Het grote bak topic

Discussie in 'De lounge' gestart door Mamafiets, 14 jan 2024.

  1. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.182
    6.580
    113
    Heeft je broodbakmachine ook een kneedstand?

    Anders helpt het om na kort kneden een half uur te wachten. Dan gaat zich al een glutenstructuur vormen en hoef je niet zo lang meer te kneden.

    Maar 15 min kneden, het is echt topsport dat broodbakken!
     
  2. ZsaZsa

    ZsaZsa Fanatiek lid

    10 mei 2019
    2.002
    1.834
    113
    Vrouw
    Goed gekeurd door vriend morgen mee naar kantoor
     

    Bijgevoegde bestanden:

    NiVa0230, owly en Zxcvb vinden dit leuk.
  3. Paardenbloem

    Paardenbloem Bekend lid

    31 mei 2022
    765
    1.251
    93
    Vrouw
    Dit is wat ik vandaag (sloffenbodems gisteren al) gebakken heb voor de verjaardag van mijn man morgenavond.
    Het ziet er best leuk uit alleen de appeltaart is wat nat van de binnenkant (had wel paneermeel op de bodem:$) en de sloffen iets aan de harde kant.

    De sloffen zou ik de volgende keer 5 min korter bakken.
    Ik heb voor de appeltaart het recept van Laura’s bakery gebruikt. Als iemand nog tips heeft hoe ik die nattigheid de volgende keer kan voorkomen (behalve paneermeel op de bodem dan)?
    IMG_2220.jpeg IMG_2201.jpeg IMG_2200.jpeg IMG_2185.jpeg IMG_2184.jpeg
     
    NiVa0230, Huismuisie, owly en 2 anderen vinden dit leuk.
  4. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.270
    25.739
    113
    De appel omscheppen met wat custardpoeder helpt goed en is ook lekker!
    Ik doe eigenlijk nooit paneermeel op de bodem, maar gebruik dus alleen die custardpoeder.
     
    Zuul, Paardenbloem en Roanna vinden dit leuk.
  5. Paardenbloem

    Paardenbloem Bekend lid

    31 mei 2022
    765
    1.251
    93
    Vrouw
    Dankje. Ga ik dat eens proberen de volgende keer. Komt er dan niet een duidelijke vla/pudding smaak aan?
    Mijn man houdt niet van room/vla etc. ;)
     
  6. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.270
    25.739
    113
    Nee helemaal niet. Geeft eerder wat vanillesmaak nog. Maar eigenlijk is ook dat niet echt merkbaar.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  7. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.041
    14.721
    113
    Vrouw
    Dat doe ik ook en ik zet de oven het laatste kwartier op alleen onderwarmte. Dat voorkomt dat de bovenkant te donker wordt en de bodem juist even extra gaart.

    En soms kruimel ik over de bodem een handvol speculaasjes of kruidnoten. Dat is ook erg lekker.
     
    Adje vindt dit leuk.
  8. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.041
    14.721
    113
    Vrouw
    Ik vind van niet. En bijkomend voordeel vind ik dat het de appel ook wat aan elkaar bind. De punten blijven dan mooier punt na het aansnijden.
     
    Adje en Paardenbloem vinden dit leuk.
  9. Angeliquek

    Angeliquek Actief lid

    24 mei 2011
    161
    58
    28
    NULL
    NULL
    Wat Adje zegt. Wat hier ook helpt is wat spijs op de taartbodem. Half pakje aangemaakt met een half eitje. Op deze manier bakt hij bij mij altijd mooi droog.
     
    Adje, Zxcvb en Paardenbloem vinden dit leuk.
  10. Paardenbloem

    Paardenbloem Bekend lid

    31 mei 2022
    765
    1.251
    93
    Vrouw
    H
    Hoeveel gram custardpoeder gebruik je ongeveer per taart?
     
  11. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.041
    14.721
    113
    Vrouw
    Eh goeie vraag. Ik bak altijd een hoge appeltaart. Grote springvorm (volgens mij 26 cm) daar gaat volgens mij zo'n 1,5/2 kilo appels in. En daar gooi ik wat eetlepels custard poeder doorheen. Gewoon op het gevoel. Geen idee hoeveel het weegt. Maar ik denk een stuk of 3 volle eetlepels.

    Misschien heeft @Adje wel juiste hoeveelheid.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  12. Angeliquek

    Angeliquek Actief lid

    24 mei 2011
    161
    58
    28
    NULL
    NULL
    Ik doe ook altijd 3 eetlepels ongeveer :)
     
    Paardenbloem en Zxcvb vinden dit leuk.
  13. Paardenbloem

    Paardenbloem Bekend lid

    31 mei 2022
    765
    1.251
    93
    Vrouw
    Dank dames, dan heb ik in elk geval een richtlijn :)
    Ik ga denk ik zo toch nog even een nieuwe poging doen voor vanavond. Heb hem net nog aangesneden en hij is wel heel snotterig aan de binnenkant:(
     
  14. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.041
    14.721
    113
    Vrouw
    Ah dat is altijd zo balen hè. Denk je een mooie appeltaart te hebben en dan met aansnijden heb je dit.

    Het recept dat ik gebruik heb ik ooit eens van internet geplukt. Geen idee meer waar.
     
  15. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.323
    10.288
    113
    Heb gelijk even mijn boek gepakt.

    Ik heb het Nederlands bakboek en die appeltaart is altijd verrukkelijk. Net als de appelkruimel (mijn favoriet)

    Geen paneermeel.

    Taart 24 cm
    Voor de vulling 4 grote goudreinetten
    Sap citroen
    75 gr suiker
    50 gr rozijnen
    50 gr krenten
    1 1/2 tl kaneel
    2 eetlepels maïzena

    Overigens laten wij de rozijnen en krenten wel en gooien we er een extra appel in.

    Maar dan heb je een richtlijn voor de maizena:)
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  16. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.182
    6.580
    113
    Ik snap wat je bedoelt met een vla'rige smaak. Mijn jongste proeft dat ook, het gaat dan niet per se om de smaak, maar meer om de structuur van een papje. Je kunt ook aardappelzetmeel gebruiken.

    Rozijnen nemen veel vocht op. Ik zou ze dan juist niet laten wellen of anders 'winddroog' maken: wellen en dan overnacht laten drogen op keukenpapier. Ze nemen op deze manier ook vocht uit de appels op.

    Misschien ook appels iets groter snijden?
     
  17. Paardenbloem

    Paardenbloem Bekend lid

    31 mei 2022
    765
    1.251
    93
    Vrouw
    Ik denk inderdaad dat ik de rozijnen niet ga wellen. In het recept van gisteren zaten helemaal geen rozijnen.
    En ik had de appels in best wel dunne plakjes gesneden ipv blokjes.
    Ik denk dat die 2 dingen ook niet echt meegewerkt hebben. De vorige keer met een pak Koopmans was ie perfect :o:
     
  18. Paardenbloem

    Paardenbloem Bekend lid

    31 mei 2022
    765
    1.251
    93
    Vrouw
    Ja inderdaad balen! Maarja ik ben dan ook wel zo koppig dat ik er vanavond toch 1 zelf gebakken wil hebben (een goed gelukte dan):D
    Mijn man snapt niet dat ik er vandaag niet 1 bij de bakker haal.
     
  19. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.041
    14.721
    113
    Vrouw
    Ik snap je hoor, je wilt gewoon een goede hebben voor de visite.

    En wbt een appeltaart van de bakker.... Ik heb nog nooit een echt lekkere punt appeltaart van een bakker op:oops:
     
  20. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.182
    6.580
    113
    De bakker moet ervoor zorgen dat ook op langere termijn het deeg niet zompig wordt. En de appel bovenop niet verkleurd. Zit altijd zo'n vies gelei-laagje op.
     
    Zxcvb vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina