Zoon heeft zijn cito niet bijzonder gemaakt. 1 cito is zo slecht dat hij zwaar naar beneden is gekelderd. Hij wil alles vlot af hebben, eerder klaar zijn etc. Hoe zorg je voor die rust zodat hij het tenminste maakt op niveau. Nu is het doel klaar zijn voor de rest klaar is of zodat je leukere dingen kan doen. We gaan het ook voorleggen op school.
Over automatisering, en waarom hoogbegaafde kinderen daar soms mee worstelen. https://choochem.nl/kennisbank/omgaan-met-automatiseren/ Praktische tip: Om hoogbegaafde kinderen te leren automatiseren is het belangrijk om het bewuste denkproces te belemmeren, bijvoorbeeld door tijdens het automatiseren bewegingsoefeningen te doen, zoals een balletje omhoog gooien, touwtje springen of tekenen. Zo komt er ruimte voor het automatische proces; er mag geen mogelijkheid zijn om de sommen bewust uit te rekenen. Het helpt daarom ook de nadruk te leggen op de snelheid van antwoorden. Door hierbij (computer)spelletjes in te zetten kan de weerstand tegen het vele herhalen verminderd worden.
Mijn jongste wil ook altijd snel klaar zijn, het liefst als eerste. Dat is echt een doel opzich voor hem. Zijn juf zei dat hij in 10 minuten klaar was met zijn iep voor ik geloof begrijpend lezen. Wel een hoop fouten. Ze heeft hem gezegd het nog een keer te maken en de antwoorden echt in de tekst te zoeken. Toen had hij alles wel goed. Ik ben wel blij dat ze hem goed kennen en dit ondervangen, anders zullen zijn scores ook lager uitvallen. Hij zou in ieder geval een 10 krijgen voor snelheid
Nou die van ons zou ook een 10 voor snelheid krijgen. Maar ze zullen de cito's niet opnieuw laten doen. Hij gaat naar gr 8 dus hij zal vlot door moeten hebben dat dit problemen opleveren bij de toetsen voor het voortgezet onderwijs. In zo verre dat als hij naar een lager niveau gaat hij helemaal geen enkele aansluiting meer heeft en zich gaat vervelen. Vervelen is heel veel gedoe thuis. We zien het nu ook, niks is leuk en alles is te makkelijk. Weerwoord thuis en commentaar op alles. Zeer vermoeiend. Deel van de cito was ook op m8 dus snap dat wel maar na tig keer herhalen dat als je de cito goed maakt hij volgend jaar minder herhaling heeft blijft niet hangen. Daarna weer klagen dat het saai is. Yepp knul dan moet je de pre toetsen en cito toetsen rustiger maken. Maar natuurlijk heeft hij geen enkele invloed hier op en ligt het aan een ander, zucht! Ben heel benieuwd naar het rapportgesprek. Juf kent hem inmiddels ook aardig goed. Hij knijpt hem wel trouwens.nals juffen en ouders op 1 lijn zitten en je zelf aan het werk moet is dat een tegenvaller. Mooi leerpunt zullen we maar zeggen.
Hier ook het rapport binnen. Begrijpend lezen ook slecht gescoord. Met de opmerking dat ie niet zo snel moet willen. Hahahah Heel herkenbaar voor allemaal dus.
Hoi Hier ook een moeder van een meisje van 6 jaar...eergisteren portfolio gesprek gehad, ze had een half jaar geleden al naar groep 3 kunnen gaan. Krijgt nu forse uitdaging...maar ze leest, schrijft en rekend...en de juf is bang dat groep 3 gaat tegenvallen. En met het verzoek om haar leergierigheid te stimuleren...dus alles waar ze om vraagt in tegemoet te komen. Ze kan ook super goed tekenen...kan stoeltjes en tafels in elkaar zetten met gereedschap. We hebben squla als uitdaging op haar tablet gezet. Ik merk wel smiddags dat ze vaak uit haar doen is...veel driftbuien en veel eisen..zij en haar zusje van 3'5 jaar hebben een temperamentvol karakter.... Wat vooruitdaging zou ik mij dochter nog meer kunnen bieden? Zeker in de vakantie? Haar interesse is heel breed. Ze is ook erg bezig met de oceaan, weet heel veel over zeedieren. Ik ga sowieso een keer naar het naturalis met haar. Nog meer ideeën?
Onze scholen werken niet met cito's , maar met IEP, systeem dat zich aanpast aan kinderen als individu..en de leraren houden hierdoor hun ontwikkeling beter in de gaten.
Onze dochter had weer een net rapport. Ze "scoort" gemiddeld eind groep zes/begin groep 7. Ze krijgt al sinds groep 2 level werk. Sinds dit jaar zit ze sociaal emotioneel pas echt lekker in haar vel, ze heeft best veel oudere vriendinnetjes en daar trekt ze veel mee op. Nu is ze uitgekozen om volgend jaar 1 dag in de week mee te draaien op een school voor kinderen die hoogbegaafd zijn of heel ver voor lopen. Ze heeft beide, dus we hopen echt dat ze hier haar ei in kwijt kan. Heeft iemand ervaring met deeltijd onderwijs op speciaal onderwijs?
Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om hem geen deel te laten nemen aan de externe plusklas. Enerzijds vanwege het financiële plaatje en daarnaast de praktische kant. Daarbij heeft hij momenteel ook weer flink last van een angststoornis, dus is het de vraag of hij wel goed zou settelen op een nieuwe plek. Daarom met de IB-er om tafel gegaan om een plan voor komend schooljaar te maken. Zowel thuis als op school mag hij echt nog wel meer uitgedaagd worden, het lastige daarbij zijn zijn lichamelijke klachten, draagkracht en dus psychische klachten. Spelling en rekenen worden in elk geval flink gecompact, voor rekenen dat rekenXL erbij i.p.v. sprinter of rekentijgers die hij de afgelopen jaren had. Verder gaan we starten met schaken en programmeren digitaal, dit mag hij dan ook onder schooltijd doen. Engels wordt ook verdiept als voorbereiding op de middelbare. Maar het belangrijkste is dat hij eerst weer goed in z'n vel komt te zitten, hopelijk gaan de gesprekken bij de orthopedagoog daarbij helpen en de 6 weken vakantie. Dan kunnen we erna zijn leerkuil op gaan zoeken en hem ook helpen door te zetten en om te gaan met frustraties en leren leren. Hij werd zelf in elk geval wel enthousiast toen ik aangaf dat ik voor schaken en programmeren een account zou aanmaken, mede omdat het weer een 'schermpje' is natuurlijk, maar op deze manier vind ik het wel nuttige inzet. Oh en we kregen ook als tip om hem echt wel te verplichten activiteiten (zoals dat schaken) een vast aantal keer per week voor een bepaalde tijd te moeten doen, dus bijv. 2x 20min. Hij zal namelijk een keer klem lopen en normaal gesproken stopt hij er dan mee, verliest de interesse en het is weer zoeken naar nieuwe interesse. Hij moet leren door te zetten en dat kan alleen als wij ook wel (voorzichtig) die druk uitoefenen op hem. Tegelijk is hij heel autonoom, dus ook wel belangrijk om met hem van tevoren rond tafel te gaan en samen zulke afspraken te maken, anders hebben wij het weer gedaan.
In welke groep zit ze nu? Hier een dochter van bijna 7 die op de cito ook bij bijna elk onderdeel een jaar voorloopt. Omdat ik niet weet in welke klas je dochter zit weet ik niet hoe groot haar voorsprong is? Hier gaat ze nu naar groep 4 en moeten we juist voorzichtig zijn met extra uitdaging etc. Ze klapt dan snel dicht, wordt onzeker en wil het eigenlijk niet meer doen. Wij hebben voor onze zoon georiënteerd op 1 dag HB onderwijs, maar het is voor hem en ons niet haalbaar (verre reistijd, hoge kosten, slecht in z'n vel), zie verhaal hierboven en omdat het nog maar om 1 jaar basisschool gaat een goed voorbereidend gesprek met de IB-er gehad om een plan op te stellen wat we hem komend jaar nog kunnen bieden. Ik denk dat het helemaal van je dochter afhangt of het wat is. Zoekt ze zelf ook echt die uitdaging en prikkels of vind ze het nu op school wel prima. Het sociale en emotionele aspect is ook wel heel belangrijk. Ik merk nu zo goed wat het doet als je kind niet goed in z'n vel zit, dan is er helemaal geen ruimte om te leren/ontwikkelen. Hier stukje terug kan je nog wel wat andere reacties lezen, ik stelde namelijk kortgeleden een vergelijkbare vraag.
Ze zat in groep vier. Zelf vraagt ze ook om meer. Meer uitdaging en meer werkjes. Ze geeft nu aan school vooral heel saai te vinden. Ik zal eens terug lezen, dank je wel voor je reactie iig.
Wij hebben dat niet gedaan omdat zoon dan constant het gevoel heeft om iets te missen. Bang nergens bij te horen. Dus ligt ook aan je kind.
Met 6 kreeg onze zoon een fatsoenlijke houtbewerking set. Een kinderzaag, figuurzaag, schroevendraaiers, spijkers, kinder hamer etc. Hij werd 6 midden in de corona lockdown. Hij zat toen in gr 3 en alles was binnen 1/1.5 uur klaar (als hij mee werkte). Daarna heel veel tijd voor uitdagingen. Proefjes vond hij ook helemaal fantastisch. Perfect voor buiten Nu nog steeds gaan we naar het bos en zoeken we bijzondere stenen. Platte stenen zijn om te versieren, echte mooie gaan mee en in een speciaal bakje. De echte bijzondere in ons kastje. Tijdens lockdown maakte we ook alles in een thema wat hij had gekozen. Las hij alles over de dino, bakte we koekjes in die vorm, knutselen, Lego dino bouwen, met knex een dino eigenlijk alles wat we konden bedenken zo schreef hij ook kleine stukjes over de soorten, geschiedenis etc. Was echt super leuk. Hij maakte toen ook een waterbaan van aquaplay door de hele tuin en puzzelde zo dat hij zo goed als alles kon gebruiken (via rommelmarkt veel extra baan stukken). Puzzelen zelf vond hij weinig aan. Strijkkralen kon hij zich ook lang mee vermaken, onderzetters, hangers, vooral met glow in de dark kralen. Hangt nog steeds op zijn kamer.
Maar je kan niet alles weten en je kan het ook proberen. Misschien gaat dat hartstikke goed. Bij sommige is juist de eigen school voldoende met wat extra's
Jullie kinderen ook zo blij dat ze vakantie hebben? De mijne zei gisteren op de eerste dag al dat ie school miste Nou trekt dat wel bij als hij gewend is hem kennende en hij geniet van de tijd om te doen wat hij leuk vindt. Verder hebben we een gesprek gehad op school waarna er wel wat veranderd is, ze zijn geschrokken van zijn uitspraken en constateerden dat er idd wel een negatieve spiraal is ontstaan. Nu een positieve benadering en hij werkt keihard en is vrolijk. Nieuwe juf en meester samen met hem gesproken, iedereen heeft de verwachtingen uitgesproken en hij heeft zin in het nieuwe jaar! Tot die tijd vermaakt hij zich thuis met de microscoop die hij heeft gekregen voor zijn rapport inclusief een paar setjes preparaten en een stapel werkboekjes van Kinheim. Die zijn een aanrader vind ik: leuke uitdagende opdrachten die hij graag maakt. Hij vraagt zelf al jaren om werkboekjes en deze zijn een schot in de roos. Erg veel keuze in thema's ook. als zijn junior bosatlas met 3 bijbehorende werkboekjes. Verder is de agenda nog lekker helemaal leeg, we gaan wel met ons tweeën een nachtje naar Avifauna deze vakantie. En met zijn zus samen naar het animal crossing evenement in sealife.
Hier mist het ene kind school, al vermaakt hij zich nu wel thuis maar als hij van de week weer zou mogen starten dan graag. Andere kind mist school absoluut niet, ze speelt heerlijk, maakt regelmatig werkboekjes en ze is eindelijk verlost van haar dagelijks buikpijn/hoofdpijn. Ik zie er nu al tegenop om haar straks weer te brengen, wetende dat ze dan weer ongelukkig gaat zijn. Met beiden hebben we interessante gesprekken over allerlei vragen die ze stellen, heerlijk dat ze zoveel nadenken en dingen willen weten. Van mij mag het voorlopig nog wel vakantie blijven!
Hier moeten we nog een week. En ik ben er hard aan toe. Even geen afspraken die niks opleveren, geen gezeur
Wij ook nog een week, nouja vrijdag is een studiedag dus nog 4 dagen. Maar de kleuter heeft waterpokken en dochter is niet fit. Ik denk dat we morgen ook maar spijbelen. Probeer ze donderdag sowieso voor de laatste schooldag nog naar school te krijgen maar ze zijn er niet rouwig om in ieder geval. Beide kinderen zijn liever thuis dan op school. Ik ga lekker met ze zitten knutselen, tekenen etc. Gister hebben ze boekjes gemaakt voor oma die ziek is, die hebben we in een kaart geplakt en gaat zo op de bus. We hebben nog wat te knutselen voor de juffen etc. We vermaken ons wel. Ondertussen vraagt de kleuter steeds hoe je woorden moet schrijven dus ook daarmee gaan we goed aan de slag deze zomer. Klokkijken lukt al aardig (hele en halve uren) dus dat is ook nog zoiets om te leren. Voor dochter ga ik maar boeken over tekenen uit de bieb halen zodat zij ook kan 'leren'. Ze tekent de prachtigste dieren en de kleuter gaat haar hard achterna qua creativiteit. Dat combineren met wat didactisch werk en we komen die zomerweken wel door. Kleuter gaat naar groep 3, de juffen hebben al toegezegd hem meteen het moeilijkere werk aan te gaan bieden. Dochter gaat naar groep 7. Ben benieuwd, zij krijgt voor het eerst een meester. Wat vliegt de tijd!
Hier zit de eerste week vakantie er alweer op! De oudste is wat ontregelt, maar gaat naar die omstandigheden erg goed. De middelste heeft geen problemen. We zijn veel op stap, ze spelen veel, hangen achter een beeldscherm, rommelen in de tuin. Tot nu toe een prima zomervakantie! Nog 7 weken te gaan