Lezen pubers vs collectie bibliotheek

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Omaaatje, 20 jan 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Omaaatje

    Omaaatje Niet meer actief

    Nou ja die literatuurlijst bestaat hier voor Nederlands uit 2 boeken waarvan er 1 vertaald mag zijn, daar raak je je leesplezier niet door kwijt.
     
    Athina vindt dit leuk.
  2. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.100
    3.487
    113
    Dat valt wel mee idd. Heeft ze het vak literatuur niet apart?
    Wij moesten voor literatuur allerlei boeken uit allerlei tijden. Vreselijk.
     
  3. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    30 jul 2014
    3.157
    3.802
    113
    Nou ja, die kunnen dus bij de schoolbieb terecht.
    Maar ik vind je wat denigrerend doen over jeugdliteratuur eigenlijk. Er zijn zoveel leuke boeken voor jongeren van die leeftijd en die kunnen ze gewoon lezen. Het is niet meer als vroeger hè, het aanbod is enorm en als dat op jouw vestiging niet zo is dan kun je reserveren. Ik denk dat de meeste zeventienjarigen prima uit de voeten kunnen met boeken die voor hun leeftijd bedoeld zijn eigenlijk.

    Ik weet niet hoe het nu is maar wat ik bij ons zag bij die boeken die ze voor de lijst mogen lezen, denk ik dat het geen rotlijst hoeft te zijn. Er stonden heel leuke geschikte boeken bij.

    De oorzaak van de ontlezing moet veel eerder gezocht worden bij het te weinig actief aanbieden, te weinig laten lezen door school en de opkomst van social media en teveel andere opties voor tijdverdrijf in het algemeen. Er zou juist meer aandacht moeten komen voor literatuuronderwijs, in plaats van dat eeuwige zoeken naar signaalwoorden...

    [edit] O, het was een algemene site waar ik naar keek: https://www.jeugdbibliotheek.nl/12-18-jaar/lezen-voor-de-lijst/15-18-jaar.html
     
    Zoe123, Fruity90, chrystel73 en 4 anderen vinden dit leuk.
  4. Omaaatje

    Omaaatje Niet meer actief

    Nope, het onderwijs stelt tegenwoordig niet veel meer voor helaas...
     
  5. Omaaatje

    Omaaatje Niet meer actief

    Ik heb in de mediatheek van de middelbare school gewerkt als vrijwilliger, ik weet wat daar staat, dat was bijzonder oninteressant en ik vind de boeken uit je link niet bijster interessant voor de pubers die ik ken. Daarnaast vind ik ht beschamend dat de echt bekende klassieke Nederlandse literatuur niet eens benoemd wordt in de klas. Ik denk dat jij je juist verbazen zou over een groeiende groep jongeren vanaf een jaar of 15 die ontzettend veel lezen en dus inderdaad op volwassen niveau. Hoofdzakelijk in het Engels uiteraard. Er is absoluut een groep die veel te weinig leest maar de groep jongeren (wel vooral meiden) die veel lezen (minstens 1 a 2 boeken per week) is echt groeiende, onder andere door invloed van Britse en Amerikaanse auteurs. En die gaan dus naar boekenclubs waar ze de nieuwste literatuur maar ook Frankenstein etc bespreken.
     
  6. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    18.279
    17.158
    113
    Je weet maar nooit wat ze er mee gaan doen :p
     
    Omaaatje vindt dit leuk.
  7. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    18.279
    17.158
    113
    Bij onze bieb heb je geen abonnement. Je betaalt gewoon per boek per week. Is ook alleen maar op vrijdagavond open, draait op vrijwilligers.

    Pubers mogen zowel van de kinder als de volwassen afdeling.
     
    Omaaatje vindt dit leuk.
  8. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.479
    113
    Hier wilde zoon ( toen 12) een mr Bean film lenen bij de bieb,, dat mocht niet want die stond in de categorie 18+.

    Dochter leent wel eens wat, vooral voor Nederlands dan is de opdracht b.v non fictie, Nederlandse schrijver en boek mag geen vertaling zijn. Maar de boeken die zij graag leest zijn vaak Engelstalige en dan spaart ze de serie bij elkaar door elke keer een boek ervan te kopen. Je maakt haar ook heel blij met een tripje naar b.v Zwolle waar een grote boekenwinkel zit.

    Wat ze wel doet is een boek in de bieb zelf lezen, ze mag het boek dan b.v niet lenen maar mag er wel gebruik van maken als ze gewoon lekker in de bieb gaat zitten.
     
    Athina en Omaaatje vinden dit leuk.
  9. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    30 jul 2014
    3.157
    3.802
    113
    Ja ik ook hoor! Daar kan veel verbeterd worden. Maar dat neemt niet weg dat er ook veel moderne boeken wel geschikt zijn. Zoals dat boek van Gerda Blees in die link, maar ook bijvoorbeeld Hannah Bervoets, Saskia De Coster, dat soort boeken. En om gewoon te lezen zijn er zoveel leuke D-boeken, van Marco Kunst, Els Beerten en Lydia Rood en Erna Sassen, die zijn stuk voor stuk echt geweldig. Ik vind het zo jammer dat veel jongeren vooral Engelstalig lezen en hun neus optrekken voor Nederlandstalige boeken :(


    Nee hoor, dat weet ik allemaal wel. Ik heb er wel gemengde gevoelens bij. Ik vind het natuurlijk leuk en goed dat er ook jongeren zijn die wél lezen. Dat is per definitie beter dan helemaal niet lezen. Maar ja, jammer dus dat ze zoveel Engels lezen in plaats van hun eigen taal, dat komt uiteindelijk de ontwikkeling van het Nederlands als taal niet ten goede. Maar ik ben me ervan bewust dat veel mensen daar een andere mening over hebben of het niet boeiend vinden dat het Nederlands verkwanseld wordt.
    Ik denk dat bibliotheken hier ook wel mee worstelen. Bij ons hebben ze wel een tamelijk grote Engelstalige sectie, wel ook vooral D-boeken. Daar valt bijvoorbeeld ook TJ Klune onder met dat boek van de azuurblauwe zee.
     
    Zoe123 en cowgirl80 vinden dit leuk.
  10. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    4.882
    6.409
    113
    Het punt is ook een beetje dan jongeren die lezen, uiteindelijk mogelijk wel die interesse voor bv klassiekers krijgen. Maar er is een ontzettend grote groep die helemaal niets leest en die krijg je echt niet met plezier aan het lezen als je start met die klassiekers, hoe waardevol die ook zijn. Stap 1 om kinderen en jongeren aan het lezen te krijgen en te houden, is leesplezier. En toen ik vwo deed (oude stijl, met nog een verplichte lijst met boeken uit allerlei periodes), haalde niemand echt leesplezier uit de literatuurlijst - ook die fervente lezers (zoals ikzelf) niet. Was het een straf? Neuh, maar ook niet leuk ;) Dus ik snap helemaal dat ze dat loslaten en echt focussen op leesplezier.
     
    Fruity90, Paardenbloem en Athina vinden dit leuk.
  11. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    30 jul 2014
    3.157
    3.802
    113
    Ja dat is waar. En als dat dan Engelse boeken zijn, dan is dat ook maar zo. Maar de vraag is ook wat je onder klassiekers verstaat en of het echt nodig is die te lezen. Onderwijs óver literatuur kan ook al waardevol zijn. In de bovenbouw kregen wij dat wel, in de onderbouw niet. Ik kan me niet herinneren dat wij in de onderbouw een boek bij Nederlands moesten lezen. Ik weet niet hoe dat nu is?
     
    Paardenbloem en evaleana vinden dit leuk.
  12. din0

    din0 VIP lid

    14 aug 2011
    5.121
    1.825
    113
    Ik lees erg veel en daarmee steek ik dochter ook mee aan.
    Ik lees alles wat goed weg leest zonder al te veel moeilijke woorden.
    Dus die oude klassiekers kan ik gewoon niet lezen.
    Dan mis ik heel de sfeer omdat ik over een woord struikel.
    Ik lees en zie.
    Dochter lees ook alles wat met fabeldierente maken heeft, en ook de wat spannender.

    Tja wij hebben dus wel flink wat aan b c en d boeken (d is dan net er tussen).
    En een apparte d kast met echt alleen die.
     
  13. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    Mijn zoon zit nu in de tweede , hij heeft vorig jaar 2 boeken voor Nederlands en Engels moeten lezen. Het maakte niet zoveel uit wat voor boek, als het maar niet een kinderboek voor heel jonge kinderen was. Het gaf toch nog veel gemopper natuurlijk, maar ik denk dan “dit is al vee beter dan hoe het vroeger bij mij was!”. Ik weet niet zo goed hoe je het dan aan zou moeten pakken.
     
    Vulpen vindt dit leuk.
  14. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    4.882
    6.409
    113
    Ik vind het overigens wel heel leuk dat je nu D-boeken hebt, die hadden wij vroeger niet in de bieb. YA is echt een mooie toevoeging - het bestond vroeger natuurlijk ook wel, maar ik heb het idee dat het nu veel populairder is, bv eigen afdeling in bieb en boekenwinkel, en gewoon alle genres die je maar kan verzinnen.

    Zelf lees ik heel veel, mijn oudste las ook altijd veel, maar vindt het nu helaas niks meer aan - ik heb geen idee hoe ik haar weer met plezier aan het lezen krijg. Mijn jongste leest dolgraag, soms stiekem met een zaklampje onder de dekens enzo, heerlijk! Ze heeft vermoedelijk dyslexie, maar dat doet niks met haar leesplezier gelukkig!
     
    cowgirl80, Vulpen en Athina vinden dit leuk.
  15. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.809
    3.339
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    ik heb ook weleens D boeken geleend op het pasje van mijn dochter (niet omdat ik geen abonnement had, maar omdat ik mijn pasje niet bij had en die van haar wel omdat ik eigenlijk een gereserveerd boek voor haar ging halen) . Er zijn behoorlijk wat D boeken in elk geval hier. Maar ik weet niet hoe het zit met gewone informatieve boeken... landen boeken konden in elk geval wel- want die zijn wel eens geleend voor een werkstuk ofzo.
     
  16. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.696
    4.304
    113
    noord holland
    Klopt, hier kwamen we daar een paar jaar geleden ook achter dat je alleen 'jeugdboeken' kon lenen :roflmao:, had er gewoon nog nooit over nagedacht. Ergens ook logisch natuurlijk omdat een jeugdabonnement gratis is en je dan als ouders ook daarop zou kunnen lenen. Dan kunnen ze wel helemaal ophouden met bestaan toch?
    Ik heb dus sowieso al jaren een eigen abonnement, kost me maar 40 euro per jaar ofzo. Soms kom ik er maanden/een jaar niet maar ik blijf het abonnement trouw. Het helpt mee om de bibliotheek bij ons te laten bestaan (weinig inwoners in ons woonplaatsje dus blij dat er nog een bibliotheek is). Daarop leende ik dan ook weleens een boek die mijn dochters niet op hun eigen pas konden kiezen. Oudste dochter is inmiddels 19 dus haar jeugdpas is vervallen, maar soms voor school lenen we iets op mijn pas. Ik leen helemaal niet zo vaak (wil ik overigens wel maar ik neem te weinig tijd om te lezen :oops:) dus af en toe iets voor dochter vind ik wel kunnen.
     
  17. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.174
    10.708
    113
    Nee niet! Hier zijn de leesopdrachten in groep 6 al uitdagender.
     
  18. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.174
    10.708
    113
    #38 MadeInUSA, 21 jan 2024
    Laatst bewerkt: 22 jan 2024
    Ja die lijst is toch prima? Verre van uitputtend natuurlijk, maar ik zou dat toch bepaald geen kinderachtige boeken noemen. Ik zie recente Libris winnaars, maar ook Erasmus, Mulisch, Boon, Claus, Hermans, Hooft, Reve...

    In mijn tijd had je ook nog de Lijsters (en varianten voor Frans en Engels, waarschijnlijk ook Duits maar dat heb ik snel laten vallen). Elk jaar kon je dan 5 klassiekers kopen in goedkope pocket uitvoering. Er waren 3 niveaus geloof ik, van brugklas tot examentijd. Edit: het blijkt nog steeds te bestaan. In de recente Engelse versie, @Omaaatje, zit, jawel, Frankenstein, Sherlock Holmes, Jane Austen... ;)
     
  19. Omaaatje

    Omaaatje Niet meer actief

    Ja tis echt heel triest...
     
  20. Omaaatje

    Omaaatje Niet meer actief

    Die heb ik nog ja, de Nederlandse, Engelse en Duitse serie lijsters uit mijn examenjaar.
    Mooi dat ze nog bestaan, hier op school wordt er helaas geen melding van gedaan. Gelukkig heeft ze ze alledrie zelf al gekozen om te lezen:thumup:
     

Deel Deze Pagina