Mijn man werkt sinds oktober bij de gemeente. Om de week is hij 1 dag vrij op basis van een 36 uren contract. Op dinsdag was hij altijd vrij voor de kinderen. Dit was echter niet mogelijk, dus is de vrijdag afgesproken en ben ik op vrijdag gaan werken in plaats van op dinsdag. Nu is het per direct ingetrokken, want het is toch te druk op vrijdag en het is geen recht volgens zijn werkgever. Nu kom ik dus ook in de problemen op mijn werk (geen oppas voor de kinderen) en ook zouden we aanstaande vrijdag de verjaardag van onze dochter vieren. Mijn man is het er niet mee eens, maar werkt er net en wil niet te moeilijk doen. Ik ben woest en zit nu mega in de stres, ik kan het ook niet zomaar weer omgooien op mijn werk. Wat moet ik nou? Kan dit echt zomaar? Mijn man had deze dag afgesproken voordat hij zijn contract tekende en nu krijgt hij waarschijnlijk een dag dat ik ook vrij ben en waar we dus niks aan hebben.
Ik zou denk ik kijken of het ergens zwart op wit staat dat dit de afspraak was, wat zijn de rechten volgens de CAO? Bij mijn vorige baan betekende 36 uur ook dat je gewoon 5 dagen beschikbaar moest zijn als er om werd gevraagd, en dat 4x9 of de 5x8/4x8 werken een aardigheid was. Als er dan iets zou zijn op je 'vrije dag' wat belangrijk genoeg was dan werd je gewoon geacht aanwezig te zijn.
Staat er iets over deze dag in zijn contract? Flink balen! Je hebt altijd al genoeg stress voor een verjaardag.
Wat balen. Wat zijn de afspraken? Ik werk zelf echt 32 uur en in onze cao staat dat de parttime dag in overleg met de werkgever tot stand komt en ook in afstemming bepaald kan worden dat een andere dag noodzakelijk is. Afstemming dus. En in overleg. Per direct intrekken is wat mij betreft ook geen goed werkgeverschap omdat je dus in dit geval met een probleem zit namelijk opvang van je kinderen. Als ik je man was zou ik dit wel echt aangeven: dat hij echt wel bereidt is hier over mee te denken maar dat hij op korte termijn een opvang probleem heeft.
Hij is in overleg al van de dinsdag naar de vrijdag gegaan en ik hierdoor ook. Hij maakt vanwege de drukte oom dagelijks al een over uur. Alles is alleen mondeling afgesproken, maar hij had dat contract anders nooit getekend.
Wat staat er zwart op wit? Dat is wat "bindend" is. Eens met anderen dat dit slecht is vd werkgever. Geen overleg en per direct is verre van netjes. Voor deze vrijdag wellicht nog iets om te bespreken ivm niet zomaar ineens al gemaakte afspraken om kunnen zetten. Dat dit een verjaardag is gaat de baas niets aan. Op lange termijn vrees ik dat toch of jij om moet van vrije dag weer of een andere vorm van kinderopvang. Zeker als de vrije dag van je man niet zwart op wit komt ook in de toekomst.
Dit inderdaad... zo kort van te voren kan niet. Ik denk ook altijd maar - als hij ziek is die dag, is hij er ook niet, en ik neem aan dat hij niet zó onmisbaar is! Als hij deze week gewoon nog verlof heeft dan hebben jullie 2 weken om dit op te lossen. Dat geeft al iets meer lucht. En daarna die dag vast laten leggen op papier, zodat ze dit niet nog eens 'zomaar' kunnen doen! Ook naar jouw werkgever toe, áls het al mogelijk is daar nog eens te schuiven.
Is het de afdeling zelf die dit bepaald heeft of is ook HR bij betrokken? Indien HR nog niet betrokken, zou ik eerst daar de vraag neerleggen. Hier staat de CAO gemeenten: Arbeidsduur en werktijden - Cao Gemeenten. Blijkbaar moet 2 keer per jaar de werktijden worden vastgesteld, gezamenlijk. Wordt er gezamenlijk niet uitgekomen, dan geldt een zwaarwegend bedrijfsbelang. Dat laatste is natuurlijk niet zo objectief te meten, maar laat ze maar aantonen en dan liefst samen met HR of zo.
Ik ben het met jullie eens. Het feestje van mijn dochter is al gepland en betaald, over 2 weken ga ik op vakantie en dat was ook opgelost, omdat mijn man vrij zou zijn. Sommige dingen plan je toch ook gewoon wetende dat je vrij bent? Maar mijn man moet verplicht komen, het werk moet af. Ik vind het echt belachelijk en voel me gelijk super gestrest. En dan zijn dit nog de leuke redenen. Ik moet het ook maar zien te regelen met mijn werkgever. Wat er zwart op wit staat weet ik niet uit mijn hoofd. Maar een mondelinge overeenkomst is toch ook een overeenkomst. En mochten ze die niet nakomen dan kan dat toch niet per direct? Ik zit echt omhoog. We hebben 3 kinderen en in ons dorp is er geen eens BSO op vrijdag.
Of het echt kan ja of nee, geen idee. Maar als ik zoiets lees krijg ik gelijk tenenkrommende gedachten. Lekkere werkgever wat zo met z’n personeel omgaat… Die kon mij alvast de aller hoogste boom in. Hopelijk komen jullie er toch uit!
Ja, mijn man was zo blij toen hij bij de gemeente kon gaan werken. Een beter CAO, een hoger salaris, elke dag om 16.00 uur klaar en om de vrijdag vrij. Nu viel er niet eens te praten met zijn planner en toen hij zijn leidinggevende belde zei ze 'daar ga je maar samen met de planner over praten, ik heb het al druk genoeg'. Mijn man werkt de hele week al 1 tot 1,5 uur over per dag en heeft vandaag geen eens pauze kunnen nemen. We hebben nu echt allebei een knoop in onze maag, waar gaat dit toe leiden als het nu al zo gaat? We lossen die vrijdag niet zo 123 op, geef het dan tenminste even de tijd.
Ik zou wel duidelijk maken dat dit afgelopen maanden zo gegaan is en dat je daarmee aantoont dat ze akkoord zijn gegaan.
Vanaf oktober. Is dat lang genoeg? Mijn man gaat nu in iedergeval voor deze vrijdag vragen of hij eerder mag beginnen zodat hij wel bij het kinderfeestje kan zijn, maar ik vind het eigenlijk te idioot voor worden dat ze 0 procent begrip tonen voor het feit dat je dingen plant op de dag dat je vrij zou zijn.
Dat is 3 maand. Lijkt me wel. Als ik je man was had ik vrijdag niet eens gewerkt! Hij was normaal Vrij en feestje gepland en betaald. M'n werkgever kon op deze manier op z'n buik schrijven dat ik zou komen. In overleg is veel mogelijk, maar zonder overleg en per direct is een no go.
Heel naar om te horen… Je man zet alle zeilen bij voor z’n werkgever, en dan krijg je dan zoiets. Stank voor dank!
Het is afhankelijk van wat er contractueel afgesproken is of ze het rooster eenzijdig aan kunnen passen. Daarbij is het wel gebruikelijk dat dit niet met onmiddellijke ingang wordt aangepast. Maar goed, los van het juridische is dit gewoon echt zeer slecht werkgeverschap. Wat vervelend zeg. Denk je een fijne baan gevonden te hebben, krijg je dit.
Als het mondeling is afgesproken en niet op papier staat dan word het lastig Dat het zo per direct ingaat vind ik echt niet kunnen En zijn leidinggevende komt er ook zo makkelijk van af daar zou ik zeker nog op t4tug komen Die planner zou ik even duidelijk maken dat je niet zo met mensen omgaat
Nou dit. De planner doet waarschijnlijk druk zetten omdat ze niet rondkomen en zijn leidinggevende doet het nu makkelijk af. Ik zou toch echt nogmaals zijn leidinggevende aanspreken dat hij er dus mooi niet uitkomt met de planner en hier niet van gediend is omdat hij prima wil nadenken over oplossingen maar niet met directe ingang welke hem een opvang probleem geven met zijn kinderen. Of regelt de planner opvang? En ik zou zeker HR aanhaken.