Wat ik opvallend vind, is dat hij qua niveau eind groep 4 zit (volgens school) en in werkelijkheid halverwege groep 3. Dan lijkt mij 1 ochtendje groep 4 heel karig qua uitdaging. Kan hij niet versnellen? Het is en blijft heel lastig. Hier ook een hele gevoelige dame die binnenkort op hoogbegaafdheid getest wordt. Zij zit in groep 3 terwijl ze qua leeftijd in groep 2 hoort. Maar heeft nu ook alweer extra cognitieve uitdaging nodig. En lijkt thuis juist door haar gedrag aan te geven dat het wat veel is.. En sociaal emotioneel is het ook allemaal nog wat lastig op school. Wij gaan haar nu (zoals anderen ook adviseren) haar in plaats van meer uitdaging op school, en naast haar zwemles, ook muziekles aanbieden. Dit wil ze zelf overigens ook heel graag.
Goed dat jullie daar naar kijken! Versnellen is inderdaad lang niet altijd het juiste antwoord, bij de één past het wel, en bij de ander niet. Daarbij, tot hoever moet je dan versnellen? Door in de breedte meer aan te bieden (wat school overigens ook kan doen) kun je haar ook uitdaging geven.
Klopt. Ik vind een klas overslaan al best heftig, dus toen de juf met het idee van de plusgroep kwam, schrok ik eigenlijk een beetje dat dat alweer nodig leek. En inderdaad, dat is misschien nog wel goed om te bespreken die verbreding. Ik hoor nu dat ze veel extra opdrachten krijgt zoals sommen en puzzels, terwijl taal en creativiteit veel meer haar sterke punten zijn. Dus nu levert het soms ook nog frustratie op. Ze denkt dan zelf dat ze dom is omdat ze de rekensommen van de plusgroep moeilijk vindt.. Het kan overigens wel anders, want mijn zoon heeft op dezelfde school heel veel plusopdrachten over aardrijkskunde en biologie en dat spreekt hem enorm aan. Die zit daar dus enorm op zijn plek!
Iets moeilijk vinden is natuurlijk ook de bedoeling. Daar leer je van leren. Leer je iets aanpakken wat je nog niet weet, en dat voelt vervelend. Dat is ze nog niet gewend. Maar het moet niet dusdanig zijn dat het erg demotiveert.
Maar ook die frustratie is belangrijk! Hier werken ze er in de plusklas juist naar toe dat de kinderen op het punt van frustratie komen, dat iets niet lukt en ze er echt moeite voor moeten doen. Het hoeft niet altijd leuk te zijn en ze goed af te gaan. Hier trouwens niets op rekenvlak bij de plusklas, bij sommige opdrachten moet er wel eens gerekend worden, maar dat is niet het hoofddoel. Ze leren hier bijv. schaken en ze zijn ook aan de slag gegaan met Chinees (leuk, want daar kan hier geen één ouder bij helpen thuis dat moeten ze dus helemaal zelf uitvogelen)
Klopt, dat ben ik met je eens hoor. Maar dat vind ik nog lastig bij haar om te ontdekken. Wat echt te hoog gegrepen is en wat niet. Omdat ze inderdaad wel erg gewend is om alles meteen te snappen en te kunnen.
Ja misschien dat ze wat meer begeleiding nodig heeft bij die frustratie. Momenteel is het vooral huilen en het opgeven als het haar te moeilijk wordt. Oh dat klinkt ook wel heel leuk, schaken en Chinees. Ik denk dat ze daar ook wel voor te porren zou zijn!
En je moet ook net geluk hebben met wie de plusklas doet. Ze hebben hier echt een gouden greep toegepast, ze splitsen vaak de plusklasgroep op in tweeën. Ene helft slimme kinderen, andere helft HB-ers. Die beide groepen hebben echt andere aanpak nodig en leerkrachten geven ook aan dat ze daar echt resultaten van zien
Wat bijzonder! En wat zijn dan precies de verschillen tussen die twee groepen kinderen als je zo de belangrijkste moet noemen? Ik ben hier benieuwd naar omdat het voor mijn dochtertje ook nog niet duidelijk is in welke categorie ze valt.
Ze geven hier aan dat de HB-ers een andere manier van denken hebben. Dus niet dat ze slimmer zouden zijn (wat vaak gedacht wordt door anderen), maar ze pakken een opdracht vaak heel anders aan.
Ik snap het ja. Ik vind dat anders aanpakken van dingen wel heel typerend voor mijn dochtertje, het zou me niets verbazen als ze ook in de HB categorie valt. Maar we wachten rustig het onderzoek af.
Hij gaat nu sinds deze week de hele ochtend naar groep 4. Hij vind het erg leuk en ik moet zeggen dat ik hem sindsdien thuis iets gezelliger en minder geïrriteerd vind. Ik durf alleen niet te vroeg te juichen. Over een paar weken hebben we dan weer een gesprek met school om te evalueren hoe het gaat en zo nodig breiden we het dan nog meer uit. De reden dat we niet nog meer versnellen is dat hij nog heel erg die speel behoefte heeft. In groep 4 is dit een heel stuk minder dan in groep 3. Vandaar dat er voor nu voor gekozen is om hem in de middag nog in groep 3 te laten zodat hij daar lekker kan spelen. Mocht blijken dat hij hier geen of minder behoefte meer aan heeft gaan we uiteraard weer andere stappen ondernemen.