Oh hier eet eigenlijk iedereen wel 2 eieren per dag. Vaker wel dan niet zelfs. Vind dat zelf geen probleem. Ik raad het altijd aan. Zit je lekker lang vol door, veel proteine en vitamines, dus zie het probleem niet.
Tja zal niet beweren dat het goedkoop is haha, maar hier gaan idd zo'n 4, soms 5 dozen eieren er doorheen in een week.
Dat bedacht ik me idd later na een opmerking van iemand hier. Ik denk idd niet dat ze weg zou gaan, ze zou zeggen: prima joh, ga ik toch niet.
O nou eerlijk gezegd zou ik een dagelijks omelet van 2 of 3 eieren met ham en kaas prima vinden als vulling. Beter dan niets eten of alleen maar snoep.
Dochter hier ook idd. En ze is pas 6. Maar die zou het een perfecte manier vinden om niet meer naar school te hoeven.
Precies. Als je dat eet zit je goed vol voor een paar uur, waardoor er ook minder behoefte is aan onnodig gesnack.
Als jij uit mijn bericht begrijpt dat ik "tegen heug en meug" vanalles bij mijn kinderen naar binnen prop dan begrijp je het toch verkeerd. Juist omdat we meegeven wat gezond is en waar je zelf profijt van hebt, maken ze daarin vaak juist wel de keuze om dat te volgen. Ik laat ze heus ook wel ervaren wat er gebeurt als je te weinig eet. Maar gezonde gewoontes aanleren vind ik wel bij opvoeden horen. Daarin mogen kinderen naarmate ze ouder worden steeds meer zelf keuzes maken, maar wel binnen grenzen. En omdat we ze opgevoed hebben met wat verstandig en gezond is, maken ze meestal ook verstandige en gezonde keuzes. Andersom neem ik aan dat ze ook niet onbeperkt snoep en chips mogen eten? Of maak je dan wel een strijd van eten?
Grappige is dus dat mijn kinderen ook prima gezonde keuzes kunnen maken precies door wat wij ze leren. Zo eet mijn middelste dochter regelmatig maaltijdsalades als ze ook pizza mag eten. En maakt ze smoothies als ze ook gerust koek mag pakken. Mijn oudste woont in Amerika waar het in de wijk waar zij woont gewoon niet gebruikelijk is om zelf te koken. Rijke mensen halen take out en gaan uiteten. Of ze trekken een magnetronmaaltijd uit de kast en zij kookt daar dus wel gewoon. Dus lijkt mij allemaal prima los te lopen. En nee ik maak ook geen strijd van zoetigheden of chips. Is ook gewoon niet nodig als je ze gezond gedrag leert. Dat kan dus prima zonder strijd of consequentie. Ik leer mijn kinderen dat wat gezond is ze meer van kunnen eten dan wat ongezond is ze beter niet onbeperkt kunnen eten. Maar dat een uitspatting ook best een keer kan, dat hoort voor ons nl bij genieten van eten en het leven. Dus als mijn zoon een dag wat meer snoepjes wil op dan mag dat hier inderdaad gewoon, de volgende dag eet hij net zo lief een fruitsalade en vraagt hij niet eens om snoep. Gewoon zo, zonder strijd. Dus dat is dan de misvatting die bij jou zit.
Het grappige is dat we kennelijk meer hetzelfde doen dan we dachten... Want dit verhaal had ik ook kunnen typen (behalve dat ik geen kind in Amerika heb wonen dan), nou ja het tweede gedeelte van de tekst.
Maar denk je dan dat alle ouders waarvan hun pubers niet ontbijten ze dat niet aangeleerd hebben? Volgens mij leert het overgrote deel van de kinderen ontbijten. Maar toch ontbijt het overgrote deel van de pubers niet. En jij zei: ontbijten moet hier en anders hangen er bepaalde consequenties aan. Ik ben dan benieuwd wat die zijn als jouw pubers 1 van de velen is die dus niet meer ontbijten.
Sowieso gaat gezond eten voor de lekkere snacks. Dus geen fatsoenlijk ontbijt of je lunch niet op is ook geen koekjes of snoep. Verder zou ik bij een puber denken aan een stop op zakgeld oid zodat ze ook niet iets kunnen kopen maar uiteindleijk weer gaan kiezen voor het gratis voer van thuis. Verder doen onze kinderen veel aan sport waarvoor wij veel moeten taxien en sowieso veel tijd kwijt zijn. Doen we met heel veel liefde, maar we verwachten wel enige medewerking terug dus daar vallen wel wat consequenties te bedenken.
Maar waarom zou je zover willen gaan? Ik vind dat niet bepaald "consequenties hebben", maar dat valt voor mij onder chantage of dwang. Consequentie is een direct gevolg, niet ontbijten, dan krijg je (misschien) honger. Punt. Niet meer, niet minder. Sporten en zakgeld is hier onvoorwaardelijk, dus ik zou daar nooit mee dreigen. Vind dat een beetje lijken alsof je het met een goed gesprek niet op kunt lossen. Edit: buiten dat, mijn puber werkt en verdient rond de 200 per maand. Kan hij sowieso nog genoeg snacks van kopen als hij dat zou willen.
Ik vind dit wel ver gaan voor een consequentie. Daarnaast heb je dit uitgangspunt voor de gezondheid zeg je. Om dan sporten te gaan ontzeggen vind ik ook niet een heel logische consequentie.
Wie zegt dan dat we dat niet met een gesprek oplossen? Ik ga er namelijk vanuit dat al die consequenties helemaal niet nodig zijn en dat we het inderdaad op kunnen lossen door erover te praten en uit te leggen hoe en waarom. Zakgeld vind ik niet iets wat onvoorwaardelijk hoeft te zijn. Je kunt daar best afspraken over maken en natuurlijk mag er een vrij te besteden gedeelte zijn. Maar dat is niet hetzelfde als onvoorwaardelijk. Ze gaan niet onbeperkt geld krijgen terwijl ze er voor de rest een potje van maken. Dat heeft niks te maken met dreigen, dat is gewoon normaal en respectvol met elkaar omgaan. Als ze zelf verdienen is het anders. Maar ik ken geen 12 jarige die 200 euro per maand verdient.
Tja daar denken we gewoon anders over. Zakgeld krijgen ze, ondanks gedrag. Altijd en zonder voorwaarden. Het is geen baantje waar ze wat voor hoeven doen en valt voor mij gewoon onder dagelijkse behoeftes.
Daar verschillen we dan inderdaad van mening over. Dagelijkse behoeftes (die geld kosten) zijn eten en drinken, voldoende en geschikte kleding en mogelijkheid om naar school en sport te komen. Hebben ze geen zakgeld voor nodig.