Ik doe eigenlijk nooit abonnementen afsluiten aan de deur voor goede doelen. Ik geef wel aan de collectanten. Kennis van mij heeft dat een tijdje gedaan en als je weet wat die gasten verdienen aan een nieuwe klant dan schrik je je een hoedje zoveel, kan geen zuivere koffie zijn. Staat in dit artikel ook beschreven: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/wervingsbureaus-verdienen-miljoenen-aan-nieuwe-donateurs-voor-goede-doelen-en-toezicht-is-er-niet/
Stond een tijd terug iemand van stichting proefdiervrij bij de plus. Ze deed zich voor alsof het voor eenmalige donatie was, maar dan moest je wel al je gegeven geven en zelf naderhand opzeggen. Ik heb haar toen gezegd dat haar tekst misleidend was en dat ik daar niet van gediend ben. Tijdje later stond ze er weer (herkende haar van de dikke laag make-up. Vroeg me af of dat allemaal proefdiervrij was ontwikkeld, maar dat terzijde). Ze sprak me aan met de zin " houd u van dieren?" Antwoord: " nee. Verrekte rotbeesten elke keer" Normaal ben ik veel vriendelijker. Maar deze dame zat zo in mijn irritatoezone Anyway... wanneer ze aan de deur komen met een tablet en een verhaal ben ik direct duidelijk. Wij kiezen zelf jaarlijks onze goede doelen. Willen best eenmalig steunen, maar niet met opgave van onze gegevens. En ik wens ze nog veel succes verder. Momenteel steunen we KWF (daar lopen we zelf ook de collectes voor) Greenpeace Oxfam novib Amnestie international Zonnebloem Natuurmonumenten (Dacht ik zo uit mijn hoofd op te sommen) Collectes waarbij je eenmalig wat geeft in een bus of (steeds vaker) online geef ik altijd aan. En ook de grote clubacties of andere acties van kinderen die iets verkopen voor een goed doel.
Dan kan je beter, wanneer die mensen aan de deur staan, ter plekke de site van die organisatie zelf opzoeken en zo donateur worden. Weet je zeker dat t geld ook naar dat doel gaat ipv een tussenbureau.
Wij doen niets structureel, wij geven wel aan collectes, inzamelacties, crowdfundings, of andere manieren van eenmalige donaties. Simpelweg omdat ik nergens aan vast wil zitten en losse keuzes wil maken. Ik vind namelijk alle goede doelen wel belangrijk maar we zullen toch ook zelf gewoon ons huishouden draaiende moeten houden met ons geld. Ik zeg dus altijd 'nee' tegen structurele dingen. Kan het alleen op die betreffende manier, dan hebben ze helaas pech. Dan moeten ze maar een optie bieden om ter plekke wel eenmalig te doneren, middels een collecte of qr-code o.i.d.
Bij een collectebus aan de deur geef ik altijd, cash of met zo'n QR code. Maar echt nooit met een maandelijks bedrag, hoe goed het doel ook is. Structureel steunen we de Hartstichting en Because We Carry, Stichting Still, Natuurmonumenten en verder via de Postcodeloterij.
Voor een eenmalige donatie moet je een vergunning hebben en daarvan zijn er maar een aantal per jaar (met als reden: anders worden bewoners te vaak lastig gevallen...). Daarom hebben ze dit bedacht, soort huis-aan-huis verkoop. Een aantal goede doelen heeft al tijden elk jaar dezelfde week om te collecteren. Het zou eerlijker zijn als er meer gewisseld wordt.
Bij een collectebus gaf ik altijd wel, maar door dat geleur aan de deur door studenten (die daar dus gewoon hun geld mee verdienen in de meeste gevallen) die meteen een maandelijkse bijdrage willen, heb ik tegenwoordig een sticker en komen ze nog zelden.
Ik steun enkel met aankopen of goederen. Dekens binnenbrengen, spullen voor dieren binnenbrengen, bloemen voor kom op tegen kanker, koeken kopen, ontbijt,.... Laatste; Kom op tegen kanker. Rode kruis. Stichting die zich inzet voor kinderen in armoede.
Wat een logica, ik vind de collectebus een stuk fijner, wij hebben tot nu toe altijd vriendelijke mensen aan de deur gehad, itt die opdringerige studenten, die zijn alleen vriendelijk als je ja zegt.
Ik heb mij ook eens laten vertellen dat een stichting eerst een x-aantal vaste donateurs moet hebben voordat ze mogen collecteren. Ook zijn er organisaties (bijvoorbeeld amnestie international) die juist donateurs nodig hebben om met het aantal leden dat achter ze staat een vuist te kunnen maken.
Ja, want die studenten en bureaus verdienen over het algemeen goed aan mensen die ze wel kunnen overtuigen: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/wervingsbureaus-verdienen-miljoenen-aan-nieuwe-donateurs-voor-goede-doelen-en-toezicht-is-er-niet/
Precies dit. En bij collectes (waar je eenmalig kunt geven dus, al dat andere vind ik meer verkoop dan collecte) hangt de hoogte van het bedrag af van hoe goed ik het doel vind.
Ik doe het nooit aan de deur. We hebben een aantal vaste doelen die we steunen. Die lijst wisselt wel eens, maar zo aan de deur ga ik geen maandelijkse donatie aan. Maar.....mijn man kan dus geen nee zeggen. Juist vandaag kwam er weer zo'n bedelaar aan de deur en hoppa hij heeft zich voor een half jaar vast gelegd, voor 10,- per maand Volgens hem worden we over een half jaar gebeld en kunnen we het stoppen. Nou ik denk dat het anders is: wij zullen zelf wel moeten bellen. Ik heb dus maar een remi der in mijn agenda gezet om het stop te zetten.
Daar zat ik ook al aan te denken. Zal man eens vragen of hij een bevestigingsmail heeft gekregen. Kijken wat daar in staat. En anders maar eens even bellen.
Iedereen die aan mijn deur komt vragen naar geld of iets anders krijgt meteen een 'nee' en de deur gaat dicht. Ik heb er toch zo'n godsgruwelijke hekel aan. Brrrr. Oh en als ik ze aan zie komen doe ik niet eens open.
Haha dat hebben wij ook. En na 5 jaar is er nog niet doorgedrongen dat ze niks meer doneren. Elke keer verbazen wij ons weer. O die organisatie bestaat ook joh.
Ik had een paar dagen geleden kinderen aan de deur en die vroegen lege flessen. Toen ik zei dat ik ze niet had (ah was net geweest maar anders had ik ook niks gegeven) vroegen ze om kleingeld. Ik vroeg of hun ouders wisten dat ze om geld vroegen en toen zeiden ze dat ze geld inzamelen voor de verbouwing op hun school. Geloof er niks van en heb ook niks gegeven. Van mij mogen de kinderen echt niet langs de deuren voor lege flessem of geld. Heel irritant.