Hallo dames, Onze zoon is 9 jaar. Hij zit sinds 1 jaar nu op een sbo, en met leren is hij vooruit gegaan. Al zouden ze rekenen wel wat moeilijker mogen maken. Hij heeft het redelijk naar zijn zin. Maar wij twijfelen of hij daar wel tussen past. Alle kinderen in zijn klas mankeren iets... ze hebben gedragsproblemen, of andere dingen. Onze zoon zit op deze school omdat hij moeite heeft met leren, voor de rest mankeert hij niets. Hij heeft eerst op een reguliere basisschool gezeten, maar hij kon daar niet mee komen. Heel erg druk, en hij moest met de andere kinderen mee leren, dus niet op eigen tempo. Eigenlijk willen we zelf een iq test bij hem af laten nemen, iemand idee waar ik dat het beste kan doen? Heel veel zijn met lange wachttijden, of ver weg(wij wonen onder Rotterdam) Hij heeft een paar kindjes uit zijn klas waar hij mee speelt, maar die wonen verder weg, waardoor je ook niet zoveel afspreek. En de andere mogen nog niet alleen de straat op. Daar loopt hij ook een beetje op vast. Hopelijk zal het volgende schooljaar beter gaan. Ik heb al een aantal keren gevraagd of onze zoon naar de volgende klas gaat. Het enige wat ik krijg te horen is, "je moet het niet zo zien, ze blijven niet zitten, ze doen het op hun eigen niveau. We hebben het er nog niet over gehad" Alvast bedankt voor het lezen.
Is er geen test afgenomen voordat hij naar het sbo ging? Ik dacht dat dat een voorwaarde was voordat een kind naar het sbo mag. Je wil tenslotte dat een kind op de juiste plek terecht komt. Heb je je zorgen besproken met de school? Dat je twijfelt of hij cognitief wel past. Wat zijn de redenen waarom ze een IQ zouden weigeren in zijn geval?
Een iq test alleen zegt ook niet alles ,als je het compleet wil zien moet er ook gekeken worden naar de verwerkingssnelheid, ontwikkeling op sociaal/emotioneel gebied enz.Wat er al gezegd word, een plaatsing op een sbo gaat meestal op basis van een diagnose/ test waaruit blijkt dat het kind beter op het sbo past.Is het via school mogelijk om een test te laten doen gezien de wachttijden?Anders word het via de huisarts een verwijzing vragen voor een ggz of evt Stichting Mee benaderen?
Wij hebben goede ervaring met Praktijk Hoogbegaafd in Roosendaal. Je moet voor jezelf beoordelen of dat ook iets voor jullie is. Zij testen in ieder geval heel breed, zie daarvoor ook het model van Duran op hun website. Yvonne Duran is de eigenaresse van de praktijk.
Waarom wil je zijn iq laten testen, wat is je doel? Hier ook dochter op sbo gehad zonder gedrag problemen ect. Ging ook echt om het leren. Zat daar echt wel op haar plek. De kunst voor juf is om juiste niveau aan te bieden inderdaad. Maar dan lijkt mij een goed gesprek op school wenselijk
Ik zou ook beginnen met een gesprek op school hierover. Kinderen worden niet zomaar op s(b)o geplaatst. Maar als je twijfelt aan de juiste plek is het goed in gesprek te gaan. Sbo gaat niet enkel om IQ danwel gedragsproblemen. Meestal is het vanwege moeite met meekomen in het reguliere en de behoefte aan meer aandacht/kleinere klassen.
Ik zou school vragen hoe je verder onderzoek kan aanvragen. Hier heeft dochter een breed onderzoek gehad met oa ook een iq-test, die test alleen zegt op zich niet zoveel. Maar ik neem aan dat er voor hij op het sbo werd geplaatst, er ook al onderzoeken zijn geweest? Voor ‘gewoon’ het tempo niet bij kunnen houden kom je hier niet op het sbo, daarvoor moet eerst de reguliere basisschool laten zien dat ze van alles hebben geprobeerd in het kader van passend onderwijs, dat dit niet toereikend is voor het kind - en daarvoor zijn ook onderzoeken nodig bij mijn weten.
Ja, wat is precies je doel van een IQ-test? Ik neem aan dat hij getest is voor hij naar SBO ging en hij daar niet voor niets zit. Terugkeren naar regulier gaat meestal niet zomaar. Ik zou het gesprek met school aangaan en je zorgen uitspreken en je niet af laten wimpelen met vage uitspraken zonder onderbouwing. Dan ook het doel van het gesprek aangeven, want dat is mij ook niet helemaal duidelijk. Misschien is er ook een parallelgroep waar hij naartoe kan met wat kinderen die wat minder externaliserende problemen hebben en/of meer in de buurt wonen, waardoor afspreken makkelijker is.
Onze dochter zit op het speciaal onderwijs, de directrice gaf vrijdag aan dat de samenwerkingsverbanden tot half juni nog toelaatbaarheidsverklaringen afgeven, dan komen ouders op school kijken, keuze maken en kind aanmelden. Dan kan het zijn dat de groepsindeling aangepast moet worden. En daardoor kunnen ze eind juni pas de groepsindeling bekend maken, is dit jaar 28 juni. 2 juli is de doorschuifmiddag en maken de kinderen kennis met de leerkrachten, lokaal en kinderen. Maar is wel eens voorgekomen dat we de middag voor de doorschuifochtend pas de groepsindeling hoorden. En inderdaad ze blijven niet zitten, onze dochter gaat naar het 7e leerjaar, maar is bezig met stof van groep 4 (rekenen volgens mij) en groep 5 (lezen). Bij haar op school zitten de kleuters bij elkaar, dan de middenbouw (ongeveer 6 tot 9 jaar, maar kan ook 5 tot 10 jaar zijn, wat het beste bij het kind past), bovenbouw van ongeveer 9 jaar (al heeft dochter nu een klasgenoot van 8) tot 12-13 jaar. Er wordt echt naar het kind gekeken, welke groep het beste past, kan dus voorkomen dat het ene kind 4 jaar in de middenbouw zit en de ander 'maar' 3 jaar. Dochter heeft nu ook een klasgenoot die vanwege trauma's nog niet naar het voortgezet kon, dus het leeftijdsverschil in haar klas is heel groot, jongste is 8, oudste is 13. Wat IQ-test betreft, die vraag hebben wij toentertijd bij de orthopedagoog neergelegd. Zij is in overleg gegaan met de ergotherapeut wat het handigste was qua afname (onze dochter is motorisch beperkt, wat afnemen lastiger maakt). Dus ik zou de vraag eerst bij de leerkrachten neerleggen en dan bij de orthopedagoog.
Hey dames, Hij is inderdaad voor dat hij naar deze school ging, geobserveerd. Ze zijn ook hier thuis met ons komen praten. Toen uitendelijk hebben ze een uitslag gegeven. Dat hij inderdad moeite heeft met leren. Qua leren zit hij goed op deze school want hij gaat echt wel vooruit. Alleen de kinderen die op die school zitten, de meeste mankeren wat. En daar vinden we hem eerlijk gezegd niet tussen passen.
Mankeren wat? Dat klinkt best naar. Als hij qua leren goed zit op deze school en vooruit gaat waarom zou er dan een iq test gedaan moeten worden? Ik neem aan dat je gesprekken en verslagen hebt met een onderbouwing waarom dit de beste plek is voor je kind is. Waarin zit je twijfel nou precies behalve dat jij vind dat de andere kinderen ‘wat mankeren’ en hij niet. Het is mij niet helemaal duidelijk wat je met deze iq test uiteindelijk zou willen bereiken.
Mankeren wat… maar in dat opzicht mankeert jullie zoon toch ook wat? Ik vind de bewoording zo vreemd… Als je het idee hebt dat de omgeving voor hem niet passend is, zou ik in gesprek gaan met school en je zorgen uiten. Ik zou overigens niet zeggen dat alle andere kinderen ‘iets mankeert’, je kan wel zeggen dat jouw zoon bv behoefte lijkt te hebben aan rust en overzicht, en of dat binnen zijn groep wel voldoende aanwezig is voor hem. Maar ik moet zeggen dat dat in het reguliere onderwijs ook lastig is, daar zijn de groepen groter natuurlijk. En in datzelfde opzicht; mijn dochter ‘mankeert’ ook iets, en die zit op een reguliere basisschool, dus die kinderen ga je overal wel treffen…
Alle leerlingen op het SBO hebben hun eigen dingen, denk ik. Jouw zoontje leert wat lastiger, anderen lopen tegen andere dingen aan. Wat hoop je dat een IQ-test oplevert? En wat wil je met de uitkomst doen? Uit een IQ-test komt een cijfertje, waarmee bv. bevestigt kan worden dat dat de oorzaak is van het lastiger leren, maar alleen dat cijfertje dat zegt niets over andere zaken en net zo min iets of hij wel of niet op de school thuishoort waar hij nu zit. Ik zou in eerste instantie in gesprek gaan met school. Hoe vinden zij dat jullie zoontje het doet? En laat ze uitleggen hoe de school werkt, want dat is denk ik ook niet helemaal duidelijk (gezien de onduidelijkheid die je beschrijft m.b.t. wel/niet overgaan ed). Vaak kan testen ook via school, maar dan moet daar wel aanleiding toe zijn. Als school dat niet ziet, maar jullie het wel nodig vinden, dan kun je ook met het wijkteam/CJG en/of de huisarts contact opnemen om je zorgen te bespreken en te kijken wat nodig is. Als je zelf een IQ-test af wil laten nemen, zonder verwijzing, dan kost dat best een hoop geld. Dat zou ik alleen doen als de uitkomst echt iets oplevert en iets in gang zet ed.
Ik denk dat met 'mankeren' ze negatief gedrag bedoelt dat haar zoon niet laat zien / niet heeft. Dubbele diagnose, rugzakjes, ontwikkelingsachterstanden, emotieregulatieproblemen, en dat naast hun leermoeilijkheden. En dat gedrag, ook al is het misschien niet direct gericht op haar zoon, kan zeker negatief invloed hebben op een kind. Ik kan me voorstellen dat je dan liever wil dat je kind bijv op regulier onderwijs komt met bijvoorbeeld een assistent of een eigen curriculum. Ik denk daarom dat een IQ zeker wel van waarde kan zijn. Want is het IQ gemiddeld dan kan er misschien gekeken worden naar passend onderwijs op regulier. Of misschien zijn er andere opties. Ik denk dat TS niet de intentie heeft om andere kinderen te beledigen. Ik denk dat de focus op haar eigen kind ligt en niet op de hoe, wat, waar en waarom van andere kinderen. 'Mankeren' is een ongelukkig gekozen samenvattingsterm. Denk ik Toevoeging: ik zou zeker in gesprek gaan met school. Je zorgen bespreken, hun mening over de situatie horen, mogelijke opties bespreken. Het is beter om dit samen te doen dan alleen. Een goede school denkt met je mee en heeft altijd het welzijn van het kind op nummer 1.
Je schrijft dat hij met leren vooruit gaat, dat hij het er naar zijn zin heeft maar jullie vinden hem er niet tussen passen omdat de rest van de kinderen wel wat "mankeert" . Je kind zit daar niet voor jan piet snot , ook hij "mankeert" wat want anders komt hij echt niet op een sbo terecht hoor. Bij mijn zoon op het sbo namen ze in de hoogste groep standaard een iq test af. Maar als jij alleen maar een iq test wil om te bewijzen dat hij niet op deze school thuishoort en je hem weer op het reguliere terug wil hebben zou ik een gesprek aanvragen bij zijn huidige school en hun ook om hun mening vragen.
@KleineLai: Een plaatsing in het SBO gaat niet zomaar (ik mag bv. hopen dat toen - en hopelijk ook daarvoor al - ook gekeken is naar de oorzaak van het moeilijker leren) en bij mij weten wordt er daar ook regelmatig geëvalueerd m.b.t. hoe het gaat en wat een kind nodig heeft. Ik zou dus zeker willen weten hoe de huidige school tegen de situatie aan kijkt, zij maken een kind dagelijks in de onderwijscontext meemaken. En ik zou ook meenemen waarom hij een jaar geleden is overgestapt en ook wat er nu anders is, misschien wel waardoor hij beter tot leren komt dan op de vorige school. Soms heb je daar als ouder in eerste instantie niet goed zicht op, maar het is wel iets wat een school kan toelichten. De mogelijkheden in 'onderwijsland' zijn helaas beperkt, daar weten we allebei alles van... Soms is de vraag wat de minst slechte plek is.
Ja, voor zover ik weet gaat dat idd niet zomaar. Ik neem aan dat gebaseerd op zijn ondersteuningsbehoeften deze vorm van onderwijs op papier het beste past. Maar het kan altijd zo zijn dat praktijk en theorie niet overeen komen en een andere vorm misschien toch beter past. Het plan van TS om meer informatie verzamelen over haar kind (hoe wat waarom precies functioneert hij) om zo opnieuw te kunnen kijken waar hij het beste past vind ik een verstandig plan. Wat je zegt ben ik het mee eens, ik denk dat het daarom ook een goed idee is om dit met school te bespreken en samen te gaan zoeken naar wat de beste plek is.
Heb nog steeds geen idee waarom je een iq test wil doen. Wat is het doel, wil je hem op een andere sbo doen, naar het reguliere? Zoon zit ook niet op een reguliere school maar ik denk dat er overal wel kinderen zitten die wat anders zijn. Zoon zit ook niet te wachten op een klasgenoot die een klas afbreek in de pauze, zeer boze buien in de klas heeft, mijn zoon pest. Maar het is wel de school wat bij hem past en waar hij goed zit. Overigens ook geen keuze voor iets anders wat eventueel nog beter zou passen. Voor dat je kind op een andere school zit neem ik aan dat school heeft aan moeten tonen dat ze handelingsonbekwaam zijn. Wat zegt school, zijn ze het met jullie eens? Wat zegt school over de drukte in de klas?
Mijn zoon is nu 10 jaar , en zit ook op een sbo school sinds 2019 , hij was toen 5. Op zn oude reguliere school ging hij ook niet goed mee ook niet met extra hulp ( dus alleen ivm leren niet ivm zn gedrag oid).. Daarom is hij naar een sbo school gegaan.. maar voordat hij daar naartoe kon moesten ik en de oude school wel een tvl ( toelaatbaarheidsverklaring ) regelen , die we gelukkig wel kregen.. Op de sbo ging het een stuk beter... maar om later te kijken hoe hij het nu doet hebben ze wel een IQ test gedaan enzo om ook te kijken of hij alles aankan ook ivm snelheid ( er zijn 3 richtlijnen ) en daar kwam uit dat hij toch 1 niv lager moest en gaat prima nu daar.. en hij krijgt binnenkort weer een test om te kijken of hij nog steeds goed zit of miss toch weer een niv omhoog kan..
Ik heb eerlijk gezegd qua school veel last gehad van IQ testen, dan dachten ze dat bepaalde doelen haalbaar waren omdat hij (of zij) een bepaald getal had gescoord, maar tot leren komen is veel complexer dan alleen momentopname van bepaalde gemeten capaciteiten (vergeleken met leeftijdsgenootjes). Mijn jongste had bijvoorbeeld een IQ van 110, maar kwam bij cito's niet verder dan V of V- en kwam helemaal niet mee op reguliere school. Observaties van gedrag en functioneren icm schoolse resultaten waren veel inzichtelijker. Maar ik weet natuurlijk niet welke informatie er allemaal al eerder is verzameld, waarop de beslissing tot sbo is gemaakt. Ik neem aan dat er wel ideeën waren waarom hij niet meekwam op regulier? Ik zou denk vooral proberen je gevoel dat hij niet past meer concreet te maken (welke problemen zie je dat je dit denkt? Ziet school dit ook? Zijn ze van plan om er iets mee te doen? Wat zou je anders willen? Heb je ook ideeën hoe het anders zou moeten/kunnen?) en dit bespreken met school.