Ik zeg altijd dat je in dit deel van de wereld de decemberfeesten nodig hebt om die koude donkere winter door te komen. Ik vind kerst leuk vanwege de sfeer, lichtjes, samenkomen, kadootjes.
Nou dat lukt mij prima, die gevulde karren voor maar twee dgn. Maar ik heb ook 13 eters over de vloer, waarvan 12 eten als een volwassene. Dan ontbijten we uitgebreider. Losse broodjes vullen een kar sneller dan een heel brood of een zak havermout. En buiten dat eten we natuurlijk wel wat meer dan normaal. Want we borrelen er ook nog bij. Dan neemt drank ook veel ruimte in. Normaal drinken we alleen koffie of kraanwater, maar met kerst of andere feestelijkheden halen we wel frisdrank, bier en wijn in huis. Dus ja, die karren zijn zo vol. Toch vind ik niet dat we achterlijk veel hebben en dus overconsumeren of verspillen. En van restjes kunnen we in de week na kerst nog heel blij van worden. Frisdranken die niet opengaan blijven gewoon op voorraad tot de volgende gelegenheid, wat ingevroren kan worden wordt ingevroren, etc. Dus ik denk dat volle karren an sich niks zeggen. Nu spreid ik bv veel de kerstboodschappen. Heb al het nodige voorbereid en in de vriezer klaarliggen en laat ik veel bezorgen. Dus mijn lege kar zegt ook niks.
Maltees is zo cool. Ja zo kijk ik er ook naar. Ik vind kerst en Pasen heel belangrijk voor de seizoensbeleving zeg maar
Dat er eten wordt verspild tijdens feestdagen is bekend. Het wil uiteraard niet zeggen dat iedere individu verspilt, maar het gebeurt wel. Volgens mij is dat ook gewoon iets wat wordt bijgehouden? Zo weten ze in Amerika bv ook hoeveel pompoenen er ongeveer worden vernietigd na Halloween. Nu was ik even nieuwsgierig, en kwam ik dit tegen: 'In the UK we waste 5 millions of Christmas puddings, 2 million Turkeys and 74 million mince pies each year' (bron: Eco and beyond) Dat gaat over het VK, hoop dat ze het in Nederland wat dat betreft wat beter doen. En in ramadan wordt in veel landen ook veel weggegooid. Dat wij zelf niets verspillen wil helaas niet zeggen dat anderen het niet doen. Bij feestdagen en speciale gelegenheden hebben mensen toch de neiging om (veel) te veel te kopen, want 'stel dat'. Wat ik ook wel begrijpelijk vind, maar helaas resulteert dat bij veel huishoudens wel in weggooien. Heb er ook wel vaak mensen persoonllijk over gehoord hoor (die zelf kerst vieren), dat ze niet wisten wat er met de restjes moest gebeuren en het dus maar weggooiden. Maar nogmaals, dit gaat niet op voor ieder kerstvierend individu.
Tijdens de ramadan kook je meestal altijd meer dan je nodig hebt, want je denkt dat je het allemaal op gaat krijgen, maar als je dan mag eten zit je al heel snel vol. Wij gooien hier ook niets weg. Eten wat overblijft, eten de kinderen de volgende dag als lunch of wordt weer opgewarmd voor de iftar.
Dit absoluut als ik sommige video's bekijk met name ook in Saudie Arabie en die emiraten bijv. Dan zitten ze allemaal om zo een grote tafel met draaischijf met teveel om op te eten tenzij ze een vreetwedstrijd spelen. Daar is de ramadan ook niet voor bedoeld wie de meeste hapjes en weet ik het veel allemaal op tafel zet. Verspilling heb je zeker wel meer met feestdagen en speciale gelegenheden dan normaal.. Gelukkig niet iedereen maar er zijn er genoeg die het niet uitmaakt dat er zoveel eten weggegooid word.
Hier ook scheelt mij koken de volgende dag. En eigenlijk kook ik precies voor die avond. En gewoon soep met 1 max 2 hapjes en warme maaltijd.
Haha ja dat is echt zo Wij eten het dan idd ook gewoon de volgende dag, in het uiterste geval wordt er iets ingevroren. Weggegooid wordt er bij ons thuis sowieso niets, ongeacht het jaargetijde, maar in ramadan probeer ik er extra op te letten. Al weet ik dat dat helaas wel voorkomt, met name inderdaad in rijkere landen.
En dan fiets je een brug over en word je bedolven onder de meeuwen die zojuist brood kregen van een die niet wil verspillen. Het is hier verboden maar toch, hele zakken brood. En soms met zak en al. Bizar gewoon, gooi het in de vriezer of koop minder. En ja dat was ook iets met geloof/cultuur.
Je zegt het alsof alleen mensen met een geloof/cultuur het doen. Je berichtje komt in ieder geval niet bepaald vriendelijk over maar eerder boos en gefrustreerd.
Ja hier ook Maar na een kom harira en veel water drinken zit ik echt mega vol haha En je moet ook niet uitbundig gaan eten tijdens de ramadan
Ik denk eerlijk gezegd dat mensen die er op letten geen voedsel te verspillen dit ook tijdens feestdagen doen en mensen die ook op normale dagen voedsel verspillen dit tijdens feestdagen ook doen, maar het valt dan misschien meer op omdat het qua hoeveelheid veel is. Verspilling tegen gaan is echt een bepaalde manier van leven vind ik. Veel en uitgebreid koken tijdens feestdagen hoeft niet perse verspilling te zijn. Mijn schoonmoeder kookt tijdens Ramadan heel uitgebreid maar toch gooit ze nooit dingen weg. Het enige waar ze altijd problemen mee heeft is het brood wat dagelijks gekocht wordt terwijl er nog brood van de dag ervoor is, maar daar maakt ze gewoon paneermeel van, heeft ze genoeg voor een jaar. Het Ramadanfeest is in mijn ogen ook geen vreetfestijn. Onze kinderen eten vaak, buiten al dat snoep enzo zoals bij sinterklaas, vet weinig en ik eet de hele dag door maar wel iedere keer maar 1 of 2 hapjes. En zo doet iedereen het wel, al dat familie bezoek, cadeautjes geven, uitpakken, de ouderen bezoeken, het is zo druk en gezellig. Dus vaak staat er in ieder huis standaard eten op tafel en iedereen die zin heeft neemt weer een hap of 2. En daar eet je gewoon lekker 2/3 dagen van. Bij ons thuis is tijdens Ramadan meestal gewoon een soepje en salade. Wij eten niet heel uitgebreid, tenzij er bezoek komt, dan komt er nog een hoofdgerecht bij en een toetje. Maar ik ga geen eten weggooien, dan maar 2/3 dagen hetzelfde eten. De kinderen moeten bijv. met een lege brooddoos komen of anders eten ze het thuis op. En als er restjes zijn op hun borden bewaar ik die ook apart en eten we het de volgende dag. Hier in de familie en gemeenschap is het ook gangbaar dat overgebleven eten meegegeven wordt en restjes van de kinderen mag de moeder het meenemen of opeten. In de moskee is er iedere week ontbijt en daar wordt alles wat teveel is weggeven of als het langer houdbaar is gewoon bewaard voor de volgende week. Dus ik vind het vooral een kwestie van mindset.
Maar die mensen zijn altijd zo over the top. Snap dat nooit zo goed. Maar daar is Ramadan ook veel meer cultureel dan religieus heb ik het gevoel. Want met al dat gekook en afwas enzo heb je toch nooit tijd voor je gebeden, de dagelijkse djuz uit de Koran, de bezinning, de tijd die je met je gezin samen doorbrengt? Ik kook altijd heel simpel, let vooral erop dat het voedzaam is (veel soep met bottenbouillon, peulvruchten en salades met pitten en zaden etc.) duurt max. 30/40 minuten. En toch heb ik altijd tijd te kort, want eigen planning, die van de kinderen plus de normale dagelijkse activiteiten gaan ook door (werk, school, huishouden).
Nou denk niet dat de vrouw des huizes in de keuken staat maar ze zullen 4 of 5 werksters hebben die het fixen