Ja! Wij krijgen in de zomerperiode (1 mei- 1 november) 3 weken verlof. Je kan eventueel proberen om de laatste week af te splitsen En dan hopelijk naar een vakantie Maar heel vaak lukt het niet. In de afgelopen 22 jaar gaat het 80% van de tijd goed maar afgelopen jaar dus vakantie in mei die ik niet weg kreeg. Niet naar de zomervakantie. Niet naar de herfstvakantie. Dus dan houdt het op Het is onderdeel van dit werk, niet leuk maar het is wat het is.
Dan blijven de kerst- en voorjaarsvakantie over, wat is daarin mogelijk? Ik ga tenminste uit vab 25 dagen op jaarbasis
Die vallen in de winterperiode die apart wordt ingedeeld. Ook daar is het afhankelijk van in welk tijdvak je valt. Heb je pech dan is het bijvoorbeeld november of half januari. En wij krijgen niet in 1 keer het hele jaar ingedeeld, het is per half jaar. Dus op het moment dat je zomerverlof bekend is, weet je nog niks over het verlof in de winterperiode. Dat komt pas weer een half jaar later. Tja het is niet anders en nogmaals het hoort er bij. Collega’s die het zich kunnen veroorloven nemen soms onbetaald verlof op in de zomervakantie als het niet gelukt is om in die periode vrij te zijn, maar dat kan ik me financieel gezien niet veroorloven
Wij hebben een aantal maanden geleden een extra dag vrij gevraagd voor zoonlief. Omdat oma, na 42 jaar voor de klas te hebben gestaan, met pensioen ging. Alleen wonen opa en oma dus in Engeland en wilden we niet zaterdagochtend vroeg gaan reizen en dan gelijk zaterdagmiddag door naar het feest. En dan zondag al gelijk weer terug naar NL om maandagochtend weer naar school te gaan. Hartstikke vermoeiend, dus de vrijdag vrij gevraagd. Officieel geen reden voor een dag vrij, maar gelukkig had onze directeur er alle begrip voor. Volgens mij ligt het dus echt aan wie je het vraagt...
Voor zoiets speciaals ben ik heel makkelijk. Ik vraag geen vrij, ik meld simpelweg dat ze er niet zijn. Onze zoon is eigenlijk altijd op tijd, die komt misschien 1x per jaar te laat en dan nog max 10 min, ziek is hij weinig. Hij moet wel geregeld naar een dokter of ziekenhuis ivm oren of luchtwegen maar dat plande ik eigenlijk altijd na school. Dus het is niet dat hij al veel miste door andere omstandigheden. Dus toen wij gingen voor ons geregistreerd partnerschap heb ik simpelweg doorgegeven dat hij er die datum niet zou zijn om die reden. Ik kreeg wel een formulier wat ik moest invullen en heb dat ook gedaan maar als ze geen toestemming hadden gegeven had ik ook gezegd dat ik daar ook niet om gevraagd had. Ben heel makkelijk daarin, zeker omdat ik al zoveel rekening hou met schooldagen en uren dan vind ik dat ze ook niet moeilijk moeten doen wanneer er eens iets voorkomt zoals TO heeft.
Ik enk dat het een chaos gaat worden als elke ouder zelf gaat beslissen of een kind wel of niet naar school gaat. Ik vind het niet meer dan normaal dat je eerst toestemming vraagt. Maar nog beter zou zijn als alle scholen 2 a 3 dagen extra vrij zou geven die je zelf kunt inzetten.
Mee eens. Je kunt op je werk toch ook niet gewoon mededelen dat je er niet bent? Moet je ook vrij vragen. Ja of ziek melden maar dat doe je toch ook alleen als je daadwerkelijk ziek bent. Het is ook wat je je kinderen mee wilt geven.... Die laatste zou wel een goed idee zijn, maar dan wel met uitzondering van bepaalde periodes zoals bij toetsen ed.
Elk jaar weer opnieuw? Dat lijkt mij wel erg veel. Dan zal er een groep ouders zijn die dus echt jaarlijks gebruik van zal maken. Andere ouders niet. Dat is op zichzelf geen probleem, maar ik zie daar dus echt niet de noodzaak van. Er is een hele lijst met redenen waarvoor je gewoon een dag vrij kan krijgen voor je kind. En dat is toch voldoende? Dan hoef je toch niet jaarlijks 2/3 dagen te krijgen als kind. Buiten alle vakanties om.
Denk aan andere religieuze feesten dan de Christelijke. Of een dag eerder op vakantie willen. Of vrij op je verjaardag. Of dagje Efteling op een rustig moment. En je hoeft er geen gebruik van te maken en so what als ouders dat wel doen?
Denk dat dat met de betreffende kinderen best wel wat doet. Anderen lekker paar dagen per jaar vrij voor wat dan ook en jouw ouders hebben er geen behoefte aan, dus jij nooit zomaar een dagje vrij. Blij dat het hier op de scholen in elk geval niet bestaat.
Dan zijn steeds dezelfde kinderen weg. Ik vind dat heel scheef. En ik begrijp werkelijk niet als de kinderen 11 weken per jaar vakantie hebben waarom je dan nog een dag eerder moet elk jaar. Elk jaar dezelfde kinderen die er met de kerstviering niet zijn, dezelfde die er met de afsluiting van het schooljaar oid niet zijn.
Nou dit dus ook, er wordt altijd gezegd: wat een ander doet moet die zelf weten, maar we vergeten dat het de ouders zijn die deze keuzes maken en niet de kinderen. Voor een bijzondere verlof dag maakt dat echt niet uit, hoevaak komt dat voor? Maar structureel 2 of 3 x per jaar ga je als kind merken.
Mwah, ik zou het best lekker vinden en ik denk mijn kinderen ook. Mijn oudste is bv. regelmatig ernstig overprikkeld en dan ‘ziek’. Als ze dit soort dagen op die momenten in zou kunnen zetten (al ik 2/3 in haar geval wat weinig, maar dat is een ander verhaal ), dan zou dat best wat lucht geven. Kan me ook voorstellen dat sommige ouders bv. op een rustige dag naar de Efteling gaan dan of de vrijdag of maandag vastplakken aan een weekendje weg buiten de vakantie. Of hun kind een keer een nachtje ergens laten logeren als ze zelf bv. iets voor hun werk hebben, en als dat dan wat verder weg is bv. omdat opa en oma niet in dezelfde stad wonen, dan kan dat ook. Of ze kunnen een keer bij een neefje of nichtje zijn tijdens een andere vakantieregio ofzo. Denk dat er voor veel mensen genoeg redenen zijn waarom een paar flexibele dagen heel fijn zouden zijn.
Ja inderdaad, best storend. Je doet er weinig aan, maar op een gegeven moment valt het klasgenootjes ook wel op. Volgens mij hebben ze zelfs trouwens 12 weken vakantie, 6 zomer, 2 kerst, 2 mei, 1 voorjaar, 1 herfst. Daarnaast nog meerdere studiedagen. En dan is het nog niet genoeg nee ...
Tja zo zijn er altijd redenen te bedenken waarom het makkelijk zou zijn, goed uitkomen of eigenlijk heel ideaal zou zijn. Er zijn voor kinderen 12 weken vakantie en ik vind dat je daar dus gewoon je uitjes in kunt doen, je weekendjes weg etc. En er zijn bij de meeste scholen ook nog studiedagen. De perfecte dagen om op een rustig moment naar de Efteling te kunnen gaan. Daar hoef je mi niet nog 2/3 extra dagen aan elk kind te gaan geven.
Ik vind het niet aan mij om te bepalen wat voor een ander nodig, laat staan het beste is. Dat laat ik graag aan de ander over. Het maakt mij namelijk niet uit, wel of geen 2/3 dagen extra. (Mijn kinderen zitten overigens al jarenlang op verschillende scholen, studiedagen vallen dus nooit gelijk. Maar ik hoef niet op een dergelijke dag naar de Efteling, dus dat scheelt. )
Maar dan wordt het toch nog veel willekeuriger? Mag je dan 2x te laat komen of maximaal 3 dagen ziek zijn? En moet je dan allemaal achten of hoger halen, of zijn zesjes ook goed genoeg om 2 dagen vrij te krijgen? En als je wel achter loopt, mag je die ene dag verlof dan ook niet meer opnemen? Het is heel belangrijk dat mensen zelfstandig na blijven denken. Maar als maatschappij hebben we een leerplicht afgesproken, niet een leer-wanneer-het-je-uitkomt. Dus als dit de regel is, dan is dat de regel. Als we het daar massaal niet mee eens zijn (wat ik me best iets bij voor kan stellen) moeten we de regel veranderen. Maar er is nu een duidelijke lijst met wanneer wel of wanneer niet. Zal me er vast niet populair mee maken, maar om ongelijkheid te voorkomen zou dat van mij best strenger gecontroleerd mogen worden.