Hier valt tekenen onder een keuze vak Je hebt eerst de verplichte vakken, vervolgens de profiel vakken (geschiedenis en een vreemde taal) en dan moet je bij C&M 2 keuze vakken kiezen 1 uit het maatschap vak b.v aardrijkskunde , economie en 1 uit het kultuurvak nog een taal, tekenen, filosofie. Het vervelende vind ik dus dat , bij dat laatste, het dus per school kan verschillen welke vakken er aangeboden worden (en daar is dus hier die avond op 15 januari voor)
Mijn zoon heeft getwijfeld tussen alles behalve n&g omdat hij sowieso geen biologie wilde, maar nergens stond tekenen of muziek als verplicht keuzevak. Als dat zo was geweest zou zijn keuze wat makkelijker zijn geweest
Ja verschilt per school. Mijn zoon wilde ook geen bio, maar hier was dat verplicht bij zowel ng als nt helaas. Staat ie nu ook een 4 op pff.
Hier ook niet hoor, je doet gewoon voor alles examen, hoogstens als je extra vakken hebt gekozen ofzo. Bij onze dochter moesten we ook als ouders de profielkeuze ondertekenen, je kon hier dus niet zelf onopgemerkt als leerling je keuze doorgeven.
Dat is wel heel waardeloos. Eigenlijk moet je daar dan ook nog op controleren als je een school uitzoekt. Alsof het allemaal al niet genoeg druk legt op jongeren
Wat een verschillend aanbod per school. Mijn dochter zit op een school met een heel grote VWO-afdeling, die heeft echt veel keuze, kunnen ze natuurlijk ook makkelijker bieden dan een school met bijvoorbeeld maar 3 VWO-klassen per leerjaar. Zij doet er wiskunde D en Informatica bij, dat zie ik hier niet op staan. En er zijn nog veel meer keuzevakken, muziek, toneel etc.
Hier is bijna niks extra's idd qua keuzevakken en daar heb ik dus echt geen seconde bij stil gestaan toen ze hier heen gingen helaas. Voor havo leerlingen is er nog bsm, iets met sport, maar die optie is er ook niet voor vwo. Vind ik ook heel raar, heb 2 sportieve kinderen die dat graag zouden doen. Overigens maar 2 (kleine vwo) klassen per leerjaar, dus wellicht idd dat daar het verschil in zit. Bij zoon (vwo 4) zijn er in totaal rond de 48 leerlingen, verdeeld over 2 klassen en bij dochter 40.
Ja en daar heb ik dus echt nooit aandacht aan besteed. Gewoon nooit eens bij stil gestaan, min of meer ervanuit gaande dat het aanbod overal wel vrijwel gelijk zou zijn of in elk geval de profielen en dan wellicht de keuzevakken anders. En nu loopt zoon vast. Gewoon desinteresse, vindt niks meer interessant helaas. Twijfel er niet aan dat hij het kan, maar ja, 16 jaar is niet de makkelijkste leeftijd wat dit betreft.
En ze veranderen ook gewoon nog zoveel in die jaren. Maxi begon zijn middelbare school met een 3 voor wiskunde, maar toen hij zijn profiel moest kiezen stond hij voor de bèta vakken ook allemaal 8-en. En dat hadden we gewoon nooit verwacht bij hoe hij was toen hij naar de middelbare ging.
Hoeveel vakken heeft hij dan? En dan bedoel ik eindexamen vakken, dus niet gym, maatschappijleer etc. Dochter had er in vwo 4 dus 9 en mocht er dus 1 laten vallen richting vwo 5 (hoefde uiteraard niet).
Het kan nooit kwaad om eens een afspraak te maken met de decaan. Hebben wij ook gedaan toen dochter voor haar profielkeuze stond. Voor ons was het allemaal nieuw aangezien wij nog van voor de profielkeuzes zijn. Wij hadden zo ongeveer vrije keuze in ons eindexamenpakket en we hoefden ook maar examen in 7 vakken te doen op het vwo (ik heb er wel 8 gedaan). Wij wilden dochter goed kunnen adviseren over de keuze die ze moest maken, maar hadden zelf nog wel wat vragen. En daar is de decaan voor tenslotte. Maar uit dit topic blijkt ook wel dat scholen het allemaal anders invullen, dus een goed advies hierover vinden via internet is zo ongeveer onmogelijk.
Vakken als wiskunde D en informatica, plus nog wat andere, worden hier wel aangeboden, maar dat is dan met een aantal scholen uit het samenwerkingsverband samen. Dus dan moet je mogelijk naar een andere school om de lessen te volgen en bieden ze geen roostergarantie.
Kunstgeschiedenis was juist mijn redding. Dat hoorde bij Tekenen, dus ik kon de boel daarmee compenseren zodat ik er uiteindelijk wel een voldoende voor stond. Kunstgeschiedenis is vooral lekker leren, dat ligt me wel en ik vond het ook heel interessant. Weet niet of het nu nog zo samen is... Ik had supergraag Muziek of Filosofie gedaan maar die vakken werden op onze school niet gegeven Bij jullie zeker ook niet @Beukenhaag?
Ook weer anders dus. Hier moest dochter 9 vakken kiezen bij de profielkeuze en dan aan het eind van 4 vwo mocht ze dus besluiten er een te laten vallen. Daar is toch geen peil op te trekken die verschillen tussen scholen?
Mijn zoon (vwo4) heeft informatica gekozen en als extra vak wiskunde D. Voor wiskunde D was geen roostergarantie en dat is idd veel zelfstudie. Hij heeft geloof ik 1x per week les in wiskunde D, maar dat valt wel tegelijk met een uur Nederlands. Ik weet niet of hij dan elke keer dat uur Nederlands skipt of niet. Tot nog toe gaat het prima. Wiskunde is ook wel echt zijn sterke punt.