Mijn vriend is net terug vanuit Turkije en heeft daar van het bedrijf een zakje Turkse koffie meegekregen, maar hoe maak ik dat thuis klaar zonder cezve? Klein steelpannetje is al heel snel te groot denk ik? En hoe bereid je het eigenlijk? Er staan wat instructies op de verpakking maar ik kan er niet echt wijs uit worden. Iemand tips?
Vermeng in je cezve (of steelpan) 1 koffiekop vol koud water met 2 theelepels gemalen koffie. Als jij of je gast graag suiker in de koffie wil, moet je dat hier toevoegen en niet pas nadat de koffie verhit is. Roer de suiker door tot het opgelost is. Zet je cezve op het vuur en laat de Turkse koffie langzaam warm worden tot er schuim begint te komen. Haal de cezve nu van het vuur. Schep het schuim met een lepel over in je koffiekop en zet je cezve terug op het vuur. Zet het vuur precies uit wanneer je koffie bijna begint te koken. Giet de koffie ongefilterd in het kopje over het schuim heen. Hoewel mijn man Turks is drinken/maken wij het eigenlijk nooit dit gewoon omdat we niet van de koffie zijn, heel soms drinken we wel als we bij visite zijn. Heb het dus even voor je gegoogled, hopelijk heb je er wat aan en lukt het op deze manier
Mocht dat werken is het wel een aanrader voor espresso, cappuccino of latte macchiato. Ik heb hem sinds kort (ook een bonenmaler en melkopschuimer). Heerlijk.
Dank je! Ik ben ook niet van de koffie maar mijn vriend wel. Ben bang dat een steelpannetje te groot is voor één kopje, het is erg sterk toch?
Ja het is wel sterk dat wel, en ja misschien is een steelpannetje ook wel wat groot indd en misschien handiger voor meerdere kopjes maar goed je kan altijd proberen en anders toch even kijken voor een cezve of iets soort gelijks
Je kan het kleinste pannetje gebruiken die je hebt. Te groot maakt niet zo heel veel uit. Daarna doe je een volle dessertlepel koffie per 100/150ml water (eventueel half om half met melk, kan ook) en eventueel een theelepeltje suiker goed roeren. Ik doe dat altijd eventjes met een kleine garde of een melkopschuimer. Dan op het vuur, een keer hoog laten komen tot het kookpunt en dan in een klein kopje gieten. De sterkte is vaak afhankelijk van het merk wat je gekregen hebt en de branding. Dus het kan zijn dat je iets minder of meer koffie moet gebruiken. Is het wel echt alleen koffie wat hij gekregen heeft? Er zijn nu ook van die hele mixen op de markt met melkpoeder en suiker en allerlei specerijen inbegrepen.