Ja dat hebben wij ook gedaan. Indrukwekkend verhaal @MadeInUSA Ik las in de krant dat koortsstuipen en longontsteking in 10 tot 20% van de gevallen voorkomt. Aangezien oudste gevoelig is voor longontstekingen en jongste zo'n tien koortsstuipen gehad heeft waarbij ze 2x op de ic belandde ben ik nu erg blij dat ze gevaccineerd zijn.
Mag ik vragen waarom sommige van jullie kiezen voor een aangepast vaccinatieschema? Is dat om het risico te verminderen, iom met de cb-arts? Of puur een gevoel?
zo mee eens, zie de topic over de verkiezingen maar eens. Blijkbaar is dit wel de gebruikelijke gang van zaken. Niet meegaan in de stroom = dom en nee… mijn kinderen zijn wel gevaccineerd.
Hier ook iet wat aan gepast, niks schokkends hoor. Ik sta 100% achter het rijksvaccinatie programma, maar ik vond die dubbele prikken geen goed idee. Dus wij hebben maar 1 prik per keer gedaan. Dat was dus op ons gevoel icm wat we erover opgezocht hadden en in overleg met de huisarts.
En dan ben ik weer benieuwd welke artikelen Ik ben zelf wat sceptisch wat betreft eigen schema's. als steeds meer ouders dit doen, dan is er kans op een zichzelf versterkend effect waardoor dit uiteindelijk een standaard kan gaan worden. Kinderen worden later gevaccineerd met daarbij behorende risico's van een langere tijd van onbeschermdheid. Aan de ene kant snap ik dat het cb hierin meegaat, want anders hebben ze kans dat een kind helemaal niet gevaccineerd wordt, maar aan de nadere kant lijkt het me ook wel goed dat er gesprekken worden gevoerd met de ouders. Zoals je merkt, heb ik best grote moeite met het niet volgen van de protocollen gebaseerd op wetenschap en jarenlange ervaring.
Hier is het schema per kind op maat gemaakt: Kind 1: heeft langer tussen de herhalingen gezeten (zolang als veilig en verantwoord kon volgens het CB) vanwege 5 maanden constante oorontstekingen etc. Daardoor de herhaling van 11 maanden gegeven met 18 maanden en de BMR met 12 maanden Kind 2: heeft normale schema gevolgd, maar vanwege corona zat er langer dan normaal tussen Kind 3: Is allergisch voor de DKTP dus heeft er langer tussne gezeten en is door het ziekenhuis afgerond. BMR met 14 mnd gehad. Kind 4: Had opname RS en daarmee alle vaccinaties verlaat zover als kon, daardoor BMR naar voren gehaald (die krijgt ze straks met 12 maanden) en de laatste herhaling DKTP met 18 maanden. Ik ben groot voorstander van het rvp. Maar de dubbele prikken zijn heel heftig en prikken bij zieke en verkouden kindjes ook. Ik zou echt meer pleiten voor schema op maat. wat heeft een kind wanneer nodig, er is genoeg wetenschappelijk bewijs, dat je vaccinaties veilig kan vertragen, uit elkaar kan halen of langer er tussen kan laten.
Maar dit klopt dus niet. Het RVP programma is een combinatie van makkelijk te plannen qua herhalingen. Je kan daar heel prima en veilig in schuiven. Dus geen bijbehorende risico's en langere tijd van onbeschermdheid. Het zou juist de standaard moeten worden, dat er meer naar het kind gekeken wordt. Tuurlijk had ik kunnen zeggen, prik die herhaling dktp er maar in, 1 dag na mijn baby uit het ziekenhuis kwam met RS, want ja, kind was beter. Maar zelfs de arts zei toen, lijkt me niet slim, geef een lijf eerst te kans om fatsoenlijk te herstellen. En een verkouden kind prikken: alleen wanneer de noodzaak hoog is, die 5 maanden herhaling kan je heel veilig, wetenschappelijk bewezen, uitstellen naar zeker 9 maanden, dus waarom zou je dan met 5 maanden een verkouden kind prikken? Ik zou dat gewoon niet doen. Kind is al ziek, lagere weerstand en dan een vaccinatie, is gewoon, hoe dan ook heftig. BMR daarin tegen, en pneu, die zou ik wel weer prikken bij verkoudheid, want hogere risico's. Het lastige van 1 standaard en een vast protocol is, is dat het voor een gedeelte niet werkt. Bij heel veel is dat zo. Het werkt prima voor zeg (uit mijn duim) 70% van de tijd, en die andere 30% moet je maatwerk doen. En dat is overal in de zorg. Protocollen zijn fijn, goed, een fijne richtlijn. Maar het halsstarrige vasthouden aan een protocol en niet meer kijken wie er voor je zit, vind ik een zorgelijke zaak. Dus juist goed dat CB mee denken met ouders en schema's. En zo een arts moet prima de risico's kunnen uitleggen, wanneer ze er zijn. Maar het bang maken is gewoon niet effectief.
Dat ze rekening houden met de gesteldheid van een kind (als in: niet ziek, of zwakke gezondheid, of herstellende) dat is niet meer dan logisch. Mijn kinderen hebben laatst HPV en meningokokken vaccinaties gehad en in de gezondheidsverklaring zijn dat ook altijd vragen. Daar houden ze ook rekening mee. Maar een gezond kind niet 2 prikken tegelijk geven, levert toch meer risico's op, want langer onbeschermd. Of een uitgesteld schema, dus niet starten op de adviesleeftijd. Als steeds meer ouders dat gaan doen (want puur op het gevoel afgaand is zo'n prik bij 8 weken natuurlijk helemaal niet leuk om te zien), dan levert dat wel meer risico op voor de maatschappij.
Maar in de meeste gevallen prikken ze al bij 12 weken, omdat je nu al zelf de dktp haalt. En waarom geven ze met 8 weken in andere gevallen niet alleen kinkhoest: dat is te duur. Dat is namelijk de enige reden dat een kind met 8 weken die prik krijgt. Kinkhoest. Voor de rest is het nog niet nodig. Snap je, er is meer dan alleen het protocol. En er zijn meer redenen waarom dingen niet gedaan worden dan alleen bescherming en risico's.
Nee joh, het is ook practisch he? Ze hebben gekeken wat verantwoord is om tegelijk te kunnen doen en zodat ook niet elk kind elke week naar het cb hoeft. Ik heb er naar gezocht, maar nergens is wetenschappelijk bewijs te vinden dat losse prikken mindere bescherming geven. Sterker nog het rivm geeft zelf ook aan dat het puur practisch is.
Ik bedacht me nog wel dat ze juist van de bmr-vaccinatie ook een koortsstuip gehad heeft. Aan sommige dingen valt niet te ontkomen... Wij hebben de laatste vaccinatie bij de jongste nog niet gehaald. We waren helemaal klaar met al die koortsstuipen en ziekenhuisbezoeken. Maar we gaan 'm wel nog geven bij het eerste GGD-bezoek weer.
Je kan sowieso altijd aan elke cb arts vragen om mee te denken over een aangepast vaccinatie schema, dit doen zij graag! Omdat er hier in de buurt toendertijd een meningokokken uitbraak was, hebben mijn kinderen de nimenrix toendertijd vervroegd gekregen. Dit kon toendertijd niet via het cb, dus op eigen kosten via de huisarts gedaan. Nu mijn oudste bijna 14 is, heeft hij zojuist pas de oproep voor de nimenrix via het rvp binnen gekregen. Deze gaat hij ook gewoon halen. Mijn beide kinderen kregen de hpv oproep binnen in het jaar dat ze 10 werden. Aangezien de onderzoeken voor het effect hiervan toen nog liepen (en lopen, afgelopen februari een nieuwe inclusie ronde voor het onderzoek voor bijwerkingen van de hpv vaccinatie opgezet door het lareb), vond ik dat te vroeg. Mijn kinderen krijgen de hpv vaccinatie dus pas op een latere leeftijd. Daarnaast komt de Gardasil waarschijnlijk in het rvp, welke tegen meer soorten hpv beschermt dan de huidige vaccinatie. Sowieso kunnen kinderen tot 18 elke vaccinatie die ze gemist hebben via het rvp, gratis inhalen. Hier dus een, gedeeltelijk, aangepast schema, maar wel met bepaalde redenen.
Nee hoor, de artikelen ga ik niet delen want ik heb geen behoefte aan een discussie. Het zijn in ieder geval geen FB artikelen. maar voor eenieder is het een keuze, en respecteer deze keuze of het nu wel of niet gebaseerd op de wetenschap waar jij 100% op vertrouwd.
Nee, ik snap dat er ook een praktisch punt aan vast zit. Maar als bewezen is dat DKTP in 1 keer gegeven kan worden, waarom zou je dat dan uit elkaar halen? En er zijn ook ouders die ervoor kiezen om alles met uitstel te geven. Daar doelde ik meer op met 'groter risico'. Je hoort dan argumenten dat ze hun kind die prikjes en eventueel ongemak erna nog niet aan willen doen op zo'n jonge leeftijd. Er wordt op de emotie gespeeld en dat kan andere ouders ook op het idee brengen om uitgesteld te gaan vaccineren, want inderdaad, zielig voor je kind. Dat is wat ik zorgelijk vind.
Klinkt of jij je verdiept hebt. Wat heb jij over de hpv allemaal kunnen vinden? Ik was de eerste generatie die deze kreeg en heb natuurlijk een hoop aan lichamelijke problemen vraag me soms dus ook af of hier geen verband tussen ligt. Maar niemand kan echt antwoord vinden en krijg zelf weinig er over gevonden. Was trouwens na deze prikken echt super ziek. Zo ziek dat de laatste niet eens ben gaan halen want was er klaar mee.
Onze zonen zijn beide. Volgens schema gevaccineerd en beiden later nog een extra pneumo omdat ze hier te weinig anti stoffen voor hadden. Tegen corona zijn ze niet gevaccineerd, onder het mom als zelf wat ga mankeren er door prima maar met mijn jongens ga ik niet gokken. Zelf wel alle vaccinaties gehaald wegens mijn gezondheid.
Waarom niet tegelijk? Omdat een vaccinatie, hoe belangrijk ik ze ook vind, een hele aanslag op zo'n lijfje is. En er worden al cocktails gegeven, en dan vind ik nog een 2e losse prik niet nodig. Met uitstel geven zie ik weinig risico hoor. Beetje afhankelijk van hoe ver er uit gesteld wordt. Degenen die ik ken die uitstellen doen dat ietsjes later dan de standaard. Geen jaren later ofzo.
Hier alleen die bmr en meningokokken (zijn twee aparte vaccins) los van elkaar getrokken. De rest gewoon normaal. Niet echt "aangepast" vaccinatieschema, gewoon 2 afspraken en 5 weken er tussen. Kleine man was net bijgetrokken van RS met longontsteking. BMR is de eerste levende doch verzwakte vaccinatie. Die twee vaccinaties tegelijk geeft meer bijwerkingen dan verdelen. (Is een studie naar gedaan) Uitgaande van ook nog eens t hier ook steevast t leukste jaargetijde is kan je er donder op zeggen dat het zoveelste virus ook in dat systeem alweer meedraait. Dan is een ukkie van 14mnd 2 vaccinaties en een zoveelste virus aan t bolwerken. Dan maar gewoon kalmpjes aan, breekt t lijntje niet.
Weet je dat je SSPE ook kan krijgen door vaccinatie? Dus compleet vermijdbaar zijn grote woorden. Subacute scleroserende panencefalitis in Nederland (1976-1986) | NTvG