Ja, dat is óók een goed idee! Hamvraag binnen onderwijsinstellingen hoor. Iedereen zegt: o ja, flexibel onderwijs, goed idee joh. En dan vervolgens is het volstrekt onduidelijk wát er eigenlijk flexibel moet
Even in het algemeen, anders moet ik op iedereen apart reageren Ik zeg ook niet dat sommige vakken compleet nutteloos zijn. Maar ik vind het helemaal verkeerd om kinderen af te rekenen op hun zwakste plek ipv hun talenten te laten benutten. Het zijn vaak maar 1 of 2 vakken wat het probleem is, die zeker niet altijd relevant zijn voor je vervolgopleiding. Kinderen krijgen zo te weinig kansen of hun capaciteiten worden niet volledig benut. Als ik naar mezelf kijk: dyscalculie, dus wiskunde en economie was een flinke strijd op de HAVO. Met 2 topdocenten gelukkig gered, maar het was enorm "zonde" van mijn capaciteiten tov alle andere vakken. Nederlands, alle vreemde talen en geschiedenis enz. Daar had ik graag wat meer uitdaging in gehad, zat mn tijd een beetje uit te zitten. Ik deed wel Dalton onderwijs, dus kon daar zelf in schipperen, maar het was nog altijd jammer.
Dat niet, ik had wel eens de klok horen luiden, maar wist nog niet helemaal waar de klepel hing. Maar voordat we er echt mee te maken kregen, heb ik wel steeds gezegd 'ik verdiep me er wel in als het zover is'. Want voor je het weet verandert het in de tussentijd nog 2 keer.
Klopt. Maar voor leerlingen die bijvoorbeeld echt niet goed zijn in wiskunde valt dus direct het hele vwo af. En dat vind ik ook niet eerlijk.
Maar er is wiskunde a,b,c en d voor verschillende niveaus. Er is geen niveau verschil voor Nederlands, Engels, Frans of Duits. Terwijl je op het VWO 3 talen moet (Nederlands, Engels en nog een vreemde taal) en alleen 1 bèta vak waarbij verschillende niveaus zijn. En deels snap ik dat wel, je moet altijd een stuk kunnen schrijven en wetenschappelijke boeken in minimaal Engels moeten lezen en interpreteren bij zo'n beetje alle studies, maar ik heb wel wat moeite met de reactie dat het zo oneerlijk is voor mensen die slecht zijn in wiskunde.
Tja. Ik ben zelf zo'n persoon die niet goed is in wiskunde, maar een vwo zonder wiskunde lijkt me ook niet wenselijk. Je hoeft natuurlijk ook geen 8 te staan ofzo. En zonder wiskunde kun je eigenlijk economie, natuurkunde etc ook wel vergeten.
Gelukkig hebben we tegenwoordig google translate Ik zou voor die zeldzaamheid dat je met een artikel in een andere taal te maken hebt, niet je profielkeuze af laten hangen, vooral niet als talen je niet liggen.
Maar beta-vakken en taal liggen zo ver uit elkaar, ik neem aan dat een leerling wel weet of die meer richting beta gaat of meer richting de talen. Als je van beta houdt en moeite hebt met taal (zoals ik), dan zou ik niet extra talen kiezen, omdat je een keer een tekst in de taal zou kunnen tegenkomen. En werkgerelateerd is tegenwoordig vrijwel alles in het Engels.
Ja in zo'n geval zou het dus handig zijn als je dan op havo-niveau wiskunde mag doen. Maar eigenlijk klopt het niet helemaal wat je zegt, want je mag toch wel één onvoldoende hebben voor je eindexamen? Op zich vind ik dat het ook wel bij het VWO hoort, om iets van een basiskennis van wiskunde te weten, die manier van denken hoort wel bij voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Misschien is het vaak ook eerder rekenen dan wiskunde waar VWO-leerlingen slecht in zijn? (dat was bij mij zo...)
Maar zo was ik niet goed in Engels en daar moest ik toch echt wel eindexamen in doen. Ik vind wiskunde een van de basisvakken. Ook al heb je geen wiskunde nodig voor je vervolgopleiding, voor je algemene ontwikkeling (gevoel hebben voor cijfers) vind ik het wel belangrijk, net zoals Nederlands (leesvaardigheid) en Engels (vreemde taal).
Maar je bent toch ook niet verplicht om na het VWO naar een universiteit te gaan? Heel veel gaan naar het HBO. Dus dan is wiskunde HAVO wel voldoende. Maar zit je dus net als ik voor alle andere vakken op HAVO je tijd af te wachten, heb je geen uitdaging en kun je juist hetgene waar je goed in bent niet tot uiting laten komen omdat je vast zit aan je zwakste vak. En je mag 1 onvoldoende ja, maar economie zit helaas verbonden aan wiskunde in C&M en E&M. Dus los kan het niet. Alleen bij de bèta profielen, maar daar kies je natuurlijk niet voor als je slecht in wiskunde bent. Overigens zijn er genoeg WO opleidingen waar je het met HAVO wiskunde prima redt.
Niet als je wiskunde op havo-niveau zou kunnen doen en de rest op vwo toch? Ik snap dat je niet naar de universiteit hóéft, maar het hele idee is wel dat het VWO je daarop voorbereid voor als je dat wel wilt. Huh wat, economie is verplicht bij C&M? Dat was vroeger niet zo, ik heb nooit economie gehad. En ik dacht van Beukenhaag begrepen te hebben dat haar kind juist ook moet kiezen tussen Economie of Tekenen.
Ja maar dat eerste kan dus niet. Daar plei ik juist voor, elk vak op een eigen niveau. Maar niet een diploma voor het "laagste" niveau, dat motiveert totaal niet. In mijn geval zou ik enkel economie en wiskunde op HAVO gedaan hebben, de rest op VWO. Dan zijn er genoeg WO opleidingen waar je terecht kunt. En doet een algemeen HAVO diploma geen recht aan de resultaten. Bij mij was economie 1 verplicht bij C&M.
Bij zoon op school hoef je geen economie te kiezen bij C&M, maar dan moet je wel aardrijkskunde kiezen. Dus ook dit is weer heel schoolafhankelijk. Volgens de richtlijn van de rijksoverheid is economie geen verplicht vak bij de profielen, behalve bij E&M.
Dat vind ik dus het meest lastig in dit verhaal. Je hebt als kind nauwelijks een idee waar die profielen voor staan als je een middelbare school kiest en hebt al helemaal geen idee wat de beperkingen en verplichtingen van de school zijn als je een school kiest. Daar is bij de gemiddelde open dag ook helemaal geen ruimte voor, terwijl het dus ontzettend veel invloed kan hebben.
Dat is op het VMBO/MBO veel beter geregeld. Je kiest een richting (bv groen, zorg, economie, techniek, horeca/bakkerij etc). Maar wanneer je richting MBO gaat is het niet verplicht daarmee door te gaan. Dus iemand die zorg op het VMBO gedaan heeft kan best op het MBO brood en banket doen.
Ik vind Engels wel echt een must, maar de toegevoegde waarde van Duits of Frans, nee, zie ik ook niet zo. Vind het ook raar dat er (bij ons iig) niet kan worden gekozen voor Spaans bijvoorbeeld als vreemde taal. Kan wel, maar alleen extra, niet ipv.