Bij de meeste bedrijven is er geen recruiter in dienst en mag je als personeelslid de sollicitatieprocedure gewoon naast je werk er “even bij doen”. Dan is een week kort hoor. Die vliegt voorbij.
Hoezo is dat kort? Je hebt de gesprekken gehad en na het laatste gesprek plan je wat extra tijd in om de kandidaten te beoordelen en samen te besluiten wie op 1 staat. Zo ingewikkeld kan dat niet zijn. En wacht je te lang dan kun je de pech hebben dat de beste kandidaat een ander aanbod heeft geaccepteerd. Kun je weer van vooraf aan beginnen. Dat is pas zonde van je tijd. Zeker als het een "bijtaak" is.
Precies dit, bij ons bedrijf zijn we al blij dat we sollicitanten krijgen. Ze horen vaak al direct of ze mogen starten (of niet) en er wordt dan gevraagd uiterlijk de volgende dag een reactie terug te geven.
Hier waren de gesprekken en assessments soms uitgespreid over een dag of 4.Daarna komt de sollicitatiecommissie weer bij elkaar om te overleggen. Dat kan goed pas op dag 6 zijn. Dan krijgt de eerste keus zijn aanbod. Wil er 3 dagen over nadenken. Zit je dus al op dag 9 zonder dat er iets getreuzeld is. Het was netjes geweest als ze de procedure hadden uitgelegd mbt de tijdslijn maar een week vind ik echt heel erg kort. En ja, dan vond ik het dus irritant om tussentijds gebeld te worden door sollicitatanten.
Wellicht handig om te vermelden dat we het hier hebben over een managerspositie en niet over een uitvoerende rol. Dan gaat het per definitie over meer schijven en kost het meer tijd.
Ik zou ook gewoon vandaag gebeld hebben om te vragen op welke termijn ze een terugkoppeling verwachten te doen. Dat dit bij het gesprek niet besproken is/ vergeten is. Vind ik na een week echt niks geks aan. Voor hetzelfde geldt is er iemand met vakantie die ook in de beslissing meegenomen wordt? En niet om druk te zetten, maar informatief. Ben benieuwd of je nog gebeld hebt vandaag.
Vandaag niet gebeld, was een dagje weg met m’n moeder. Had evt tussendoor gekund maar zou ik gebeld hebben en toch een afwijzing hebben gekregen, dan had het wel een stempel op een leuke dag gedrukt. Daarom besloten om tot maandag af te wachten. Kan ik het weekend nadenken over woordkeuze…
Mwah. Het is al 25 jaar mijn werk (nu niet meer uitvoerend maar aan de zijlijn, ben nu ook manager) maar ik zou dit niet een goede gang van zaken vinden in de huidige arbeidsmarkt. Ook voor de management posities kun je prima een duidelijke termijn afgeven. Ik zou het niet raar vinden als je na een week belt om te vragen naar de status (ik zou eerder mijn team vragen waarom dit niet duidelijk is gecommuniceerd lijkt me toch nummer 1 in de candidate experience ) Maar goed ik werk voor een hele grote internationale organisatie dus dat is wellicht anders. Ik zou zeker maandag even bellen!
Eens! Al is het wel de toon die de muziek maakt. De manier waarop je belt en de manier waarop je iets vraagt is denk ik heel bepalend of het irritant overkomt of niet.
Ik neem aan dat je dat de kandidaten ook wel vertelt? Zo niet, dan vind ik het niet raar dat ze na een week eens bellen met de vraag wanneer ze eigenlijk reactie kunnen verwachten. Als je de tijdslijn niet bespreekt en het vervolgens irritant vindt als mensen er na een week naar gaan vragen, dan ben je echt compleet de feeling kwijt met hoe sollicitanten dit ervaren. Dan kijk je echt puur en alleen naar hoe het bij jullie gaat en vergeet je even dat dat voor buitenstaanders niet perse logisch is.
Zoals in mijn bericht staat geef ik aan dag het netjes was geweest als men de tijdslijnen hadden aangegeven. Dus ja, natuurlijk vertelden we de sollicitanten hoe de verdere procedure eruit gaag zien incl de tijdslijn.
Maar in dit geval is het blijkbaar niet gedaan. Is het dan ook irritant als TS er naar zou vragen na een week? Want dat is wat ze vraagt..
Nou ja, zo komt het misschien over, maar mijn vraag is meer wanneer (en óf!) ik om een update zou kunnen vragen. Wil mezelf immers niet in de voet schieten bij die ene baan waar ik echt enthousiast over ben. Om het laagdrempelig te houden overweeg ik een kort mailtje met een knipoog ipv een belletje. Met iets als ‘behalve de koffie zijn we volgens mij ook vergeten te bespreken op welk moment ik feedback zou kunnen verwachten’ of iets dergelijks.
Ik zou dan eerder even bellen. Een mailtje kan soms verkeerd vallen, juist als je het met een knipoog wilt sturen. Ik vind het een wat vreemde gang van zaken, je zou denken dat voorafgaand goedkeuring voor budget is aangevraagd, dan kunnen toch alleen je gesprekspartners er iets van vinden? Wellicht iemand ziek of een andere kandidaat die het gesprek heeft verplaatst? Ik zou maandag bellen
Het nadeel van een mailtje is dat, wanneer je geen reactie krijgt, je alsnog met vragen zit. Is m'n mailtje in de spam gekomen, na hoeveel tijd kan ik nog een keer contact opnemen om te vragen of ze m'n mail hebben gelezen? Enzovoorts. Met bellen kun je hopelijk wel direct vragen beantwoord krijgen. Het grapje over de koffie is overigens wel een goeie. Het zegt wat over hoe fijn t gesprek was en je houdt t luchtig. Daarnaast een opstapje naar t feit dat jullie ook vergeten zijn een tijdspad te benoemen.
Nee, ik zou zeker niet mailen. En als je het al doet, zeker niet met zo’n knipoog. Hij is namelijk nogal doorzichtig en dan heb ik liever dat iemand gewoon concreet vraagt wat hij/zij weten wil.
Gewoon even bellen en aangeven dat je heel benieuwd bent. Ik zou dat, zeker na zo'n lange wachttijd, niet irritant vinden. Sterker; als iemand het niet zou doen zou ik het raar vinden.
Ik zou gewoon bellen, ik vind dat ook niet raar na een week. Je kan gewoon aangeven dat je vorige week op gesprek ben geweest maar dat jullie het verder niet over de vervolgprocedure hebben gehad en dat je dat graag zou willen weten. Ik zou dat zeker niet storend of irritant vinden. Wat ik wel irritant zou vinden is dat een bedrijf na een week niet het fatsoen heeft om contact met zijn sollicitanten op te nemen. Toen ik voor mijn tweede gesprek was geweest werd ik een paar uur later al gebeld dat ik was aangenomen.
Dat zou geen verschil moeten maken hoor. Ik heb sollicitatieprocedures begeleid voor artsen. Als het aanbod beperkt is, is een korte communicatielijn erg belangrijk.