Het is hier een kwestie van creatief boekhouden (voor mij geldt namelijk dat het z'n doel niet voorbij moet rennen). Stel maandag krijg ik salaris. In de leuke dingen pot zit nog maar 25 euro. In de kleding pot echter nog 75. En ik wil zondag een uitje doen, dan boek ik mijn kleedgeld naar de leuke dingen pot. Op die laatste zondag voordat er salaris komt zal ik toch geen kleding meer kopen. De pot eindigt hier altijd op 0 euro, behalve die van cadeaus. En die mag ook op 0 euro eindigen want het spaargeld gaat naar een andere rekening en staat dus vast. Als in, daar ligt de pinpas van in de lade en komen we niet aan.
Wij doen het ook zo als frummelke. We hebben deze spaarpotjes waar we geld in budgetteren voor de maand. Van een andere rekening gaan alle vaste lasten. Overig Vervoer Persoonlijk man Uitjes man en ik samen Persoonlijk voor mij Kinder kosten Oppas Familiekosten Boodschappen onder de vaste lasten rekening hebben we lange termijn spaardoelen zoals vakanties, sparen voor auto’s en onderhoud aan het huis
Ahja dus alle potjes hebben wel een doel en dan wss vooral overzicht beware maar alles samen zie je het als 1 paar die ook kan overgeboekt worden.
Als ik dat vergelijk. Wij eten soms per dag al voor 13 euro aan vlees (bijvoorbeeld als we pulled chicken eten of varkenshaas). Sowieso wel 4 dozen eieren per week. Online hoeft zeker niet duurder te zijn, je bent vaak ook nog eens wat minder in d'r verleiding om dingen mee te nemen die je niet nodig hebt. Normaal kopen wij eigenlijk zelden kleding, maar dan met periodes weer meer. Vandaag dagje gewinkeld in bijna 1000 euro uitgegeven, maar kan best zijn dat we nu een half jaar niks uitgeven bijvoorbeeld.
Ja maar dat snap ik. Je hebt pubers! Ik heb een 9 jarige die nu net wat meer avondeten gaat eten. Ik en mijn man zijn kleine eters, mijn 6 jarige en 2 jarige eten zeer sporadisch wij eten 2,5 brood per week maximaal. Ik gooi door spaghetti 300 gram gehakt en dat is prima, ik heb aan 4 1,5 liter melk en een zak appels, 2 trossen bananen een zak kiwi’s , een avocado of 2 en nog wat ander fruit genoeg. Zak wortelen, 500 g cherry, 4 paprika’s en 3 komkommers. 1 of 2 beker Skyr en 2 bakken Griekse Yoghurt. 1 of 2 pakken vanille yoghurt. 2 pakken goedkoopste havermout. Eieren niet eens elke week een doosje Wel regelmatig salade ingrediënten voor mezelf. En natuurlijk broodbeleg (grillworst, kaas, Zuivelspread, ham, kipfilet dat soort dingen maar 1 pakje per week van alles is zat en zoet beleg gaat niet zo hard)
Oh ja dat scheelt heel veel haha. Kon me er niet zoveel bij voorstellen, at zelf nooit zoveel in de puberteit eigenlijk. Man is ook een grote eter. In de pasta doe ik altijd 250-300 gram, elke dag zoveel vlees vind ik ook niet nodig, maar men. Word er soms wel moe van hoor, maar goed, is tijdelijk en moet er ook nog niet aan denken dat er een tijd komt dat ze hier niet meer wonen.
Ik vind het wel goed dat je het hier beschrijft. Door dit topic zei ik tegen mijn man: omg de jongens gaan straks misschien wel 1,5 brood per dag eten. Zegt hij: oh ja deed ik ook in mijn puberteit en ook nog wat zakken chips, veel kaas, ketchup (tosti’s) etc. Dus ik dacht gelijk: ok, ik denk soms dat ik nu al veel kwijt ben aan boodschappen (valt mee hoor) maar dat wordt veeeeel meer. Ik vind dat wel goed om te bedenken. maar ik begrijp het dat jij er soms gek van wordt ja
Wij zijn met ons 5en en gastkinderen en we hebben een budget van 1000 per maand voor boodschappen en andere dingen. Wij zijn beide zzp'ers dus elke maand verschillende inkomsten. We geven onszelf een vast salaris en de rest sparen we op. Er is wel meer geld om vrij te besteden maar ik vind het onzin om zoveel onnodig uit te geven. Ik spaar liever voor mindere maanden. We komen ruim uit met die 1000 euro. De kinderbijslag gaat naar een aparte rekening en daar kopen we alles voor de kinderen van. Kleding, schoenen, verjaardagskado's, verjaardagspartijtjes, ouderbijdrage, schoolfotos, sportclub en zwemles, nieuwe fiets etc. Daar redden we het prima mee. Komen we niet uit dan stort 1 van ons wat erbij maar dat komt niet vaak voor. Al zal het dit jaar wel gebeuren want de oudste gaat naar de middelbare school en heeft straks een laptop en andere schoolspullen nodig. Dus daar hebben we al geld voor apart gehouden. We hebben geen kleding potje ofzo. 1 x in het half jaar ga ik de stad in en koop dan wat nodig is voor ons. Maar mijn man doet gerust 6/7 jaar met dezelfde kleding. Hij is bouwvakker en zijn normale kleding slijt niet gauw. Als ik wat voor hem koop is het omdat ik wel weer eens wat nieuws wil voor hem om naar te kijken. Ik ben ook niet zo van nieuwe kleding dus kan zo een jaar tussen zitten dat ik niets nieuws koop. Op ondergoed en sokken na dan. Als we een keer kleding kopen voor ons gaat dat van de lopende rekening af. Scheelt ook wel dat wij niets om nieuwe spullen geven. Onze mobieltjes kosten bv rond de 120 euro en doen we 3 jaar mee. Simpel abbo erbij. Gadgets hebben we niets mee. Ik denk dat dat echt veel geld bespaard. Boodschappen zitten we op 120 euro per week. Onze oudste is een behoorlijke eter. De meiden eten nog niet veel. Met verjaardagen wat meer en in de zomer ook vaak wat meer omdat we dan wat meer vlees eten.
ik ben bij BNP fortis en ze hebben ook dat systeem van potjes op de lopende rekening. Maar Fortis plaatst betalingen zelf bij bepaalde potjes. Het herkent bv wel Esso voor brandstof, maar soms staan de betalingen verkeerd en moet je van categorie veranderen. Dus is wel redelijk intensief qua opvolging (en dus doe ik het niet )
Precies! Boodschappen 800 Cadeaus 75 Zakgeld 400 Benzine 200 Kleding man 100 Kleding mijzelf 100 Kleding dochter 25 Onvoorzien 100 Samen 1800 per maand Met boodschappen, kleding en onvoorzien schuiven we weleens wat, de andere categorieën eigenlijk niet. Onder de eindstreep iig altijd max 1800. Als alle boodschappen binnen zijn, morgen komt salaris en ik heb nog 100 boodschappen geld over, dan kunnen we gerust een extra uitje ofzo doen.
Ik heb dus geen idee wat er naast de vaste lasten uit gaat per maand... weet alleen dat er genoeg overblijft. Wij hebben twee aparte rekeningen, ik weet natuurlijk wel wat ik zelf uitgeef maar van mijn man niet en hij doet de meeste boodschappen.
Hier hanteer ik ook het op=op systeem. Ik heb in Excel een spreadsheet met al onze maandelijkse uitgaven. Vaste lasten, sparen en ook variabelen zoals boodschappen en cadeaus. Alles is gebudgeteerd. Op=op betekent geen kleding kopen, goedkopere boodschappen etc. Werkt hier heel fijn en we hoeven het niet te doen, maar ik vind het leuk! Voelt als een uitdaging om zoveel mogelijk geld te sparen elke maand On topic: voor boodschappen heb ik 500 euro per maand begroot. Wij zijn met drieën thuis. Tanken wisselt; man heeft een reguliere baan en daarnaast muzikant dus rijdt heel Nederland en België door. Bij mij is het afhankelijk van m'n afspraken op het werk. Privé rijd ik bijna niets en alles wat ik voor m'n werk rijd declareer ik uiteraard.
Dit is wat wij gezamenlijk gebudgeteerd hebben. Al het andere betalen wij ieder voor zich (tanken, zorgverzekering, telefoonrekening, kleding, noem maar op). Sparen doen wij ook individueel op onderstaande potjes na, die doen we gezamenlijk. Alles wat over blijft elke maand storten we op de spaarrekening van L. Bekijk bijlage 765134
Wij geven eigenlijk gewoon uit wat we willen, maar ik ben van mezelf geen grote uitgever. Uitjes zijn vaak musea, want we hebben allemaal een museum jaarkaart. Zwemmen vinden we ook leuk, buiten de deur eten of bestellen doen we nauwelijks. Als het kan, koop ik dingen tweedehands. Maar aan boodschappen gaat hier dus ook wel 800-900 per maand eruit. Ik eet veel brood en de jongens kunnen er ook wat van. Dus een brood per dag redden we wel. Af en toe zet ik alles op een rijtje. Vaak sparen we niet eens. Maar daar hebben we dan de belastingteruggave voor, het vakantiegeld en mijn eindejaarsuitkering.
Wij doen dit op exact dezelfde wijze. Zodra het salaris is gestort, gaat een deel automatisch naar de spaarrekening, in diverse potjes. De rest is gebudgetteerd; op = op. En het liefst budget overhouden; om nog iets extra’s te sparen!
We hebben niet echt potjes, al zou dat wel overzichtelijker zijn.. we houden 500 euro vrij te besteden over en daarnaast zetten we 750 euro apart voor boodschappen. We sparen zo’n 1400 euro per maand, maar mocht een maand niet uitkomen met die vrij te besteden 500 euro dan kunnen we kiezen om minder te sparen bv.
Haha. Pubers en eten. Hier gaan er tegenwoordig per week 3 trossen bananen, 2 zakken appels een zak sinaasappels en nog wat mandarijnen doorheen Iedereen 1/2 stuks per dag. oudste zoon de rest
Ons maandbudged voor boodschappen is rond de 1000 - 1200 euro denk ik. Kan vast goedkoper. Maar ik houd wel van een beetje luxeproducten zo nu en dan. We kopen zoveel mogelijk biologisch. En fruit is ook niet echt goedkoop. Maar goed... we kunnen nog steeds spaten/hypotheek aflossen. Dus dan is dat verder prima. Kleding geven we niet heel veel aan uit. Budget is rond de 250 per kwartaal. Blijven we meestal onder. Soms er overheen (bijvoorbeeld bij nieuwe schoenen voor man - speciale maat- of nieuwe winterjassen. Maar die gaan dan ook weer lang mee) Benzine. Grote verschillen door het jaar heen meestal een volle tank per maand ongeveer. Maar als we naar mijn moeder gaan, dan is dat 1 tank in een weekend. En in periodes dat zij extra zorg nodig heeft rij ik wat vaker heen en weer. (Normaal een paar keer per jaar) Dan nog vakanties en uitjes. Daar hebben we een potje voor. Dat potje wordt regelmatig bijgevuld vanuit andere potjes omdat vakanties altijd duurder uitvallen (eenmaal op bestemming hebben we geen zin om over budgetten te denken). De remedie is tegenwoordig het sparen van koopzegels, en die de dag voor de vakantie op te nemen als extra zakgeld Huisdieren gaan van de boodschappenpot. En dierenarts zien we als vaste lasten (jaarlijkse entingen, vlooien en wormenkuur en gezondheidscheck).