Krijgen ze bij jullie ook huiswerk? Zoon (9 gr 7) krijgt nu huiswerk zoals zinsontleding, heeft 1 week om het te maken, ze moeten 4 dagen inplannen, het is 10 min per keer. Na die week is er een toets. Daarna nieuw ander huiswerk. Op een andere dag hebben ze nu elke week een toets topo. Staat 1 dag inplannen voor maar wij plannen hem 4 keer in. Wil niet dat hij met 1 keer genoegen gaat nemen. Prima als dat 5min per keer is. Aan de ene kant vinden we dat veel maar aan de andere kant kan hij nu wennen. Dus benieuwd hoe dat bij andere is. Kan ik me voorstellen. Op 1 van de scholen zeiden ze maar hij kan het juist misschien wel doen omdat hij dan wel moet leren. Dat is ook een manier om tegen aan te kijken maar denk dat hij dan liever een andere uitdaging aan wil gaan. We weten zeker dat hij geen dokter gaat worden dus daar hoef je het niet voor te doen (zal nog net niet groen bij het zien van het hart en de zeester die ze gingen ontleden) Het hart ging nog wel maar de zeester vonden zoon en ik toch een ander verhaal. Toch meer dier dan onderdeel.
Hier hebben ze vanaf groep 5 al huiswerk. In groep 5 vooral elke week een rekenblad, en af en toe een toets van topo of geschiedenis. Vanaf groep 5 ook al een boekbespreking/boekenflits, in groep 5 of 6 de eerste spreekbeurten. En geleidelijk komen er meer dingen bij. In groep 8 2 of 3 huiswerk opdrachten per week, plus regelmatig een toets. In groep 8 moeten ze ook een agenda bijhouden die wekelijks door de ouders wordt afgetekend. En natuurlijk werkstukken etc.
Ook al veel. Werkstukken zien we in principe niet thuis dat doen ze op school. Ze moeten wel echt een agenda hebben want daar laat de juf het huiswerk en toetsen inschrijven. Ze laat het ook weten op parro. Dus dat us handig. In gr 5 en 6 alleen huiswerk als je de dagtaak niet af hebt
Inmiddels ook nog een derde school gezien. Een school waar je veel zelf in moet plannen. Wanneer iets moeilijker is kun je die vaker inplannen. Daarnaast nog extra dingen. Wanneer je ergens vlot in bent kun je verdiepen of verder gaan in de leerstof (versnellen). Onze zoon zijn executieve vaardigheden zijn zeg maar nog niet optimaal, maar goed dat hij nog een jaar te groeien heeft. Het gaat wel al beter. Weet nog niet of de manier van werken bij hem gaat passen.
Ons kind met ADD koos voor zo’n school. Totale chaoot, kan niet plannen en ging er met 11 jaar al naartoe. Ik hield mijn hart vast, maar had nu eenmaal beloofd dat kind zelf de school mocht uitkiezen. Doet inmiddels fluitend VWO zonder problemen!! Heel veel vaardigheden worden gewoon aangeleerd en geoefend op de middelbare en als je zelf ook in staat bent af en toe bij te springen dan hoef je zo’n school dus zeker niet af te schrijven.
Bedankt! Hij blijft nog wel op ons lijstje. Volgend jaar is hij weer net wat ouder en kijken we nog een keer. We hebben nu 3 scholen bekeken. Volgend jaar kunnen we wel nog specifiekere vragen stellen. Gelukkige hebben we nog een jaar. Zoon zal dan ook net 11 zijn
Een dalton school? Daar hebben we er hier ook 1 van en tot mijn grote verbazing is het nu zoons eerste keuze. Het zelf plannen en regelen leek hem wel wat. (Zegt een kind dat thuis het liefst alles door mama laat doen) Maar goed als het zijn keuze is. Maar er zijn daar verlengde brugklassen: 1e 2 jaar mavo/havo/vwo bij elkaar en 3e jaar nog havo/vwo. Ik wil vooraf goed informeren op welk niveau er les gegeven wordt en op welk niveau er cijfers komen. En wat de eisen zijn om na het derde jaar op havo of vwo verder te gaan. De oudste zit op een vmbo waar opstromen pas mag met een 7,5 gemiddeld. Ook als je beneden niveau zit is dit bijna niet te doen. Er zijn groepsopdrachten met klasgenoten die het niet zo nauw nemen. En als het onder niveau is wordt je ook weinig gestimuleerd. Dus dat gaan we volgend jaar goed informeren.
Nee geen dalton een openbare school. Haha zoon is ook zo Moet elke week standaard vragen heb jij je huiswerk meegenomen? En hij krijgt huiswerk op maandag en donderdag. Dus komt er op neer elke dag vragen Op zich klinkt het goed dat ze pas doen als ze 7.50 gemiddeld staan. Alleen als het groepswerk zo afhankelijk is van andere is dat niet motiverend. Eerder was de school op papier onze eerste keus. Het zou een hoogbegaafdheidsprofiel school zijn. Maar blijkbaar niet meer. Als je er naar vraagt krijg je niet echt een antwoord. 3 man gesproken en kwam er op neer dat ze zelf ergens mee bezig waren. Het lastige is dat de 3 scholen nu dus allemaal niet echt passend zijn. Ze weten allemaal wel iets van hb. Net als bij reguliere basisschool weten er wel wat van maar er mee omgaan is wat anders. Dus na deze bezichtigen moeten we maar een specifieke vragenlijst gaan maken. We staan overal voor nieuwsbrieven ingeschreven dus als het goed is missen we geen ouderavonden voor nieuwe brugklasser.
Ja ik denk dat een specifieke vragenlijst het beste werkt. Ook contact opnemen met het zorgteam/leerlingbegeleiding. Dan kun je echt dingen vragen die specifiek op jullie zoon van toepassing zijn. Ik denk dat als alles makkelijk gaat op school dat het ook een beetje lui maakt. 2 weken terug kwam hij thuis en ik vroeg of hij zn punt van geschiedenis al had. "Nee, maar we hadden wel een taaltoets, was ik vergeten". Blad is zn tas niet uit geweest. Maar meneer haalt gewoon een uitstekend
Hier een montessori met dus dit systeem. Ook verlengd bruggen (havo/vwo pas na 3 jaar uit elkaar). Hier worden kinderen zeer regelmatig uit de mavo/havo klas gehaald in de eerste en naar havo/vwo gezet. Geen harde cijfernorm, er wordt vooral gekeken naar werkhouding etc. Deze kinderen zijn overigens nog niet uitgevallen en teruggezet dus ik denk zelf dat observatie van docenten veel belangrijker is dan dat scholen alleen maar naar cijfers kijken.
We hebben bij 1 school iemand gesproken en die wist in ieder geval wat termen. Dus in ieder geval weten ze er iets van. Maar het was bij een open dag dus een nog uitgebreider gesprek zat er niet in. Was sl super dat we aan tafel konden zitten en achter de basis konden komen. Bij de andere kreeg ik meer vragen dan antwoorden. Ze kunnen wel verbreden en versnellen. Je kan ook eerder examen doen. Wat je schrijft zal denk ik bij onze knul ook vaker voorkomen. Hij krijgt nu 2 keer in de week toetsen. Hij moet daar voor leren. Bij 1 van de toetsen is het meestal niet nodig. Bij de ander ( topo) moet hij het wel doornemen. Ik moest er vroeger werkelijk voor zitten leren. Overigens bij alle vakken.
Dat denk ik absoluut ook. Mijn ervaring is alleen dat veel scholen dus wel zo'n harde cijfernorm hebben. Dat hebben we nu 1 keer meegemaakt en is vies tegengevallen, dus ik wil dat bij voorkeur niet nog een keer.
Doodzonde toch? Is hier bij de scholen in de omgeving overigens ook de gang van zaken hoor. In groep 8 werd ons ook op het hart gedrukt kind direct in een enkelvoudige vwo klas te plaatsen, want haal je 6jes dan ga je fluitend door naar 6 vwo. Maar haal je 6jes in de havo/vwo klas dan zal je nooit naar het vwo gaan. Wat is dit voor kansloos systeem eigenlijk. Sommige kinderen komen later tot bloei en dat is prima. Zeker voor de jonge leerlingen. Hier 2 die met 11 naar de middelbare gingen. Wat weet je dan helemaal?
Nou dat dus. Dochter heeft zo afgezien op de basisschool, bungelde continue onderaan. (Basis/kader advies) In overleg met school haar op basis laten starten zodat de complete druk van de ketel ging. Dat is overigens wel gelukt, maar hoe makkelijk het niveau ook voor je is, een 7,5 gemiddeld staan is echt heel pittig. Misschien juist als het makkelijk is, want dan wordt de motivatie ook minder. Op zich maakt het voor haar weinig uit, ze gaat straks 2 jaar uitvoerend bakker doen (niveau 2), en stroomt daarna in het 2e jaar van zelfstandig werkend bakker (niveau 3)in. Kost maar 1 jaar extra. Mar toch vind ik het zoals jij zegt een raar systeem. Bij de jongste zal het een combi van mavo/havo/vwo op die school worden waarvan we verwachten dat hij door kan op havo of vwo, maar dan dus niet met zo'n cijfereis.
Wij hebben uiteindelijk dus met haar vwo advies niet gekozen voor een vwo klas. Kind is sociaal maximaal gegroeid en haalt prachtcijfers die haar vermoedelijk in de 4e alsnog naar vwo laten doorstromen. Als dit zou betekenen op tenen lopen, dan adviseer ik haar van harte om lekker een havo diploma te gaan halen, lol te maken met de grote schare vriendinnen en te gaan sporten naast school. Kies wat goed is voor jouw kind en vooral waar het gelukkig zal zijn. Ik heb het idee dat het onderwijs langzaam toch deze kant op zal gaan bewegen: geen keiharde cijfereisen, maar een kind gewoon 3 jaar volgen op basis van veel meer dan cijfers en dan pas een keuze maken voor uitstroomniveau.
Ja absoluut. Mocht er voor hem een vwo advies komen (verwacht eerder havo/vwo hoor) dan ga ik eerst nog goed in gesprek met de leerkrachten wat hun inschatting is. En ook wat hij zelf wil natuurlijk. Ik heb ook liever HAVO met tijd voor andere zaken dan VWO op de tenen. Gelukkig hebben we hierna nog een schooljaar.