Ik denk dat er voor en nadelen zijn aan het Nederlandse systeem en dat die dan ook de voordelen gaan schrappen .
Dat klopt, daarom zeg ik ook dat het niet altijd mogelijk zal zijn ook al ben je tbm. En er zit ook wel een verschil in activiteiten natuurlijk.
Hier is dus 16 uur wel vrij standaard of soms zelfs nog eerder. Pas als ze ouder worden gaan ze ook later trainen, maar dan kunnen ze zelf heen, dus heb je er dan niet meer zoveel aan.
Ik heb echt geen idee wie van de helpende ouders werkt en hoeveel. Ik vind het altijd zo bijzonder dat mensen daar blijkbaar zoveel statistieken uit kunnen halen. Ik heb een tijdje de luizenpluis met een vast groepje gedaan. Van een paar van hen wist ik het op zeker moment. Daar konden we tussendoor bij kletsen. Maar van het leesgroepen wist ik niks. Je kan moeilijk een gezellig gesprek beginnen terwijl de kinderen zitten te lezen. En ik ben niet de blijf-plakken moeder die een half uur na de activiteit nog staat te beppen. Dan ga ik gewoon naar huis. En met de schoolreis hebben we het sowieso de hele dag te druk
Ja dat zelf heen en terug zie je hier dan weer minder. België is niet zo fiets vriendelijk dus kinderen ( ook oudere) worden toch vooral gebracht en gehaald. 16uur is bij ons vroeg want dan werkt de grote hoop gewoon nog en school is tot 15u of 15u30 in het lager. Bij de iets oudere sporters is 16u ook niet eens mogelijk want een volle lesdag duurt dan tot 16u30.
Ligt er ook aan of je een grote school hebt en hoe je kinderen verdeeld zitten. Of je zelf veel interesse toont en/of betrokken bent. Wij hebben een kleine school +/- 250 leerlingen. Mijn kinderen zitten 4 jaar uit elkaar. De oudste bijna 3 jaar gekleuterd, de jongste 2,5 jaar. Daardoor hebben ze beiden bij kinderen gezeten die uiteindelijk een leerjaar hoger zaten en een leerjaar lager. Dus dat zijn al 6 leerjaren waarvan ik de kinderen en ouders ken. Ik praat inderdaad met andere ouders, dus ja, ik wist dat op een gegeven moment wel van bijna alle ouders. Nu zit de jongste in groep 7 en nu ken ik van beneden groep 5 niet alle ouders. Enkel degenen die oudere broers of zussen in de bovenbouw hebben. Ik ben van beide kinderen klassenouder geweest en ik zit in de ouderraad dus met hulp vragen vertellen veel ouders welke dagen ze werken etc.
Volgens mij is het niet zo zeer dat je financieel onafhankelijk moet zijn, maar dat je financieel onafhankelijk moet KUNNEN zijn. Omdat als er iets gebeurt en je man kan niet meer jagen voor z’n gezin (geld verdienen, voor eten zorgen) dat je dan kunt overleven. Je ziet het in vele culturen terug, dat de vrouw dan moet terugvallen op de bedelstaf, moet aankloppen bij de kerk of verhongert, samen met de kinderen erbij (ja, heel veel beeldspraak ja. Snappen jullie wel toch? ). En vrouwen hebben veel te lang gevochten om op allerlei vlak gelijkwaardig te worden gezien om zo te eindigen. … ik zie nu dat ik heel wat pagina’s achterloop. Ik check weet uit…
Hier in de wijk is het net een dorp, iedereen kent elkaar en maakt een praatje met elkaar dus dan weet je gauw wat iedereen in het dagelijkse leven doet. Maar kan mij voorstellen dat dit overal weer anders is.
250 leerlingen is toch niet echt een kleine school? Onze school is wel wat groter, ik geloof 320 lln. Hier komen heel veel kinderen gewoon zelf naar school. De kleuters worden gebracht en daarna moet meer. Ik doe dat ook zo. Mijn jongste zit in groep 5, ik kom al een paar jaar niet echt meer bij school. Klassenouders hebben we niet. Helpen op school doe ik als ik kan, maar dan ben ik bezig met de kinderen en niet met eventuele andere ouders. Dus nee, ik weet van heel veel ouders niet of ze werken en hoeveel.
Ik ben lid geweest van de ouderraad en mr en sprak daardoor aardig wat leraren. Die hebben aardig beeld van wie er wel en niet helpen en in discussies over hoe ouderbetrokkenheid kan worden bevorderd komen dat soort zaken ter sprake.
Hier worden heel veel kinderen gebracht, midden in het centrum, drukke kruising. In groep 7 en 8 minder, maar daarvoor wel het overgrote deel. Ik zeg ook niet dat iedereen het zo moet doen, maar leg uit hoe het komt dat sommigen wel veel ouders en kinderen kennen. Tijdens hulpactiviteiten praat ik ook genoeg met andere ouders, zo leer je elkaar kennen. Maar hier wordt dus zeker t/m groep 6 veel gebracht.
Dat is ook zoveel beter! Hier werkt dat helaas niet zo lekker. Hoewel bijna iedereen op loop of fietsafstand woont en het een redelijkrustige woonwijkis, worden ontzettend veel kinderen naar school gebracht met de auto. En die ouders rijden en parkeren grotendeels als idioten. Daardoor vinden de meeste ouders het veel te gevaarlijk voor hun kinderen om alleen naar school te gaan, waardoor er eigenlijk nog meer autoverkeer is dan nodig. Ik weet dat er leraren zijn in groep 7 en 8 die echt ouders aanspreken op de noodzaak dat hun kind zelfstandig naar school moet leren gaan omdat ze bijna naar de middelbare school gaan en dan ook zelfstandig moeten gaan. En dat zelfs dan ouders aangeven dat ze dat niet noodzakelijk vinden en liever hun kind naar school brengen. Echt absurd vind ik het wat dat betreft. De wat zelfstandigere kinderen gaan op zijn vroegst in groep 5 alleen naar school. Midi kreeg vorig jaar serieus een compliment van zijn juf dat hij alleen naar huis mocht fietsen. Toen zat hij in groep 7! Het is nog geen 500 meter volgens mij.
hier een school met tot afgelopen jaar 6 kleuterklassen (nu 5) (groep 1/2) en daarna van ieder leerjaar 3 klassen… 250 klinkt dan wel lekker overzichtelijk! Maar dat na de kleuters ouders niet meer mee naar school gaan, daar sta ik van te kijken. En hoe doen jullie dat dan uit school als ze willen afspreken? Je wilt toch weten waar je kind is?
Dan komen ze of even naar huis om daarna door te gaan of ze vragen de ouders van de speeldate om even te bellen of appen. Die oplossing is niet anders als ze in groep 4 of in groep 8 zitten voor mijn gevoel.
Hier groep 6 en 8, de oudste loopt meestal vijf minuutjes eerder weg dan de jongste en ik. De jongste breng ik dus nog, super gezellig. En om 15u sta ik op het plein en gaan ze met iemand mee of komen ze naar huis. Ik vind dat super gezellig en gelukkig klagen de kinderen er ook niet over (anders deed ik het niet hoor). Soms gaan ze wel alleen, kunnen ze ook
Wij wonen 300 meter van school en een rustige wijk. 85% komt uit de wijk. Mijn oudste wil echt niet meer dat ik meeloop in de ochtend (groep 6) de middelste eigenlijk ook niet (groep 3) maar dat doe ik wel. Heel nutteloos ook want dan rent hij voor me uit en kom ik bij school en is hij al binnen en kan ik terug Ik heb nu mijn teen gebroken dus de afgelopen 3 dagen is hij met zijn broer gegaan. Gaat eigenlijk heel goed dus kan best dat ik het af en toe zo ga houden als het beter uitkomt ofzo. Ik kijk ze wel na op de hoek (en zie ze dan het schoolplein op gaan) Ik vind zelf het loopje altijd wel leuk.. Maar veel kinderen doen dat vanaf groep 3/4 hier. ophalen blijf ik wel doen en doen eigenlijk alle ouders ook gewoon. Inderdaad om even af te stemmen maar ook omdat in groep 3 de middelste nog duimpje aan de juf moet geven. De oudste komt meestal de school uit en zegt hoi mam, dumpt z’n spullen op me en zegt ik ga daar en daarheen en ik ben zolaat thuis is dat goed? (Of we gaan naar mij goed?) De middelste speelt niet altijd dus die gaat lekker mee naar huis. Ik zie veel kinderen hier in de ochtend wel zelf gaan maar ze worden eigenlijk bijna allemaal wel nog opgehaald. Nou moet ik over 2 jaar toch weer standaard voor de jongste sowieso
Hier krijgt de coördinator wel “iets” (jeugdteams) verder zijn de trainers dus gewoon ouders (zoals mijn man, is soms echt geen doen moet hij ook nog terwijl wij werken 1,5 uur training geven op woensdag en hij coacht ook nog..) voor de ene training en de tweede training neemt de club af van een proffesionele voetbalschool (moeten we wel extra voor betalen los van de contributie) (dus 2x per week trainen)
Zo heb ik het ook altijd gedaan. Heerlijk toch! Voor je het weet zitten ze allebei op de middelbare gaat zo snel!
bij ons zijn er ook kinderen die verder weg wonen, oa een van mijn zoontjes zijn beste vriendje, vandaar…. Als hij ouder wordt, krijgt hij een telefoon en kan hij mij appen. Maar goed, zijn broertje breng ik de komende jaren nog naar school, dus hier is het niet van toepassing. Sowieso zijn er 2 drukke wegen die ze moeten oversteken, de oudste kan nu wel zelf, maar dat zal de jongste de komende jaren nog niet doen.