Het is lekkerder als het vers is. Maar wij eten ook meerdere dagen van 1 brood. Dus de ene dag lekker vers, dan langzaam minder vers. En de laatste sneetjes worden tosti's van gemaakt.
Wat is er nu in vredesnaam onaardig aan wat ik zeg? Ik zeg juist dat ik niet weet welke stroming ze aanhangen, daarmee bedoel ik natuurlijk dat ik heus wel weet dat niet alle mensen met een moslim achtergrond hun tijgerwit van het balkon afknallen. En hoezo" ook niet echt vriendelijk over"? Wie nog meer niet? Zeg ik iets over het feit dat die mw niet heel lief of aardig is?? En dan de opmerking dat ik het ook bespreekbaar kan maken, hoe denk je in vredesnaam dat ik weet dat die mw zegt dat het moet van haar geloof??? Omdat het ik gevraagd heb he. Bespreekbaar heb gemaakt. Ik.lees nog even de andere reacties. Want ik ben wel heel erg benieuwd, dat was dus een beetje mijn vraag, waarom dit dus een cultuur ding is. (Of religie wel/niet)
Ja dat is naar. En als het wel echt een religie regel zou zijn, dat je niks weg mag gooien, dan zou je wat kritischer naar je gebruik kunnen kijken dus. Maar ik begrijp dus eigenlijk dat het een combinatie is van cultuur(alleen vers brood willen eten) en van een soort eige interpretatie van koranteksten. Ben ik toch weer wat wijzer
Ik heb nog wel een vraag aan de moslimas (uit Syrië? Want ik weet niet of het cultuur of geloof is). Ik ben als hulpverlener veel betrokken geweest bij syrisxhe gezinnen..een paar dingen vielen me op en heb ik me altijd afgevraagd: - tijdens de ramadan jaren terug was het snikheet. Ze boden mij water aan en ik dronk... en later....realiseerde ik me pas dat het ramadan was.. Was het onbeleefd van me? - hoe onbeleefd is het om eten af te slaan? En dan bedoel ik.op het punt dat je nog erg moet werken aan de relatie en ouders nog erg mee moet krijgen in de zorg voor en rondom de kinderen. In het kwetsbare begin? - is de rol van oma belangrijk? Ik heb een gezin gehad, enorme taalbarrière, waarin er altijd na mijn gesprek met oma overlegd werd, die zat apart, en dan knikte ze of schudde ze en dan ging het wel/niet door. Ik heb me altijd afgevraagd hoe dat dan zat.. of ze een soort.familiehoofd was of de baas? Of wat dan ook. Super interessant en warme herinneringen aan. Maar die enorme dadel die ik kreeg, nog even goed gemasseerd door oma.. daar heb ik nog nachtmerries van(ik lust geen dadels.. )
Dat sowieso. Maar als je Marokkaans brood warm maakt in een grill apparaat smaakt het ook gewoon lekker.
Ik had mijn post geschreven en twijfelde of het wel duidelijk was, maar heb hem toch gepost. Je bericht kwam nogal bot en onvriendelijk en boos over. Ik weet niet of je dat zo bedoelde, maar zo kwam het in ieder geval wel over. Vandaar mijn reactie op jou.
Vaak op vakantie samen, ouders weten vaak wel dat er gedate word met een bepaald meisje, vaak ook eerst goedgekeurd door de ouders van beiden.
Hier ook vele die de eendjes brood geven. Ik zeg er àltijd wat van. Ook dat het dus islamitisch gezien helemaal niet toegestaan is omdat je de dieren er geen gunst mee doet. Dat punt is alleen heel moeilijk te accepteren, zeker voor de oudere generatie. Dat zie ik ook bij die niet islamitische oudere generatie. Een GFT bak heeft iedereen wel hier dus ik vertel ook vaak dat ze dat kunnen gebruiken voor het oud brood en dat dat dan weer kompost wordt etc. Dat helpt ook. Het is vooral ontwetendheid en ook een beetje de cultuur dat dieren gewoon mee eten met ons mensen. Onze katten en honden in Turkije krijgen van mijn oma altijd onze restjes, nooit speciaal voer bijvoorbeeld. Hardstikke gezonde dieren die niet stinken en niet verharen. Net zoals de kippen bv, die krijgen ook allemaal restjes en oud fruit/groente/schillen. Mijn oma leeft ook bijna zero waste trouwens.
Het grappige is dat de oudere generatie vaak ouder brood wil omdat ze denken dat dat gezonder is. Mijn schoonmoeder is ook zo. Laatst las ik iets van een Nederlandse vrouw geboren in de jaren 50, die het over vroeger had en dat haar moeder ook alleen maar oud brood wilde. Moest toen gelijk aan m'n schoonmoeder denken.
Mijn oma en vader ook, maar volgens mij is dat een ingebakken "ervaring" van huis uit. Oud brood was namelijk goedkoper en als je vele monden hebt...
Grappig. Dat heb ik echt nog nooit gehoord. Waar ik vandaag asn moest denken. De kerststal- traditie. Bij een vriendinnetje op de basisschool vroeger werd deze in de juiste volgorde en op het juiste moment opgezet. Dus eerst alleen een leeg huisje met wat dieren. Op kerstavond Maria en jozef. Op ketstochtend werd het kindje erbij gelegd. En later kwamen de herders en de koningen. Die stonden dan eerst verder weg (onderweg). Ik vroeg mij af of dit gewoon een grappige traditie van dit gezin was, of doen meer mensen dit zo? Moest hieraan denken omdat ik bezig ben met het haken van een stalletje. Maria is net af en staat nu in haar eentje onder de boom. Ik weet niet of alles op tijd af gaat komen.
Mijn schoonmoeder kent van huis uit alleen zelfgebakken desembrood. Later toen ze naar de stad verhuisde waren er wel bakkerijen, maar daar was brood alsnog erg goedkoop (en nog steeds betaal je maar 8 cent per stokbrood). Ik zeg wel eens tegen m'n man dat ze brood hier gewoon flink duurder moeten maken, ben je gelijk van die verwende mentaliteit af en eten mensen ook het brood van de dag ervoor nog.
In Marokko is brood ook heel goedkoop. Wordt gesubsidieerd door de overheid. 1 dirham per brood. Dus zo'n 10 cent omgerekend.
Klopt zeg ik ook altijd hier haal je 1 stokbrood in Marokko haal ik er 10 voordezelfde prijs. Maar soms is het stokbrood in Marokko net elastiek je bezorgt jezelf nog niet een ontwrichte kaak en een whiplash En dan met name vooral de witte stokbrood.
Nog een vraag aan de dames die trouwen zonder eerst te hebben samen gewoond etc Is dat niet ontzettend moeilijk en lastig in het begin ?