voor de kinderen zorgen of een kdv zoeken met een andere insteek.
Ik geloof niet dat @tuc troep geeft, maar juist een gevarieerd gezond aanbod en dat lijkt mij een prima uitgangspunt.
Allergieën, bepaalde voedingsmiddelen vanwege geloofsovertuiging en vegetarisch zou voor mij de grens zijn. Maar alles is op te lossen door dit vooraf als opvang in beleid te noteren, door ouders zelf eten mee te laten geven (of door een uitgebreide lijst op te hangen ) Als ouder zou ik er denk ik geen problemen mee hebben om zelf wat mee te geven. Helemaal als mijn eetvisie erg lastig is. Maar vegetarisch lijkt mij bv niet zo lastig. Gewoon geen vleeswaren op de boterham. Veganistisch wordt dan al wat ingewikkelder, want dan moet je echt in de gaten houden waar dierlijke producten in zitten. Een koekje met gemaakt van roomboter en/of ei kan dan al niet. Dat zou voor mij echt te veel gedoe zijn…
Je kunt als ouder ook je kinderopvang/gastouder op je wensen uitzoeken. Onze jongste gaan naar een opvang waarvan we weten dat ze er biologische voedingsmiddelen geven en er ook geen vlees word gegeten. Laatste is voor ons met name belangrijk omdat wij alleen Halal vlees eten.
Nou dat is waar ook een deel van het probleem zit. Ik vind, om het even simpel te maken, een volkoren boterham met kaas geen troep, maar ken massa's mensen die dit wel troep vinden.
Tenzij het om een fruitallergie gaat, arfid, of ketogeen dieet bij epilepsie oid, vind ik dat ook bijzonder. Hoe ver kan je gaan qua suikervrij eten... Anderzijds is fruit voedingstechnisch helemaal niet zo belangrijk hoor, het wordt redelijk overschat qua voeding. Maargoed, dat vind ik net zo goed van een veganistisch dieet bij kinderen, het is namelijk bewezen dat plantaardige bronnen van eiwit en ijzer niet goed worden opgenomen door het lichaam. Helemaal voor kinderen in de groei lijkt mij dat niet de bedoeling.
In mijn opinie is dat vrij simpel. Je legt in je voorwaarden vast waar jij je aan wil confirmeren, je bespreekt dit tijdens de intake nogmaals. Tijdens dit gesprek kun je ook eventueel de uitzonderingen op de regel bespreken (allergieën, religie etc). Kunnen ouders zich daar niet in vinden, dan is er geen match. Ook als dit gaande weg de opvang ontstaat dan mag je duidelijk stellen hoe je beleid is. Zijn ouders het er niet mee eens, dan zijn ze vrij andere opvang te zoeken. Soms slaan we gewoon te veel door in allea
Tja, ik vind dan toch eigenlijk dat ze een andere opvang mogen zoeken. Mijn neefje bv zat op een antroposofische kinderopvang, juist omdat mijn zus te horen kreeg dat ze niet wilden/konden meegaan in haar eisen. Dat was niet heel veel hoor (vegetarisch), maar blijkbaar vonden sommige kdv's dat te ingewikkeld.
Yep, op ons vorige kdv vonden ze dat te vet. En smeerkaas te zout. Vegetarische smeerworst mocht na een allergische reactie van een kindje ook niet meer en echte al helemaal. Niet. ook geen zoet beleg. Kipfilet mocht wel en van die vieze humus We zijn er weg gegaan
Lijkt mij eerlijk gezegd ook heel ingewikkeld als je dit moet verzorgen. Wat mij betreft als je een gezond gevarieerd aanbod hebt moet dat goed zijn. Even allergieën etc daar gelaten. Maar weet uit ervaring helaas dat ouders daar niet zo simpel naar kijken. We hebben een keer gehad toen ik nog bv gaf dat de melk van mijn dochter en een andere kindje verwisseld was. Is meteen gezegd en daarna nooit meer gebeurt. Ik had zoiets nou ja kan gebeuren, we leverde toevallig allebei in exact dezelfde bakjes aan wel met naam etc erop. Dus ja ik maakte niet zo’n stampij, moeder die veganistisch was flipte helemaal de pan uit omdat ik ofc niet veganistisch at alsof ze haar kind hadden vergiftigd. Dus denk dat jezelf een keuze moet maken hoe ver ga ik daarin mee. En wellicht al met een intake gesprek dan aangeven hoe jij de voeding doet en insteekt en dat het niet mogelijk is heel veel aan te passen behalve ofc met allergieën.
Ik denk dat tegenwoordig de ouders ook echt 'strenger' selecteren op welke opvang bij hun visie past. Dus als ik jou was zou ik voor nu een voedingsbeleid uitschrijven en daarin kun jij zelf bepalen hoe ver je wil gaan. Zo weten ouders ook van tevoren wat je bij jou als gastouder wel kunt verwachten en wat niet. En dat beleid geldt ook voor de kinderen die nu al bij jou opgevangen worden. Als de ouders zich daar niet in kunnen vinden dan is het jammer voor hen maar moeten ze echt verder gaan zoeken, of water bij de wijn doen.
Nou dat was voor ons dus een reden om toch wel even aan te geven dat wij het niet de bedoeling vonden dat onze kinderen elke dag smeerworst of smeerkaas kregen. Af en toe is prima, maar niet elke keer. En bij onze oudste hebben we op een gegeven moment ook gezegd dat 4 boterhammen wel genoeg was (hij at anders rustig 8 en dat was wel veel voor een 2 jarige). Maar verder? Alles met mate en dan vind ik het al snel goed genoeg. Allergieën natuurlijk en varkensvlees ivm geloof oid snap ik ook wel, maar op een gegeven moment houdt het natuurlijk op. Vind geen fruit geven (afgezien van allergieën) echt heel raar
Als ouder weet je als het goed is wat het beleid is van de gekozen opvang ten aanzien van voeding. Allergieën daargelaten, als mijn zoon alleen linksgedraaide yoghurt mag, mag ik dat zelf meegeven. Hier een opvang die all in is (dus flesvoeding, fruit, groente, snack, warm eten, yoghurt, slaapzak, luiers, doekjes, crèmes). Zij hanteren een gevarieerd aanbod (vlees, vis, vega, pasta, aardappelen, rijst, groente). Onze kinderen eten wat de pot schaft. Toen de kok tijdelijk ziek was, gaven ze brood. Ik heb toen kleine roomboterkuipjes meegegeven (omdat er margarine werd geserveerd -wat ik begreep). M.a.w. is er iets wat ik wil, geef ik een alternatief mee (dat is pas 1x voorgekomen). @tuc ik lees nu dat eten meegeven ook niet werkt voor jou als gastouder. Lastig dilemma. Ik kan me voorstellen dat je gillend gek wordt van alle uitzonderingen.
Hier bij ons wordt op scholen en KDV vaak 100% halal eten geserveerd om het gemakkelijker te maken voor de keuken, maar dat wordt niet gecommuniceerd naar ouders toe met een niet-moslim achtergrond (we spreken over mss over 10 à 15% kinderen uit de moslimgemeenschap).