Hier is het altijd letterlijk de cito score. Werkhouding etc zou leuk zijn, maar wordt niet naar gekeken.
Dat verschilt per school. We hebben hier meerdere scholen bekeken en allemaal dubbele brugklassen, waarbij in de H/V klas wordt lesgegeven op Havo niveau. Voor uitstroom naar VWO moet je dan gemiddeld minimaal (bijv.) een 7,5 staan. Dus dat is iets wat je echt op de school zelf zou moeten navragen.
Stukken beter dan voor alle vakken een 8 moeten staan. Dat is praktisch onhaalbaar, waardoor maar een minimaal percentage leerlingen nog de optie krijgt om door te stromen.
Het verschilt echt per school. De school hier in de buurt zegt op beide niveau’s les te geven maar je moet een 7,5 staan om naar het hoogste niveau door te mogen. De school waar mijn dochter naar toe wil geeft op het hoogste niveau les (havo in de mavo/havo brugklas) maar met een enkel VMBO T advies kom je daar niet in, dan ga je naar de mavo klas. Ze geven in die brugklas na de kerstvakantie aan de leerlingen die veel onvoldoendes staan ook een mavo-cijfer. Zodat het niet zo demotiverend is als de havo niet haalbaar is.
De manier van werken (of dat nou lesgeven op het lage of hoge niveau van de twee is) zal ongetwijfeld een weloverwogen besluit van de school zijn. Zij zijn er ook niet bij gebaat als teveel kinderen het hoge niveau dan niet kunnen halen, zij willen natuurlijk ook niet onder het landelijk gemiddelde uitkomen. Wat ik hier wel veel zie is dat het veel dubbele brugklassen zijn, maar dat er vaak wel een aparte VWO brugklas is.
Ik krijg net bericht van school dat de doorstroomtoets binnen is en de kinderen de scores vandaag meekrijgen. Het advies kan alleen worden bijgesteld als de uitslag van de doorstroomtoets hoger is dan het voorlopige advies en zelfs dan gaan ze kijken of ze het omhoog bijstellen of niet. Niks aan werkhouding nemen ze mee en kijken ook niet naar de groei die de afgelopen tijd gemaakt is. Bizar vind ik het. Wettelijk mogen ze het advies niet eens lager geven dan de doorstroomtoets maar zij overwegen het weer wel
Dat doen ze hier als er genoeg aanmeldingen zijn met een enkel vwo advies. Bij zoon waren er niet genoeg, dus officieel was dat een havo/vwo klas met les op vwo niveau. Bij dochter waren dat er wel genoeg en was het een officiële vwo klas.
Ook zo'n lekkere basisschool dus. Hier wordt ook echt alleen maar naar cito uitslagen gekeken en liefst dan zo laag mogelijk. Niet kijken naar werkhouding, mogelijkheden, alleen maar naar die 2 moment opnames per jaar.
Ik geef geen 100% garantie, maar volgens mij heb ik van de week gelezen dat ze verplicht zijn het advies naar boven aan te passen als de doorstroomtoets hoger uitvalt.
Dat mag wettelijk wel hoor als het in overleg is met de ouders, maar als ouders het advies dat voortkomt uit de doorstroomtoets willen handhaven, mag dat ook.
Ik wordt er zo boos van. Ze hebben zo ontzettend veel steken laten vallen. Mijn dochter kwam daar eind groep 6 op school. Eerder zat ze op het fulltime hb onderwijs maar daar zaten zoveel kinderen met fors probleemgedrag dat ze daar niet fijn meer zat. Toen ging ze naar deze school met gepersonaliseerd onderwijs. De rapporten zijn vaag en ik kreeg, bleek achteraf, verkeerde citoscores in het rapport. Nou heeft er thuis een heleboel gespeeld met haar zus waardoor ik ook echt wel steken heb laten vallen want ik dacht dat alles wel goed ging op school maar ik had me daar veel eerder mee moeten bemoeien. Midden groep 7 vroeg ik naar een indicatie voor een advies maar daar had de juf totáál nog niet over nagedacht. En eind groep 7 kreeg ze ineens een basis/kader advies. De juf vond dat ik haar te hoog inschatte, ze had blijkbaar nog nooit in het dossier gekeken. Dochter had enorm veel hiaten opgebouwd. Echt, geen idee wat ze wél met het kind hebben gedaan. Maar toen kwam er in groep 8 dan toch een opp om de hiaten weg te werken. En ze is flink gegroeid en nog flink blijven groeien na de b8 Cito. Dus ik verwacht weer een flinke groei maar ik ben bang dat spelling de score naar beneden gaat halen. Want ze hebben haar groep 7 spelling laten overslaan. En die cito kelderde toen naar beneden van een II/III naar een V- Ze is nog bezig dat in te halen. En ik vind dat ze daar dan rekening mee mogen houden. Maar de gemiddelde cito score is op deze school blijkbaar echt alles. Best tegenstrijdig voor een school die het niet eens nodig vond ouders op de hoogte te houden van de juiste cito scores.
Ze komt van hb onderwijs en dan is eerste advies basis/kader? Dan gaat er idd ergens iets flink mis zou je denken. We hadden hier ook jaren eerder weg moeten gaan, maar ja, in het dorp, vriendjes etc, dus dat doe je ook niet gelijk. Uiteindelijk komen de meeste kinderen gelukkig wel op het niveau terecht waar ze horen en hier op de middelbare school wordt gelukkig vrij makkelijk opgestroomd. Vriendin van mij dochter is van 2tl naar 3 vwo gegaan, dus ook al is het advies lager dan gehoopt, of niet passend bij het kind, ze kunnen nog een heleboel kanten op. Is het niet nu, dan later nog wel gelukkig. Bij mijn oudste hebben we vanaf groep 3 aangegeven dat hij zich verveelde en was nooit zo volgens hun. In groep 6 ging het helemaal mis en mocht hij ineens een klas overslaan, als hij wel in zijn eentje alle achterstand wist in te halen (let op, zonder begeleiding). Niet gedaan uiteraard. Nog ruim 2 jaar drama, thuis en op school. Toen hij naar de middelbare school ging had ik een ander kind. Ineens uitdaging en hij was zoveel gelukkiger. Ze kijken alleen maar naar scores en niet naar kinderen hier.
Ja je zou je als school toch op zijn minst een kléin beetje moeten schamen als je zonder enkele interventie bij een leerling met deze achtergrond met zo’n advies op de proppen komt? Ik hoop maar dat opstromen lukt vanaf de mavo klas. Als ze daar op haar plek zit is het zeker ook prima hoor, maar ik ben gewoon bang dat ze zich gaat vervelen en ze past zich ook erg aan aan wat er van haar verwacht wordt. Dat hebben we op deze school ook wel gezien.
Ik kreeg van de ib-er een bericht terug dat ze al rekening hebben gehouden met werkhouding. Maar dat is niet wat ze naar mij hebben gecommuniceerd. Ze liet met de grafiekjes zien dat ze nu op G/T zit. Dat was na de b8 in november. Ze noemde dat een pré-advies. Ze hebben in januari niet eens meer een voorlopig advies gekregen.
Wat raar, hier hebben de kinderen ergens in januari het advies gekregen. Ook om alle druk weg te halen bij de doorstroom toets. Was uitgebreid gesprek, ook met onderbouwing van de leerkrachten, ze kijken naar hoe het kind het doet op school, nemen ze het hele plaatje in mee. Ook kijken ze naar de halfjaarlijkse toetsen, die laten ook een bepaald beeld zien. Daarnaast was nog de NSCCT afgenomen, zat er ook bij. Uitslag doorstroom toets was: Uitslag lager, advies blijft ongewijzigd Uitslag hoger, dan kan het in overleg aangepast worden, er volgt in elk geval een gesprek.
Ja elke school doet dat anders volgens mij. Hier: Groep 7 in feb voorlopig advies. Groep 8 dec voorlopig advies Groep 8 na doorstroomtoets definitief advies. De doorstroomtoets kan enkel voor evt hoger advies zorgen, het gaat niet meer "naar beneden". In groep 6 wordt de NSCCT afgenomen en die telt ook mee. (En uiteraard werkhouding en gewone toetsen en toetsen van het LVS)