Bijzonder dat een ei milieuvriendelijker is dan noten en tofu! Dat maakt me wel minder schuldig over het feit dat de kinderen dat zo vaak (willen) eten.
Ik heb gisteren trouwens iets gedaan dat best wel tegen mijn principes ingaat: een fles wasverzachter gekocht. Helaas stinken de shirts van H de afgelopen tijd zo vreselijk dat het er nog amper uitgaat met alleen wasmiddel. Ze draagt iedere dag een schoon shirt/trui, soms zelfs meerdere per dag i.v.m zweten. Heb zoveel geprobeerd: voorweken, okselplekken op de shirts insmeren met groene zeep en afwasmiddel en baksoda (afzonderlijk geprobeerd uiteraard), ander wasprogramma, heter wassen, enz. maar niets hielp. Dus uit wanhoop maar eens wasverzachter geprobeerd en tot mijn verbazing werkt het wel! Ik denk dat ik maar gewoon haar shirts opspaar zodat ik alléén die met wasverzachter hoef te wassen. 't Was nog best een gedoe om de minst erge te vinden qua geur. Maar ik heb er één gevonden die op de witte Robijn lijkt en die vind ik redelijk ok. Heb namelijk geen zin dat heel het huis naar wasverzachter gaat stinken. Het enige dat ik niet heb geprobeerd is overstappen naar een sterker ruikend wasmiddel, dat had wellicht ook wel gewerkt. Maar dat soort wasmiddelen (Ariël e.d) zijn erg duur hier dus dan houd ik het toch liever bij m'n oude wasmiddel (waar ik trouwens nog van had, dus die moest sowieso eerst op).
Roombeter is een grote marketingtruc. Ik heb vorig weekend cupcakes met olie en zonder eieren gemaakt. Eerlijk? Ik vond het helemaal niets. Ik geef best veel vegan een kans, maar helaas, dit wordt het hem niet.
Misschien ligt het aan het recept? Cupcakes maak ik nooit, dus geen idee in hoeverre dat anders smaakt dan gewone cake. Ik moet zeggen dat ik in de meeste cakes wel gewoon eieren gebruik, dus vegan zijn ze niet. Alleen die specifieke cake dus wel. Ik denk dat het bij bakken vooral een kwestie is van veel uitproberen. Dit is "onze" vegan cake, zit een beetje tussen cake en brownies in.
Komt er ook een gratineerlaagje op dan? Zo'n bruin korstje? Moet zeggen dat mijn ervaring al weer zeker 2 a 3 jaar oud is, dus die producten worden natuurlijk ook continu doorontwikkeld.
Ik merk trouwens dat ze het vaak hebben over "vegan butter" en vraag me af in hoeverre dat verschilt van gewone margarine? De margarine die wij hebben is namelijk ook plantaardig. Heb er wel eens over gevraagd op IG, maar dan kreeg ik óf geen reactie, of een héél lullige reactie, terwijl het gewoon een oprechte vraag was. Of is het misschien hipper om het gewoon geen margarine te noemen?
Wij houden er ook van! Vooral H eet graag ei, roerei is momenteel haar favoriet. Het is wel een goede manier om vol te blijven zitten op een lange schooldag. Sowieso eten we zo'n 2x per week een eiergerecht als avondmaaltijd als vleesvervanger.
Nou, maandag hoorde ik bij de Keuringsdienst van Waren dat er in een bakje groene pesto ook gelatine zit, dus het niet niet vegan. Ik weet niet wat ze in margarine stoppen. In kaas zit ook stremsel dat uit de maag van kalveren komt. Maar mee eens: vegan klinkt natuurlijk veel hipper. Maar aan de andere kant: de anti-vegans zullen misschien juist deze producten kunnen laten staan als er een labeltje vega(n) op zit. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar in ieder geval bij de AH zie je op de verpakking een logo. En ze hebben ook een 'terra'-lijn, dus volledig plantaardig. Daar hoor ik ook mensen over klagen. Dat ze de pindakaas uit die lijn ineens niet meer hoeven, puur vanwege die naam, want het product zelf is niet veranderd natuurlijk.
Ja, dit heb ik me ook wel eens afgevraagd! Mijn vrouw maakt heerlijke vegan brownies. Ik gok dit recept: https://www.laurasbakery.nl/vegan-brownies/
Doet me denken aan een filmpje dat ik zag waarin tegen een willekeurige vrouw met boodschappenkarretje werd gezegd: wist u dat alles hiervan halal is? Mevrouw schrok zich rot, want dat hoefde ze niet hoor! Maar wat er zoal in het karretje zat: broccoli, suiker, melk, mineraalwater, ketchup, rijst, chips... Dus ja, ik kan me inderdaad voorstellen dat zo'n label mensen afschrikt. Dat zijn echter vaak niet de meest snuggere mensen en types die graag willen schoppen tegen alles waartegen te schoppen valt. Dus ook tegen vega(n).
Laura's recepten zijn vaak goede! Dit is trouwens hoe ik mijn vegan chocoladecake maak: 400 gram bloem Halve cup/125 ml cacao (geen idee hoeveel gram dat is) 2 teaspoons baksoda 1 teaspoon zout 2 cups suiker 3/4 cup olie 2 cups water 2 tablespoons azijn of citroensap Alle droge ingrediënten mengen (de cacao zeef ik ivm klontjes). Daarna de vochtige ingrediënten toevoegen; goed mixen met een garde. Ik bak deze cake in een grote ronde ovenschaal, het is best een grote, dus kan op zich ook gehalveerd worden. Bakken in een voorverwarmde oven op 150° voor een uur, maar dat kan per oven verschillen. De tablespoons/teaspoons/cups zijn van die specifieke maatschepjes die vaak voor Amerikaanse recepten worden gebruikt. Dus geen gewone eetlepels. Dit was ook een Amerikaans recept, dus vandaar.
Mijn cupcakes leken op dit recept, maar dan zonder cacao. Ik denk dat cacao veel van de bijzondere (ahum) smaak kan verbloemen. Dus ik denk dat het ook ligt aan de andere ingredienten. Ik had vanillecupcakes. Ik had er niet zoveel vanille-aroma in gedaan, omdat ik dat niet lekker vind. Maar nu had het denk ik wel gemoeten
Is het dan slecht om vlees en zuivel te mengen? Er zijn zoveel gerechten waar een scheut room doorheen gaat, sauzen etc als je naar pasta kijkt bijvoorbeeld, en daar zit dan vaak gehakt in. Ik gebruik het vooral in soepen trouwens, creme fraiche. Zure room gemengd met kruiden komt bij de tortilla's of bij groentesnacks als dip. Melk door de lasagnesaus (maar die is vega hier) etc etc. Gisteren net 'geleerd' dat de Joden inderdaad geen vlees en zuivel mengen dus ik snap dan de opvatting dat mensen denken dat je kosher eet. Ik snap alleen de reden niet voor het niet mengen van vlees en zuivel ??
Ik ook! Gek op plantaardige kookroom - zuivel kookroom koop ik niet meer. Maar dus wel creme fraiche en zure room... Is daar ook een alternatief voor te vinden?
Jumbo heeft 'plantaardige rasp' van eigen merk die én goedkoper is dan geraspte kaas, én niet onderdoet qua smaak. Niemand hier heeft door dat het plantaardig is tot ze het zakje eens goed bekijken. Laatst had ik een ander merk ivm aanbieding vegan kaas, maar dat is (helaas - geen voorstander van) zo de prullenbak in gegaan want was niet te eten. Violife ofzo? Ik ging er van kokhalzen dus dat was geen succes.