Dezelfde soort dingen heb ik ook vaker gehoord over consultatiebureaus. Hoe vaak lees je geen verhalen van moeder die onzeker worden gemaakt door consultatiebureau omdat kindje even iets niet doet of kan en er volgems de boekjes dus net te laat mee is. Je kan daar echt pech mee hebben. Het ene consultatiebureau/arts/verpleegkundige is de ander niet gelukkig. En nog een verschil vind ik dat je het consultatiebureau opzoekt om je kind te laten checken en de opvang is er zoals de naam ook zegt voor de opvang van je kind.
Competenties pedagogisch medewerker kinderopvang Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je de kinderen in hun spel. Ook observeer je ze in hun ontwikkeling. Die houd je bij gedurende de periode dat de kinderen bij je op de groep zitten, om zo eventuele achterstanden te signaleren. Je hebt als pedagogisch medewerker kinderopvang dus alle kennis in huis over de ontwikkeling en het gedrag van kinderen. De pedagogisch medewerker kinderopvang (of pm’er) zorgt ervoor dat de dag goed verloopt. Als pm’er heb je talent voor plannen en organiseren. Jij hebt ook alle sociale vaardigheden in huis om kinderen te motiveren, stimuleren en instrueren. Na de lunch zet je deze vaardigheden in voor wat leuke activiteiten, binnen of buiten. Aan het einde van de dag geef je een korte samenvatting, een overdracht (mondeling of via mail of app) aan de ouders. Soms heb je met alle medewerkers nog een overleg, in ieder geval sluit je met andere pm’ers de dag af. medewerker Kinderopvang Wat doet een pedagogisch medewerker kinderopvang? Wat doet een pedagogisch medewerker kinderopvang? Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je groepen kinderen in een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf. Dit kunnen baby’s, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot twaalf jaar zijn. Je levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling van deze kinderen. Elke werkgever heeft een pedagogisch beleid waarin staat hoe je de ontwikkeling van kinderen kunt stimuleren. Binnen het pedagogisch beleid bepaal je wat je op een dag of in een dagdeel met de kinderen gaat doen. De activiteiten leveren een bijdrage aan hun opvoeding en passen goed bij hun leeftijd. Je zorgt ervoor dat ze zich prettig voelen in het centrum. Je zingt bijvoorbeeld liedjes met de kinderen, doet spelletjes met ze, laat ze knutselen of je zorgt ervoor dat ze op een andere manier met hun handen bezig zijn. Vaak laat je kinderen ook zelfstandig spelen en begeleid je ze daarbij. In sommige groepen kun je met de kinderen sporten of ze buiten laten spelen. Je zorgt er ook voor dat de kinderen voldoende te eten en te drinken hebben. Verschonen en laten rusten van de jongsten behoort ook tot je taken. En je verricht huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen, stofzuigen en afwassen. Je hebt ook de verantwoordelijkheid om de kinderen goed te observeren en eventuele achterstanden te signaleren. Daarover heb je dan overleg met je collega's en eventuele deskundigen. En natuurlijk met de ouders. Zij willen weten hoe het met hun kind gaat.
Ik lees juist dat hij erg gestresst raakt als iets niet lukt er dan overstuur raakt omdat hij het wel wíl kunnen, dat ze hem daarmee willen helpen.
TS ik heb niet alles gelezen dus kan zijn dat ik de plank volkomen missla en dan negeer mijn reactie maar gewoon. Mijn kinderen zijn ook lang en werden vaak overschat want ze hadden dan de bouw van b.v een 5 jarige maar de motoriek van een 3,5 jarige (ongeveer de leeftijd die ze toen ook hadden) Als dit echt alleen gaat over het aan en uitkleden (vraag me trouwens af waarom je kind de sokken uitheeft op het kdv) dan zou ik in gesprek gaan, uitleggen dat jullie hier thuis nog niet mee aan de slag waren gegaan. Dat het voor jullie nu duidelijk is dat je je kind hierin moet gaan stimuleren. Koop lekker wat joggingsbroeken voor het kdv en oefen thuis met het aan en uit trekken. Wat hier hielp was het als opdracht geven zodat ik wat anders kon gaan doen b.v als jij even je schoenen en sokken uittrekt dan ga ik vast wat drinken voor ons maken. Of als jij je even uitkleed dan leg ik vast de handdoeken klaar en dan kun je lekker gaan douchen. En met het kdv afspreken het over b.v 3 maanden nog eens te evalueren. Is er toch meer aan de hand dan zou ik je kind gewoon laten observeren. Hoe vroeger je erbij bent hoe makkelijker het is de juiste begeleiding te geven.
Vind ik ook niet gek als dat kind zo onder druk wordt gezet. Dat voelt een kind ook aan denk ik. En het is niet gek als een kind gefrustreerd raakt als iets nog niet lukt. Dit wordt onnodig geproblematiseerd denk ik. Oefening baart kunst.
Ik vind dit ook zwaar overdreven. Je doet alsof de PM’ers universitair geschoolde artsen zijn. Ik geloof echt in de kundigheid van de leidsters bij de opvang. Maar je mag nog altijd zelf de beslissingen maken voor je kind. Daarvoor hoef ik niet zelf thuis te blijven. Ik heb immers een contract met de opvang getekend waarin zorg voor mijn kind is afgesproken op een bepaald tijdstip. Net als bij de tandarts trouwens. Want die betaal ik. En als ik wil dat de tandarts alleen in mijn mond kijkt en zich vervolgens nergens mee bemoeit is dat mij goed recht.
Dat zegt ze helemaal niet, maar daarom vragen pm’ers soms advies aan universitair geschoolde orthopedagogen En als het nodig is, kan er vervolgens weer overleg zijn met een universitair geschoolde jeugdarts. Als je de tandarts laat kijken, en hij geeft aan dat je een gaatje hebt dat gevuld moet worden, dan haal jij ook gewoon je schouders op en gaat beweren dat de tandarts ook maar wat zegt puur omdat jouw tanden niet gemiddeld zijn?
Maar dat is wat anders. Tuc zegt dat jij je kind thuis moet laten als je niet naar het advies van de pm’er wilt luisteren. Daarnaast staat het mij vrij inderdaad mijn schouders op te halen als ik dat zou willen. Al is de vergelijking natuurlijk ver te zoeken. Want ik kom specifiek bij die tandarts voor advies.
Een gaatje in een gebit met een ontwikkelingsvraagstuk bij een kind vergelijken slaat natuurlijk nergens op.
Om een achterstand of zorgen in de ontwikkeling te benoemen hoef je geen arts te zijn hoor. En ook geen universiteit gedaan te hebben. 1 van "mijn" ouders is een universitair geschoolde arts, zij weet alles van haar vakgebied. En als ik een gebroken bot heb ga ik graag naar haar en als zij meldt dat ik gips nodig heb dan neem ik dat direct aan. Maar van de ontwikkeling van baby's en oudere kinderen weet zij helemaal niet zoveel, daarmee vertrouwt ze op mijn oordeel.
Mensen, het gaat helemaal niet puur en alleen om een jas en sokken aan kunnen trekken. Het gaat erom dat het kind blijkbaar niet voldoende zelfredzaam is. En dan nemen ze echt de leeftijd van een kind in acht. Een kind mag gefrustreerd raken ja. Maar stress niet. Blijkbaar zien de medewerkers toch iets dat niet helemaal goed gaat. En dat 'Ja maaar, ik ken mijn kind het beste' dat zal wel. Maar jij hebt als norm jouw kind, terwijl mensen die in het onderwijs en opvang werken heel veel kinderen zijn. Er zijn best veel ouders die een soort blinde vlek hebben wanneer het hun kind betreft. Hoe vaak lees ik niet: dat wisten we niet, het was normaal voor ons (vaak bij een eerste kind).
Ja, als de tandarts zeg dat ik een gaatje hebt laat ik die vullen. Als ik er enkel heen ga om hem te laten kijken, dan kan ik evengoed thuisblijven. Als je vindt dat pm'ers zich moeten beperken tot verzorgende taken, dan snap ik niet waarom je professionele kinderopvang afneemt. Een luier verschonen en een boterham snijden kan iedereen wel leren. Dan bespaar je een hoop geld hoor.
Weetje wat het mooie is aan dit soort dingen. Dat mag iedereen voor zichzelf bepalen. Net als waar je wel of niet advies wilt inwinnen.
Natuurlijk, maar dan moet er niet gezegd worden dat pm'ers zich daar niet mee moeten bemoeien. Het is hun werk, en als een ouder te eigenwijs is om iets aan te nemen dan moeten ze dat zelf weten. Maar niet gaan zeuren over degenen die uitsluitend hun werk doen.
Mensen nemen dat af omdat ze niet van de lucht kunnen leven en OPVANG nodig hebben van een OPVANG. Niet iedereen heeft een betrouwbare oppas in de omgeving. Liever wat meer betalen en kind naar een betrouwbare OPVANG sturen tijdens werkdagen.
Maar niemand zeurt er over dat de pm’er iets signaleert. Dat is fijn dat ze dat doen. Het probleem is dat niet geaccepteerd wordt dat de ouder besluit anders te handelen dan geadviseerd door de pm’er (namelijk even afwachten). En daar gaat mijn post over. Dat ik vind dat je daar vrij in bent.
Ja hoor, meermaals werd hier benoemd dat pm'ers zich daar niet mee moeten bemoeien en dat ze daarvoor niet zijn. Daar reageren wij op.
Een gaatje in je gebit gaat alleen weg door het te vullen. Het verdwijnt niet vanzelf. Een kind dat zich niet volgens het lijntje ontwikkelt heeft niet altijd hulp nodig. Soms gaat het vanzelf beter.