Er zijn ook organisaties waar je niet wordt uitgenodigd als er bepaalde studentenverenigingen, zoals Vindicat, op een CV staan. Het zijn toch vaak bepaalde types en die passen niet overal. Middelbare school valt hier reuze mee, voor beide kinderen betalen we weinig. Dit jaar voor dochter meer, omdat ze een buitenlandse reis gaan maken. TTO, Vrije school etc. heeft een hogere ouderbijdrage, vaak zo'n 450-500 Euro per maand. Geen idee nog wat ze gaan doen. Eerst maar eens een diploma halen. Op kamers gaan vind ik ook wel waardevol hoor en daar heb ik ook wel wat voor over, maar er zijn grenzen en ik verwacht ook dat ze daarnaast zelf wat bijdragen. Ze werken nu ook allebei en dat vind ik goed van ze. Ze wilden het zelf ook. Er staat wel geld voor hun studie op hun rekening.
Ligt er ook een beetje aan waar je woont denk ik. Wij hebben Utrecht en Amsterdam op max 30 minuten met de trein. Hier blijven heel veel studenten gewoon thuis wonen dus. Ik zou het mijn kinderen ook van harte aanraden. Studie en rijbewijs e.d. betalen wij, andere leuke niet noodzakelijke ideeen mogen ze zelf betalen.
Als we het kunnen tegen die tijd zullen wij ook vast weleen bijdrage doen aan evt kamers, maar ik vind het geen must. Wij wonen op redelijke reisafstand van Rotterdam, Delft, Den Haag en Leiden. Het ligt er natuurlijk ook aan wat een kind wil gaan studeren en waar dat is. Maar als ze deze keus maakt zal ze toch echt moeten gaan werken! Haar studiegeld en boeken ed betalen wij, haar ‘leuke’studententijd betaalt ze maar zelf. Ik woonde op mezelf, had een autootje, studeerde en werkte 4 dagen in de week (horeca en makkelijke studie P&A), en ik had wel die uitwonende beurs, maar na twee studies had ik geen schuld en een leuke leerzame tijd gehad. (Ik ben de jongste van 5, geen financiële hulp gehad in de zin van geld, wel in boodschappen). Ik denk dat ik eerder zou investeren in haar rijbewijs en een klein autootje.
Mijn zoon doet VWO TTO en naast het normale schoolgeld van 90 euro per jaar, betalen we nu in de brugklas 440 euro voor de Engelandreis. De 1e 3 jaar zal in totaal op ongeveer 1200-1300 euro uitkomen voor reisjes en activiteiten. Maar dus geen 450 per maand! Ik denk (hoop) dat je je per ongeluk vergist hebt (anders wordt het echt een elite opleiding).
De vrije school hier is, wel inkomensafhankelijk, wel rond de 400 euro per maand. Voor ons een reden om met 3 kinderen ervan af te zien.
Ja vind ik ook, maar is nog niks in vergelijking met de privé school. Die vraagt gewoon 23000 per jaar!
Ik was 18 toen ik met toenmalige vriend ( ben nu 46 jaar) op 1 kamer ging in een studentenhuis (later een 2e kamer gehuurd in dat huis toen er iets vrij kwam) beste tijd ever! Maar goed toen hadden we 2 ruime kamers met van die megahoge plafonds in een krot van een huis voor 700 GULDEN. Het was echt feesten en beesten en onverstandige keuzes maken. Maar wat een ervaring als je uit een gehucht uit Overijssel komt! Het was trouwens niet nodig, Zwolle was maar een half uur met trein van waar wij woonden.
Op kamers gaan is vaak ook wel afhankelijk van wat je gewend bent. En van het opleidingsniveau. Als je mbo doet is dat vaak in de buurt. Dan ga je op tijd werken en wellicht eerder een huis kopen of samenwonen. Een totaal andere wereld dan studenten op de universiteit. Niet vergelijkbaar wat mij betreft. Daar kom je in aanraking met medestudenten uit het hele land of het buitenland. En is het heel gebruikelijk om tijdens je studie zelf ook naar het buitenland te gaan. En het vraagt ook echt andere vaardigheden. Je komt later immers ook in een ander werkveld terecht. En veel medestudenten wonen ook op kamers en hebben een ander leven.
Waarom? De vrije school heeft een zeer uitgebreid vakkenpakket en externe activiteiten die geld kosten. Er zijn vakdocenten en de materiaalkosten zijn er ook duurder dan een gewone school. Dat geld moet ergens vandaan komen. Als je hiervoor kiest als ouder is het logisch dat je er ook voor betaald. Vrije scholen die ik ken hebben inkomensafhankelijke ouderbijdrages. Dus ook lagere inkomens kunnen er gebruik van maken. In de praktijk zijn het over het algemeen veel witte hoogopgeleide ouders met bijbehorende inkomens. Maar voor lagere inkomens is het niet onmogelijk.
Lekker vooroordelend weer. Ik zat op een mbo opleiding een uur van huis, en ben op mijn 19de het huis uitgegaan, op kamers. Alles zelf betaald, nooit geld hoeven lenen. Mede leerlingen kwamen ook van uit alle hoeken van het land. Ik werk tegenwoordig met 16-23 jarigen die bij ons hun bijbaan hebben. Dat zijn middelbare scholieren van alle niveaus, mbo-ers, Hbo-ers en 3 op de Uni. Daarvan woont er 1 op kamers. Diegene die het verst moet, fietst elke dag een half uur om bij het station te komen om vervolgens nog meer dan een uur in de trein te zitten. Maar omdat hij veel thuis kan doen vindt hij het niet logisch om op kamers te gaan. Dat geld kan hij veel beter gebruiken.
Maar als het inkomensafhankelijk is het schoolgeld, dan zouden er vanzelf veel minder mogelijkheden zijn voor activiteiten en bijzonder lesmateriaal als er veel kinderen met lagere inkomens daar heen gaan, want dan komt er te weinig geld binnen. Het moet ergens van betaald worden toch?
Wilde ik net zeggen. Mijn zoon kwam van de Mavo en zou eerst naar een MBO opleiding in Hoofddorp gaan en dan had die uiteindelijk ook op kamers moeten gaan. Uiteindelijk werd het een opleiding in Den Haag en dat is een half uurtje met de tram dus is het echt niet nodig om op kamers te gaan zitten. Mijn kinderen zouden het geeneens willen, vooral mijn oudste dochter gruwelt van het idee om met zijn allen in een huis te moeten zitten en vooral met al die schurft uitbraken in die huizen, vochtproblemen en muizen/ratten, gruwel gruwel. Oudste dochter gaat straks ook in de regio naar het HBO en blijft voorlopig lekker thuis. Die is liever bezig met het plannen om over een x aantal jaren met haar vriend samen te gaan wonen.
Ik had mijn HBO-opleiding in mijn eigen woonplaats, maar ben binnen die plaats wel op kamers gegaan. Het eerste jaar hebben mijn ouders nog het collegegeld betaald, maar de rest heb ik allemaal zelf betaald.
Jep en ik deed hbo en man wo en wij zijn nooit op kamers gegaan, maar gaan samenwonen. Typisch weer met haar vooroordelen.
Maar dat is toch geen vooroordeel? Het is gewoon al jaren een feit dat hoe hoger het niveau, hoe meer studenten op kamers wonen. En dat is natuurlijk ook logisch te verklaren, aangezien de leeftijd van MBO-ers vaak lager ligt en de kans groter is dat je een passende MBO-opleiding in de buurt vindt dan een HBO-opleiding of universiteit. Dat de meeste MBO-studenten niet vanuit het hele land komen, maar regionaal een opleiding volgen, is ook zo. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, ik was er ook eentje van en het verschilt soms per richting, maar dat maakt het nog geen vooroordeel. Met die hoge huren is het wel begrijpelijk dat studenten minder op kamers gaan. Dit is uit 2015, ik denk dat die trend zich alleen maar verder heeft voortgezet. Aantal thuiswonende studenten gestegen - https://nos.nl/l/2072566
Het vooroordelende zit hem in de toon en Bijv dat er verschil zit in vaardigheden waardoor je dan eerder op kamers moet. En Bijv die buitenland stages. Bij mijn zoon zijn mbo opleiding wordt buitenlandstages erg gepromoot, ook een van onze weekendhulpen op mbo niveau gaat dat doen. Onze hbo’ers en universiteit studenten blijven toevallig dan weer gewoon in Nederland. (Studeren geschiedenis, architectuur/bouwkunde en de ander doet iets met milieu en klimaatonderzoek) M.a.w: iedere tiener/twintiger is anders, heeft behoefte aan andere dingen, en dat geldt niet alleen voor hoogopgeleiden