Dat kan hoor. De school van dochter staat ook bekend als het stellen van hoge eisen en het is een school die daardoor niet door iedereen gekozen zou worden. Maar voor middelste dochter werkte het prima. Type leerling waarvan ik eigenlijk niet eens weet hoe lang ze daadwerkelijk aan haar huiswerk zat, want ze deed toch gewoon wat ze moest doen, compleet uit zichzelf. Mijn andere dochters waren minder blij van die school geworden
Het verschilt flink per school. En per kind. Als mijn oudste dochter meer dan een half uur per dag bezig is, is het veel. Ze heeft het 9/10 in de les al af (lessen van 80 minuten en de meeste lessen maar een keer per week). De jongste (andere school, lessen van 45 minuten, ander niveau ook trouwens) doet iets meer thuis, maar over het algemeen ook max. een uur.
Ja, het kan echt per school verschillen. En per kind natuurlijk. Het hoeft niet eens veel leerwerk te zijn, maar dat kan ook gaan om bewerkelijk huiswerk waar gewoon veel tijd in gaat zitten. De hoeveelheid huiswerk die wordt opgegeven kan ook echt verschillen, of er genoeg tijd is in de les om al een deel te doen enz. En of je kind dat ook doet dan of liever gaat zitten klersen in die tijd.
Maar in principe zouden alle scholen toch min of meer hetzelfde programma moeten volgen? [Op de extra vakken na dan). Mijn dochter zou het goed doen op zo'n school, denk dat mijn zoon na 1 dag niet meer terug zou gaan haha.
Op de school van mijn dochter stellen ze echt wel vrij hoge eisen. Ze doet h/v. Ze hebben veel huiswerk en vaak ook nog opdrachten die ze moeten voorbereiden. Ze is echt wel 2 - 3 uur per dag bezig. Nu heeft dochter ook wel de pech dat de dyslexie heeft en (nu) 4 talen. Dat kost gewoon bergen met tijd. Zonder dyslexie zou ze echter nog steeds wel 1.5 -2 uur huiswerk per dag hebben. Ik heb het idee dat ze dit zo doen om de echte vwo'ers eruit te pikken. De dochter van vrienden doet h/v op een andere school en heeft veel minder huiswerk en toetsen tussendoor. Het verschilt dus echt per school en uiteraard ook per kind. Mijn jongste doet t/h en heeft echt beduidend minder huiswerk. Die is met een half uur per dag klaar als ze dat al haalt.
Dat gebeurt hier nooit. Nu zit ze wel in de bovenbouw maar een uurtje of 5 per dag is echt de max. En huiswerk is eerder 4.5 minuut dan 4.5 uur per dag. En zelfs dat doen de meesten niet, cijfers moeten bijna ingeleverd en er zijn mensen die nu de ene na de andere 1 halen ivm niet gemaakte opdrachten. Onderbouw heeft ze gymnasium gedaan maar ook toen was het geen 4.5 uur per dag hoor, eerder per week. En als je het tijdens de les al deed hoefde je thuis nauwelijks iets te doen Maar of dit representatief is, ik hoop het niet, er is nog maar weinig niveau te bekennen bij bepaalde vakken...
Hier ook een bijna 18 jarige die er klaar mee is en dus keihard werkt. Ze moet helaas eerst een jaartje een propedeuse halen op het hbo maar daarna eindelijk iets echt interessants gaan studeren. Jongere leerlingen doen overigens geen bal, dat valt haar echt op. Een hoop zijn nog helemaal niet rijp voor een vervolgopleiding.
Nee hoor, dat is teveel. Ongeveer 1 tot 2 uur per dag, inclusief leerwerk. Uiteraard zijn er piekmomenten. Het is vooral belangrijk dat je dochter het huiswerk bijhoudt. Of wel: maken op de dag dat ze het op krijgt van de docent. Dan zit de uitleg nog vers in het geheugen en kost huiswerk het minste tijd.
Huiswerk is ook heel erg afhankelijk van de school die je kiest. En wat veel scholen tegenwoordig hebben is dat er een aantal vrij in te delen uren per week zijn waarin kinderen al huiswerk kunnen maken onder begeleiding. Dan is er voor thuis dus veel minder over. Met een dubbeladvies zou ik eigenlijk ook gaan voor een dubbele brugklas. Al kan het soms strategischer zijn om voor een havo brugklas te kiezen en eventueel daarna naar de mavo 2 te gaan. Soms zijn de eisen voor havo in een mavo/havo brugklas best streng, strenger dan gewoon doorstromen van een havo brugklas naar havo 2. Dat soort dingen kun je opzoeken in de reglementen van school. Verschil zal met name in niveau zitten van de stof en hoeveelheid van de stof. Verder zijn er nog weinig verschillen. Ik zou voornamelijk kijken naar wat dochter wil en hoe ze nu omgaat met schoolwerk. Gaat dat makkelijk of is het een struggle?
Hier hebben ze inderdaad op school in de brugklassen ook begeleide uren om te werken aan bv huiswerk (of een project ofzo), dat scheelt natuurlijk ook in hoeveel werk ze vervolgens thuis nog hebben. Sommigen hebben thuis puur nog het leerwerk en krijgen het maakwerk al af in de les en die begeleide uren.
Dan zou je denken dat Havo wel passend zou kunnen zijn. Het voelt nu misschien alsof dit een hele definitieve keuze is, maar in feite begint het in de brugklas opnieuw. Ze kijken daar ook weer naar welk niveau ze door kan stromen aan het eind van het jaar op basis van resultaten en werkhouding.
Hier een kind in de havo/vwo brugklas. Werkt hooguit een uur per dag aan het huiswerk, maar doet op school in de lessen ook bar weinig. De afleiding is echt zo groot op school. Laptops aan, spelletjes aan, whatsapp op je laptop. Als je op school gewoon lekker werkt dan heb je op de meeste scholen echt niet veel meer te doen thuis (op toetsen leren na).
Mijn dochter doet brugklas TL/Havo (boeken bijna allemaal op Havo-niveau), en is zo'n uurtje per dag bezig. Het is denk ook erg per docent afhankelijk. Haar wiskunde docent geeft wel flink wat huiswerk op. Die heeft het hele schooljaar al volgepland in SOM met huiswerk en toetsen, om haar deadlines te halen. Sommige vakken is het werk meestal al af in de les, dus dan geen huiswerk. Deze week heeft ze vijf toetsen, waarvan drie grote toetsen (Nederlands, Wiskunde en biologie), dus dan is ze wel elke dag een tijd aan het leren.
Is het geen typfout geweest. Het kan echt niet 4,5 uur zijn. Mijn kinderen doen dan wel vwo maar die doen echt in vwo,3 en 5 misschien in een toetsweek 3 uur werk maar in gewone week echt nooit Vaak vallen er behoorlijk wat lesuren uit en dan maken ze ook huiswerk. Met de tijden van turnen van je dochter is dat prima te doen.
Nou dat is wel heel optimistisch en zal wellicht ook aan het niveau liggen, maar mijn kinderen hebben vaak genoeg lesuren waarbij helemaal niet aan maakwerk toe wordt gekomen hoor. Puur instructie of toetsen, practica. Nee, dit vind ik wel wat simpel gedacht.
Zal dan regio gebonden zijn, maar hier is dit op de meeste havo/vwo scholen het geval. Werk je tijdens biologie aan een practicum tijdens de les dan is dat die week de lesstof en heb je er dus geen bak huiswerk naast. Snap niet wat daar simpel aan gedacht is. Het is wat het is hier, wellicht dat het op jullie school anders is.
Duidelijk anders, dus de veronderstelling dat dat overal zo is klopt gewoon niet. Hier krijgen ze voor wiskunde zelfs huiswerk voor de dag dat ze een toets hebben.
De school waar mijn dochter naar toe gaat is zo ingericht dat ze al het maakwerk op school kunnen maken. Maar dan moeten ze wel hun tijd goed gebruiken. Thuis alleen leerwerk, en maakwerk dus als ze hun tijd op school niet goed gebruiken.
Mijn zoon zit in een VWO-brugklas en heeft ook echt geen 4,5 uur huiswerk hoor. Gemiddeld genomen denk ik een uurtje, soms wat meer, soms wat minder. Als er lessen uitvallen (en dat gebeurt regelmatig) wordt er ook op school vaak al wat gemaakt.
Het is denk ik ook afhankelijk van wat ze kiezen. Q doet technasium en dan hebben ze wel regelmatig dingen waar ze na schooltijd extra mee bezig zijn. Soms ‘‘s avonds een presentatie, in het weekend naar een opdrachtgever, etc. Als je dan fietstijd mee telt is ze in die weken soms wat langer bezig. Maar aan de andere kant, tijdens de toetsweken heeft ze daar geen toets voor dus dat is weer veel minder leertijd.