Hoe iep toets interpreteren groep 5?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door bunchy, 9 feb 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.673
    515
    113
    School van Cito overgestapt op iep. Bij mijn zoon staan score 43-43-41
    En daarbij 5a

    Je ziet niet meer of ze gemiddeld scoort, boven of onder gemiddeld…
    Ik vond de Cito meer zeggen..
    Ben nog totaal niet bezig met uitstroom advies maar wel nieuwsgierig hoe ze het doet..
     
  2. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    13.073
    12.030
    113
    hier is al een topic over en dit document werd gedeeld.
    IMG_1196.jpeg
     
    NiekeKris vindt dit leuk.
  3. Magnolia29

    Magnolia29 VIP lid

    30 nov 2015
    11.454
    23.123
    113
    Vrouw
    Heb je het rapport eerst meegekregen en vervolgens nog een gesprek op school? De leerkracht(en) kunnen goed uitleggen hoe het werkt, waar de scores voor staan en wat het betekent. Sommige scholen kiezen er ook voor om een uitleg bij het rapport te doen, is dit bij jullie ook zo?
     
  4. Pinkflower

    Pinkflower Fanatiek lid

    11 apr 2014
    1.111
    75
    48
  5. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.673
    515
    113
    Ik vind het uitgangspunt heel mooi maar hoe kan je dan een inschatting maken hoe je kind het doet vergelijkingsgewijs en het uitstroom niveau.. op basis van de iep heb ik geen idee hiervan.. ze zit op niveau staat er. Kan je ook ‘boven niveau zitten’ of is dit de max bv?
     
  6. Madeliefje06

    Madeliefje06 VIP lid

    26 mrt 2015
    11.867
    5.105
    113
    Waarom in groep 5 überhaupt bezig zijn met het uitstroomadvies? Daar valt echt nog niks over te zeggen namelijk
     
    tuc vindt dit leuk.
  7. tuc

    tuc Niet meer actief

    Omdat voor groep 7 het uitstroomadvies helemaal niet van belang is. En ik het persoonlijk helemaal niet belangrijk vindt of mijn kind het "beter" of "slechter" doet dan klas of leeftijdsgenoten. Ik vind het enkel belangrijk om zijn groei te zien en dat zie je bij IEP veel beter dan bij cito.
     
  8. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.673
    515
    113
    Mmm ik denk dat ik toch blijer ben met de cito hoor.
    Vraag aan docenten: hoe bepalen jullie nu het schooladvies?
     
  9. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.673
    515
    113
    Klopt nu nog niet maar over twee jaar zou ik hier wel wel heel nieuwsgierig naar zijn met oog op kijken naar scholen etc
     
  10. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    4.878
    6.405
    113
    Hier tellen scores vanaf groep 6 mee voor het eindadvies, dus vanaf dan zou ik een vraag over evt uitsroomniveau niet vreemd vinden. Maar in groep 5 zou ik eerder algemeen vragen hoe je scores moet interpreteren dan in termen van vmbo/havo/vwo.
     
  11. tuc

    tuc Niet meer actief

    In groep 7 krijg je gewoon een voorlopig advies bij de IEP hoor. Dus wanneer het van belang is wordt dat wel duidelijk.
     
  12. tuc

    tuc Niet meer actief

    Het telt vanaf groep 6 mee, maar dat betekend niet dat school dan al een voorlopig advies kan voorspellen.
    En ik zou het ook verstandig vinden als ze daar in groep 6 nog geen enkele uitspraak over doen.
    Want tussen groep 6 en 7 zit qua leerstof een groot verschil. Dat kan dus ook nog wel een hele verschillen opleveren. En er zijn genoeg ouders bij die dan in groep 7 komen: ja maar, in groep 6 werd gezegd dat mijn kind wel HAVO kon.
     
  13. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    4.878
    6.405
    113
    Ja, dat is waar. Hier ook veel ouders die het in groep 8 niet echt begrijpen. Kind kreeg vmbo-kader advies bv, en bij de opendagen gingen ze enkel naar havo/vwo-scholen kijken, dus alle scholen met vmbo niet eens bezocht… Vervolgens verbaasd (en boos) dat dat niet aansluit bij het voorlopige advies gegeven in januari. Te vroeg een mógelijk uitstroomniveau noemen, is alleen maar verwarrend en schept misschien ook verkeerde verwachtingen.
     
  14. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.673
    515
    113
    Klopt allemaal en toch ben ik heel benieuwd hoe mijn kind het doet in vergelijking met anderen: onder- , gemkideld of boven gemiddeld.. en daar hoeft niet een advies aan gekoppeld te worden.
     
  15. tuc

    tuc Niet meer actief

    Dat zie je dan aan de scores die er t/m groep 6 bij staan, daar heeft hier boven iemand toch al antwoord opgegeven? De hoogste en laagste scores per klas staan daar.
     
  16. tuc

    tuc Niet meer actief

    Dat bedoel ik inderdaad ook. En hoevaak ik zoiets niet hoor. Sommige ouders willen niet inzien dat vmbo het meest passend is bij hun kind en doen alsof ze gek zijn.
    Hier wordt het eerst voorlopige advies bij het eerste rapport in februari van groep 7 gegeven. Bij veel scholen pas met het tweede rapport voor de zomervakantie. Dan in groep 8 in nov/dec een 2e voorlopig advies.
    Ik kan mij ook niet voorstellen dat een kind in groep 7 havo/vwo krijgt en dan een paar maanden later kader. Maar een mavo advies in groep 7 en kader/mavo in groep 8 kan wel.
    Het advies dat in groep 8 gegeven wordt blijft met het eindadvies gelijk of gaat omhoog.
    Maar tussen 7 en 8 kan het eventueel nog iets omlaag ja.
    En als ze dan al in groep 6 uitspraken gaan doen kan het nog best een hoop omlaag, want het verschil tussen 6 en 7 is echt groot.
     
    evaleana vindt dit leuk.
  17. tuc

    tuc Niet meer actief

    43 is de hoogste ontwikkelscore bij 5a, dus dan is het bovengemiddeld. Dat zie je dan zelf toch ook met die tabel?
     
  18. Driessen21

    Driessen21 Fanatiek lid

    13 jan 2012
    1.021
    284
    83
    Vrouw
    Je kunt, zoals tuc ook noemt, naar de scores kijken die bij deze periode horen. Je het een laagste en hoogste ontwikkelscore per toetsmoment. School kan je evt de hele klas per gebied op een grafiek laten zien, dan zie je alleen stipjes en dus niet met naam en toe naam, of dit gewoon mondeling toelichten. Dan heb je een beetje een idee hoe of wat je kind scoort ten opzichte van de klas, of in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Of ze dit (willen) laten zien is per school verschillend wat de afspraken hierover zijn. Maar ik neem ook aan dat je deze vragen in een rapportgesprek aan de leerkracht stelt, die kan je dit uiteraard ook duidelijk uitleggen of laten zien. En vertellen hoe je kind het doet, of er een minimale, gemiddelde of bovengemiddelde groei plaats gevonden heeft.
     
  19. tuc

    tuc Niet meer actief

    Ik hoop echt dat scholen er voor kiezen om dit niet te doen. IEP is een heel andere manier van toetsen dan Cito, en scholen kiezen daar bewust voor.
    Ik snap ook werkelijk niet wat het toevoegt om je kind tov de klas of van de rest van Nederland te zien.
    Met IEP zie je per onderdeel alle details uitgesplitst van hoe je kind gegroeid is. Daarnaast krijg je de ontwikkelscores. Daaraan zie je ook duidelijk hoe je kind het gedaan heeft.
     
    rijo vindt dit leuk.
  20. Zana28

    Zana28 Actief lid

    29 dec 2010
    379
    48
    28
    #20 Zana28, 22 feb 2024
    Laatst bewerkt: 22 feb 2024
    Ik snap wel dat je wilt weten "hoe je kind het doet" ook in vergelijking met anderen. Wij zijn niet allemaal leerkrachten die precies het verschil tussen de verschillende toetsen kennen en wat de uitkomst ervan is en hoe je dat moet interpreteren. Bij de basisschool van mijn zoon werd daar in mijn ogen ook moeilijk over gedaan, misschien met de beste bedoelingen, maar oh wat had ik daar een hekel aan. Je kreeg twee keer per jaar een portfolio en dan had je vaak nog geen idee, hoe hij precies ervoor stond, want ze kregen geen cijfers en toetsuitslagen kon je alleen inzien tijdens de ouder-kind gesprekken met de leerkracht twee of drie keer per jaar. En daar moest je nog om zeuren om er even een blik erop te mogen werpen en was de tijd sowieso te kort om er uitgebreid op in te gaan.
    En nu op de middelbare...keihard elke keer een cijfer, die op Magister komt te staan, soms nog voordat je kind de mogelijkheid heeft om het thuis te vertellen....dat is misschien ook niet goed, maar in elk geval duidelijker, dan zo een score waar je eerst één of twee pagina's uitleg moet doornemen om er überhaupt iets van te kunnen maken.
    En dat heeft niets met pushen te maken, de leerkrachten hebben de kinderen misschien goed in beeld, maar dat moet ook overgebracht worden op de ouders.
    Leerkrachten hebben vaak een soort "juffentaal", waarbij alles op een so positief mogelijk manier gezegd wordt vooral ook in het bijzijn van het kind, maar dat kan ook verkeerde verwachtingen weken.
     

Deel Deze Pagina