Wij hebben een thuis batterij en dat is idd wel handig. Zoals nu. Matige zon. Wasmachine , tv en vaatwas staan op. Batterij is aan het laden. Als de zon zo meteen volop schijnt dan is het laden en terug geven aan het net.
Ik heb 5 jaar geleden een aanbod gekregen voor een slimme meter maar dat heb ik afgeslagen. Als huiseigenaar kan je niet verplicht worden om uitgaven te doen. Als dit in Nederland verplicht gaat worden, dan gaat dat zeker nog even duren aangezien Nederlanders dwarsliggers zijn (en gelijk hebben ze; waarom geld uitgeven om het makkelijk te maken voor de energiemaatschappijen).
Ja maar bij ons is dit al eventjes geweten natuurlijk. Sinds 2021 worden al geen terug draaiende geïnstaleerd. Je word zelf gecontacteerd door de maatschappij (ze weten dus heel goed wie nog met een oude teller zit) en je kan of kon premies aanvragen. De dwarsliggers houden ze geen rekening mee in België . Die gaan net zoals de andere overschakelen en klaar. Door kosten aan te rekenen voor de terugdraaiende teller is het op de duur bijna dom dat je dwarsligt.
De meter is niet van jou, als deze vervangen wordt, is dat kosteloos, want hij is van de netbeheerder. Ze kunnen dit dus wel verplichten, want niet van jou. De netbeheerder kan zeggen dat ze geen stroom meer kunnen leveren als je weigert hem te laten vervangen.
Ik heb hem toch echt geweigerd en dat kon gewoon maar die van mij telde niet meer terug, dat was gewoon een oude meter, geen digitale. Ik begrijp wat je zegt maar ik denk dat er nog zoveel oude meters zijn in Nederland dat als ze dat willen omzetten dat wel een aantal jaar gaat duren.
Maar het is nog niet verplicht e. Dus het was een vrijblijvend aanbod bij u. Tuurlijk kan je dan bedanken. De oude tellers bij mensen zonder zonnepanelen mogen ook gewoon blijven e. Het zijn die bij mensen met zonnepanelen.
Ik had in mijn vorige huis 10 zonnepanelen maar wel een analoge meter (niet zo oud als die van de terugteller) maar ik heb de snelle meter ook geweigerd, dus het kan prima.
Stond een tijdje terug in een artikel dat er nog zoveel huizen met oude meters zijn. Daar zijn ze idd nog een paar jaar mee bezig om die te vervangen. Wij hebben al jaren geleden (ik denk 10+) het aanbod gekregen om de meter te laten vervangen. Werd ook bijgezegd dat het toen gratis kon en als je het op een later tijdstip wilde dat het dan geld zou kosten. Toch geweigerd en sindsdien wel nog eens het aanbod gekregen , maar steeds geweigerd. Maar precies wat @MamavanLieverd zegt: er komt echt een moment dat de netbeheerder (en eigenaar van de meter) gaat verplichten hem te laten vervangen.
Het was een aanbod dus dat kan je idd weigeren. Wanneer het gaat om iets verplicht heb je dus geen keuze meer.
Ik ben benieuwd hoe dat met die terugleverkosten gaat aflopen. Vroeger was dit zo in Spanje, vandaar dat bijna niemand daar zonnepanelen had, want dan was je daar financieel de sjaak. Maar sinds een paar jaar is die regel daar juist afgeschaft. Volgens mij ook vanwege bepaalde regels van de EU, maar dat weet ik niet zeker. En nu gaan ze het zelfde geintje in Nederland invoeren.... heel apart.
Wij hebben ook een thuisbatterij en overproductie op zonnepanelen. Maar de capaciteit van de batterij is niet heel groot. Deze kan ongeveer opslaan wat je in de avond/nacht gebruikt. Wij hebben veel meer overproductie dus leveren dan alsnog best flink terug.
Wij hebben bewust minder panelen gelegd, dan wat werd aangeraden en daardoor is dat maar zeer beperkt bij ons. Wasmachine, vaatwas droger met een gezin van 5 is er altijd wel iets dat opstaat. Tijdens de zomermaanden staat de jacuzzi aan en die verbruikt wel wat tijdens het opwarmen. In onze wijk gaan er velen met hetzelfde als u zitten. Dat zijn degene die al langer panelen heaven. Toen wij die van ons bestelden was er al vanalles aan het bewegen en daar is rekening mee gehouden.
Wij hebben nu nog ruime overproductie, omdat we bij het leggen van de extra panelen (2j geleden gekocht, vorig jaar geplaatst) naast de warmtepomp ook een elektrische auto willen voorzien. Bij het kopen hielden we rekening met gestage afbouw van salderen, maar voor de komende jaren zag dat er nog prima uit. Nu heeft Essent in zijn voorstel om na de jaarrekening van juni, 71 euro per maand (!!!) voorschot voor terugleverkosten in te calculeren. Holy moly. Grofweg kom je zo'n beetje uit op 11 cent per kwh aan terugleverboete, en een tarief van 27 cent per kwh als je moet kopen. Dus alles bijeen komt het nu neer op een korting van 16 cent per kwh voor wat je teruglevert en later saldeert. Wel een heel groot verschil met de situatie nu waarin we eigenlijk alleen vaste lasten betalen en nog wat terugleverVERGOEDING krijgen. Op jaarbasis scheelt dit geintje ons pakweg 6000 keer 11 cent aan zojuist verzonnen kosten, en het mislopen van naar schatting 1000 kwh keer 5 cent terugleververgoeding nu. Misschien toch maar kijken wat een Consumentenbond oid hierin kan doen.
Deze blijft bestaan. Verder zou ik vooral gaan vergelijken en overstappen. Dat loont wel in dit geval denk ik.
Die thuisbatterijen kunnen tot op heden geloof ik 5 kwh opslaan, terwijl een elektrische auto geloof ik 60 tot 80 kwh batterij heeft. Schiet je dus niet zoveel mee op....
Heb al even gekeken, volgens mij wordt Greenchoice dan een goede optie. Die rekenen alleen een paar euro meer vaste kosten bij zonnepanelen. Je kan wel maar een jaar vastzetten met panelen, tegenover 3 jaar zonder.
Ook Greenchoice rekent nu terugleverkosten. Maar ik denk dat je ervan uit moet gaan dat iedereen dat op een gegeven moment gaat doen. Daarvoor zou ik dus niet overstappen. Het beste is niet te veel zonnepanelen op je dak leggen.