In de brugklas van mn dochter heeft een standaard dyslexie screening plaats gevonden. Daar is ze opgevallen en is er een extra test afgenomen. Er blijkt een grote kans te zijn dat ze dyslexie heeft. Nu is eerst de vraag of ze extra begeleiding op leesgebied heeft gehad op de basisschool, ik vermoed van niet. Pas als ze een periode extra begeleiding heeft gekregen en daarmee aangetoond kan worden dat het lezen ed niet verbeterd kan er pas een officieel dyslexieonderzoek plaats vinden en kan er misschien een diagnose gesteld worden. Prima, dat traject gaan we in. Nu ben ik nieuwsgierig naar hoe dyslexie zich uit bij jouw kind. Is dat alleen merkbaar in lezen, langzaam lezen, spellen ed. Of is dat ook op een andere manier in het dagelijks leven merkbaar? Door bijvoorbeeld manier van praten over wat er dwars zit, of manier van denken?
De school waar 2 van mijn zoons zitten/zaten doet die screening ook. Bij een zoon was in groep 8 dyslexie vastgesteld. Hij heeft maar een lichte vorm en pas eind groep 7 kon het onderzoek aangevraagd worden. Toen had hij pas 3x een slechte score gehad met leestesten. Hoe waren de resultaten van leestesten bij jouw dochter? Bij mijn kinderen hebben ze de avi testen en de dmt toetsen. Avi lezen ging bij hem wel goed, hij was net zo snel als de rest van zijn klas avi-uit. Maar hij had wel moeite met de dmt toetsen. Die losse woordjes zijn natuurlijk minder makkelijk te raden, dan in een verhaaltje het juist lezen. Bij mijn zoon met dyslexie merk ik niks meer dan dat hij wat aarzelend er leest. Verder heb ik nooit dingen opgemerkt die jij noemt. Vallen er dingen op bij jouw dochter, waarvan jij denkt: zou dat dan daardoor komen?
Mijn man heeft dyslexie waar ze pas in de brugklas achter kwamen. Bij onze kinderen herkende hij het ook al vroeg, bij mijn dochter hebben ze op school 2 jaar extra werk gegeven en begeleiding, ze is eind groep 6 getest, inderdaad dyslexie. Inmiddels zaten de kinderen op een andere school, bij mijn zoon al vanaf groep 4 aangekaart dat we vermoedden dat hij ook dyslexie zou hebben, maar school zag het nooit. Echt zo'n beetje elk jaar en bij elke leraar aangekaart, 2 of 3 IB-ers gehad die er naar keken en 1 x mocht hij op aandringen van ons in het extra taalklasje, maar na een paar weken hebben ze hem daar uitgezet, want die vrouw vond dat hij alles te snel oppikte en het niet nodig zou hebben. In de brugklas hetzelfde aangekaart, hij kreeg meteen een dyslexiescreening en daarna werden we meteen opgebeld met de vraag waarom zijn basisscholen daar niets mee hadden gedaan, want met ze had nog nooit iemand met deze scores zonder dyslexie uit de officiële dyslexietest zien komen. Ze vond het ook bijzonder dat hij nog zo ver was gekomen op school met ernstige automatiseringsproblemen, want die heeft hij dus ook, dat gaat vaak samen. Hier was extra begeleiding niet nodig, wel de Cito resultaten enzo van de basisschool. Een IQ-test was ook niet nodig, hij was al eerder getest, zat ook in een fulltime HB-groep op de basisschool en ze zei al dat als ze op VWO zitten, het niet aan hun intelligentie ligt. Daarna officieel getest bij een bureau en daar kwam ook dyslexie uit, wat geen verrassing was. Wat bij onze kinderen opviel: Lang letters spiegelen, spelling bleef duidelijk achter, dictees/woorden leren en dan nog een redelijk cijfer halen en een aantal weken later bijna niets meer toe kunnen passen van het geleerde, radend lezen etc. Mijn dochter was in groep 5 al Avi-uit, mijn zoon in groep 8 nog steeds niet. Ook grote verschillen op het rapport/Cito, voor rekenen A's en spelling E's. Op de middelbare school moet je de test volgens mij zelf betalen. Bel even rond, er zat ca. 850 Euro verschil tussen de duurste en de goedkoopste. De duurste hebben vaak een contract met de gemeente voor basisschoolleerlingen en vragen daarom zoveel, ze krijgen het toch wel. Het is gewoon een gestandaardiseerde test die dus overal hetzelfde is. Je krijgt misschien een iets uitgebreider rapport.
Hier ging het in groep 3 nog wel goed, maar daarna snel minder en ging school extra begeleiding inzetten (verlengde instructie, extra leesgroepje), vervolgens ook logopedie op school. Eind groep 5 haalde ze de derde keer een V op cito van spelling en dmt, dus toen kwam ze eindelijk in aanmerking voor onderzoek. En nu (groep 6) is ze in februari eindelijk aan de beurt. Ondertussen is wel ook adhd vastgesteld en was het ook even afwachten of ze daardoor nu met medicatie een inhaalslag zou maken. Qua intelligentie scoort ze bovengemiddeld tot hoog, vooral verbaal is ze heel sterk. Maar ondertussen is ze met rekenen van bijwerk-niveau (met dus ook extra instructie) naar pluswerk-niveau gegaan, dus daar zagen we die inhaalslag wel. Ze houdt verder enorm van lezen, leest ook gerust boven haar avi-niveau en houdt van die uitdaging. Daarom werd ook gedacht dat het misschien toch eerder hiaten door adhd zijn dan dyslexie. Maar ja, die spellingsproblemen blijven hardnekkig dus.
Bij mij thuis is iedereen dyslectisch, ik het minst, dus in het land der blinden is eenoog koning Bij ons is het automatiseringsproblemen, altijd de trucjes moeten blijven doen om d/t fouten te voorkomen bijvoorbeeld. Verder had vooral mijn broer extreem veel moeite met lezen, hij heeft zijn lijst gelezen met behulp van de blindenbibliotheek. Dan las hij mee terwijl het werd voorgelezen, anders moest hij alles 3 keer lezen voor het doordrong. Bij mijn zusje en ik is het meer de discrepantie tussen het lezen en de rest. Maxi en midi zijn niet dyslectisch, bij mini heb ik sterke vermoedens. Ze leest inmiddels redelijk, maar duidelijk ook gokkend. Ze kan de woorden zeg maar invullen op basis van het verhaal. Als er dan iets onverwacht is, dan gaat het dus fout. En ook bij haar de discrepantie tussen haar leervermogen op zich en haar leervermogen qua letters valt op. Maar momenteel vindt school het niet heel opvallend en het gaat verder goed met haar. Omdat we met school met de oudste 2 ongeveer om de week om tafel zaten ivm verveling en de daaruitvolgende frustratie ben ik ook wel een beetje schoolmoe. Dus ik houd welde vinger aan de pols, maar wil pas alle toeters en bellen als ik denk dat het haar stoort. Momenteel zorgt het vooral voor meer doorzettingsvermogen, dus ik durf het nog even aan te kijken
Onze middelste is dyslectisch. Het komt veel voor un de familie en was dus geen verrassing. Hij is UHB, maar opvallend genoeg was lezen altijd precies leeftijdsadequaat. En spelling is nog steeds op eind groep 3 niveau. Onderzoek voor de diagnose hebben we zelf betaald omdat hij niet uitviel op de DMT. Spelling blijft dus heel erg achter. Hij heeft ernstige automatiseringsproblemen. De keer- en deeltafels zijn ook een probleem. Maar lezen blijft ook achter bij dat wat je denkt te kunnen verwachten bij hem ivm zijn IQ.
Mn dochter had elke keer net genoeg gescoord op de leestesten in de basisschool. Maar ze laat nu in de laatste test 2 jaar achterstand zien. Technisch lezen doet ze zorgvuldig en goed, maar tempo ligt veels te laag. Technisch lezen is al zo'n opgave, dat begrijpen van de tekst lastig is. Als ik deze resultaten lees van de orthopedagoog, ja dan gaan bij mij wel vragen ontstaan over hoe werkt het dan allemaal in haar hersenen. Woorden kunnen vinden voor zaken die ze lastig vindt, emoties onder woorden brengen dat is voor haar best lastig. Dus ja, dan vraag ik mij af of dat verband zou kunnen hebben met dyslexie.
Heel herkenbaar wat je opnoemt! Jarenlang grote verschillen tussen rekenen en taal, invullend lezen, hekel hebben aan lezen. Ik ben benieuwd waar de orthopedagoog mee gaat komen, of idd die extra begeleiding eerst nog nodig gaat zijn. Vanuit school kregen we al een adres waar ze redelijk goedkoop dyslexieonderzoek afnemen. Tzt ga ik zeker eerst nog even rond kijken.
Ah ja dan snap ik het vragen wel ja. Lastig zeg. En eigenlijk ook wel balen dat ze steeds net te goed scoorde. Ik snap wel dat een school niet zomaar iemand in kunnen sturen voor een onderzoek, maar ik vraag me wel af of de criteria wel echt klopt. Er glippen op die manier de knik nog best wat kinderen er tussendoor die nu problemen krijgen op de middelbare school. Zou zo'n screeningsdictee in bijv al in groep 6 gedaan kunnen worden?
Hier onlangs dyslexie onderzoek gehad bij onze dochter van 11 jaar (groep 7). Officiële uitslag en diagnosegesprek moeten wij nog krijgen. Mochten al aan school doorgeven dat er sprake is van dyslexie. Dochter heeft ook nog eens een TOS, geen idee of dat ermee te maken heeft. Ze heeft moeite met lezen (snelheid/vlot en correct). Heb soms het gevoel dat ze woorden gokt met lezen. Heeft moeite met spelling, grammatica en automatiseren (ook met rekenen, weet niet of er mogelijk ook sprake is van dyscalculie (?)) Moeten diagnosegesprek nog krijgen, dus veel meer dan dit durf ik niet te zeggen
Nou ja, dat vraag ik mij ook af. Dochter is gestart op de havo, vlgs mij passend bij haar niveau. Maar begrijpend lezen is best moeilijk voor haar, dat kom je bij veel vakken tegen (aardrijkskunde, bio, geschiedenis ect) Ze overziet een hele lap tekst niet, heeft moeite met de verbanden te zien in de tekst, de opbouw. Hoofdpunten en daaruit voortvloeiende de zijtakken. Kortom daar ben ik haar mee aan het helpen, want als we het samen doorgenomen hebben onthoud ze het wel snel en vlot. Eerst nu maar afwachten wat er verder nodig gaat zijn voordat we kunnen gaan testen. Achteraf gezien had ik idd veel liever gehad dat we dit traject al hadden doorlopen op de basisschool.
Toen ene zoon (met dyslexie) in de brugklas zat hebben we een info avond gehad van de dyslexie coördinator van die school. Er is op die school een heleboel mogelijk qua hulp. Dat begon bij wat extra tijd bij toetsen, maar als ik me goed herinner (het is 6 jaar geleden) hadden ze ook de mogelijkheid om de lesstof van de boeken in gesproken vorm te krijgen. Dat was voor onze zoon niet nodig, dus hebben wij dat nooit gehad. Maar je zou eens kunnen kijken of dat er idd is en of dat je dochter zou kunnen helpen.