Of ze willen zogenaamd grappig zijn of het is een vraag om te testen hoe een kandidaat omgaat met onverwachte situaties. Als die kunnen voorkomen tijdens je werkzaamheden en je reactie daarop is essentieel, dan is het een relevante vraag. Anders gewoon raar. Zo heb ik ook gehoord over een vraag hoe je messen in de vaatwasser stopt: met de scherpe kant naar beneden of naar boven. Als het een vraag is om je creativiteit of kritische blik te testen (antwoorden: optie c: met de hand) dan snap ik het, want in sommige functies kan het belangrijk zijn om niet vast te lopen in dat wat je wordt voorgelegd.
Ik zou het heel raar vinden als deze vraag aan mij gesteld zou worden tijdens een sollicitatiegesprek. Ik kom voor een serieuze baan en de vraag is totaal niet relevant toch? Tenzij je bij RTL solliciteert natuurlijk.
Ik vraag dat als we het over hobbys gaat en over bijv tv programma's hebben. Wij vinden het ook belangrijk om te zien of iemand in het team past. Het maakt niets uit overigens of je er wel of niet naar kijkt maar gewoon hoe iemand er op reageert.
Nou, als het team fervent Temptation Island-kijkers zijn en het hét gespreksonderwerp in de ochtend erna is en dat er wordt gesmeuld bij vreemdganerij , dan pas ik zeker niet in het team. Maar je kunt toch wel andere vragen bedenken om hierachter te komen!?
Stel we nemen je aan, en je vertrekt over een jaar weer. Wat zou daarvoor de reden kunnen zijn? Op sollicaties stel ik die zelf ook andersom: Stel ik kom hier werken en besluit over een jaar weer te vertrekken / te blijven, waar kan dat door komen.
Ligt ook aan de baan lijkt me. Bij ons is het geen 8 tot 5 baan maar maandag tot vrijdag. Wel fijn als je meer gemeen heb dan alleen werk. Uiteraard niet verplicht om na werktijd tot bedtijd van je kamer te komen maar onze ervaring is wel dat degene die savonds ook hun gezicht laten zien het langste blijven
Ik doe ook regelmatig sollicitatie gesprekken. Ik pak altijd terug op het cv. Waarom is voor een bepaalde opleiding gekozen. Wat heb je precies gedaan in vorige opdrachten. Ik wil altijd horen of het cv echt klopt en niet aan alle kanten is opgeleukt. We hadden laatst iemand die in zn cv net deed of hij 3 jaar relevante werkervaring had en bij doorvragen bleek dat te gaan om een weekend-bijbaantje bij zijn oom
Misschien de boel omdraaien en vragen: als jij nu op mijn stoel zou zitten, wat zou je dan vragen? Of Wat zou jij willen weten over het team/ je toekomstige collega’s?
Ik kreeg de vraag: ‘stel, er komt een crisis binnen in je eigen zaak om 11 uur, je móét echt om 1 uur weg want je zusje trouwt en je zou haar helpen om om 4 uur haar jurk aan te trekken enz. Daarbij heb je beloofd om de taart op te halen om te halen om 2 uur. Wat doe je dan? Antwoord: er is geen goed antwoord, het gaat erom hoe je die crisis aan zal pakken en wat je doet op zo’n moment. Persoonlijk denk ik dat, wat voor werk je ook doet, je altijd out of the box moet denken en dat er geen goede of slechte antwoorden zijn op jouw vragen. Het gaat erom hoe creatief oid iemand moet zijn. Verder heb ik al bij heel wat gesprekken gezeten en één van mijn eerste vragen was: ‘hoe denk je dat mijn dag eruit ziet? Wat doe ik de hele dag?’ En toen ik erbij zat ter vervanging van mijn manager vroeg ik: ‘stel ik heb een uithuisplaatsing en het is 8 uur ‘s avonds. Ik bel je. Wat doe je dan?’
Snap nu wel gelijk waarom ik tester ben geworden...als software niet doet wat t moet doen, of traag is (volgens mijn definitie)...de horror...als je daar geregeld mee werkt staat dat gelijk aan vliegles met muizen en ikea testing op duurzaamheid van toetsenborden.
Hier in mijn vorige sollicitatieronde een verassende vraag gehad. Stel het is je eerste werkdag en je collega is op staande voet ontslagen en heeft geen overdracht achter gelaten. Hoe pak je dat aan, waar begin je? Ik was hier zo van in de war want die situatie komt natuurlijk niet echt voor, maar gaf blijkbaar wel het goede antwoord want ben aangenomen Maar ik vind een echt gesprek wel belangrijker, ook over privé werk balans. Las eerder dat iemand dat niet waardeert (los van of het mag), maar voor mij is werkgever die begrijpt dat mijn gezin voor het werk gaat (heb een chronische ziek kind) en dat als ik gebeld wordt dat ik dan alles laat vallen. Als een werkgever dat niet in kan zien pas ik er niet bij. Dus dat is ook heel persoonlijk. En dat maakt een gesprek juist belangrijk, om ook dit soort waardes te bespreken.
Jij weet wel wat jij waard bent, maar wat zoek je in een werkgever? Wat maakt volgens jou een goede werkgever, waar moeten WIJ aan voldoen? Bij mij kwam gezin eerst, dan werk. Allicht wel bijzonder eerlijk en openhartig en misschien niet t meest handige ok te vermelden in een sollicitatiegesprek voor je droomjob. Maar voor mij wel een keiharde grens, waar ik met een gerust hart ook die droomjob voor laat schieten. Het kan maar vooraf duidelijk zijn want daar is bij mij geen enkele onderhandeling over mogelijk. Zie je dat niet zitten als werkgever, prima dat kan zo zijn vanuit je bedrijfsvoering of omdat je er slechte ervaring mee hebt en daar heb ik alle respect voor. Maar dan ben jij als werkgever voor mij net zo min geschikt als ik voor jou als werknemer. Maar goed, ieder heeft zo zn eigen prioriteiten. Hier was ik op mn voorgaande werk zo hard tegenaan gelopen als G weer eens ziek was (logisch, mini op de kdv destijds dat wilde wel) dat dat voor mij een heel zwaarwegend punt was geworden.