Het principe van dag- en avondgasten is in BE ook heel gebruikelijk. Wat volgens mij niet of minder toepasselijk is, is het principe van geboortelijsten: bij het geboortekaartje (of erop gedrukt een link naar een lijst of een (pamper)rekening om geld te storten). Dacht vroeger hier op het forum al gelezen te hebben dat het in NL niet de gewoonte is?
Maar ontbijt je dan ook vroeg? Hier op zondag een wat later ontbijt. Moet dan echt niet aan een warme lunch denken.
Hier ook zo hoor. En niemand hoefde tussendoor te komen, dan weer 'oprotten' om weer een envelopje te komen brengen. Het was gewoon zo gepland dat de gezinnen waar we uit komen beide + aanhang er overdag bij was en mee dineerde. Collega's, gemeenteleden, verdere vrienden en familie die wel wilden komen (en ook gewoon hun werkdag hadden gehad) konden daarna de dienst mee bijwonen, receptie en feest meevieren.
Ik ben wel blij dat dit hier gebeurd, ik ben ook wel vaker voor alleen het feest uitgenodigd, voornamelijk bij collega's, helemaal prima. Scheelt een hele dag hangen op een bruiloft en wel een leuk feestje . Zelf hadden we ook gasten die wel ceremonie + receptie, niet diner en dan wel feest. Maar we hadden ook een lijstje met restauranttips in de buurt erbij gedaan, plus dat niemand van hun ver hoefde te reizen, was allemaal op fietsafstand.
Wij hadden wel onderscheid in dag en avond, maar niet ceremonie-receptie-diner-feest. Het was bij ons een heel klein clubje voor ceremonie en dagprogramma en diner en iedereen was uitgenodigd voor feest in de avond. Mijn ouders hebben respectievelijk 7 en 9 broers en zussen, mijn schoonvader heeft er ook nog 5 en ik wilde daarin zelf geen onderscheid maken. Voor ons was het ook belangrijk dat het dagprogramma heel persoonlijk was, we hebben een stadswandeling gemaakt, thee gedronken in het park, museum bezocht. Dat is niet te doen met 100+ man, maar was wel wat bij ons paste. Ik vind het wel heel lastig als mensen inderdaad 3 delen hebben en dan een deel van de gasten wel voor 1 en 3 uitnodigen, maar niet voor alles. Ik zou dan denken dat iemand of voor 1 t/m 3 is of voor 1 of 2 aansluitende delen wordt uitgenodigd. Maar zo'n tussenstuk, daar kan ik ook niks mee.
Nee dat begrijp ik ook helemaal hoor. Maar het is wel echt iets Nederlands. Al begrijp ik dat jouw man niet Nederlands is. Ik vraag me ook meer af hoe ze dat in andere culturen doen. Koken ze dan zelf ipv uit eten te gaan? Of betaalt de familie mee aan de bruiloft zodat iedereen mee kan eten? Of zijn de bruiloften minder 'groots' en duur waardoor er meer geld overblijft om samen van te eten? Want er zijn natuurlijk meer landen waar mensen jong trouwen en niet veel geld hebben.
Ik zie dat wel steeds meer in NL! Achteraf had ik spijt dat we dat niet gedaan hadden (twijfelde er wel over).
Kringverjaardagen zijn trouwens ook zo'n hardnekkig iets om eruit te krijgen. Laatste verjaardag hadden we express wat meer verspreid neergezet, extra tafel met wat stoelen bv, ook express wat hapjes op die tafel, maar dan krijg je toch dat de eerste mensen stoelen erbij gaan zetten waardoor het uiteindelijk alsnog weer een grote kring wordt . We hebben ook gewoon teveel familie die zichzelf dan op zo'n bank settelen en er de rest van de tijd er niet meer vanaf komen. Precies de reden dat ik mijn verjaardag niet meer vier, ben alleen maar de koffievrouw aan het uithangen en uiteindelijk spreek je niemand.
Klopt, dat ken ik in ieder geval niet. Misschien dat het in andere delen van nl (ik woon in het noorden) wel gewoonlijk is?
Wat betreft verjaardagen, heb ook een hekel aan die kringetjes met plastic tuinstoelen en de woonkamer die half leeg is gemaakt om plek te maken voor de stoelen Bij ons is het simpel: volwassenen in het voorhuis aan de eettafel, kinderen spelen in de woonkamer in het achterhuis waar tv en spelcomputer staat etc. Die vermaken zich dan wel. Als we gaan eten kook ik vaak. Wel spreiden we de verjaardag over ouders/schoonouders. Liever niet bij elkaar Had ze laatst samen op kraambezoek en dat was geen succes. Schoonouders trokken zich helemaal terug richting kinderen toen mijn ouders kwamen. Snap het wel, ze hebben elkaar gewoon niks te zeggen
Ik vind het jammere van kringverjaardagen dat er zo weinig met anderen dan je buurman/buurvrouw wordt gesproken. Wij doen aan self-service: zetten drinken en hapjes ergens anders, maar dan zie je dat er vooral iets wordt gepakt als ze naar de wc of zo gaan en daarna ploffen ze op hun vaste plek. Ik hoop elke keer dat er wat meer kleine groepjes ontstaan, die elke keer wisselen van samenstelling, maar misschien is het beter het gewoon op te geven en kringetjes te accepteren.
Oef! Alleen al hierom zou ik niet bij een religieus instituut willen en kunnen aansluiten: élke zondag om 8:15 uur ontbijten!! Wel respect dát je dat doet hoor. Maar jeetje… Was er geen kerk in de buurt die om 13:00 uur de dienst houdt? Ik heb grote moeite om door de weeks op tijd op te staan. In het weekend moet ivm sporten van de kinderen ook op tijd opgestaan worden… Wanneer slapen kerkgangers zoals jij dan uit????????
Op de zaterdag omdat de kinderen dan niet sporten Heeft overigens niks met geloof te maken maar met interesses. Plus mijn verbod op structurele zaterdagdingen omdat ik weekenden naar boord wil kunnen. En dan slapen we op zondag ook uit vaak omdat het dan online luisteren is en dat kan ook later
Ik denk dat @toch3 idd al op tijd ontbijt. Wij ook. We zitten om 8:00/8:15 met zijn allen aan tafel. Wij eten trouwens op zondag maar 2x. We ontbijten dus al op tijd. We lunchen niet maar borrelen dan met chips en hapjes. De warme maaltijd doen wij dan weer om half 5
Op zaterdag of gewoon niet. En als heel de week de wekker om 6 uur gaat voelt 7:45 eruit al als uitslapen hoor. Veel langer slaap ik toch niet zonder wekker.
Jouw kinderen hebben dus nog geen bijbaantje. Hoeft dat van jullie ook niet of is dat iets wat toch zal gaan komen?
Oudste is ook pas 13 he Voor nu kunnen ze extra geld verdienen door thuis en/of aan boord te helpen. Oudste dochter had pas dagje vrij en kon ze naar boord, heeft ze schoongemaakt en gekookt etc, huishoudelijke dingen, en dan krijgt ze gewoon uurloon. Of het uiteindelijk echt een vast baantje aan de wal word weet ik nog niet. Voor nu vinden we dit fijn werken. Oudste heeft aan school ook al best een kluif (door zijn ass) dus op zaterdag ook nog een verplicht iets is voor hem op dit moment ook nog niet goed. Dan heb ik hem nog vaker overprikkelt thuis vrees ik.