Wij gaan van de zomer naar Noorwegen en dan wil ik ook graag hikes lopen (inclusief een gletsjerhike). Mijn kids zijn niet gewend om een flink stuk te wandelen. Op vakantie doen ze dat wel maar ze gaan wel snel klagen (ze lopen het overigens wel maar klagen dus dat de moe zijn). Ze zijn verder wel sportief en er zijn geen belemmeringen waarom ze niet zouden kunnen wandelen. Hoe pak ik aan om ze te trainen? Gewoon hier in de wijk beginnen met een paar kilometer? Ik weet ook niet wat ik van ze kan verwachten (hoeveel km). Ze zijn nu 8 en 10 en worden op vakantie 9 en 11. Vorig jaar op vakantie hebben ze overigens wel af en toe ook flink moeten lopen en dat lukte uiteindelijk wel alleen wil ik ze gewoon wat beter voorbereiden en dat ze het hopelijk dan ook leuk vinden.
Wij hebben op vakantie ook flinke afstanden gelopen met de kinderen, inderdaad vooraf geoefend met stukken lopen in de wijk. Ze waren toen 7 en 12 jaar.
Wat ik merk is dat de échte wandelingen (zoals mijn derde van 9 jaar ze noemt, liefst geen enkel stuk vlak, veel klimmen en klauteren) zonder gedoe gaan. In Noorwegen liepen we ruim 4 uur, bijna 3 uur alleen maar omhoog, ruim een uur weer naar beneden. Geen kind gaf een kik terwijl het echt heel zwaar was. Ze vonden het alledrie (jongste zat nog in de rugdrager op mijn rug) geweldig. Terwijl vooral die derde van ons met gewone wandelingen thuis snel gaat mopperen. We wandelen bijna elke zondag wel een uur, maar als er geen paaltjes om te volgen zijn, bomen om in te klimmen of heuvels om tegenop te rennen blijft hij een uur lang klagen. We hebben thuis wel wat routes gelopen, klompenpaden enzo. Niet simpele stukjes door wijken enzo maar juist andere omgeving, liefst met heuveltjes, bomen, water, beetje uitdaging. Maar mijn ervaring is dus dat de routes in Noorwegen veel spannender en uitdagender waren en het dus als vanzelf ging.
Wij gaan vaak in het weekend naar de hei of naar een bos. Met zijn vieren of met vrienden, ik merk dat ze daardoor wel langer kunnen lopen (zelfs de jongste van 2 )
Dat weet ik nog niet want weet nog niet precies welke wandelingen we gaan doen (sowieso wel die naar de Preikestolen). Maar bij de gletsjertocht stond dat je sportief moest zijn en gewend aan wandelen. Die tocht duurde vlg mij 1.5 tot 2 uur.
Onze kinderen lopen al vanaf hun 4e flinke stukken mee in de Alpen. Incl huttentochten. Hier in NL wandelen vinden ze geen klap aan, maar in de Alpen vinden (vonden) ze het prima. Wij wonen dicht bij zuid Limburg en de Ardennen en gingen daar altijd 'trainen' en kozen dan de meest pittige en avontuurlijke routes Tip : misschien een dagje Wilhelminaberg plannen... Dan kun je wandelen combineren met een klimbos/rodelen/skiën in Landgraaf Verder zijn er hele gave routes rondom het dorpje Vijlen met leuk hoogteverschil.
Eens met riean, mijn kinderen hebben een bloedhekel aan wandelen thuis, maar op vakantie zijn ze er dol op. Wij liepen met die leeftijd zo routes van 12-15 km in de bergen, zonder oefening vooraf. En m’n jongste was toen nog maar 6. Ook in Nederland vinden ze leuke routes waar iets te beleven valt leuker dan een rondje in de wijk.
bij ons lopen ze op vakantie vaak ook veel verder en veel meer dan hier in nederland. in nederland is alles saai en plat, maar als ze in de bergen lopen of langs watervallen is het opeens een ander verhaal. overigens focus niet teveel op KM's in gebieden met bergen maar eerder in TIJD. vaak staan er wandelingen of punten waar je heen kunt lopen in tijd, dus naar uitzichtpunt X 45 minuten, naar waterval Y 1 u 30 minuten, en dat is dan enkele reis, dus dat moet je ook weer terug. Wij hebben 2 jaar geleden in de dolemieten een prachtige wandeling gemaakt, was maar iets van 12 km, hebben we 6 uur over gedaan. t was geen vlak weggetje, mijn oudste rent een berg op die kan zijn moeder mooi motiveren, en met de jongste gaan we altijd verhalen bedenken en vertellen. dan loopt hij ook makkelijk. vaak onderweg even wat drinken, lunchen, genoeg eten en snoepjes mee. let ook goed op het weer, zeker in de bergen kan het van het een op het andere moment gaan spoken. Zorg dat je voor iedereen regenkleding en warme kleding mee kan nemen en uit kan trekken. Wij proberen meestal wel maar 2 tassen mee te nemen, zodat zij niets hoeven te dragen. want anders gaan ze daar over klagen. De schoenen moeten ook fijn zitten, dus zorg dat die goed ingelopen zijn. Verder wat vaker op zaterdag of zondag een leuke boswandeling maken (of in de wijk, in het park of op het strand het hoeft niet ver weg te zijn). een wandeling van een uur, ca. 4-5 km. halverwege even thee drinken uit een thermosbeker. Onderweg lekker praten met de kinderen je man, vinden wij altijd gezellig. wij doen dit regelmatig en soms gaan opa en oma ook een keer mee, of nemen we een vriendje mee. of gaan we naar een pannenkoekenhuis als we gelopen hebben. of zorgen dat er een leuke speeltuin is aan het einde.
Wij wonen ook in Limburg en ben toevallig zelf laatst in vijlen gaan wandelen (45 min rijden woon in noord limburg) maar had er niet aan gedacht om met de kids er heen te gaan. Ik had toen zo een hap en stap arrangement. Dan krijg je halverwege een ijs en ergens een lunch. Was erg leuk! Ik ga eens kijken voor zo een route, bedankt voor de tip. Landgraaf icm met klimbos of rodelen is idd ook een goed idee.
Er is een route met de 7 summits in zuid limburg (in totaal 100km oid) en die route kun je uiteraard ook in stukjes knippen. Echt de moeite waard Overigens super gaaf dat jullie naar Noorwegen gaan.
Zitten je kinderen op een sport? Zijn ze een beetje sportief? Uithoudingsvermogen kun je ook op andere manieren trainen dan wandelen. Mijn kinderen vinden in Nederland wandelen ook geen klap aan, gezucht en gesteun gegarandeerd. Zeker wandelen door de wijk, niks saaier dan dat! Maar ze sporten wel 5x per week ofzo en doen bijna alles op de fiets. Op vakantie wandelen gaat prima, we hebben gister 20.000 stappen gehaald met een wandeling in het Zwarte Woud
De jongste zit op handbal en de oudste op tennis. Jongste is heel sportief oudste iets minder. Maar klopt in londen hadden we ook tussen de 20.000-30.000 stappen op een dag en dat hebben ze ook overleefd
Oh klinkt interessant ga ik ff voor kijken! Ga zelf half april op wandelvakantie in Spanje dus is voor mij misschien nog wel een leuke training.
Hier dezelfde ervaring. In Nederland is het het zeuren maar in de bergen stappen ze zo die berg op. Die van mij zijn 9 en 5 en dat gaat dus ook al prima. We geven ze wel goede wandelschoenen en achteraf krijgen ze altijd wat lekkers. Waar je in Noorwegen vooral op moet letten is dat wandelpaden niet altijd de wandelpaden zijn die je verwacht. We hebben stukken gehad waarbij je je letterlijk met touwen een stijle rots op moest trekken. Dit idee: Maar dat maakt het juist alleen maar leuker voor de kinderen.
Heb het ondertussen effe opgezocht maar bij die 7 summit routes staat wel per onderdeel dat de moeilijkheidsgraad heel moeilijk is. Komt dat vanwege de hoogte/steilheid? Zou dat dan too much zijn als je gewoon een normale conditie hebt?