Het is voor ons zo ver, de komende tijd gaan we de eerste scholen bekijken. Zoon is 9 en zit in gr 7. Hij heeft absoluut geen beeld bij het voortgezet onderwijs. We gaan kijken naar 3 verschillende scholen. Ze zijn allemaal wel groot. Zoon zit nu op het hb onderwijs dus ben benieuwd of we een school gaan vinden die daar bij aan kan sluiten. Hoe zit het bij jullie? Hebben jullie kinderen al een beeld van het voorgezet onderwijs? Zitten er scholen in de buurt of verder weg? Vinden jullie het ook zo spannend of ben ik zo'n vreselijke muts
Hier zitten ze in groep 8 en groep 6, voor die in groep 8 hebben we al de school gevonden waar ze heel graag naartoe wil. En de jongste ziet zo ook alles natuurlijk, dus die heeft ook al een beetje een beeld van verschillende scholen. Oudste gaat hier naar een school op 15 minuutjes fietsen, er zijn nog twee scholen dichterbij, maar die spreken haar niet aan. We zijn bij alle scholen gaan kijken, maar zij kiest zelf. Hier zijn de opendagen ook erg leuk voor de jongste, die doet vrolijk mee met een les tekenen, potje voetbal etc. En zo krijg je vanzelf wel een beetje een beeld van zo’n school. Oudste heeft ook een meeloopdag gedaan, met een paar lessen en een pauze, laat ook weer meer zien dan enkel een opendag.
Wij hebben vorige week de 1e school bezocht en hebben er komende week nog 3 staan en de week erna nog losse infoavonden van scholen die we al bezocht hebben. Voor is het eigenlijk ook de 1e keer. Van de oudste wisten we in groep 6 al hoe ze zou uitstromen en zij wist al dat ze bakker wilde worden dus de keuze was toen eenvoudig. Voor de jongste wordt het veel lastiger. Cognitief een heel ander verhaal dan zn zus, maar houdt ook enorm van practisch bezig zijn. Die combinatie is lastig, zo niet onmogelijk. We gaan ervan uit dat hij in onze woonplaats terecht komt, alle scholen nog geen 10 min fietsen.
Ik snap dat je het spannend vindt. De basisschooltijd van je zoon gaat ook niet zonder slag of stoot, dus begrijp dat je dit nu ook best lastig vindt. Is de uitstroom van de school waar hij nu op zit erg divers? Of gaan veel kinderen naar een bepaalde school? Dat kan misschien ook wel helpend zijn. En verder gewoon gaan kijken en sfeer proeven. En idd vragen op de scholen hoe en wat ze aan begeleiding en uitdaging hebben voor kinderen die niet het standaard paadje volgen. Succes!
Ik lees even mee voor tips! Volgend schooljaar zit oudste in groep 7, dus dan gaan we kijken bij de diverse scholen. We wonen in een stad waar op dit moment 6 scholen zitten die geschikt zouden kunnen zijn (obv zijn huidige niveau, onderwijsvormen, religie). Hiervan spreken 3 scholen mij het meest aan, maar dat is dus puur obv gesprekken met andere ouders, website informatie en hoe ze lokaal in het nieuws komen.
Wat fijn dat je al een school hebt gevonden die haar aanspreekt. Handig dat de jongste alles al kan zien en alvast een beeld kan vormen.
Hoe was jullie eerste beeld van de eerste school? Wat leuk dat de oudste al een beeld had van wat ze wou! Vervelend dat het voor de jongste ingewikkelder is. Het is voor ons ook niet handig. We horen al vanaf gr 3 (5 jaar) dat zijn uitstroom vwo/ atheneum zal zijn. Maar hij zit op een hb school en is toch een andere aanpak dan regulier vwo.
Dat zeg je inderdaad goed, zijn basisschool tijd gaat inderdaad niet zonder slag en stoot. Het is een hb school en het is een regio school waardoor de cirkel waar ze naar toe gaan heel groot is. Alles in de "buurt" lijkt heel massaal dus we gaan kijken of dat het zo ook voelt. Nog geen idee of ze hb kinderen begrijpen dus ook spannend of we wel een plek kunnen vinden.
volgend jaar gaan wij kijken en ik zit ook met deze vragen. ik vind je helemaal geen muts. Bij ons in de buurt zijn veel scholen, hoe kies je de goede? Ervaringen wisselen ook zo erg, wat is daar dan belangrijk in om te bekijken. vind het zo ontzettend lastig. Veel scholen bieden speciale dingen aan zoals project onderwijs, vernieuwend onderwijs, e.d. aan de ene kant denk ik dan leuk, maar aaan de andere kant uiteindelijk moeten er gewoon bepaalde vakken geleerd worden. dat kan op ieder type school (zowel vernieuwend als een ouderwetse). Ik zou met een HB kindje wel ook naar een gymnasium of technasium kijken, die bieden soms andere dingen aan, beter passend dan misschien een hele brede school met een atheneum. maar dat moet ook maar net ergens bij jullie in de buurt te vinden zijn. Ik vind het ook zo'n grote overgang, van een klein schooltje naar zo'n mega school, met pubers.
Ja jullie zoektocht is net wat ingewikkelder.... Ik zou ook zeker kijken naar wat een school biedt aan begeleiding.
Ik vond het lastig met die 1e school. Het klinkt allemaal fantastisch. Die rector kan sneeuw aan een eskimo verkopen maar sommige dingen worden mooier voorgespiegeld aan de kinderen dan de werkelijkheid. Maar dat is op alle open dagen wel een beetje denk ik. Het is een school met mavo, havo en vwo en naast je niveaurichting kun je er allerlei plusrichtingen doen. Dat is wel heel tof. Maar het is ook enorm groot.
Dit inderdaad, kijk welke scholen echt begeleiding bieden aan HB-ers, vanaf daar zou je kunnen kijken of je mensen kent met kinderen daar op school (wellicht niet ouders van klasgenootjes nu met oudere broers/zussen)
Ik denk dat vooral het kind een keuze moet maken. Ik heb gemerkt dat die zo goed kunnen afgaan op hun eerste indruk. Ik heb alleen hoeven te vertellen wat de verschillen in onderwijsvorm waren (klassiek, projectmatig, enz) en hij heeft toen eenvoudig zijn keuze kunnen maken. Het enige wat ik gestimuleerd heb, is kijken of er al iets tussen zat bij de scholen dichtbij. Toen dat bleek te zijn, zijn we niet meer verder gaan kijken. Ik heb gemerkt dat er best wel veel ouders zijn die koudwatervrees hebben voor nieuwe vormen van onderwijs. Laat dat los. Er bestaan nu veel meer onderwijsvormen waarbij actief met de stof wordt omgegaan, waardoor dat beter blijft hangen en het ook meer gaat leven. Dat stampwerk is echt iets uit de verleden tijd.
Dat is inderdaad vaak het geval ja Zolang je dat in je achterhoofd houdt ... En op open dagen vragen we ook vaak dingen aan leerlingen, die vertellen gewoon hoe zij het ervaren En ook hier geldt: je licht opsteken bij ouders die er al kinderen op school hebben
De school van zoon stond een aantal jaar geleden slecht te boek. Ik heb toen in de (online0 open dag gevraagd waar dat vandaan kwam. Toen kreeg ik zo'n eerlijk antwoord dat ik echt alle vertrouwen in de school had. Zo'n hoge mate van zelfreflectie.
Hahaha sneeuw aan een eskimo daar zijn we ook bang voor dat alles super lijkt en dan het toch net niet is. Heb net gekeken en 1 school is 15mkm maar als je met de bus gaat moet je nog 20 min lopen. 1 school op 17 km maar kan wel met de bus eventueel en nog 8 min lopen. 1 is nog geen 10 min fietsen. 2 scholen hebben alles niveaus en 1 school is havo tot en met hoger. Maar tweetalig weer alleen op vwo. Niet op atheneum en ben wel benieuwd waarom dat is. De school die het dichtste bij is heeft waarschijnlijk het minste ervaring met hele vlotte kinderen. Dat is wat we horen van ouders die reguliere vwo/atheneum advies hadden. 1 school is weer katholiek. Zoon zit op openbare school.
Ik heb laatst een stuk gelezen over HB-kinderen en onderwijs en daar las ik dat kinderen vooral behoefte hebben aan verbreding. Dus meer projectmatig werk, verdiepen in een onderwerp ipv aan de slag gaan met nieuwe stof voor hogere klassen. Op school van zoon leren ze ook samenwerken met kinderen van andere niveaus. Dat vind ik ook een belangrijke vaardigheid. Een HB'er zal ook niet altijd omringd zijn met alleen maar HB-kinderen.
Oudste heeft nergens gekeken in groep 7 i.v.m. coronajaar, jongste heeft in groep 7 samen met ons de open dag bezocht van de school van de oudste, puur om eens een middelbare school van binnen te zien. Wil zeker niet zeggen dat de jongste jaar dezelfde school gaat. Nu in groep 8 al in het najaar meerdere scholen bezocht, viel vanzelf wat af en wat overbleef bekijken we nu nog een keer. Ik merk wel dat ik nu wel gerichter vragen stel dan de vorige keer, zoals bijv: - huiswerkbegeleiding - huiswerk vrije school? - hoe ziet een gemiddelde week er qua lesrooster uit - wel of geen toetsweken (of combinatie) i.v.m. verdeling leer-uren - is er keuzewerktijd, of talent stromen - bij meerdere locaties, waar zijn de lessen (dat blijkt in praktijk nog wel eens anders dan voorgespiegeld op de open dag)
Dat is voor ons lastig omdat ze zo verspreiden over de scholen. Het is een behoorlijke straal rond de school waar ze nu vandaan komen. Zoon zit ook met weinig kinderen uit gr 7 in de klas dus de kans op dezelfde school is ook klein.