Ja klopt! En gewoon doen! Een goede keukenmachine met dit deeg is wel heel fijn. Dan is het eigenlijk nauwelijks werk. Het briochebrood smaakt zelfs uit de vriezer nog heerlijk vers. En als het wel ouder en droger wordt: lekkerste wentelteefjes of broodpudding ooit!
Overrijst het brood dan bij jou niet, na 2 dagen in de koelkast rijzen? Hier zie ik dat het na 1 dag al echt goed gerijsd is, langer zou ik niet aandurven, of ik zou de hoeveelheid gist moeten halveren. Maar dan is het nog beter plannen, want geen idee wanneer het klaar is. Dit zou bedenkende ga ik woensdag op mijn vrije dag al beginnen, maar er is dan nog een ander probleem: ruimte in de koelkast... Soms zet ik iets overnacht in de schuur, maar daar is het nu 's nachts te warm.
Nee, absoluut niet. Het is op een gegeven moment uitgerijsd, denk ik. Ik heb het tot nu toe altijd echt twee nachten in de koelkast gezet, gewoon in een wat grotere lage ovenschaal, goed ingepakt met plasticfolie. En het blijft dan een redelijk ‘compact’ deeg, ondanks de lange rijstijd. Het krijgt pas echt luchtigheid in de tweede rijs, als het in de broodvorm zit (zie foto’s van voor en na 2de rijs), en uiteindelijk nog tijdens het bakken.
O doe jij een lange bulkrijs? Ik dacht dat je het over vormrijs had. Ik experimenteer ook met desem, daar doe je ook een langere bulkrijs, maar ik had laatst deeg dat totaal niet wilde rijzen. Op het aanrecht laten staan, nou in die 8 uurtjes heeft ie hard gewerkt zeg maar. Maar normaal zie ik bij desem pas een goede rijs in de oven. Ik heb sinds kort zo'n broodbol, zo lekker dan. Ik heb het nu wel op een lager pitje gezet, want als je het over desem hebt, dan is dat iets wat totaal niet te plannen is. Dus als je zondagochtend vers brood wilt hebben, moet je niet zaterdag pas beginnen, maar wanneer dan? Ik ben nu bezig met dit brood: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/italiaans-plukbrood-recept/. Eerste rijs volgens het recept is 1 uur, maar ik zie nog weinig gebeuren. Ik heb nog even, hoeft pas vanavond klaar te zijn, maar ik laat het iig wel langer dan 1 uur staan. Er zit ook melk, boter en ei in, dus toch een beetje brioche-achtig. Dat had ik me niet echt gerealiseerd toen ik vanochtend begon, anders was ik gisteren al begonnen. Maar goed, het gezelschap wordt denk ik al helemaal blij van zelfgebakken brood, die weet niet dat het eigenlijk anders moest worden
Als dat de termen ervoor zijn dan denk ik inderdaad dat het twee nachten een bulkrijs is. Daarna vlecht ik het deeg en gaat het in de vormen en dan nog een (half) uurtje in de oven rijden op 40 graden. Waarschijnlijk wordt Robèrt heel boos op me als hij het leest, maar ik zet bij een korte rijs altijd het deeg in de oven. Dat plukbrood lijkt me heerlijk. Ik heb daar ergens ook nog een recept van, maar dan met kaneelsuiker. Echt super lekker!
Robert smokkelt zelf ook: hij doet een klein beetje gist bij desem, zodat het wel planbaar wordt. En ook andersom: hij maakt nooit gistbrood, omdat hij dan 's nachts aan het werk moet Ik heb het boek Heel Holland bakt brood. Met voorwoord van Robert. Dan zou je denken dat Robert achter de receptuur staat, maar ik zie zoveel niet-Robert dingen erin staan.
Haha, nou als het maar werkt dan. Is toch 1 van de fijnste dingen, als je iets hebt gebakken wat precies is hoe je wil dat het is.
Oh ik ben ook een brownie aan het bakken Net eerst een gezond bananenbrood gebakken, want had precies 3 hele overrijpe bananen liggen. En nu schuif ik net een oreo brownie (rutgerbakt) erin. Die is voor het dessert voor morgen. Vorige week pavlova gemaakt en van de eidooiers die ik over had, heb ik espresso roomijs gemaakt. Daar moet iets van chocolade bij, dus dat wordt deze brownie. Het gezonde bananenbrood is ook van rutgerbakt.nl en echt een aanrader. Sowieso gooi ik daarvoor al nooit mijn bruine bananen weg. Ze gaan of meteen in dit beslag of in de vriezer voor wanneer ik wel tijd heb. En dan een kwestie van alles in een mixergooien en afbakken in de oven. Kan met rozijnen, maar ook heerlijk met noten, of pitten eb zaden. Maar ik doe ook heel vaak naturel. Dan vries ik het in plakken in en neem altijd 2 stuks mee naar mijn werk. Eén als ochtend tussendoortje en de ander voor in de namiddag.
Gewoon zo'n zakje waar alleen warmwater bij moet of wat anders? Wel een leuk idee om hier ook eens te doen.
Ik vind ze eerder op churros lijken, maar dan korter Heb ze ook meteen even gegoogled, en als ik het goed heb is het gefrituurd deeg gedrenkt in een suikersiroop. Lijkt me echt verrukkelijk!
Ja klopt, ik weet zelf niet goed hoe "echte" churros smaken, maar volgens Google is dit iig te vergelijken (behalve de suikersiroop dan). Mijn man houdt niet echt van chebekia en zlebia (typische "ramadan zoetigheden") maar dit is een uitzondering. Heb er wel geprobeerd zo weinig mogelijk van te nemen, maar blijft lastig