Is brood uit supermarkt ongezonder dan bakker?

Discussie in 'De lounge' gestart door bunchy, 21 apr 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.675
    6.572
    113
    Vrouw

    Alles in de machine stoppen kost me 5 minuten. Wanneer het brood klaar is (3-3,5 uur later of met uitgestelde starttijd in de ochtend) het eruit halen en af laten koelen. Snijden doe ik wanneer ik de lunchboxen maak of wanneer we aan tafel gaan. Is ook zo gedaan.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  2. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.023
    14.679
    113
    Vrouw
    Hier gaat bij het ontbijt al een heel brood op aan ontbijt en lunchtrommels. Dus zou ik in de ochtend opnieuw moeten bakken voor de lunch.
     
    Saartje33 vindt dit leuk.
  3. mamameer

    mamameer VIP lid

    21 jan 2014
    8.175
    4.486
    113
    Paardenbloem en Saartje33 vinden dit leuk.
  4. CroqueMadame

    CroqueMadame Fanatiek lid

    7 sep 2022
    1.224
    1.746
    113
    Zeebra, mamameer, Cornflake en 2 anderen vinden dit leuk.
  5. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    19.062
    17.019
    113
    Nou, dat blijkt inderdaad. :o:
     
  6. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.696
    4.304
    113
    noord holland
    Mij lijkt het qua gezond niet veel verschil te maken. Waarschijnlijk zit er vaker broodverbeteraar in, echter is dat niet ongezond.
    Volgens mij kun je nog steeds beter volkorenbrood van de supermarkt eten dan tarwebrood van de bakker. Volkoren is veel gezonder.
    Wat in ieder geval wel echt zo is, is dat brood niet persé gezonder is wanneer het donkerder is.
    Het kan namelijk worden gekleurd en nog steeds weinig vezels bevatten wanneer het van enkel bloem wordt gemaakt, het kan in feite hetzelfde als witbrood zijn alleen hebben ze het dan gekleurd. Brood kan donker worden gemaakt door gebrande mout of zelfs gekarameliseerde suiker. Dan heb je nog steeds witbrood wat donker is gemaakt maar dus uit bloem bestaat waar alle gezonde stoffen uit zijn. Het belangrijkste om gezond te zijn als brood is dat het volkorenmeel bevat. Het voordeel van supermarktbrood is dat dit op het etiket staat. Bij de bakker is dat over het algemeen niet bekend en dan kan zelfs je meergranenbrood geen volkoren bevatten.
     
    Saartje33 en Nellie4 vinden dit leuk.
  7. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.675
    6.572
    113
    Vrouw
    Dat is hier bijna ook zo. Oudste zoon neemt 8 sneetjes mee naar school, dochter en kleuter samen 5 of 6. Dan is het brood ook al bijna op. Met wat geluk blijven er een paar sneetjes over voor mij bij de lunch en anders eet ik crackers. Voor vriend is de lunch vaak verzorgd op het werk dus die neemt nooit iets mee. Als hij thuiswerkt moet er natuurlijk wel iets overblijven dus dan vul ik de broodtrommels met minder brood en een plak ontbijtkoek of een wrap er bij zodat er brood voor hem overblijft.
    2 broden bakken per dag begin ik niet aan. Als we daar naar toe gaan zet ik een tweede machine er naast :p (en die tijd komt vast nog wel haha)
     
    Zxcvb vindt dit leuk.
  8. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.675
    6.572
    113
    Vrouw
  9. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    18.955
    15.001
    113
    Of je laat t kneden aan de machine over en het rijzen los in bakblikken en het bakken in de oven. Zo deed mn broer het een paar jaar geleden en die waren vrij goedkoop uit, kwamen op 0,17 per brood uit (wel behoorlijk andere energieprijzen toen).

    Je moet geloof ik wel rekening houden met bakkerszout (voor t jodium als ik me niet vergis).

    Met veel zelf bakken (echt van scratch) zou je daar een tekort aan kunnen krijgen als je dat niet afvangt op een manier. Gewoon snufje keukenzout was niet voldoende in elk geval. Maar bakkerszout is te krijgen op verschillende plekken (vooral online).

    In elk geval de moeite waard om even na te zoeken mocht je dat pad in geslagen zijn of willen inslaan.
     
  10. Nellie4

    Nellie4 Fanatiek lid

    25 jan 2017
    4.873
    7.937
    113
    Dit dus.
    Van Teun van de Keuken heb ik geleerd dat je brood van tarwemeel moet kopen en niet van tarwebloem.
    Er is ook een uitzending van de keuringsdienst van waarde over broodverbeteraars, beter die niet kijken :roflmao:
    Die gebruikt de bakker trouwens ook.
     
    Zoe123, spruitje80 en Saartje33 vinden dit leuk.
  11. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.023
    14.679
    113
    Vrouw
    Nou nee hoor. Ik was het niet van plan.
    Ik koop zelden vers brood. Wij eten eigenlijk altijd brood van to good to go. Dan heb ik voor een paar euro flink wat brood en kunnen we weer een paar dagen vooruit. Wel zo makkelijk.
     
  12. Saartje33

    Saartje33 Fanatiek lid

    6 dec 2018
    3.895
    5.845
    113
    Vrouw
    Wij hebben in Corona tijd zelf ons brood gebakken. Nadeel vind ik dat het echt een klein broodje was uit de broodbakmachine met een gat van de klopper. Met een baby en 3 grotere kinderen had ik alleen in het weekend tijd om het in de oven af te bakken. En dan werden het er vaak 2 per dag. Inmiddels met 2 tieners en een kleuter die gek is op brood zou ik het niet bijgebakken krijgen naast mijn werk. Alleen als ik er een prioriteit van zou maken, maar ik geloof niet dat het dat voor mij is op dit moment. (Focus zit hier nu op het avondeten)

    Wij kochten voor Corona brood bij de bakker maar met de tieners is dat niet meer te betalen. We halen volkoren brood nu bij de AH, want het brood van de jumbo leek enorm achteruit te zijn gegaan. Ik denk dat het qua toegevoegde ingrediënten niet veel uit maakt waar je je brood haalt
     
    Zxcvb vindt dit leuk.
  13. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.023
    14.679
    113
    Vrouw
    Dan heb jij denk ik wel een erg grote broodbakmachine. Ik heb vroeger een broodbakmachine gehad, daar kwam een klein broodje uit. Konden we allemaal een snee brood en dan was het al bijna op.
     
  14. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.023
    14.679
    113
    Vrouw
    Dat hadden wij ook. Mijn moeder had een grotere, maar daar zaten dan zelfs 2 gaten in. Want die had twee deeghaken erin zitten.
     
    Saartje33 vindt dit leuk.
  15. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.677
    515
    113
    Thanks voor alle reacties en de geleverde artikelen… ik blijf lekker goedkoop volkorenbrood van de ah voor de kids kopen… en ga zelf ook meer volkeren brood eten
     
    Zxcvb vindt dit leuk.
  16. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.182
    6.579
    113
    Kwaliteit van brood wordt voor een groot deel bepaald door de hoeveelheid water. Maar dat is lastig te verwerken, dus ik denk dat goedkoper brood voornamelijk minder water bevat.

    Daarnaast wordt er voor brood (óók door de bakkers!) broodverbeteraar gebruikt. Dat is vitamine C en/of L-cysteine, natuurlijke componenten.

    Gezond/ongezond wordt vooral bepaald door de hoeveelheid vezels. Je hebt witbrood, bruinbrood en volkorenbrood. Volkoren is het beste. In bruinbrood zitten minder vezels (mix volkoren / niet-volkoren).
     
    Saartje33 vindt dit leuk.
  17. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.308
    10.276
    113
    Geen idee of het gezonder is maar brood van de bakker is lekkerder.

    Wij kopen elke week een too good to go bakkers box.

    Willen we brood met luxe kunnen we kiezen uit verschillende bakkers, willen we alleen brood kunnen we uit andere bakkers kiezen.

    Overigens bakken we heel soms eigen brood maar dan niet in de machine maar in de brood bakblik. Krijg je een groter luchtiger brood van.
     
  18. Martini

    Martini Fanatiek lid

    17 feb 2007
    1.109
    622
    113
    Zoals ik het hier lees is brood van de bakker niet persé gezonder, het gaat erom dat je volkoren neemt.
    Ik haal altijd Hoogvliet volkoren (bij de Hoogvliet dus haha) 0,99 per brood en die vinden we allemaal heerlijk.
    Brood van de bakker vind ik echt niet te betalen (zelfs 8 eur voor 3 broden als aanbieding, wat iemand hier eerder zei vind ik véél te duur) en zelf bakken zie ik helemaal niet zitten
     
  19. Theezeefje

    Theezeefje Fanatiek lid

    13 okt 2014
    3.711
    4.029
    113
    Overijssel
    Kunt beter helemaal geen keuringsdienst van waarde kijken…..:rolleyes:
    En als je daarbij ook nog even alle Netflix docu’s erbij gaat kijken dan kun je beter alvast een gat voor jezelf gaan graven….:p
     
    Syane, spruitje80 en Nellie4 vinden dit leuk.
  20. Anna009

    Anna009 VIP lid

    30 mei 2008
    9.867
    5.139
    113
    Home
    Ik maak ook vaak zelf brood
    In het weekend vaak turks brood

    Hier thuis zouden ze willen dat ik
    Het elke dag maak maar helaas geen tijd voor
     
    citroenrasp en Saartje33 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina